• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2017

15:41

ĐORĐEVIĆ: Srbija ključni faktor u održavanju mira u regionu!

Politika

ĐORĐEVIĆ: Srbija ključni faktor u održavanju mira u regionu!

Podeli vest

Šesta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti otvorena je danas, a srpsku delegaciju predvodi ministar odbrane Zoran Ðorđević koji je u ime predsednika Vlade i budućeg predsednika Republike Aleksandra Vučića pozdravio učesnike konferencije

U obraćanju na jeziku domaćina, Ðorđević je potvrdio celovitu opredeljenost Srbije za regionalnu i globalnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, a posebno imajući u vidu da je međunarodna pozicija Srbije značajno unapređena proteklih godina.

Kako je dodao, Srbija je ključni faktor u regionu za održavanje mira i stabilnosti, pre svega u borbi protiv globalnog terorizma koji je postao glavni svetski bezbednosni izazov i rizik, rekao je ministar Ðorđević.

- Srbija se pokazuje kao uspešna u rešavanju posledica migrantske krize, sprečavajući potencijalne pretnje, među kojima je terorizam. Iz tih razloga sam posebno ponosan na odličnu saradnju u okviru Mešovitih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, koje na human i profesionalan način nastoje da ublaže posledice migrantske krize - naglasio je ministar odbrane.

On je istakao da je Srbija odgovoran, pouzdan i predvidljiv partner, koji kao kandidat za EU želi da deli odgovornost sa evropskim partnerima, ali i da sa svim činiocima međunarodne bezbednosti razvija saradnju i time doprinese globalnoj bezbednosti.

Stoga će Ministarstvo odbrane nastojati da, uvažavajući spoljnopolitičke prioritete, u narednom periodu dodatno ojača saradnju sa svim strateškim partnerima, posebno u oblasti izvođenja zajedničkih vežbi, naveo je on.

Ðorđević je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za politiku vojne neutralnosti, štiteći i promovišući svoje nacionalne interese.

Pri tome, rekao je, imamo intenzivne odnose sa Rusijom, uključujući vojnu i bezbednosnu saradnju, a upravo je podrška zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ od neprocenjivog značaja u odbrani naših nacionalnih interesa.

- Naime, pored migrantske krize, Kosovo i Metohija je i dalje glavni bezbednosni izazov za našu zemlju - ocenio je Ðorđević.

Jačajući svoju ekonomiju i perspektive svojih građana, Srbija nastavlja svoju politiku saradnje u regionu, naglasio je Ðorđević ali i podvukao da nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“.

Put do trajnog i održivog rešenja moguć je jedino kroz pregovore, u skladu sa međunarodnim pravom, naglašava on.

Ðorđević je upozorio i na proces intenzivnog globalnog razilaženja, umesto globalnog zbližavanja i naglasio da je danas, više nego ikada, potrebno da se svet ujedini u borbi protiv terorizma.

Šesta Moskovske konferencije otpočela je obraćanjem ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, a tema ovogodišnje konferencije je "Globalna bezbednost: Izazovi 21. veka“.

U radu konferencije učestvuje više od 750 gostiju, među kojima su ministri odbrane i delegacije, vojni eksperti i predstavnici akademskih krugova iz 86 zemalja, a takođe i rukovodstva međunarodnih organizacija UN, OEBS-a, SOS-a, ZND, ODKB i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija