• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.04.2017

13:05

VUČIĆ: Da sam ja rekao ono što pričaju Rama i Tači, u Briselu bi me okačili na jarbol umesto neke od zastava!

Politika

VUČIĆ: Da sam ja rekao ono što pričaju Rama i Tači, u Briselu bi me okačili na jarbol umesto neke od zastava!

Podeli vest

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Takve izjave ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima.

Za odbrambenu industriju injekcija od 43 miliona evra

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu "direktnu investicionu injekciju" od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

- Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro - rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.

- Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije - kazao je on u vezi nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ne razume, ipak, zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, i srećan je što u Srbiji o tome niko ne priča.

Premijer je poslednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterisao kao pretnje, jer, primetio je, ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu.

Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u "ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu.

- Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč - dodao je premijer.

EU moli da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava.

- Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje - rekao je Vučić.

Kako je rekao, mi nećemo da pozivamo na ujedinjenje, razjdeninjavanje. . . već samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistrira na jačem povezivanju država u regionu u tom smilsu.

Premijer je, odgovarajuići na pitanja, rekao da Srbija ne razmišlja o prekidu dijalog u Briselu uprkos ovakvim pretnjama, jer je dijalog u Briselu važan i uvek mora da se razgovara. Srbija je uvek spremna za nastavak razgovora, precizirao je, i ponovio da ponekad ne razume ljude iz regiona kako se izjašnjavaju po određenim pitanjima.

Sledi, po prvi put, povećanje plata i u javnom sektoru

Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je danas da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

On je, na konferenciji za štampu, kazao da na današnji dan budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.

Podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

- Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštetimo 470 miliona evra u prva četiri meseca - objasnio je premijer.

On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.

- Ako se ovako nastavi doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajcije, ali i po prvi put za javni sektor i javnu upravu - kazao je Vučić.

Ukazao je da je u planu i povećanje penzija, ali dodao da jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra.

- Ali i za to ćemo imati više novca - naglasio je Vučić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Penzioner

pre 6 godina

Bravo !!! Svaka rec na mestu !!! Odmereno i u lice !!

slobodan

pre 6 godina

Dobra reakcija premijera Ne treba nasedati na njihove prokacije Oni to rade smisljeno da bi ucenjivali EU kao i da bi se neko u Srbiji istrcao sa nekom glupom izjavom.

Vanja

pre 6 godina

Bitno je da mi ostanemo smireni i da ne nasednemo na provokacije.

Kaca

pre 6 godina

Tači i Rama počinju malo da preteruju , bolje bi im bilo da ćute dok je vreme.

Smilja

pre 6 godina

To je istina sto kaze Vucic i dalje su albanci privilegovani a nema uopste razloga za tako nesto. Bar ne realnih.

gordana

pre 6 godina

Šta ćemo kad je Brisel jednom majka, a drugom maćeha.

Djule

pre 6 godina

Upravo zbog toga mi moramo da jacamo i napredujemo.

zoran

pre 6 godina

Imamo iskusne politicare koji znaju sta rade, albanci nas nece izigrati i ovaj put.

ljiks

pre 6 godina

Neka obrate pažnju malo na njih i njihove izjave..nije za zezanje..

andreas

pre 6 godina

EU i dalje sprovodi duple arsine prema Albancima i Srbima i sve zbog pogresne politike koju je DOS vodio.

shone

pre 6 godina

Vucic je apsolutno u pravu i nadam se da ce EU vec jednom stati na stranu pravde a ne svojih interesa.

Persa

pre 6 godina

Niko ga neće omesti u nameri da pokuša da stvori bolju atmosferu i saradnju. Poštujem to.

Toma

pre 6 godina

Brisel treba što pre odreagovati na izjave Rame i Tačija. Tako nešto se ne sme dopustiti.

Darius

pre 6 godina

Vučić je za razliku od Tačija i Rame odgovoran političar koji nikada sebi ne bi dozvolio da se bruka na ovaj način on se bori za mir i stabilnost regiona!

Gradjanin

pre 6 godina

Pa to reci Briselu, a ne nama. E, i to da vidim.

Pedro

pre 6 godina

Tačno tako i Tači i Rama i trebaju da odgovaraju za takve izjave i provokacije.

Steva

pre 6 godina

Dvostruki aršini u Briselu su više nego očigledni. Sramotno je to što nam se dešava ali na neke stvari ne možemo da utičemo a da ne napravimo još veću štetu.

Mićoni

pre 6 godina

Ako se i Albanci drznu da pokrenu tužbu protiv Srba onda bi mi stvarno morali da pokrenemo tužbu protiv svih država sa kojima smo ratovali u poslednjih 30 godina. Ovakve stvari su apsurdne i mi bi morali da ragujemo.

Crepajac

pre 6 godina

Albanci provokacijama pokusavaju da stvore haos u regionu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija