• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2017

23:37

DAČIĆ IDE S PREDLOGOM KOD VUČIĆA: Rešiti status ruskog humanitarnog centra u Nišu!

Politika

DAČIĆ IDE S PREDLOGOM KOD VUČIĆA: Rešiti status ruskog humanitarnog centra u Nišu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će naredne nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu

Dačić je za izdanje Politike od petka kazao da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu "na čekanju" od avgusta 2014. godine.

- Već treću godinu ovo izaziva metnje u funkcionisanju centra u Nišu, Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti- rekao je Dačić.

On je rekao da slične formulacije postoje i u sporazumu članica NATO i ostalih država članica programa Partnerstvo za mir, koji je potvrdjen u Skupštini Srbije 2015. godine.

- Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom. U predlogu sporazuma stoji da članovi stalnog ruskog osoblja centra uživaju privilegije i imunitete koji se u Srbiji dodeljuju administrativno-tehničkom osoblju ambasade Rusije u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima- kazao je Dačić.

On je rekao da "svi dobro znaju" da centar u Nišu nije vojna ni špijunska baza, niti je globalni mehanizam civlne zaštite više zemalja koji bi smetao sistemu EU.

- Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima i sa Rusijom, jer kako neko može opravdati da ruski spasilac iz centra u Nišu ne može da dobije status, kojeg primera ima vozač u nekoj zapadnoj ambasadi - dodao je Dačić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 6 godina

Zasto se stalno pravdate toj zlocinackoj EU i djihad kaubojima,kad vidite da vas stalno potcenuju i imaju dvostruki standard i arsine kad smo mi u pitanju.Pljunute ih i okrenite im ledja za sva vremena,ako ih mi kao narod preziremo kako vi onda mozete da ih uvazavate,ciji ste vi predstavnici,njihovi ili svojeg naroda.Niko u Srbiji ne zeli EU,uspod svakog dostojanstva su nam i oni i kauboji,cak ih preziremo i gade nam se.\n

marko

pre 6 godina

Sve dok se to ne resi mi avione mozemo gledati u chasopisima. To je jasno kao dan.

Goran Vanja Laza

pre 6 godina

Rusiji dati vojnu bazu. I uci u savez sa Rusijim na svim poljima.

gidra

pre 6 godina

Ljudi, mi nestajemo kao nacija ako ovako nasa Vlada nastavi da vodi politiku, jedini spas je Rusija, kome bre ovo nije vise jasno...los primer je Makedonija...u kom poglavlju smo uspeli da nesto promenimo, dopunimo ili pak nesto novo predlozimo, katastrofa, propast...

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija