• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2017

14:14

LINTA: Hrvatska se nije suočila sa fašističkom prošlošću

Politika

LINTA: Hrvatska se nije suočila sa fašističkom prošlošću

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da i ovogodišnje održavanje tri komemoracije žrtvama logora smrti Jasenovac predstavlja još jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom fašističkom prošlošću iz vremena Drugog svetskog rata, i koji potvrđuju tezu da je temelj današnje Hrvatske, kako kaže, zločinačka NDH

 

Linta u izjavi za javnost ocenjuje i da Vlada Hrvatske organizuje državnu komemoraciju žrtvama u Jasenovcu pre svega zbog međunarodne javnosti s ciljem da se pošalje formalna poruka Evropi i svetu da i Hrvatska tobože baštini vrijednosti antifašizma a ne zbog iskrenog žaljenja srpskih, jevrejskih i romskih žrtava i stvarne osude zločinačke NDH. 

On navodi i da brojne činjenice potvrđuju tezu da je temelj današnje Hrvatske, kako kaže, zločinačka NDH, a ne ZAVNOH-ska Hrvatska nastala u Topuskom 1944. godine kao rezultat partizanske borbe i ogromnih žrtava srpskog naroda.

Linta u prilog tome ukazuje da Vlada Hrvatske više od pet meseci ne smatra za potrebno da donose odluku o uklanjanju spomen obeležja u Jasenovcu ubijenim pripadnicima HOS-a na kome se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni" koje je postavljeno još novembra prošle godine. 

Takođe, kako primećuje Linta, Vlada Hrvatske ćuti na postavljeno spomen obeležje za 114 ubijenih ustaša u Sisku, na spomen ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" ubijenim vojnicima NDH u opštini Sokolovac i na spomen ploču ubijenim hosovcima sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Kutini. 

On napominje i da zbog blagonaklonog stava vlasti prema ustaštvu veteranska udruženja najavljuju postavljanje novih ploča sa ustaškim pozdravom. 

To pokazuje i stalna muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac koja prikazuje lažnu sliku nekadašnjeg logora smrti Jasenovac, a ne stvarnu priču o nepojmljivom masovnom zločinu. Muzejska postavka skriva istinu da su ustaše počinile zločin genocida u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, istakao je Linta.

On navodi i da to pokazuju i udžbenici u Hrvatskoj u kojima se, kako kaže, veliča uloga ustaša koji su prikazani kao borci za hrvatsku slobodu protiv srpskog centralizma i poriču zločini nad Srbima. 

To pokazuje i pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Blajburgu i odlazak najviših državnih funkcionera u Blajburg gde se svake godine odaje počast ubijenim ustaškim zločincima, navodi Linta dodajućio da to pokazuje i odluka Hrvatskog sabora iz 1993. godine o isplati penzija ustaškim zločincima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Raša

pre 6 godina

Nisu se suočili jer bi otkrili da još uvek jesu.n

mauser

pre 6 godina

Linta, u Hrvatskoj nema ustaštva niti ustaških postrojbi, nego su to regularne posrojbe RH

Mara

pre 6 godina

Sizofrenika ne mozes ubediti da je bolesnik,dapace on misli da su svi drugi bolesni a samo on zdrav,tako i hrvati,neguju sizofreniju i smatraju je najvecim dostugnucem u svojoj psecoj istoriji,grdno se ponoseci njome.\n

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija