• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

03.05.2017

21:30

VEČERNJI LIST: Gotovo je, Stepinac sigurno svetac! PATRIJARH IRINEJ: Nije istina!

Politika

VEČERNJI LIST: Gotovo je, Stepinac sigurno svetac! PATRIJARH IRINEJ: Nije istina!

Podeli vest

Zagrebački mediji objavili da kanonizaciji Alojzija Stepinca ništa više ne stoji na putu pošto SPC nije predočila nijedan dokaz o njegovim vezama sa ustašama... Patrijarh Irinej: Dokazali smo da je Stepinac umešan u zločine

Kardinal Alojzije Stepinac, osuđeni ratni zločinac koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, postaće svetac Rimokatoličke crkve i samo je pitanje vremena kada će ga papa Franja zvanično kanonizovati.

Ovo je objavio zagrebački "Večernji list", koji tvrdi da tokom rada Mešovite komisije Katoličke crkve i SPC "srbijanska strana" nije predočila nijedan konkretan dokaz koji bi osporio ulogu Stepinca!?!

Peti sastanak komisije zakazan za 7. i 8. jun

Peti sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, na osnovu čijih zaključaka bi Vatikan trebalo da odluči da li da Alojzija Stepinca proglasi za sveca ili ne, zakazan je za 7. i 8. jun u Podgorici na temu "Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960. godine".

Do konačne odluke Vatikana, pišu Hrvati, ostao je još samo jedan sastanak komisije, posle čega više neće biti prepreka za završetak kanonizacije!? Srpski patrijarh Irinej kaže, međutim, za Informer da to nije tačno i da SPC ima dovoljno konkretne dokaze da je Stepinac umešan u zločine!

Novinarsko nagađanje

"Večernji list", inače, navodi da se SPC trudi da bez dokaza ospori Stepinčevu ulogu u Drugom svetskom ratu:

"Završetku kanonizacije Stepinca uskoro ništa više neće stajati na putu. Mešovitoj komisiji, koja je osnovana na zahtev pape Franje, preostao je još samo jedan susret. SPC nije predočila nijedan dokaz koji bi zaustavio ili odložio kanonizaciju. Srpski istoričari i episkopi SPC nisu predočili nijedan valjan dokument kojim bi se osporila Stepinčeva uloga u Drugom svetskom ratu. Srpska strana želi da dokaže kako je Stepinac sarađivao s ustaškim vlastima i nije u dovoljnoj meri delovao u spašavanju srpskog naroda u NDH."

printscreen

Patrijarh srpski Irinej, međutim, kaže za naš list da su ovo samo novinarske priče i spekulacije.

Činjenice

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio Alojzija Stepinca blaženim
* Vatikan je 2014. godine pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
* Županijski sud je 22. jula 2016. u potpunosti poništio celu presudu Stepincu

- Sve to, čitav taj proces, još traje i trajaće još izvesno vreme. To što sada pišu mediji je samo najobičnije nagađanje... Novinari verovatno pokušavaju da budu što originalniji, ali sve to nema to veze sa istinom. Sastanci međucrkvene komisije normalno se odvijaju i sve to ide svojim tokom. Ima papira, dokumenata i ozbiljnijih istorijskih, pre svega sovjetskih izvora o tome da je Stepinac bio umešan u zločine... - ističe patrijarh.

Verski analitičar Zoran Čvorović upozorava da se Vatikan prema predstavnicima SPC ponaša potcenjivački.

- Vatikan ne želi da otvori svoje arhive, a pošto se tamo čuva prepiska pape Pija XII i Alojzija Stepinca iz vremena Drugog svetskog rata, jasno je da nema i ne može biti ozbiljnog utvrđivanja njegove uloge u zločinačkom ustaškom režimu. Vatikan se prema SPC odnosi kao prema jereticima i vreme je da SPC napusti tu komisiju... - podvlači Čvorović.

Odluka je doneta

Njegov kolega Draško Đenović ubeđen je da će Stepinac pre ili kasnije biti kanonizovan.

- Veliki problem je to što Vatikan odbija da otključa arhivu o Stepincu. Nadam se da je naša strana prikupila dovoljno dokaza, jer u suprotnom nije trebalo da učestvuje u komisiji. Čini se ipak da je odluka o Stepincu doneta odavno... - zaključuje Đenović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZELJKO

pre 6 godina

TAJ COVEK JE BLAGOSLOVIO LOGOR ZA SRPSKU DECU,JEDINI U SVETU,A TI SAMO PRICAJ "MA PUSTITE TO..."

Ekv

pre 6 godina

Pa i u proslom ratu su popovi i hodze davale blagoslov svojim borcima kad idu u razna sranja .

Dusan

pre 6 godina

Pa uredu je takvom narodu kao sto su Hrvati i treba takav svetac. U cemu je problem, zlocinac svetac zlocinackom narodu.Za mene bi neprihvatljivo bilo da oni slave nekog pravog sveca a Stjeepinac je pravi za njih.Od danas za 100 god.i Gotovina ce bit njin svetac jer oni bolje i ne zasluzuju.

englezii

pre 6 godina

"Nacija" koja tog Zlikovca gura medju svetce je ista kao i taj isti "svetac" ! Sledeci njihov svetac bi mogao da bude Artukovic a zatim sigurno Pavelic ! Posto je to takva nacija ni svetci ne mogu da odudaraju ! Najsrecniji sam sto nisam jedan od njih po veri jer je to valjda jedina Nevera na kugli zemaljskoj !

sekula

pre 6 godina

Sta su ti ujaci, kad nesto hoce, i hoce, jos za vreme tita pravili crkve u obliku ustaske kape.

Mara

pre 6 godina

Prepiska Pija12-og i tog zlocinca je bila u istom duhu,oni su zajedno ucestvovali u tom zlocinu,ko bi i ocekivao da se otvori arhiva,samo naivni,zato ce taj zlocinac na sramotu Vatikana i biti kanonizovan.Hrvati ce biti srecni u svojim lazima,umesto da se stide svojih zlocina i civilizacije koja im je nezasluzeno data,ali samo takvi mogu nezasluzeno i da uzivaju,to je paradoks stvarnosti i istine.\n

boško

pre 6 godina

Ako imjesvetac,neka im bude,nije naš imi ga nećemo slaviti,za nas je bio i ostao ustaški vikar i ratni zločinac.Tačka!

vlada

pre 6 godina

Za Hrvate je on svetac upravo zato što je ubijao Srbe. Jer da nije mrzeli bi ga iz dna duše.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija