• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2017

10:21

VUČIĆ O SITUACIJI U AGROKORU: Najbolje stanje je u Merkatoru Srbija, nema potrebe za panikom!

Politika

VUČIĆ O SITUACIJI U AGROKORU: Najbolje stanje je u Merkatoru Srbija, nema potrebe za panikom!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najbolje stanje u Merkatoru Srbija i da nema potrebe za panikom

 

Svrha sastanka, koji je održan u Palati Srbije, nakon kojega se srpski premijer obratio medijima, bilo je razmatranje aktuelne situacije vezane za poslovanje danas najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji.

- Vlada Srbije i Narodna banka sutra će pripremiti plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo -  rekao je danas premijer Aleksandar Vučić. 

Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave, rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije. 

Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone, porucio je Vučić, imajuhci u vidu fompanije Frikom, Dijamant, Mivelu i Novu slogu, ali i sistem dobavljača od preko 600. 
 

Tanjug

Kako je rekao, vlasnik Mekatora Srbija deo je Merkatora u Slovemiji, koji takođe ima mnogo problema, a pri tome je Merkatos Srbija dobra kompanija.

- Možemo da uradimo i to bi bilo u okviru podrske vlade, kako da rešimo 102 miliona dugorocnih kredita, a za druge kompanije, vodićemo racuna da ne odlazi novac van Srbije - rekao je Vučić porucivši zaposlenima u Merkatoru Srbija da budu spokojni i rade normalno. 

Uoči sastanka sa dobavljačima premijer je, na kratko, razgovarao sa predsednikom PKS Markom Čadežom i generalnim direktorom Merkatora S Aleksandrom Seratlićem, a sastanku sa dobavljačima prisustvuju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i minister trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić.

 Sastanak premijera Srbije Aleksandara Vučića i predstavnika dobavljača kompanije Merkator S, koja je deo koncerna Agrokor, završen je na zadovoljstvo učesnika zbog brze reakcije vlade i uz poruku da dobavljači mogu bez brige da nastave sa isporukama robe. 

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio se, na zajedničkom obraćanju medijima, premijeru I vladi što je na problem brzo I sa velikom ozbiljnošću reagovala. 

On je ukazao da ovo nije prvi put da se razgovara o situaciji u Merkatoru S. 

Generalni direktor kompanije “Merkator S” Aleksandar Seratlić rekao je da Merkator nastavlja da posluje normalno I da veruje da je ovim sastankom vlada stvorila okvir sigurnosti.

On je ukazao da bi voleo da vidi da se I lideri na drugim tržištima tako ponašaju. 

Predstavnik dobavljača Miroljub Aleksić ukazao je da su dugovanja Merkatora S bankama 102 miliona evra, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 miliona evra, a da su dugovanja prema dobavljačima 40 miliona evra, koja se redovno izmiruju. 

Dobavljači Merkatora S, prema njegovim rečima, treba da budu spokojni I da nastave da rade, to jest da isporučuju robu.

- Poruka dobavljačima jeste da nastave slobodno da rade I da neće biti problema u poslovanju -, kazao je on. 

Tanjug

Agrokorovi dobavljači, kako je prenela hrvatska agencija Hina, od danas obustavljaju isporuku svih proizvoda tom koncernu, osim hleba i mleka.

Obustava će trajati dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i s njima dogovore o idućim koracima, navodi hrvatska agencija.

Agrokorovi dobavljači su u četvrtak dali rok od 24 sata da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.


HRVATSKA POLICIJA UŠLA U AGROKOR: Boža Petrov iz Mosta podneo krivičnu prijavu protiv Todorića!

Kod nas trenutno nema problema zbog Agrokora, ali je teška situacija i za nas, jer ne možemo da izdvajamo kompanije iz Srbije i tako ih spasavamo, rekao je juče premijer Vučić, dodavši da ne voli te priče o regionalnim biznis liderima, a posle "svi regionalno stradamo". 

Svi dobavljači iz Srbije su za sada plaćeni, rekao je Vučić, ali dodao da je zabrinut za budućnost celog kompleksa, a pri tome se igraju razne igre. 

- Osim što čujem stalno različita politička naklapanja tipa "to ne smeju da uzmu Rusi, a onda ćemo mi da uradimo neku kombinaciju"...Nema zdrave ekonomije kad ste doterali do sedam milijardi duga. Zato nikad nisam voleo priče o regionalnim liderima, uvek se tako završi. Bili su regionalni lideri, a danas ćemo svi regionalno da stradamo - rekao je Vučić. 

Tanjug

Neverovatno je da je dopušteno da se tako brzo uđe u veliku blokadu, primetio je, dodajući da ne razume jer je to strateška stvar, ne za jednu zemlju nego za ceo region. 

- I Srbija i Bosna i Hercegovina su sada u problemu, a ni krive ni dužne - dodao je on. 

Uz to, naše monopolske komisije svojevremeno nisu radile svoj posao, pa sad se tresemo, jer nam kontrolišu 65 odsto trgovačkog kompleksa, rekao je Vučić i zaključio: "Morate da se borite, a ni luk jeli i luk mirisali".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija