• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2017

22:34

DAČIĆ NA SVEČANOSTI U ARHIVU SRBIJE: Hvala Španiji zbog stava oko KiM!

Politika

DAČIĆ NA SVEČANOSTI U ARHIVU SRBIJE: Hvala Španiji zbog stava oko KiM!

Podeli vest

U Arhivu Srbije večeras je održana svečanost povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Španije, a prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je zahvalnost Španiji zbog podrške koju Srbiji pruža na putu EU integracija, kao i zbog principijenog stava o Kosovu

Tim povodom u Arhivu Srbije otvorena je izlozba dokumenta i predstavljena je knjiga ''Kraljevina Srbija i Kraljevina Španija. Dokumenta'', a Dačić je istakao da dve države i naši narodi dobre i prijateljske odnose održavaju ceo vek kao i da Srbija sa Španijom želi da nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa. 

- Visoko cenimo kontinuiranu podršku i razumevanje Kraljevine Španije na putu evropskih integracija, koje su naš strateški spoljnopolitički prioritet i nadamo se da će ostati jedan od glavnih zagovornika procesa proširenja i evropske perspektive Zapadnog Balkana - rekao je Dačić Srbije.

Kako je naveo, kao članica Evropske unije, Kraljevina Španija predstavlja dobar primer uspešnog savlađivanja procesa tranzicije, prilagođavanja uslovima Evropske unije i postojanja moderne demokratije utemeljene na evropskim vrednostima. 

On je ovom prilikom posebno istakao zahvalnost Kraljevini Španiji na principijelnom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, duboko uveren da će tako i ostati.

Prema njegovim rečima, u okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije, kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija je posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju stabilnosti i bezbednosti u našem regionu i Evropi. 

Dačić je naveo i da Srbiju i Španiju vezuju brojni vidovi saradnje i uzajamno poštovanje i negovanje zajedničkih vrednosti.

- Španija predstavlja jednog od naših najvećih prijatelja. U mnogim, veoma važnim i teškim situacijama za Srbiju, za naš narod, Španija je bila na našoj strani - rekao je Dačić.

Međutim, kako kaže, kao što to obično biva, saradnja među prijateljima se podrazumeva i mi joj ne posvećujemo dovoljno paznje.

- Mnogo više pažnje posvećujemo našim neprijateljima i vreme je da promenimo takvu politku - rekao je Dačić dodajući da ekonomska i politička saradnja treba da budu bolje.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija