• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2017

22:42

MINISTAR ODBRANE ĐORĐEVIĆ: Srbija ostaje vojno neutralna, NATO ne sprečava isporuku aviona MIG-29!

Politika

MINISTAR ODBRANE ĐORĐEVIĆ: Srbija ostaje vojno neutralna, NATO ne sprečava isporuku aviona MIG-29!

Podeli vest

Srbija će zadržati vojnu neutralnost uprkos odluci susedne Crne Gore da se pridruži NATO-u i neće tražiti članstvo ni u jednom vojnom savezu, izjavio je danas ministar odrbane Zoran Ðorđević

- Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, mi imamo dobre odnose sa ovom zemljom, poštujemo njen izbor. Oni (žele članstvo u NATO) u interesu svojih građana. Srbija ima nezavisnu politiku i ostaje vojno neutralna država. Ona ne želi da se priključuje vojnim savezima, ostajući garant bezbednosti- rekao je Ðorđević u intervjuu Sputnjiku.

Ðorđević, koji se nalazi u Moskvi, kaže da Rusija još nije isporučila borbene avione MiG 29 ali da će se ta isporuka sigurno dogoditi, kao i da o tome nije razgovarao na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

- Javnost će biti obaveštena o tome. Isporuka se još nije dogodila, ali će se sigurno desiti- rekao je on posle sastanka sa Šojguom.

RUSKI MINISTAR ODBRANE ČVRSTO UZ BEOGRAD! Šojgu: Rusija će svim silama štititi Srbiju!

Ministar je kao netačne odbacio navode da NATO sprečava isporuku šest ruskih migova.

- Nema problema. Jeste li čuli ministra Šojgua ili predsednika Vučića ili mene da kažemo nešto o tome? Ima medijskih navoda koje ne mogu da nazovem ozbiljnim. Mi želimo da komentarišemo samo ozbiljne informacije- rekao je Ðorđević.

tanjug/beta



On je takođe rekao da sa Šojguom sada nije razgovarao o kupovini ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh tipa S-300 i S-400, ali da je Srbija još uvek zainteresovana da ima sva neophodna sredstva za zaštitu svog suvereniteta.

RUSKA AGENCIJA TAS POTVRDILA PISANJE INFORMERA: Srbija dobija S-300, ali i još osam migova 29 i dva diviziona raketa buk!

- Nismo razgovarali baš o tome... Ne bih hteo da otkrivam tehničke detalje. Srbiji je potrebna vazdušna odbrana, imamo nekoliko opcija o tome kako želimo da zaštitimo svoj suverenitet na nebu. Naravno, oslanjamo se na Rusiju zato što već imamo puno ruske tehnologije. Što se tiče sistema S-300 i S-400, oni su veoma skupi, ali hoćemo najbolje za zaštitu našeg suvereniteta- rekao je Ðorđević.

On je rekao da je sa Šojguom razgovarao i o potencijalima za povećanje broja zajedničkih srpsko-ruskih vojnih vežbi, kao i o učešću Srbije u vežbama Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), u septembru u Kazahstanu, i obučavanju naših ljudi.

- To povećava operativnu gotovost srpske vojske- rekao je Ðorđević.

Tanjug

On je dodao da je Srbija 2016. godine održala osam vežbi sa NATO-om, dve sa Sjedinjenim Američkim Državama i dve sa Rusijom.

Govoreći o misiji NATO-a na Kosovu, Ðorđević kaže da Srbija ne vidi alternativu Kforu, jer je to jedini instrument osiguranja bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

- Kfor je jedini garant bezbednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji. Sva druga rešenja su neprihvatljiva za nas. Mi sarađujemo sa Kforom i želimo da se ta situacija zadrži- rekao je Ðorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
petar kocic

pre 6 godina

Za Srbiju je najvaznije da ostane vojno neutralna.

trta

pre 6 godina

Neprijatelj okruzuje Srbiju i Rusiju sa svih strana. Gdje je ozbiljna politika Rusije i Srbije. Zar ne vidite sta se desava.

Sale

pre 6 godina

S-400 ? Turska nema para da kupi S-400 , pa trazi na kredit od Rusije, a Srbija ce da kupi ? Nikad. Mozda samo S-300, i taj sistem na 20 godina kredit ako dozvoli Rusija.

vev

pre 6 godina

Srbija treba da se svrsta, sa onima koji je nisu bombardovali i koji su je oslobodili 1945. To sto je Tito vikao naprijed, mani me se! Pa sta traze pripadnici NATO-a ako smo nesvstani??? Zasto mogu gde i kad hoce da usju??? Jel to nesvrstanost? Nije. Zato i moramo da ponavljamo da smo nesvrstani, da rusija ne bi mogla da ima ista ovlascenja kao Nato. A kad je frka, svaki ttreci dan idemo u Rusiju i moljakamo. Sto Nato sada ne lupi u Pristini rukom o sto i kaze dosta i raspusti, javna tajna vojsku? Zato sto je on i obucavao...zato. I zapamtite svi sunce izlazi na Istoku, a gasi na Zapadu. Prirodna pojava, samo treba voleti prirodu.

Radenko Lazic

pre 6 godina

Kako moze biti vojno neutralna?Pa to je prica za ljude koji ne razmisljaju svojim mozgom!?Pa kad u Beogradu imaju NATO-kancelariju i u Vojsci je se ucvrstio!Kako moze biti neutralna?Pa cela Srbija je okupirana to je to!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija