• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

04.04.2017

09:38

NAVLAKUŠA! Proizvođači NE BIRAJU SREDSTVA! Spajdermenom i Sunđer Bobom mame decu na NEZDRAVU HRANU!

Politika

NAVLAKUŠA! Proizvođači NE BIRAJU SREDSTVA! Spajdermenom i Sunđer Bobom mame decu na NEZDRAVU HRANU!

Podeli vest

Kašice, supe iz kesice, paštete, sokići, grickalice, čak i kozmetika - sve je preplavljeno popularnim likovima iz crtaća kako bi brže stigli u dečje ruke. To je tipičan marketinški trik proizvođača da bi prodaja bila što bolja, dok je kvalitet na užasnom nivou, upozoravaju naši sagovornici

Sve te namirnice i preparati uopšte nisu dobri za decu. Kada dete tako nešto unese u svoj organizam, moguće je čak i trovanje
Saša Milićević, pedijatar

Dve trećine reklamiranih proizvoda za decu je nezdravo, pokazalo je istraživanje Pokreta potrošača. Istraživači su pratili televizijske reklame u periodu od sedam dana, na četiri televizije. Reklamiran je 21 proizvod za decu, od kojih je, nakon analize sastava, utvrđeno da samo sedam proizvoda spada u zdrave, dok 14 proizvoda, ili dve trećine, spada u nezdrave, od kojih šest pripada veoma nezdravoj grupi proizvoda.

Proizvođači za to ne mare, te na omote nezdravih proizvoda stavljaju popularne crtane likove, koji dodatno mame mališane da od roditelja zahtevaju upravo taj proizvod.

Tako sa supa u kesici vrebaju Spajdermen, Sunđer Bob, Helo Kiti, dok je na deklaraciji sitnim slovima ispisano da ti proizvodi koriste ozloglašeni aditiv mononatrijum glutaminat. Sa flašica sokova smeše se Maša i medved, razne animirane životinje, dok su oni s druge strane puni šećera, veštačkih boja i aroma. Ne zaostaju ni kozmetika, suvomesnati proizvodi i mesne prerađevine.

Slika važnija od sadržaja

Da je uticaj ogroman, pokazalo je i istraživanje prestižnog Univerziteta Jejl. Mališani, njih 40 starosti od četiri do šest godina, učestvovali su u izboru tri vrste namirnica: krekera od integralnog brašna, voćnih gumenih bombona i komadića šargarepe. Na po jedno pakovanje od ponuđena tri stavljeni su likovi Šreka, istraživačice Dore ili Skubi Dua, a deca su potom bila ispitana koja hrana ima najbolji ukus.

Informer

Rezultati su pokazali su sledeće:
- Više od dve trećine dece kazalo je kako bi odabralo hranu na kojoj se nalazi crtani lik.
- Više od polovine dece kazalo je da najbolji ukus ima hrana iz pakovanja na kom su bili crtani likovi, bez obzira na to šta se nalazilo unutra - šargarepa ili bombone.
- Rezultati pokazuju da crtani likovi mogu biti snažni i uticajni - ispričala je vođa istraživanja Kristina Roberto. Roditelji znaju u praksi da će deca u supermarketu najviše plakati za nezdravom hranom i slatkišima jer se na pakovanju nalaze šareni crtani likovi.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, kaže da zloupotrebe u reklamiranju postoje kod svih namirnica, pa tako i kod proizvoda namenjenih deci. Stručnjaci takođe navode da je veliki problem što se u reklamama koriste crtani junaci, koji navodno stiču dobre fizičke i mentalne osobine zahvaljujući tome što jedu te proizvode. Deca se identifikuju sa likovima, i teško im je da odole ukusnim namirnicama koje im se putem reklama svakodnevno nude.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da proizvođači koriste sve trikove kako bi se približili najmlađima i njihovim roditeljima ne mareći nimalo za dečje zdravlje!

- Kašice, supe iz kesice, paštete, sokići, grickalice, čak i kozmetika, sve je preplavljeno popularnim likovima iz crtaća kako bi brže stigli u dečje ruke. Roditelji, ne čitajući sastav proizvoda, već gledajući samo sliku, kupuju ih bez pogovora, jer se deca bukvalno zalepe za njih. To je tipičan marketinški trik proizvođača da bi prodaja bila što bolja, pri čemu je kvalitet na užasnom nivou - objašnjava dr Milićević i naglašava:

- Sve te namirnice i preparati uopšte nisu dobri za decu. Puni su veštačkih boja, konzervanasa, mesnih prerađevina i aditiva kako bi što duže opstali i bili ukusniji i šareniji. Kada dete tako nešto unese u organizam, neizbežne su alergije poput koprivnjače, stomačne tegobe, kao i kvarenje mlečnih zuba, tvrda stolica, a u težim slučajevima čak i trovanje - upozorava naš sagovornik.

Da dečja hrana koja je "etiketirana" šarenim bojama, primamljivim natpisima i likovima iz crtaća i bajki služi samo za "masnu" zaradu proizvođača, a nikako za zdravlje dece, tvrdi i psiholog Aleksandra Janković.

Prema njenim rečima, današnja deca moraju da shvate da sve što je na lepo naoko i namenjeno njima ne znači da je zdravo i ispravno.

Šta mogu da izazovu "dečji" proizvodi?
* alergije
* stomačne tegobe
* trovanje
* kvarenje zuba

- Proizvođači rade svoj posao najbolje što umeju, a to je da prate trendove i shodno tome pakuju i proizvode namirnice, sokove i kozmetiku. Ovde su zakazali roditelji, jer ne smeju da svojoj deci dozvole baš sve, već treba da ih edukuju i usmeravaju pravilno. Ako nešto na svom pakovanju ima lik Pepeljuge, Maše i mede ili Spajdermena, uopšte ne znači da je zdravo, prirodno i proizvedeno za decu. Zato mame i tate treba da na vreme nauče svoje mališane o pravim vrednostima, izborima i nauče ih šta je zdravo, a šta ne - ističe Jankovićeva.

Ona dodaje i da je jedan od problema i previše obaveza današnjih roditelja, koji idu linijom manjeg otpora, pa umesto spremanja hrane kupuju gotove proizvode i poslastice.

ČIME I KO SVE MAMI DECU:


Instant supe sa štetnim aditivom

Informer

* Deca su potpuno poludela za instant supama na čijim su kesicama nacrtani Sunđer Bob, Spajdermen, Helo Kiti, divlje životinje. Roditelji kupuju ove namirnice, presrećni što će njihovo dete pojesti supu. Imajte na umu da neke od njih sadrže mononatrijum-glutaminat, koji se krije iza oznake E621.
Nutricionista Jovana Srejić objašnjava da je sproveden mali broj studija koje su ispitivale isključivo efekte konzumiranja namirnica sa aditivom E621.
- Rezultati su veoma različiti - jedna studija tvrdi da dva odsto ljudi oseća zdravstvene posledice, a druga da čak 25 odsto osoba ima zdravstvene smetnje. Naravno, kao što pretpostavljate, prehrambenoj industriji ne ide u korist da troši novac na ova istraživanja, koja će joj komplikovati proces proizvodnje. Reč je o pojačivaču, tj poboljšivaču ukusa, pa samim tim, što je proizvod ukusniji, više potrošača će ga odabrati, a oni će više zaraditi - kaže Srejićeva.
Na pitanje da li izaziva i koja neželjena dejstva naša sagovornica kaže:
- Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja: gojaznost, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar, aterosklerozu, visok krvni pritisak, povišen holesterol. Može uzrokovati i oštećenja moždanog tkiva (uzrokujući autizam, hiperaktivnost, deficit pažnje, poteškoće u koncentrisanju, učenju). Apsolutno bi ga trebalo izbegavati.


Paštete sa mesom zabranjenim u EU

Informer

* O sastavu pašteta je suvislo govoriti. Stručnjaci tvrde da se ovaj namaz pravi od najlošijeg mesa i mesnog otpada. U paštetama za decu uglavnom nema monotarijum glutaminata, ali zato ima mašinski separisanog mesa, takozvani MSM.
- U zapadnim zemljama odavno je zabranjeno da se ovakva smeša koristi u proizvodima namenjenim ljudskoj ishrani. U početku, to su ubacivali u hranu za pse i mačke, ali je onda čak i to zabranjeno. Na kraju, pošto to ne upotrebljavaju, a uništavanje u kafilerijama je skupo, najlakše rešenje je bilo da to izvoze u zemlje poput naše, uvoznicima, industriji mesa, manjim proizvođačima - kaže Miroslav Stojšić, doktor veterine i dodaje da MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika, hormona.


Sokovi bez voće puni šećera

* Deci se prodaju sokovi sa likovima poput Maše i medveda, sa animiranim zekama, pandama, ružičastim slonovima. Ti sokovi su puni šećera i veštačkih boja. Jedna čaša takvog soka ekvivalentna je maksimalnom dnevnom unosu šećera za odraslu osobu. Roditelji, imajte u vidu da su takvi napici zapravo čista hemija koja u sebi sadrži samo aromu voća.
Primera radi, kako objašnjavaju stručnjaci, maksimalna preporučena količina šećera na dnevnom nivou je 90 grama, ali to je šećer koji se unosi i hranom. Ovaj šećer iz sokova je dodati šećer i po preporuci Američke asocijacije za srce preporučuje se ne više od 25 grama dodatog šećera za žene i ne više od 37,5 grama za muškarce. Što se tiče dece, zbog potencijalnih raznih zdravstvenih tegoba ne preporučuje se uopšte unošenje dodatog šećera (dakle samo onog u hrani).

Šamponi sa crtaćima

* Ni kozmetička industrija nije odolela ovom načinu oglašavanja. Tako se na policama parfimerija i drogerija nalaze šamponi i kupke sa likovima Spajdermena, Helo Kiti, "Frozen" junakinjama Elzom i Anom i drugim Diznijevim junacima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija