• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

04.04.2017

23:49

TAKO RADI VIKTOR ORBAN: Odobren predlog zakona, kojim ukida Sorošev univerzitet

Politika

TAKO RADI VIKTOR ORBAN: Odobren predlog zakona, kojim ukida Sorošev univerzitet

Podeli vest

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša, javlja AP

Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu, koji je rođen u Mađarskoj, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku, navodi agencija.

Prošle nedelje on je rekao da je CEU „varao“ jer nije imao kampus u državi porekla i jer je izdavao diplome koje su priznavale i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

Stejt department SAD i stotine akademaca i univerziteta izrazili su podršku CEU, koji je osnovan 1991. godine i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Nacrt zakona od mađarskih i američkih vlasti zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci.

Ukoliko dogovor ne bude postignut i sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018. i morao bi da zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija