printscreen

12:36 Politika 76

Standard | 30. 04. 2017.

RAT NA BALKANU JE POČEO: Srbija nema mnogo vremena da se pripremi za odbranu!

Nema dileme da je ovo trenutak kad država treba da funkcioniše u svojoj punoj snazi i da se njeno prisustvo mora videti. Sada je sasvim jasno da od miroljubive politike novog američkog predsednika, koja je najavljivana u izbornoj kampnji, nije ostalo ništa, upozorava Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji

Tekst prenosimo u celini!

Tramp se sada bori samo za opstanak u predsedničkoj fotelji i izabrao je popuštanje kao osnovno sredstvo borbe protiv onih koji ga složno ruše još od inauguracije.

Tako se i na Balkanu stvari nastavljaju tačno tamo gde su prekinute američkim izborima i sada izgledaju kao da izbora nije ni bilo. Vraćamo se na stari zaključak: „Teško da se balkanski čvor može razmrsiti bez mača"

Od tri vodeće regionalne sile na Zapadnom Balkanu, dve imaju strateške ciljeve koji se ne mogu realizovati bez rata.

Pogrešno je mišljenje da su sinhronizovani istupi Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua na liniji stvaranja Velike Albanije politikantska stvar vezana za izbore u Albaniji i pritisak na EU radi pridruživanja Kosova. To su sitnice prema strateškom cilju starom skoro vek i po, još od 1878. godine i Prve prizrenske lige. U vreme fašizma ovaj pokret se zvao balistički, ali ga nije pogrešno tako zvati i danas jer ima sve karakteristike fašističkog nastupanja.

Isto tako, ne treba da čude stavovi proustaške vlade u Hrvatskoj, jer su i ciljevi ustaškog pokreta stari skoro čitav vek, daleko su im važniji od dnevne politike i sprovode se od 1929. godine. U ovom trenutku i balistički i ustaški pokret procenjuju da su se stekli istorijski uslovi za realizaciju suštine njihovog postojanja, a to su teritorijalne aspiracije i promena granica na Balkanu. Srbija, Republika Srpska, Makedonija, a možda i neke druge zemlje, to neće dozvoliti, tako da vazduh na Balkanu već miriše ne barut.

Dugotrajan i iscrpljući rat 

Postoji varijanta da Srbija i Republika Srpska budu napadnute i bez posebnog iznenađenja, bez obmanjivanja i maskiranja. Jednostavno da se iz pretnji i ultimatuma pređe u direktne čarke i oružane sukobe. Ako bi se tako nešto desilo, to znači da SAD, NATO i Zapad u celini smatraju da Srbija ne može biti poražena, pa po osnovu toga žele jedan dugotrajan i iscrpljući rat na Balkanu bez pobednika.

Brine što je rat za Albaniju i Hrvatsku postao normalno sredstvo za ostvarenje cilja i takoreći najefikasniji mehanizam. U prošlim ratovima štošta su dobili, a nizašta nisu odgovarali iako im je ratni put prepun zločina prema civilnom stanovništvu.

Ne treba zaboraviti da raspolažemo konkretnim podacima da su svojevremeno i hrvatsko i albansko rukovodstvo smatrali da je rat najpodesniji za razbijanje Jugoslavije i da je poželjno da bude što krvaviji, jer je to najbolja garancija da više nikome neće pasti na pamet da u budućnosti forsira neko novo udruživanje i stvaranje neke nove Jugoslavije.

Biće vrlo teško srpskom korpusu da održi mir na Zapadnom Balkanu ako dve tako važne države i dalje vide rat kao najefikasniji mehanizam rešavanja stvari u svoju korist. Očekuju, da će i ovaj put, kao i ranije, pravi inicijatori i planeri rata ostati skriveni i da će ponovo za sve biti kriva Srbija.

Tako ratnohuškačke izjave Albanaca i sve oštrije izjave hrvatskog vrha o ugroženosti Hrvata u BiH ne treba gledati kao na prolazno dnevnopolitičko politikanstvo, nego na psihološku pripremu sopstvenog naroda i svetske javnosti za predstojeće događaje. Zna se šta po balističkim kartama obuhvata Velika Albanija i da su to delovi Grčke, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Cilj ne mora da se ostvaruje odjednom jer ga je mnogo lakše ostvariti po fazama - u prvoj fazi oteti deo Makedonije i Srbije. Grčka i Crna Gora greše ako se nadaju da će ih Albanci ostaviti na miru jer će u drugoj fazi i oni doći na red. Da li se Crnogorci pitaju zašto Albanci uporno ignorišu zahtev EU da se izvrši demarkacija granice sa Crnom Gorom. Zašto i ono što se pod pritiskom dogovori odmah sutradan prekrije vest da "narod Kosova ne prihvata te granice"?

Imamo već dovoljno iskustva i znamo da će eventualnoj agresiji prethoditi snažni pokušaji unutrašnje destabilizacije. Da li će se oni zvati „borba za demokratiju", "borba protiv diktature", "ne davimo Beograd", "slučaj Savamala" ili nekao drugačije, nije ni važno

 

Hrvatska kroz novopokrenute priče o svom entitetu (što im dve decenije nije bilo važno) i ugroženosti Hrvata u BiH merka bosansku posavinu i Banjaluku. Kritikuju svoje mentore što im svojevremeno nisu dozvolili da ove teritorije zauzmu produžetkom zločinačke operacije „Oluja", nego su „ostavili nezavršene poslove na Balkanu". Veoma je važno da se u ovu smišljenu propagandu uključila Katolička crkva preko banjalučkog biskupa Franje Komarice. Neko je lukavo smislio da do svesti Hrvata sa obe strane granice najpre dopire ono što propagira crkva jer u takve podmetačine ne sumnjaju niti ih proveravaju.

Ko će doneti odluku o ratu i miru na Balkanu

Albanci i Hrvati planiraju, a gospodari rata i mira se u ovoj fazi priprema za šire sukobe na Balkanu prave nevešti. Prave se da čak i ne znaju šta se to stvarno događa na Balkanu, a to znači da unapred peru ruke od onoga što sledi. Ako je verovati novinarima, Ambasadi SAD dostavljen je izveštaj CIA u kome se kaže da našem regionu preti rat u narednih godinu dana. U njemu se navodi i nekakav scenario budućih sukoba - Albanci hoće Veliku Albaniju, napadaju Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Hrvati i Bošnjaci napadaju RS. Grci i Bugari pomažu Srbe, Rusi šalju oružje. Zato „zbunjeni" šefovi CIA, uplašeni za sudbinu Balkana, traže hitanu procenu situacije od svoje ekspoziture u Beogradu. Navodno CIA nije zabrinuta samo zbog mogućeg sukoba nego i zbog mogućeg raspada NATO jer bi neke članice ove alijanse bile na suprotnim stranama.

mod.gov.rs

Veoma je važno da i mi analiziramo navedene okolnosti u vezi sa ovim dokumentom i da izvršimo svoju procenu situacije. Prvo, dokument je sporan jer dobro znamo da CIA ne predviđa nego kreira buduće događaje na Balkanu. Drugo, ako tajni izveštaj CIA koji najavljuje kataklizmu stvarno postoji, kako da se tako poverljivog dokumenta dočepaju novinari. Mnogo je verovatnije da je dokument podmetnut.

Treće, ako preti raspad NATO, za sada je izvesnije da će ga pokrenuti Turska nego neka od država koje se pominju u dokumentu itd. Tako kompletna priča o izveštaju CIA više liči na novo zastrašivanje Srbije u smislu da će se, ako se hitno ne odrekne prijateljstva sa Rusijom i ne opredeli za ulazak u NATO, naći u ratu protiv dve članice alijanse istovremeno - Albanijom i Hrvatskom. Isto tako, dokument bi trebalo da prikrije prave inicijatore sukoba.

CIA nema razloga da sumnja u svoje obaveštajne podatke o Balkanu i da ih dopunski proverava. Obaveštajne pripreme za rat na Balkanu su odavno završene i na osnovu prikupljenih podataka i instaliranih agentura moguća je svaka vrsta subverzije, podrivanja, izazivanje protesta, nemira, pa i unutrašnjih sukoba. Za međudržavna sučeljavanja odavno su namerno ostavljene neuralgične tačke koje se u svakom trenutku mogu aktivirati i pretvoriti u žarišta oružanog sukoba.

Ono što eventualno može da bude nepoznanica za CIA jeste kvalitetna procena ponašanja Rusije i Kine u slučaju šireg sukoba na Balkanu. Međutim, do detaljnih informacija o tome ne može se doći u Beogradu, nego u centrima ovih velikih sila.

Pogrešno je zaključivanje da su se Albanci razočarali i naljutili zbog razvoja situacije, pa su se odlučili da stvari uzmu u svoje ruke i da sami donose odluke koje mogu pokrenuti rat. Velika Albanija je američki projekat, i bez stratega SAD albanski lideri ne smeju ni da pomisle da nešto učine, a kamoli da započnu tako veliku i neizvesnu avanturu. Isto važi za Hrvatsku. Drugim rečima, SAD mogu u svakom trenutku, ako žele i ako procene da im je to interes, da uvuku albanski i hrvatski korpus u rat, a da oni samovoljno uvuku SAD i NATO u sukob, to nije moguće. To su države potpuno zavisne od NATO.

Posebno opasna stvar za mir u regionu jeste to što albanski i hrvatski korpus imaju lažnu sigurnost i osećaj superiornosti u odnosu na srpski korpus samo na osnovu članstva u NATO i bezrezervne podrške Zapada, koju su imali do sada. Računaju da se može desiti da ne dobiju rat, ali da se ne može desiti da ga izgube, jer će NATO sprečiti njihov poraz.

Za pripremu imamo dovoljno vremena jer, sa stanovišta vojne logike, sve dok se agresija najavljuje, do nje neće doći. Moderni ratovi se ne najavljuju i mora se postići što viši stepen iznenađenja

 

Takav osećaj jeste veliki podsticaj da krenu u avanturu zbog pogrešnog uverenja da nemaju šta da izgube i da samo mogu da dobiju. Ne vide da su se stvari promenile i da ni Srbija više nije sama i bez podrške. Međutim, toga su potpuno svesni SAD i NATO i zato još uvek koče i usporavaju već pripremljene planove vojnih operacija.

Više nije pitanje hoće li, već kad

Da je u bližoj ili daljoj budućnosti agresija moguća, tu nema dileme. O tome sve otvorenije govori i naš državni vrh. Ozbiljno se shvataju ratne pretnje, ali se o stranom mešanju i uticaju još uvek govori uvijeno, poput „pronađeni su tragovi delovanja najmanje jedne strane obaveštajne službe sa Tiranom i Prištinom na projektu Velike Albanije". Bilo bi bolje da se u ovoj fazi priprema za agresiju otvoreno imenuju svi oni koji na tome rade i da se predoče dokazi o tome u cilju odvraćanja.

Jer svi znamo da su u pitanju SAD, NATO njihovi balkanski sateliti. Dobra je vest da naše obaveštajno-bezbednosne agencije uspevaju da saznaju tajne obaveštajne veze i planove i da su dokazima omogućili državnom vrhu da donosi prave i blagovremene odluke. Iako nije saopšteno o čemu se tačno radi, vidi se da su naši ključni političari veoma zabrinuti, ali vrlo odlučni po pitanju odbrane Srbije i srpskog korpusa uopšte.

Uostalom, ako albanski lideri otvoreno najavljuju Veliku Albaniju, ako Albanci iz centralne Srbije govore o tome da je Albanija njihova država i da „čekaju oslobađenje Preševske doline", niko u Srbiji nama pravo da to ignoriše i da misli da će se sve rešiti mirno. Bilo bi fatalno da samo gledamo ratne pripreme onih koji nam prete, a da ne preduzimamo ništa kako bi se odbranili.

Tanjug

Dobro je da premijer Vučić sasvim jasno i otvoreno kaže da Srbija neće dozvoliti formiranje neke druge države na delu svoje teritorije i da neće dozvoliti ugrožavanje Srba van Srbije nekim novim zločinačkim vojnim operacijama. Međutim, tu retoriku moraju da prate konkretne pripreme koje ne podrazumevaju samo nabavku novog naoružanja.

Naša vojska je tako dimenzonisana da može prihvatiti prvi udar, ali glavnina i prava snaga odbrane je rezervni sastav kome se još uvek ne posvećuje dovoljna pažnja. U ovom trenutku osnovni subjekat naše odbrane deluje prilično zapušten i po pitanju same organizacije, a kamoli po pitanju obuke i uvežbavanja.

Štabove tajno uvežbavaju u inostranstvu

Ne treba verovati obećanjima i pričama, nego budno pratiti šta se na terenu dešava i da li su u toku naoružavanje, uvežbavanje i vojne pripreme napada. Pri tome treba imati u vidu da je relativno lako otkriti i pratiti uvežbavanje krupnijih vojnih formacija, ali je vrlo teško biti u toku sa uvežbavanjem štabova, a svaki oficir zna koliko je to važno. Štabovi se mogu tajno uvežbavati i u inostranstvu.

Za pripremu imamo dovoljno vremena jer, sa stanovišta vojne logike, sve dok se agresija najavljuje, do nje neće doći. Moderni ratovi se ne najavljuju i mora se postići što viši stepen iznenađenja. Primera ima mnogo, ali pomenimo najnoviji - Severnu Koreju. Jasno je bilo da SAD neće izvršiti vojni udar baš zato što je Donald Tramp to najavio.

Otkrio je unapred svoje vojne mogućnosti i namere, a to se jednostavno tako ne radi. Veća mogućnost za vojni udar po Severnoj Koreji je sad, kada je Tramp povukao borbenu grupu brodova, kada je objasnio da ga nismo razumeli i da se nada mirnom rešenju spora posredstvom Kine. Upravo to je situacija koja može da znači uspavljivanje protivnika i postizanje potpunog iznenađenja.

Tako se neka vrsta iznenađenja mora postići i kod agresije na Srbiju ili Republiku Srpsku. Zapad, koji će i ovoga puta ako do agresije dođe podržati naše protivnike, pre toga će se potruditi da nas potpuno opusti kroz obećanja i pregovore tako da će nam se činiti da je mirno rešenje na dohvat ruke. Imamo takvih primera koji su veoma sveži i neozbiljno bi bilo da ih i na trenutak zaboravimo jer su takođe bili usmereni protiv srpskog korpusa.

Ne verovati obećanjima

Na primer, zločinačkim vojnim operacijama Hrvatske vojske „Bljesak" i „Oluja" prethodila je široka akcija operativnog maskiranja njihovih namera koju je bestidno sprovela „međunarodna zajednica" pod pritiskom SAD. Pregovori Hrvatke i RS Krajine pod okriljem UN činili su se uspešni, rešenje na dohvat ruke a međunarodne snage UN raspoređene na svim delovima teritorije koju su kontrolisali Srbi.

Tako su se sve vojne pripreme srpskog naroda za odbranu činile nepotrebnim jer se pogrešno procenilo da niko ne sme napasti zone koje su pod zaštitom UN. Varka je uspela i postigli su potpuno iznenađenje. Bilo bi baš naivno da u istu zamku upadnu Srbija ili Republika Srpska.

Ne treba verovati obećanjima i pričama, nego budno pratiti šta se na terenu dešava i da li su u toku naoružavanje, uvežbavanje i vojne pripreme napada. Pri tome treba imati u vidu da je relativno lako otkriti i pratiti uvežbavanje krupnijih vojnih formacija, ali je vrlo teško biti u toku sa uvežbavanjem štabova, a svaki oficir zna koliko je to važno.

Štabovi se mogu tajno uvežbavati i u inostranstvu. Takve ratne skrivalice smo već gledali i više nemamo prava da budemo naivni. Setimo se da je protivnik uspeo da tajno izvrši sve vojne pripreme i razvoj jedinica na terenu pre početka operacija „Bljesak" i „Oluja" a da ne otkrije svoje prave namere. Takva iznenađenja danas ne bi smela da nam se dogode.

U poslednje vreme pominju se helikopteri kao donacija takozvanoj kosovskoj vojsci. Mogući donatori su SAD ili Turska. Ko može da tvrdi da albanske posade već nisu na preobuci za helikoptere? Zašto se kod naoružavanja kosovske vojske prvo pominju baš helikopteri? Zato što su vrlo podesni za brze i iznenadne intervencije specijalnih snaga, ali i zato što su najbolje oružje za protivoklopnu borbu. Već to govori o budućim namerama kosovske vojske.

Dobra je vest da naše obaveštajno-bezbednosne agencije uspevaju da saznaju tajne obaveštajne veze i planove i da su dokazima omogućili državnom vrhu da donosi prave i blagovremene odluke

 

Kao i Hrvatska vojska, naoružavaju se doniranim helikopterima kako bi neutralisali osnovnu prednost Vojske Srbije na kopnu, a to su oklopne snage. Jer, osnovna zamisao iz tajnog dokumenta CIA izgleda logično - dok bi Albanci izvodili nekakvu blickrig operaciju na sever Kosova i Preševsku dolinu, Hrvatska bi sličnu operaciju izvela prema Posavini i Banjaluci u Republici Srpskoj. Tako bi srpske snage bile razvučene i oslabljene.

Postoji varijanta da Srbija i Republika Srpska budu napadnute i bez posebnog iznenađenja, bez obmanjivanja i maskiranja. Jednostavno da se iz pretnji i ultimatuma pređe u direktne čarke i oružane sukobe. Ako bi se tako nešto desilo, to znači da SAD, NATO i Zapad u celini smatraju da Srbija ne može biti poražena, pa po osnovu toga žele jedan dugotrajan i iscrpljući rat na Balkanu bez pobednika. Ova varijanta nije mnogo verovatna, ali jeste moguća.

Cilj SAD bi mogao biti da otvore rat u daleko pogonijem ambijentu za sebe nego što su to Sirija i Ukrajina jer bi se vodio u potpunom NATO okruženju, čime bi ograničili ruske mogućnosti. Istovremeno bi bar privremeno zaustavili snažan ekonomski prodor Kine u Evropu.

Interes Evrope, kada je u pitanju dugotrajan rat na Balkanu je samo jedan, ali sudbonosno važan - dugoročno presecanje migrantskih ruta preko Balkana. Turska nakon referenduma kreće u preispitivanje priduživanja EU i otvoreno preti da će raskinuti i pustiti tri do pet miliona izbeglica u Evropu. Evropa neće birati sredstva da takvu mogućnost spreči.

Šta je najhitnije u odbrambenim pripremama?

Nema u novijoj istoriji rata koji Srbiju nije iznenadio. Naravno da je to višestruko povećalo broj žrtava. Ni za jedan rat Srbija nije bila spremna, pa ga naravno nije ni započela. Pa ipak, danas Zapad pokušava da za sve ratove okrivi Srbiju i pripiše joj unapred smišljene hegemonističke namere. Vreme je da iz toga zvučemo pouku i da shvatimo da naše odbrambene pripreme ne ugrožavaju miroljubivu politiku nego joj samo služe kao dodatni važan argument odvraćanja.

Vojna efikasnost se meri po principu duga na buretu. Isto tako kako bure drži vodu samo do nivoa najkraće duge, tako su i oružane snage onoliko efikasne koliko i najmanje osposobljene jedinice. Naravno da je dobro da imamo neke super obučene vojnike, ali će nam, i pored toga, efikasnost oružanih snaga zavisiti od obučenosti rezervnog sastava. Ako smo već danas u situaciji da svakodnevno pričamo o mogućnosti izbijanja rata, ako se priča o tajnim obukama i tajnoj mobilizaciji na Kosovu, vreme je da i mi nešto konkretno preduzmemo.

Imamo već dovoljno iskustva i znamo da će eventualnoj agresiji prethoditi snažni pokušaji unutrašnje destabilizacije. Da li će se oni zvati „borba za demokratiju", "borba protiv diktature", "ne davimo Beograd", "slučaj Savamala" ili nekao drugačije, nije ni važno.

Jedino je važno da ih prepoznamo, da znamo čemu i kome služe i da preduzmemo sve kako bi unutrašnju destabilizaciju sprečili. Ako već znamo da eventualni agresor planira ostvarenje vekovnih teritorijalnih težnji, ne možemo prihvatati kao normalno da nam grupice naših građana koje tu činjenicu potpuno ignorišu skrenu pažnju na izmišljene ili sitne dnevne probleme. Hoću da kažem da se inicijatori i pokretači unutrašnjih nemira moraju na vreme otkriti i sprečiti ako nam je već jasno šta se dešava.

Beta

Neće nam biti savest mirna ako albansko stanovništvo u Preševskoj dolini prepustimo smišljenoj i planskoj indokrinaciji albanskih agenata. Ako neko u Srbiji može da otvoreno propagira razbijanje Srbije i da tvrdi kako Preševska dolina nije naša nego albanska, on mora biti uhapšen i suđen. Ako neko kaže da Albanci u Preševskoj dolini čekaju oslobođenje, on mora biti sankcionisan, a mase rasterećene njegovog utjecaja.

Pitanje je da li nam je nepreduzmanje zakonskih mera najbolji izbor jer bi se na kraju moglo ispostaviti da nam je to najveća greška

Ne možemo dozvoliti da miroljubive i lojalne Albance sa aktualnih funkcija potiskuju otvoreni neprijatelji Srbije i strani agenti. kojima nije cilj prosperitet regiona, nego razbijanje Srbije i promena granica u tuđem interesu. Jer nepreduzimanjem zakonskih mera ne vidi se prisustvo državnog policijskog i sudskog aparata na tom području, pa će se stanovništvo vremenom stvarno upitati u čijoj su oni državi. Naša je obaveza kao države da albansko stanovništvo zaštitimo od stranog utjecaja i manipulacije, a utisak je da to u vom trenutku ne radimo.

Sada nastupamo samo i isključivo logikom da je Albancima upravo cilj da nešto preduzmeno pa zato nećemo, jer bi se to odmah na Zapadu zloupotrebilo. Plašimo se da svaku našu samozaštitnu meru mogu proglasiti preteranom represijom i državnim terorom.

Pitanje je da li nam je nepreduzmanje zakonskih mera najbolji izbor jer bi se na kraju moglo ispostaviti da nam je to najveća greška. Ako neko na Zapadu želi povod da nas ponovo satanizuje i ako im mi taj povod ne damo, oni će ga već izmisliti i inscenirati bez obzira na svu našu suzdržanost. Treba da razmislimo zašto nas redovno hvale i tapšu po ramenu ambasadori i druge ličnosti sa Zapada baš onda kad povodom ekscesa ne preduzmemo ništa, a u isto vreme nemaju ni reči kritike za aktere događaja.

Nema više dileme da je ovo trenutak kada država treba da funkcioniše u svojoj punoj snazi i da se njeno prisustvo mora videti kroz sankcionisanje neprijateljskog delovanja i pokušaja destabilizacije na svakom pedlju naše teritorije.pero

30.04.2017. 13:58

Lako bi mi rešili problem sa šiptarima i hrvatima,problem je u našim izdajnicima,kao što je Čanak Čeda, Janković,Jeremić,razne nevladine organizacije,ceo DS da ne nabrajam imaih puno oni su naš problem sa njima je teškomauser

30.04.2017. 20:47

@pero - Mislim da su Hrvati riješili problem sa vama 90-ih.....


vlada

30.04.2017. 14:00

Ovo jeste vrlo ozbiljno opominjuća analiza, a jedino što fali, da za takvu akciju treba imati vojsku! Ni albanci ni hrvati nemaju neki, istorijski gledano, ratnički "pedigre" sa kojim NATO može da računa! Za TO treba imati "muda"! Sve što imaju, niti su su sami stvorili, niti su zaslužili! To što se ponose nekakvim akcijama /bljesak i oluja/ i nisu njihove, već američke, gde su bez borbe ušli u napuštenu Krajinu! Isti poklon kao i NDH u vreme Hitlera! Ali da su za terorizam i kukavičke zločine ....to su uvek spremni!


Danijel

30.04.2017. 20:31

@vlada - Vlado svaka ti je zlatna ja sam bijo u Krajini nista nam nisu mogli dok nas zapad nije prevarijo i sve bas sve su jim nato i amrikanci pripremili kurvatima treba sa njima razcistiti i osvojiti prvo slavoniju pa polako ostalo ima da jim pukne daj tkz ponos...


Rafael Boban

30.04.2017. 16:30

@vlada - Bio je BLJESAK, nakon toga OLUJA, a uskoro će (PO)GROM akcija koja je u početku imala cilj vojno oslobađanje istočne Slavonije i Zapadnog Srijema, a bogme ćemo se zaigrati ,pa osloboditi i Zemun.Bog i Hrvati, za dom spremni


SasaV

30.04.2017. 17:09

@Rafael Boban - Jako si mi za dom spreman,naci cemo ti smestaj...
Zaslon

01.05.2017. 15:00

@Rafael Boban - Аух како је лепо гледати у месецу новембру 1991 године а лепа права јесен и права јесења хладноћа и почео је падати снег на насеље Тврђавицу у Осијеку општини.Па умилно је гледати хладне јесени у Тењском Антуновцу,Ласлову,Борово Насељу,Богдановцима и наравно лепом Вуковару и целе општине вуковарске.А све тврђавска упоришта и подземна утврђења ндх окупатора у РСК и посебно тврђавско упориште Нијемци а све то надземно и подземно ослобођено и ндх окупатори помлаћени и умлаћени а тек лепе Адице Вуковарско насеље једна од надземних и подземних тврђава ндх окупатора а лепо јесење хладно снежно време.


SRBIJA

15.05.2017. 22:24

@vlada - Znas sta je meni najjace od svega ,imas recimo u dokumentarcu "tezina lanaca" Americke i druge NATO oficire,vojnike...Koji govore o pripremama za operaciju bljesak,oluja, gde sami navode da su oni ucestovali aktivno u tim operacijama u osmisljavanju istih...Najjci utisak i danas ,je koliko su Hrvati ustvari glupi ,oni veruju da su tada ratovali sa Srbijom,tacnij tada JNA ,jesu ratovali sa nekim njenim clanovima vojske Republike Srpske Krajne koji su tamo logicno ostali ,jer su tamo rodjeni...Jna se povukala ili ti mi srbi jos krajem 1993 godine,neki i 1994 godine jednostavno stigla naredba iz Beograda povlacenje,zasto i dan danas ne znam,stigli smo dalje od Osjeka moja grupa,ostali su jos i dlalje stigli ,nigde ustase na puskomet,pobegli,pacovi ko zna gde .Dobar deo njih smo i pohvatali razoruzali,sve istocno Nemacko oruzje DDR pa skim ce ustasa nego sa svabom Nemacka ih opet kao Hitler nekada naoruzala,puske,pistolji,granate,automati,mitraljezi,minobacaci...Zamisli koji su to bolesnici da zaista veruju da su ratovali sa Srbijom ono jesu do 1993/94 kada smo se povukli , zasto je bilo to povlacenje niko ne zna neki politcki marifetluci Milosevicevi "dogovori"...Lucky

30.04.2017. 18:12

@mrdr - Kako je krenulo,opet ćemo zakasniti sa naoružavanjem a opet bi nas mogli rokati iz vazduha a mi ni BUK nismo nabavili a kamo li S-300 ili S-400.


deda Raša

30.04.2017. 18:19

@mrdr - Ne nego sa tobom, ako ponovo ne pobegnes preko grane, pa kad se situacija smiri dobijes aboliciju.


momir parezanin

30.04.2017. 20:56

@deda Raša - tako je deda raso.ali sreca i bog nas pogledali pa imamo pot.pukovnika karana pa prekaljeni ratnik vojvoda sa romanije i srpske tigrove obilice.ovaj put idemo do kraja preko bosne do karlobaga i ogulina.kosovo ce opet biti nase a na belom konju prva da ijase ivana zigon sa trubacima.idemo preko vode do slobode na vijek vijekova.srboljub

30.04.2017. 13:54

Mogu samo da nam pljunu pod prozor svi skupa, samo toga jos nisu svesni ;)


Marko

30.04.2017. 16:31

@srboljub - Svaka cast na sve obuhvatnoj anlizi. Ne bih dodao ni oduzeo ni jednu rec.


ZEMUNAC

30.04.2017. 20:31

@srboljub - pa i 99 sau nam pljuvali pod prozor zato i nemamo malu MILICU iz Batajnice i ostale. Svi vi koji pokušavate da objasnite da treba da se krene u rat sa ovim naoružanjem i vojskom ( koju su tadić i šutanovac uništili) gršite kao i oni iz 99. Bez podrške neke vojne sile nema opstanka Srbije. razmislite šta pišete i nelupajte.


vev

01.05.2017. 05:23

@ZEMUNAC - Pa imas veliku silu, jel ti citas , guglas malo? Treba ti nacrtati sve? Samo spavaj mirno....sasa

30.04.2017. 17:57

@Ekv - To tvom preceniku i tati napisi bre debilu siptarski
Mig29

30.04.2017. 14:31

Запад се неће смирити док не заврши са Србима, једино се боје реакције В.В.Путина, зато толико оклевају, али ако крену на нас, гореће и код њих, немам у то сумње.baki

30.04.2017. 14:08

tekst koji bi trebalo da imamo na umu svakoga dana i ne nasedati na izjave belosvetskih bitangi koji vide samo novac i drugo ih nista ne zanima. Zlo vlada svetom i treba se prilagoditi i pripremiti...n


makarije

30.04.2017. 14:57

Aktivirati vojne vežbe na granicama, konstantna provera borbene tehnike, ko se čuva i bog ga čuva


uglesa

30.04.2017. 14:08

rata ne bilo kada bi vucic ostrije reagovao on samo njih provocira ovim kada kaze mir i stabilnost su nase opredeljenje ukoliko se ponasa kao oni oni bi se povukli


fff

30.04.2017. 14:11

zasto huskate ljude... da li stvarno mislite da srbija i rusija imaju bilo kakve sanse protiv albanije kosova hrvatske bosne, turske eu usa i nato? u najboljem slucaju bicemo ko sirija, ima da nas gadjaju 10 godina bombama, poginuce pola stanovnistva srbije... kome treba takav rat? zasto huskate ponovo pitam? pustite budale neka se loze, ne morate i vi da to isto radite...


sasa

30.04.2017. 15:20

@fff - Razlika je ta brate sto mi branimo.nase za djabe...a oni napadaju sa bednim platama tude...razlika je u time sto.je Rusija mnogo jaca nego sto je ikada bila...razlika je sto vise nije pijani predcednik na njeno celo...razlika je da Srbi koji su oreko nebi sedeli krsreni ruku po gradovima u EU...razlika je u tome da nikada ne moze bombama nego pesadijom dobiti rat...a ko ce smeti u moju sumu da ude u kojoj se igram od kada sam mali...nije ti Srbija pustinja bre...ima milion mesta gde mozemo da se sakrijemo i da ivedemo brutalne i brze napade i povlacenje...nemas ti pojma o cemu pricas...a vec te cujem kako mene pitas..."a ti kao.imas"...evo odgovora...sluzio sam legiju stranaca bio sam u kolumbiji protiv Farka...u Maliju i Avganistanu...da da..dok si ti se igro na igrice i mislio da se tako vidi rat...hvala bogu pa ima pravi Srba jos...a ne debili samo kao u parove farmu eli po teretanama pinih steroida...kojima jedino vazno je da imaju za pljeskavicu pljugu i pivo i koliko.ljakova imaju po fejs instagram eli kurira...


Aleksa

30.04.2017. 16:36

@sasa - Auuu legionar al se tebi ratuje...strasni smo mi srbi i jako opasni..ko ce da ti ratuje...nemamo vojsku bre..nemamo nista a ovi drugi sve..imaju konkkretnu pomoc zapada dok ce nas rusi prodati po milioniti put..nista se mi tu ne pitamo..budumo realni bice nam kako drugi budu zeleli..siptari su naoruzani jos davno...ja bih voleo da mi pobedimo uvek i svuda ali realno ne vidim to..nek mi niko ne tsmeri


david abramovic

01.05.2017. 12:37

@sasa - legionar hteo bih da te kontaktiram, ako imas volje javi se na ovaj mail. pozdrav


Sasa

02.05.2017. 09:17

@david abramovic - Brate ne vidim @ ali mislim da sam te nasao na fejs jel to nosis kacket na profilnu sliku?Sasa

01.05.2017. 11:54

@Ekv - Siptaru...vidis da mi Srbi cak dozvoljavamo da dolazite po nasim novinama i sajtovima kometarisete i prozivate...ali kao i uvek ce ispati da smo mi poceli...da ugnjetavamo i napadamo da manjine nemaju prava i tako dalje...taj tvoj cinizam nece nista doneti dobro tebi i tvojoj braci na suprot...opet cete dobiti po tamburi kao svaki put...i opeet cete vikati zapomagati da dolaze da vas spasavaju od nas....da bi ponovo posle.nekoliko godina poceli da se kurcite i pricate kao da se vas neko boji i kao da ste vi neke ratove dobili eli cak i sprecili....jadni ste prazni prokleti...mnogo ste vi jaki...preko interneta eli 1000 na kolonu civila staraca zena i dece...samo mi spomeni jednu bitku koju ste vi dobili bez podrske EU amerikaca eli Srba izdajnika?samo.jednu...pa na kraju dajem ti cak mogucnost da navedes neku bitku u svetu...gde su muse dobile neki rat a da bije samo propaganda eli uz pomoci vasih gazda amerikanca...nebitni ste...i to vas naj vise boli...


Sasa

01.05.2017. 12:25

@Ekv - Ti ocigledno ne razumes da nemas sta da trazis ovde...nije ti pametno sto nadrazujes siptaru...uskoro ce mo se sretnemo...ne ide ti bas u prilog...


bre bre

30.04.2017. 15:59

@fff - Да нас будале које се "ложе" не би буквално заложиле, треба бити припремљен, а не као ној забити главу у песак. Јер овде се ради о људима, а не о нојевима. Понављам не шири дефетизам и не прави се паметан. Бог није у сили, него је у правди! Србија и Русија ће као и увек до сада, када их на то натерају ови које си навео, бити силе победнице!


dejan

30.04.2017. 15:30

@fff - druze jesi li citao tekst, pa zar nisu nase delegacije sa hrvatima, bosnjacima i albancima ise i zvale, da se prave autoputevi, fabrike, poslovi,,, samo se od njih cuju pozivi na rat, nisu Vucic i Nikolic pozivali na rat nego rama, milanovic, izatbegovic, haradinaj, a to sto oni misle to ce se po njih zavrsiti istrebljenjem, jer nije vise 1999, sad odakle poleti avion tog aeodroma i glavnog grada te drzave nema,,, jasno je receno, pa ko voli nek izvoli, mi smo saterani i moramo da se odbranimo, a mi kad krenemo i kad je stani pani, pa primera kroz istoriju ima i ima mnogooo


Anarhista

30.04.2017. 19:29

@fff - Класичан пример пропасти српске колективне свести, ако си Србин, то јест. Историја ти је била слаба страна, претпостављам? Баци поглед рецимо само на задњих 1000 година. И шта видиш? Смрт, разарање, пустош, бол и патња. Када би се некако ових 1000 година избрисало, Срба би вероватно било 100 милиона данас са економијом једне Немачке. Са територијом на 3 мора. Право мало царство. Са таквом памети као твојом, наредних 1000 година нам је гарантовано као прошлих. Пропаст, бол, патња. Црне силе се тиме хране. Империја преговара силом, не прави се Исус Христ пред њом. Страдаћеш.


Zoran

30.04.2017. 15:22

Na prvom mestu narod treba biti javno informisan.. Na drugom mestu Vucic treba biti ostrji prema situacji.. Medji kao informer treba biti na strani svoje zemlje i svojih interesa, jel u ovakvoj situacji treba biti ostar prema placenim novinarskim agencijama. Pojacati rezervni sastav na svojim granicama, kad vec imamo i dosta nove vojne tehnike, za nju treba i obuka.. Traziti podrsku zemalja poput Rusije, Kine, i svih drugih zemalja kako bih nam pomogle u vojnom i politickom smislu. Gospodin Vucic zna sta radi, uveren sam u to, samo bih trebao biti malo brzi i ostriji, prema domacim izdajnicima, a prema drugima koji nam prete zauzimanjem nasih teritorija vec i da nekomentarisem.. Gospodine predsednice, Aleksandre Vucicu, samo napred hrabro i otvoreno, pokazimo i mi svoje zube..


branko

30.04.2017. 16:19

Nikad se Srbija neće opametiti ! Ker laje- vozovi prolaze. Mi to znamo i ne preduzimamo ništa,baš kao što su naši obaveštajci znali za mnoge stvari 91.o Hrvatima,pa nisu ništa preduzeli.Potpuno se slažem sa predhodnim tekstom šta nam se piše.Još da dodam jedno pitanje: "Jel mislite da će Srpski patriotizam biti na visini,posle isporuke u Hag dokazani heroji i patriote kao što su generali Mladić,Lazarević,...? Dali je neko odgovarao od naših za veleizdaju ? Ministar vojni i zatim predsednik Srbije -Tadić, rasturio nam je našu vojsku po diktatu NATOa.Sve što je valjalo od vojnog kadra oterao u penziju a materijalna sredstva rasprodao na minimum za tepsiju ribe.Taj idiot danas prima veliku platu od Srbije.On koji je radio za NATO protiv Srbije bolje je prošao od naših isporučenih heroja u Hag.To je istina za nauk ko smo mi Srbi.Šta beše sa autoputem Niš-Priština-Tirana? Ko živi u zabludi ? Srbija se saginjati neće - jer se davno savila.sasa

30.04.2017. 15:06

@Ekv - Ne bato mi smo.vojnici koji se bore ko tigrovi za Srpsku zemlju decu i zene...mirotrovci su kao romatjcari...ne rokaju nego samo pevaju...


Mara

30.04.2017. 16:32

Ovom gospodinu mnogo hvala na ovako iscrpnoj analizi,svako ko ovo procita, imace otvorene oci i usi za razumevanje svega sto se oko nas desava.Narode ne spavajte,psi rata su resili da deluju,mora im se odgovoriti ako su sva ova predvidjanja nepogresiva.n


zoran

30.04.2017. 17:55

Šta ste mislili da žuta spodoba od američkog predsednika doneti mir to se u analima amerike nikada neće desiti.


zeta7

30.04.2017. 18:15

NIJE MI JASNO ,ZAŠTO SRBSKU STAVLJATE U NEKI PLOŽAJ ,KAO NEMOĆNI ..MI SMO I HRVATSKU I BALIJE I NATO DRŽALI NA UZDMA 4 GODINE ,DOK NISU POČELI DAVATI TERITORIJE (MILOŠEVIĆ)..NEMA TOG HELIKOPTERA KOJEG MI NEĆEMO SRUŠITI ,NA 2 MINUTE NAJAVE A NE 30 ILI 1 DAN ..POKUŠALI SU FRANCUZI DA UBACE NAILIĐU 24 HELIĆAI OSLOBODEONEVEZANEI ZAROBLJENE SFOROVCE .odustali su ,jer ništa osim batina i gubitka nebi imali ..nemojte se bojati ,jedino što trebate a to će i dodik brzinski uraditi jeda dostaviteone r.b-ovešto seodnijelo kod vas a ako budetrebalo ..ovenaše balijandre i ustašemožemo za 7 dana srediti ,samo nemojte da tražite dastanemo ,jr tada i srbija postaje srbska ....sve bi ima ja dao samo da poćnu i da skršimo te gnjavatore za uvijek ...


nikolalondon

30.04.2017. 14:29

Ovaj tekst nacickan slovima nisam ni citao ali imam jedan recept za ovaj problem. Napad je najbolja odbrana.


Marko

30.04.2017. 16:35

Svaka cast na sve obuhvatnoj analizi. Ne bih ni rec dodao ni oduzeo


Anti ratnik

30.04.2017. 18:45

Bosnjacka omladina jedva ceka priliku da naguli na zapad,stvarno ne znam ko ce da vam ratuje??Hrvatska omladina je vec u ogromnom broju po Njemackoj,Austriji itd


Dragance

30.04.2017. 18:33

Ako zapocne novi rat prvo resiti problem sa izdajnicima sa proslog rata i sadasnjeg sve staviti pod Mac pa onda sa ostalima se obracunati do pobede druge nam nema treba braniti Srbiju drugu nemamo Braco i Sestre zivela Srbija uz Boziju Blagoslov !!!!


Rajko

30.04.2017. 19:28

Биће прилике, ако се будемо спремили, да ослободимо најважније, привремено окупиране, Србске територије: Скадарску област, Барању и Дубровник.


boca

30.04.2017. 18:26

Jel bre Aco pa gde su ti tenkovi,avioni,rakete,borbena tehnika...dokle laži i prevare-


Sargarepac

30.04.2017. 21:58

@Rafael Boban..kad pocne...nas si zlato..da vidimo koliko dobro ces tad da pricas!n


Ekv

01.05.2017. 01:18

@Sargarepac - Pocelo je 91e,i sta ste uradili bolje ne barkaj te.


Tuga

30.04.2017. 18:30

Boze boze,citam ove komentare i ne verujem koliko ostrascenih i glupih,zatucanih,primitivnih budala na jednom mestu,ko o cemu oni samo o ratu,samo bi ratovali,vodi te ljubav nesrecni stvorovi ,gledajte kako da proputujete i vidite sveta sto vise,kako da vam deca budu skolovana,srecna i da sutra kada predju cetiri banke imaju sve zube u glavi,batalite puske i osvete,tuga jedna, svima koji zele rat srecan put u isti zelim i da se iz njega i ne vrate.


Mile

30.04.2017. 18:55

Apelujem na lovacka drustva Srbije da najhitnije pocnu sa izvodjenjem vojnicke obuke rezervnog sastava vojske Srbije posto drzava nece da priprema svoj narid za odbranu. Takodje, smatram, da SRBI u rasejanju, moraju formirati adekvatne udarne snage (finansijski i umno jako opremljene) koje ce privesti spoznaji prava siptarske antidrzavne elemente, tako sto ce angazovanjem pametnih i lojalnih Albanaca zastititi Srbiju od idijota u svojim redovima.


RINGISPIL

30.04.2017. 20:30

Brzo zute dosmanlije zaboravile Karlobag Virovitica. Narod se pita i narod odlucije. Nece vise biti stani kreni.
zeljkovameli

30.04.2017. 20:01

srbi.srbi,akovi vjerujete u ove nebuloze ovih nenovinara,ondaste vi za ludaru.koce vas napast?ako to vijerujete onda niste normalni.n


CikaRadojko

01.05.2017. 00:33

Bravo u odbranu majke Srbije na celu sa Vucicem ,njegovim sinom i cerkom ,Pa sa Dacicem njegovim sinom i cerkom ,pa Palmom i decom ,pa Tomom ,Pa Vulinom i decom i sviH ostalimH politicarA i njihovom decom na celu JURIS


terapeut

01.05.2017. 03:48

nepreduzimanje zakonskih zastitnih mera u svrhu zastite mira drzave svih gradjana i kasnjenje prepoznavanja maskiranja destabilizacije i kasnjenje refleksa odbrane je greska , tu gresku je pocinila i Jugoslavija .


Cile

30.04.2017. 20:35

Za sve ovo krivi su Rusi ponasaju se ko p....e boli ih uvce za nas a toboz braca da su tresnuli pesnicu o sto Albancima i Hrvatima a i Amerima sve bi bilo drugacije ne bi se oni k....... zato braca Rusi cute ne salju oruzje cekaju da svane a kad ili da bog prdne sramota opet ce mo biti mi ona strana koja je ponizena zgazena hvala vam Rusi .


xx

01.05.2017. 12:15

prvo pohapsiti ili likvidirat ( drzava zna kako se to radi) sve natase kandic , nevladine organizacije koje se bave rusenjem Srbije i ponizavanjem srpskog Naroda ! zatim pohapsiti i /ili likvidirati sve predsednike politickih stranaka koje rade gore navedeno ! e onda ce Narod da vidi da je neko odlucio da ovaj Narod organizuje da se odbrani od zla koje ga napada !....jer to ce se svakako poceti desavati spontano ako to organi vlasti ne urade ( zadnji primer uzimanja pravde u svoje ruke je pokojni Dacic) i na taj nacin cemo svi izginuti i nasa deca , ako prezive , zivece poput cigana...s druge strane , ako drzava to 'organizuje'- nasa deca imaju bar sansu da zive na svojoj zemlji......da li je ova razlika bitna hostaplerima koji vladaju ovom drzavom a svoju decu skoluju u inostranstvu i kupuju im stanove i kuce tamo....zasto li to rade??


branko

06.05.2017. 15:05

Pod hitno rasporediti sve raspoloziva sredstva na granici i ako zapodenu kavgu zadati im udarac da neznaju staih je snaslo i proterati ihsve dojadranskog mora.


izbor

01.05.2017. 12:58

Pozdravljam svu bracu i sestre koji nemaju izbora i moraju ostati na ovim poslednjim srpskim prostorima. Od drzavei svih ostalih pomoci nema, pa se onda braco moja spremite za zrtvu kada sve propadne i sirotinja se uzdigne iz pepela. Ostao nam samo Bog, a i njega smo zajebali.


Dragojlo

01.05.2017. 15:18

Sve bajni ministri obrane redom penzionisali najbolje oficire i podoficire koji ako zatreba ce opet izneti rat i pobediti.Ministri obrane nemaju pojma o vojsci vec da je uniste.Dajte vec jednom ministra sa vojnim znanjem a ne neke psihologe,pravnike,vozace i keramicare!!!!


drago

01.05.2017. 12:15

Primo:Hvala Bogu,da smo izvukli pouku iz 5. Oktobra i da,to,vise ne prolazi,u Srbiji'-Za pocetak i to je,vec,nesto"!?Secxondo:Ekonomija,nam,je na dobrom putu,er bez nje i vojska je bespomocna.Tercio:Najveci,sigurnosni problem,problem je NATO,TOTALNO,okruzenje!!!E,to,moramo,po svaku cenu,da HITNO,resavamo!?Pitam se:Sta nam je ciniti!?Pozz svima.


jugosloven

02.05.2017. 22:58

Citam ove komentare i ne verujem koliko su ljudi koji ovde ostavljaju komentare glupi kao ku..c. Pa bre moroni jedni svi zajedno....i Srbi i Hrvati i Bosanci i svi oni koji hocete da ratujete.... ponesite taj rat svojoj kuci bre debili....Koji bre crni ratovi vise....koliko treba da budete glupi pa da shvatite da ce opet da izgine milion ili dva ljudi za koga....???? Zato sto se nekom ameru digao djoka...Ej bre majmuni...Ja sam Srbin...ali ne mrzim ni jednog Hrvata,ni jednog Muslimana...mrzim bre politicare koji vam sipaju prasinu u oci...Je...lo vas ratovanje vise... u pamet se uzmite Jugosloveni.... dok smo bili zajedno bili smo braca... i pola sveta je treslo zbog nas.... a sada...svi raz.ebani po totalu...i jos ocete da se poubijamo do kraja .....E pa bravo slepci...


Rokas

01.05.2017. 12:04

Nije vam dosta bilo ratova? ljudi nemaju sta zderati a ovi seru samo u ratu


Vladimir

01.05.2017. 20:53

Citam i pratim komentare,Srbija moze da dobije Siptare uvek ako je jedan na jedan Albanija nema veze sa tim jel Siptari i Albanci se ne podnose,ko razume sta sam hteo da kazem shvatice. Ne ovaj zvala sto je premier i buduci predsednik sto kenja,jak je samo na recima,a na delima nema ga NIGDE. POLITICKI NISAM OPREDELJEN,ALI SE NADAM DA CE NEKADA ILI JEDNOM DOCI NEKO KO JE NORMALAN I NE GLEDA SVOJE INTERESE I SVOJU GUZICU.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]