• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2017

23:50

ŽELJKA CVIJANOVIĆ SA DŽONSONOM: Srpska je ispunila sve obaveze Reformske agende

Politika

ŽELJKA CVIJANOVIĆ SA DŽONSONOM: Srpska je ispunila sve obaveze Reformske agende

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u susretu sa šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom da je RS ispunila sve obaveze preuzete Reformskom agendom

U razgovoru o aktuelnim političkim i ekonomskim temama tokom sastanka, kojem je prisustvovao i predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić, Cvijanović je ministra Džonsona obavestila o ekonomskim reformama koje je Vlada Republike Srpske sprovela u poslednjem periodu, kao i dinamici realizacije mera koje su definisane Reformskom agendom za BiH, prenosi RTRS.

Predsednica Vlade RS je rekla da je Republika Srpska ispunila sve obaveze koje je preuzela u okviru Reformske agende i sa žaljenjem konstatovala da su današnjim glasanjem u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o Zakonu o akcizama BiH, Reformska agenda, i za nju vezan aranžman sa MMF-om, dovedeni u pitanje.

Na sastanku je bilo reči i o setu mera koje Vlada Republike Srpske sprovodi u cilju suzbijanja sive ekonomije, regulativi u oblasti fiskalne politike, kao i ključnim programima koji se realizuju u pravcu stvaranja uslova za unapređenje poslovnog ambijenta i stimulisanja razvoja privatnog preduzetništva.

BORIS DŽONSON OBEĆAO BOSANCIMA: Britanija predana miru i stabilnosti regiona

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije naglašena je dobra saradnja vlada Republike Srpske i FBiH na ujednačavanju zakona i donošenju sličnih rešenja u ekonomskoj oblasti.

Cvijanović je ponovila da entitetske vlade treba da budu motor kretanja u BiH, kao nosioci razvoja, obaveza i ustavnih ovlašćenja i svih pitanja relevatnih za život građana.

- Velika Britanija pokazuje interes za naš evropski put, a nalazi se na izlaznim vratima. Bila je i šala ministra Džonsona da nam prave mesto da lakše uđemo u EU- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu nakon susreta sa britanskim šefom diplomatije.

Tanjug

- Susret je bio prilika da ukažemo na to da su naša kretanja koja ostvarujemo na nivou entiteta blokirana na nivou BiH jer nema parlamentarne većine i nivo BiH ne pokazuje kapacitet, integritet i kredibilitet- istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je tokom sastanka naglašeno da reforme koje se preduzimaju na nivou entiteta bivaju osujećene sa nivoa BiH, što otežava taj proces.

- Saradnja entiteta će biti nastavljena. Razumemo ulogu Velike Britanije. Iako nisu članica EU oni imaju apsolutno interesovanje za sve što se dešava na zapadnom Balkanu i to nam je ministar Džonson jasno i otvoreno rekao- navela je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.

Govoreći o najavljenoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Londonu 2018. godine, Cvijanovićeva je ukazala da se, nažalost, čitav region tretira na politički način i da se premalo pažnje pridaje mogućnostima u ekonomskom smislu.

- Tu nismo dobili dovoljnu podršku, prvenstveno zemalja Zapada koje nas pokušavaju podstaći na evropskom putu. Uvek smo posmatrani kroz prizmu politike, a nikada kroz prizmu naših potencijala- rekla je predsednica Vlade Republike Srpske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17