• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

12.05.2017

12:43

VUČIĆ UOČI POSETE PEKINGU: Srbija i Kina su uvek na istoj strani!

Politika

VUČIĆ UOČI POSETE PEKINGU: Srbija i Kina su uvek na istoj strani!

Podeli vest

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će sutra doputovati u višednevnu zvaničnu posetu Kini, poručio je da u odnosima dveju zemalja nema nerešenih pitanja i da su Srbija i Kina uvek na istoj strani

Vučić će u Pekingu imati bilateralni susret sa kineskim predsednikom Si Ðipingom, a učestvovati i u radu Foruma za međunarodnu saradnju u okviru strategije "Jedan pojas, jedan put",

On je, u intervjuu kineskoj državnoj televiziji CCTV uoči posete, podsetio da je Kina uvek bila uz Srbiju i u, kako je rekao, u najtežim vremenima, tokom 1999.

- U našim ekonomskim i političkim odnosima nema problema, uvek smo na istoj strani, a kada Kina ima nešto da kaže, uvek smo na strani Kine. Podržavamo jednu i jedinstvenu Kinu, kako god je nazivali - rekao je premijer Vučić.

- Mi smo veoma verni, veoma odani prijatelji - rekao je premijer i izrazio nadu da Srbija i dalje može da računa na podršku Kine i nastavak saradnje.

Upitan šta očekuje od Foruma, koji će u Pekingu biti održan u nedelju i ponedeljak, Vučić kaže da je to ono o čemu su predstavnici dve zemlje uvek govorili.

- Povezivanje, umrežavanje, ne samo o našoj putnoj i želeničkoj infrastukturi, koja je veoma važna. Reč je o međusobnoj saradnji ljudi, preduzeća, izgradnja novog dobro međusobno povezane različite civilizacije. Bez ogromne uloge i posvećenog učešća Kine, ne bismo mogli to da uspemo - precizirao je premijer Vučić.

Veoma je, kaže, ponosan na to što je Kina postala glavni partner Srbije u pojedinim oblastima, kao što je građevinarstvo i infrastruktura.

Posebno se osvrnuo na Železaru Smederevo, koja je, kako je rekao, bila poseban problem za Srbiju.

- Samo jedna zemlja je mogla da ga reši i to je zaista uradila. Kada je Kostolac počeo da radi, proizvodio je mnogo više električe energije nego što smo navikli i to će značiti nove cifre za nas - istakao je.

Podsetio je da imamo Most preko Dunava u Beogradu, koji su izgradile kineske građevinske firme.

To je, rekao je premijer, prvi veliki most preko Dunava koji je izgrađen, koji je uz Volgu najveća evropska reka.

Dodao je da su započeti i pregovori o industrijskom parku u Beogradu, a kineska oprema će biti sve prisutnija u Srbiji.

I sve u vezi sa železnicom ubuduće Srbija će dobiti od Kine, istakao je premijer Vučić.

- Mi pripadamo evropskom društvu, spadamo u ljude koji su uvek skeptični, ne veruju nikome, a sada, kada vide u čemu smo sve uspeli, oni će poštovati i kinski narod i kineske kompanije još više, iako mislim da je to poštovanje već na najvišem nivou - rekao je.

Upitan da jednom rečju, frazom ili srpskom poslovicom opiše "Jedan pojas, jedan put", što je tema dvodnevnog pekinškog Foruma, na kome će učestvovati predsednici i premijeri 28 država, premijer Vučić je rekao:

- Za izgradnju planine potreban vam je jedan mali kamen.

Zamoljen da komentariše činjenicu da je Kina posvećena ekonomskoj globalizaciji u pravom smeru, da želi da promoviše i zaštiti ljudska prava i izgradi zajedničku budućnost za sve ljude, premijer kaže da je bio zadivljen govorom predsednika Sjia Ðinpinga tokom održavanja Ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj.

To je, istakao je, bila jedna vrsta revolucije, koja se dogodila u jednom danu.

- Toga dana su svi ''zaljubili'' u kineskog predsednika. Kina je preuzela tu ogromnu i najvažniju ulogu u vođenju procesa globalizacije. Kina je takođe zemlja koja sebe može da ojača unapređujući mir širom sveta, što je veoma važno u današnjem svetu i to je nešto što se ceni širom sveta - rekao je premijer u, inače, veoma opširnom intervjuu za ovu glavnu kinesku tv kuću.

U daljem razgovoru usledila su pitanja novinarke koneske televizije motivisana željom da srpskog lidera približi najširoj kineskoj publici.

Konstatujući da su u Kini izuzetno popularna dvojica Srba - Bata Živojinović i Novak Ðoković, premijera je zamolila da joj obezbedi intervju sa srpskim teniserom na šta joj je on odgovorio:

- Daću sve od sebe!

Nastavljajući dalje razgovor na temu sporta, ona je zapitala premijera Vučića kako to da je Srbija tako moćna u tenisu, fudbalu, odbojci...

- Košarka, odbojka, vaterpolo nismo izgubili nijednu utakmicu u poslednjih 10 godina. Kada je reč o košarci samo su Amerikanci na svetu bolji od Srba. U vaterpolu nijedna vodena zemlja se ne može porediti sa nama, a mi nemamo more, ni reke nam nisu baš tako čiste, niti imamo mnogo bazena, ali smo najbolji - kazao je premijer.

Na pitanje u čemu je tajna, da su Srbi tako uspešni, premijer joj je objasnio da su Srbi veoma talentovani, prirodno veoma visoki, što je dobro za odbojku i košarku.

Zamoljen da kineskim građanima, zainteresovanim da posete Srbiju, preporuči neku zanimljivu destinaciju, premijer ih je pozvao da posete Beogradsku tvrđavu na Kalemegdanu, na primer, zatim, kako je rekao, naše kaldrmisane ulice i delove starog grada.

Za noćni život je rekao da je dobar, ne samo za mlade, već i za starije, a tu je, kazao je, Novi Sad sa Petrovaradinskom tvrđavom.

Premijer je objasnio i da se u Srbiji za ishranu najviše koristi meso.

- Meso, meso i još mesa. Ako volite meso, dolazite u pravu zemlju mesa. Služi se kao predjelo, glavno jelo, a može i umesto deserta - našalio se on.

Na komentar novinarke da se priča da su devojke iz Srbije veoma lepe i da imaju posebnu vrstu lepote, premijer je kazao da misli da su žene u Srbiji najlepše na svetu.

- One su vrlo šarmantne, pametne i vrlo jake. Srpkinje brinu o sebi, uvek su lepo odevene, one uvek žele da predstave, ne samo sebe, već i svoje porodice, svoju zemlju, gradove, na najbolji mogući način. Ponosni smo što možemo reći da imao jako pametne, veoma šarmatne žene i zato pozivam Kineze da dođu i da se sami u to uvere.

Na lično pitanje voditeljke o tome koliko je visok, što, kako je navela, veruje da zanima i kineske građane, Vučić je rekao: "1,98 cm, što je skoro dva metra".

Novinarka je na to sa olakšanjem primetila da je dobro što je jutros izabrala cipele sa visokim potpeticama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milka

pre 6 godina

Dobro je za nas, dok god se sa drzavom, kao sto je Kina, dobro slazemo i imamo zajednicke interese...

nikola

pre 6 godina

Retko koja zemlja moze da se pohvali izvanrednim odnosima sa Kinom, a Srbija spada u tu malu grupu.

boban

pre 6 godina

Imamo dobre odnose sa Kinom, to se unapredjuje konstantno. Nama to mnogo znaci prvenstveno zbog nase ekonomije, a drugo zbog naseg glasa u svetskim institucijama.

Bojan

pre 6 godina

Srbija i Kina su prijatelji i uvek će se međusobno pomagati i sarađivati.

West

pre 6 godina

Kina je naš veliki prijatelj koji poštuje naš suverenitet i integritet.

Pjer

pre 6 godina

Uvek ćemo podržavati Kinu,kako to i ona čini Srbiji !!!

MIler

pre 6 godina

Srbija i Kina tradicionalno gaje prijateljske odnose i naravno da su uvek na istoj strani!

Oli

pre 6 godina

Srbija ima puno toga da ponudi kineskim turistima i investitorima.

Fredi

pre 6 godina

Kina je uvek bila uz Srbiju kada je bilo najteze i nije ni cudo sto imamo tako dobre odnose i saradnju.MIslim da ce taj odnos biti jos jaci u narednom periodu!

Olivera

pre 6 godina

U najtežim trenucima koje je preživljavala Srbija je uvek mogla da računa na Kinu.

Miro

pre 6 godina

Srbija i Kina iskrenim prijateljstvom uvek na istoj strani.

Boban

pre 6 godina

Srbija i Kina su veliki prijatelji i raduju vesti da imamo sve bolju saradnju.

Dušan Silni

pre 6 godina

Kina je uvek bila iskren prijatelj Srbije, i nadam se da će to prijateljstvo0 biti još jače u budućnosti.

Jovanović

pre 6 godina

Posle Rusije, Kina je najveći pijatelj i saveznik Srbije u svetu.

Pera

pre 6 godina

Kina nam je jedna od najvecih prijatelja. Mnogo toga su ucinili za nas.

Jovan

pre 6 godina

Kina je uvek podrzavala Srbiju i prijateljski bila nastrojena prema njoj...

ivan

pre 6 godina

Vazna poseta prijateljskoj Kini! Njima treba ozbiljan partner za nastup na EU trzistu a to smo svakako mi!!

boki

pre 6 godina

Kina je zemlja od poverenja, nije kvarna i ne zeli zlo Srbiji.

kinez

pre 6 godina

Mnogo puta su nas kinezi podrzali cak i stradali zbog nas tokom bombardovanja.

Srecko

pre 6 godina

Veliko hvala Kinezima za ogromno prijateljstvo, saradnju i podrsku!

Lun

pre 6 godina

Kinezi su uvek bili nasi dobri prijatelji, to su i pokazali sa investiranjem u Srbiji

mile

pre 6 godina

Nadan se da ce sa KINOM ugovoriti kupovinu kineskog S400 koji je jeftiniji od Ruskog S300

nina

pre 6 godina

Trudićemo se da unapređujemo što više naše odnose sa Kinom.

Milorad

pre 6 godina

Srbija i Kina su dva prijateljska naroda uvek spremna da jedni drugima pomognu.

Gaga

pre 6 godina

Prijateljski odnosi sa Kinom se moraju i dalje razvijati pogotovo nakon najavljenih kapitalnih investicija.

Vladimir

pre 6 godina

Kina je dokazala svojim stavovima i postupcima, da je Srbiji iskren prijatelj i saradnik.

Petar

pre 6 godina

Kinezi su nam svojim delima pokazali da su nam prijatelji i to moramo negovati i čuvati. Ovako dobre odnose sa sve moćnijom zemljom u svetu retko ko ima.

Damjan

pre 6 godina

Možemo biti počastvovani na to što je Kina postala glavni partner Srbije u pojedinim oblastima, kao što je građevinarstvo i infrastruktura!

Jovana

pre 6 godina

Ekonomska saradnja će uslediti po odlasku predsednika u Kinu jer će imati bilateralan sastanak vezan za "Jedan pojas, jedan put"!

Sale

pre 6 godina

Dobro je sto koristimo nase dobre odnose i privlacimo ogroman novac i Kine.

Darko

pre 6 godina

Da je Srbija sigurna zemlja pokazuju kineske investicije, a sto se politike tiče, mnoge zemlje mogu da nam zavide na poseti našoj zemlju predsednika Kine.

Ceca

pre 6 godina

Dva stara prijatelja,Kina i Srbija,to treba nastaviti.Za pohvalu svakako

dana

pre 6 godina

Saradnja Srbije i Kine moze biti znacajno uvecana novim investicijama, pre svega u resavanju problema RTB Bor.

MIRE

pre 6 godina

Kina nosilac svetskog mira a Srbija nosilac regionalne saradnje i mira u regionu.

sa

pre 6 godina

Srbija i Kina prijtelji , Kinezi investiruaju u Srbiju i jos vise ce ulagati

rajka

pre 6 godina

Kina i Srbija su zaista da kazem vekovni prijatelji.

Miki

pre 6 godina

sa Kinom imamo zaista najbolje i najprijateljskije odnose.

Apolon

pre 6 godina

Si Djipingu veliki kingu ;-) Kinezi su jedni od retkih naroda koji nece zloupotrebiti poverenje drugog naroda. A mi: "Velika smo nacija zna to zemlja svaka, potomci smo slavnih kosovskih junaka."

Danica

pre 6 godina

Činjenica je da smo sa Kinezima uvek imali korektne odnose, kroz celu poznatu istoriju.

zoran

pre 6 godina

Kina i Srbija su uvek bili na strani mira, stabilnosti i napredka.

Nikola

pre 6 godina

Srbija i Kina ce svoje partnerstvo koristiti vekovima na radost oba naroda.

Savo

pre 6 godina

Verujem u mnogo dobrih vesti za nasu zemlju posle ove posete premijera Kini.

humanista

pre 6 godina

Kina je jedna od vodećih svetskih sila, dobri odnosi sa njome mogu samo da donesu dobro

Sanja

pre 6 godina

Srbija ceni svog azijskog prijatelja, mi postujemo NR Kinu kao jednu drzavu isto tako i oni postuju celovitost Srbije.To je osnova za kvalitetnu saradnju i u ostalim sferama.

boki

pre 6 godina

Srbija i Kina imaju savršeno dobre odnose i to će se u narednom periodu i nadograditi jer će se ostvariti niz novih projekata kao i avio linija Peking-Beograd.

Tijana

pre 6 godina

Srbija je privlačna zemlja za Kineske investitore, ali isto tako u Beogradu vidim sve više kineskih turista!

boki

pre 6 godina

I kada je bilo teško biti uz srbiju Kina je stoički podržaval Srbiju i bila uz nju jer su znali da će istina o Srbiji i vrednom Srpskom narodu na kraju isplivati na površinu i postideti sve koji su je kinjili i ugnjetavali.

felipefeldin

pre 6 godina

Oduvek je dobro saradjivati sa velikim silama!

goga

pre 6 godina

Mi smo za Kineze narod koji oni vole i poštuju. Setimo se samo Bate Živojinovića a sada Novaka Đokovića. Ali oni su uvek bili uz nas kada nam je istorijski bilo najteže što je za svako poštovanje.

jana

pre 6 godina

Na osnovu višedecenijskog prijateljstva i puno zajedničkih projekata sigurna sam da će ova poseta biti višestruko dobra za obe države.

Goga

pre 6 godina

Srbija i Kina uvek su lepo saradjivale, nema razloga da ne bude tako i ubuduće.

Filip

pre 6 godina

Uveren sam da će ova poseta Premijera Vučića KIni biti jako uspešna i da će biti sklopljneno mnogo sporazuma za nove zajedničke projekte dve zemlje.

Sreten

pre 6 godina

Kina je nas dugogodisnji prijatelj, podrska, takve prijatelje treba negovati i cuvati za buducnost.

Vrscanka

pre 6 godina

Srbija i Kina su tradicionalno dobri prijatelji.Njihova ulaganja u nasu zemlju su sve veca i veca.

Voja

pre 6 godina

Kinezi tradicionalno ipunjavaju dogovre i obecanja. Ekonomski se rapidno razvijaju i moram iskoristiti svaku vrstu saradnje sa njima.

Voja

pre 6 godina

Kina i Srbija tradicionalno imaju dobre odnose i to se samo potvrdjuje

vukota

pre 6 godina

Treba se boriti svim silama da Kinezi preuzmu i RTB Bor.

tuto

pre 6 godina

To su nasi najiskreniji prijatelji. Uvek su uz nas.

Biljana

pre 6 godina

Srbija i Kina uvek na istoj strani.Pouzdani i odani prijatelji, dobri ekonomski partneri oduvek.

Svetolik22

pre 6 godina

Najvaznije je to da nasu saradnju sa Kinom podizemo na jedan visi nivo.

Vlada77

pre 6 godina

Kina je nas tradicionalno dobar poslovni partner i veliki prijatelj.

Ika

pre 6 godina

Kina i Srbija su uvek bile na istoj strani i uvek ce i biti to je jasno.

Pera Lopov

pre 6 godina

Verujem da ce se saradnja sa njima jos vise prosiriti.

neca

pre 6 godina

Pomoć od Kine nam je jako potrebna oni nam mogu omogućiti mnogo investitora što znači još više radnih mesta

Lidija

pre 6 godina

Veoma je lako saradjivati sa zemljom koja nema nikakva predubedjenja i otvorena je za saradnju...Kina je vise puta pokazala da je pouzdan partner i lojalan prijatelj!

Lovre

pre 6 godina

Kina je nas dugogodisnji prijatelj i tu saradnj treba samo nadogradjivati.

Daxa

pre 6 godina

Srbija i Kina su se uvek razumele i uvek prijateljski saradjivale.

Viktor

pre 6 godina

Uvek smo bili sa njima na istoj talasnoj dužini. Tako treba da ostane.

MIća

pre 6 godina

Kina je bila uz Srbiju i kad je bilo najteže, za vreme Nato bombardovanja!

Rade

pre 6 godina

Kina je buduća svetska ekonomija br. 1 treba održavati što tešnje veze.

Aska

pre 6 godina

Na novom kinskom " putu svile " Srbija je kljucna zemlja na putu ka Evropi.

buca1966

pre 6 godina

Srbija i Kina se odlicno slazu i imaju zajednicke ciljeve.

Ferika

pre 6 godina

Kina je medju liderima vojne sile, pa i ekonomije a mozda i broj jedan , imati Kinu za iskrenog prijatelja je od velikog znacaja !

Vila

pre 6 godina

Na novom kinskom " putu svile " Srbija je kljucna zemlja na putu ka Evropi.

Branko

pre 6 godina

Srbija i Kina su tradicionalno dobre prijateljske zemlje i treba samo pojaciti poslovnu saradnju u svim sferama drustva za dobrobit svih nas !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17