• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - M. D. - M. D.

12.05.2017

22:03

KINESKO ČUDO U SRBIJI! Istorijska poseta Vučića Pekingu, STIŽE DESET MILIJARDI DOLARA!

Politika

KINESKO ČUDO U SRBIJI! Istorijska poseta Vučića Pekingu, STIŽE DESET MILIJARDI DOLARA!

Podeli vest

Kinezi spremni da u našu zemlju direktno ulože više od deset milijardi dolara! Gradiće autoputeve i brze pruge, uložiće više od 500 miliona u vojnu industriju, a kreću i ozbiljni pregovori o preuzimanju RTB Bor... Kineska avio-kompanija uvodi svakodnevnu direktnu liniju za Beograd, stižu stotine hiljada turista

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih pet dana tokom posete Narodnoj Republici Kini ugovaraće investicije vredne najmanje deset milijardi dolara, potvrđeno nam je juče u vrhu Vlade.

Vučić je otputovao u Peking, gde će kao jedini lider iz regiona učestvovati na investicionom forumu "Jedan pojas, jedan put". Prema najavama, srpski lider će se u utorak sresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećengom.

Kapitalne investicije

Kako najavljuju tamošnji mediji, Kinezi će u Srbiji graditi autoputeve i brze pruge, a tokom Vučićeve posete biće pokrenuti i ozbiljni pregovori o preuzimanju RTB Bor.

print

Kako saznajemo, Peking je spreman da u vojnu industriju uloži više od 500 miliona evra, a osnova saradnje biće proizvodnja moćnog raketnog sistema WS-3A, čije rakete imaju domet 280 kilometara.

Osim toga, Vučić će tokom posete najverovatnije potpisati i međudržavni ugovor o uvođenju svakodnevne direktne avio-linije za Beograd, što će u Srbiju dovesti stotine hiljada turista.

Pošto su Srbija i Kina međusobno ukinule vize, stručnjaci procenjuju da bi u ne tako dalekoj budućnosti u Srbiju moglo da dođe i fantastičnih milion kineskih turista godišnje!

Šta će sve biti potpisano u Pekingu

* Ugovor o zajmu sa kineskom Eksport-import bankom u vezi s odobravanjem kredita za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze, deonica Beograd centar - Stara Pazova (potpisuje Zorana Mihajlović)
* Aneks br. 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture (potpisuje Zorana Mihajlović)
* Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi (potpisuje Branislav Nedimović)
* Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture u obrazovnim ustanovama (potpisuje Mladen Šarčević)
* Memorandum o razumevanju između Srbije i preduzeća "Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani" (CCCC) o saradnji na Projektu "Beograd - Južni Jadran, deonice: Preljina-Požega i Požega-Boljare" (potpisuje Zorana Mihajlović)
* Memorandum o razumevanju o saradnji na Projektu izgradnje brze saobraćajnice državnog puta IB reda, broj 21, Novi Sad - Ruma "Fruškogorski koridor", između Srbije i preduzeća "Čajna roud i bridž konstrakšen" (CRBC) (potpisuje Zorana Mihajlović)
* Protokol o saradnji na razvoju Srpsko-kineskog industrijskog parka između firme CRBC, Republike Srbije i Grada Beograda (potpisuju Goran Knežević i Siniša Mali)
* Aneks 1 Memoranduma o razumevanju između Srbije i HNA grupe (potpisuje Goran Knežević)
* Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, donacija od 100 miliona juana ili oko 14 miliona evra (potpisuje Mladen Šarčević)
* Zajednički dokument - Vodeći principi o finansiranju razvoja "Pojasa i puta" (potpisuje Branislav Nedimović)

Zvanično je saopšteno da će srpska delegacija u Pekingu potpisati deset ugovora koji će državi doneti ozbiljne, kapitalne investicije.

- Sveukupno, reč je srednjeročno o deset milijardi dolara! Kinezi u Srbiji žele da ulažu u infrastrukturu, ali i da proizvode vojnu tehniku i opremu. Vrlo je važna i direktna avio-linija između Beograda i Pekinga. Budući da je Srbija jedina evropska zemlja za koju im ne trebaju vize, očekuje se prava navala kineskih turista, a to opet znači ogroman devizni priliv... - prenosi naš sagovornik.

print

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potvrdila je juče da će srpska delegacija u Kini potpisati veoma važne sporazume.

Na samit dolaze Erdogan i Putin

* Forum "Jedan pojas, jedan put" održava se 14. i 15. maja. Zasniva se na strategiji koju je kineski predsednik pokrenuo 2013. godine u cilju stvaranja infrastrukture i bližih odnosa zemalja Evroazije duž novog "Puta svile" - koridora za isporuku robe sa istoka
* Vođe 28 zemalja se očekuju u Pekingu, među kojima i predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.
* Inicijativa "Put svile" okuplja 65 zemalja sa 60 odsto stanovništva sveta i trećinom svetskog BDP i ima jaku podršku Kine. Samo Kineska razvojna banka predviđa isplatu više od 800 milijardi evra investicija za 900 projekata

- To su sporazumi o Koridoru 11, konkretno za deonice puta od Preljine do Požege i od Požege do Boljara. Zatim tu je i revitalizacija pruge Beograd - Budimpešta, koja treba da počne ove godine, a ugovor koji će biti potpisan u Kini jeste znak da je obezbeđeno finansiranje. To je prva pruga velikih brzina koje dostižu i 200 kilometara na sat. Razgovaraće se i o avionskoj liniji Beograd - Peking, o RTV Bor... - rekla Mihajlovićeva, dodajući da ukupna vrednost infrastrukturnih projekata Srbije i Kine iznosi čak 5,6 milijardi evra.

Strateški partneri

Ekonomista Milan Kovačević kaže da Srbija ima značajnu kooperaciju sa Kinom.

- Puni efekti te saradnje su "Železara", koju je preuzeo kineski "Hestil", gde imamo rast proizvodnje i izvoza, i termoelektrana "Kostolac", koja se gradi kineskim novcem. Jako je bitno da Vučić nađe strateške partnere za RTB Bor, koji će tu firmu izvući iz dugova... - podvlači Kovačević.

Njegov kolega Ljubodrag Savić takođe je uveren da je saradnja sa Pekingom dobra za našu zemlju.

- Najbolje bi bilo da se prvo realizuje dogovor o RTB Bor. Brza pruga do Mađarske, putna infrastruktura i direktna avio-linija su projekti od velike važnosti i treba da se radujemo... - zaključuje Savić.

Inače, Vučić će tokom boravka u Kini govoriti i na forumskom panelu "Bliža međuljudska razmena", posetiće najmoderniju kinesku železaru u mestu Tangšan i sastaće se s guvernerom provincije Hebej.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
luka

pre 6 godina

Da je Tadic na vlasti sve bi ovo islu u Tuzlu, usta ga njegova pederasta, unistio je Srbiju a ovi sa RTS-a jos uvek njega dovode u emisije i popularizuju najveceg izdajnika, raspali se dabogda\n

David

pre 6 godina

Znači, novoformirana vladina komisija RSrbije ,dobila zadatak da razmotri zahtev EU uvezi prijema iste u ekonomski savez ....... Tarabiću dobit ćeš spomenik i to pozlaćeni....

makijaveli

pre 6 godina

Covek je neverovatan! Tek sad se vidi koliko smo mi ustvari izgubili zbog predjasnje vlasti, kad se pojavi covek koji radi u interesu svoje drzave i svog naroda.

Mirko Oro

pre 6 godina

monika: Železaru Smederevo smo spasili , nadam se da ćemo spasiti i RTB Bor.

kole

pre 6 godina

E to su dobre vesti i da se ja pitam ja bih samo takve stvari emitovao a budalaštine koje izvaljuju provokatori sa Kosova treba puštati u crnim hronikama i prostorijama DB-a.

Jovanović

pre 6 godina

Samo turisti da pohrle iz Kine u Srbiju i mi smo na konju.

DxD

pre 6 godina

Pa kad nece Rusi da ulazu u Srbiju,u jedinu drzavu i narod u Evropi koji ih voli,evo hoce Kinezi.Rusi bi nesto dzabaluka kao NIS i rafinerije nafte i ulja u R.Srpsko,ili Aluminijum i zeljezaru u Crnoj Gori.. Dakle,zbog takve vivijaske i neodgovorne ekonomske politike su izgubili Crnu Goru a izgubice i srpske zemlje.

Jovan

pre 6 godina

Ugovaraju investicije vredne najmanje deset milijardi dolara pa šta drugo reći nego sretno!

brane

pre 6 godina

Ovo sve zvuči nestvarno ali će se ipak desiti Srbiji.

Rasa

pre 6 godina

Ovo je nešto o čemu mogu drugi samo da sanjaju.Kina je bratska država zauvek

Petar

pre 6 godina

Pola od toga bi bilo sjajno, ali je činjenica da smo kroz Kinu dobili najmoćnijeg mogućeg prijatelja i saveznika.

Laza

pre 6 godina

Odlične vesti za Srbiju kineske investicije su dobrodošle i našli su pravu zemlju da ulažu neće se pokajati.

Vlado

pre 6 godina

Kina se zaista u potpunosti isprsila.I svaka joj čast i hvala, ali i Vučić je pokazao da ima sjajan osećaj za diplomatiju.

Janko

pre 6 godina

I posle se cude zasto smo vodeca snaga u regionu. Ovako nesto nase komsije mogu samo da sanjaju.

Milan31

pre 6 godina

Zaista smo privilegovani ovakvim odnosom sa Kinom, svaka cast ovoj vladi.

brane

pre 6 godina

Nekome zvuči nestvarno ali će se sigurno dogoditi Srbiji.Kinezi drže reč i poštuju ugovore.

Boban

pre 6 godina

Kina u Srbiji prepoznaje pouzdanog partnera i želi da ulaže ovde.

Drago

pre 6 godina

Rast proizvodnje i izvoza je od kada su Kinezi preuzeli železaru a odlazak delegacije će doprineti da preuzmu i RTB Bor što će rasteretiti budžet Vlade Srbije i omogućiti investicije !

Dusan

pre 6 godina

Nadamo se da ce doci do dobrih dogovora za obe strane i dobrih investicija!

Krsta

pre 6 godina

Da je sreće da nam gospon Vučić bidne i premijer i presednik zanavek.

BelayBoy

pre 6 godina

Naša delegacija se sasvim uspešno vraća sa brojnih poseta svteskim zvaničnicima

Hole

pre 6 godina

U saradnji sa Kinom Srbija ce ostvarivati odlicne rezultate!

Janko

pre 6 godina

Odlicna saradnja sa Kinom uveliko doprinosi nasoj drzavi

Goran

pre 6 godina

Samo Vuciceva poseta Kini je mogla da donese ovako lepe vesti

Vila

pre 6 godina

Danas bi svaka zemlja na svetu pozelela da je na mestu Srbije, imati Kinu za strateskog ekonomskog partnera je privilegija.

Dragi

pre 6 godina

Finansijska inekcija od 10 milijardi dolara, malo li je za uspesan nastavak saradnje ?

ilija

pre 6 godina

Odlicna investicija,donece svima visestruku korist. Kina je od davnina volela da saradjuje sa nama.

Pjer

pre 6 godina

Ovo je istorijski sporazum,koji će omogućiti razvoj srpske infrastrukture,pa i ekonomije ,sa našim iskrenim prijateljima ,a naročito će biti dobra saradnja u vojnoj industriji !!

Elena

pre 6 godina

Ovo su sjajne vesti, ove investicije su relevantne za našu zemlju!

Milan Visković Džakalo

pre 6 godina

Паметни били јуловци, када су пре 30 година довели прве Кинезе у Београд и дали им тезге и локале. Узгред, где се Кинези сахрањују у Србији.

Mile

pre 6 godina

Браво Вучко, ово се тражи од једнога премијера. Злобници који су 30 год. на власти могу да ти пљуну прод прозор. Само добре инвестиције, памет и рад нас може извући из онога што су жути и остали упропастили.

boki

pre 6 godina

Prijateljstvo Kine i Srbije je stabilno i nikada jače što potvrđuju čestim susretima i zajedničkim projektima kojih svakim danom ima sve više.

Jovana

pre 6 godina

Ovo su najbolje vesti ikada sa ovim investicijama razvijaćemo se mnogo brže.

Lun

pre 6 godina

Kinezi su oduvek bili nasi iskreni prijatelji i zato investiraju u Srbiji

Nataša

pre 6 godina

Na ovakvim investicijama bi nam pozavidela svaka država na svetu.

Davor

pre 6 godina

Kina voli Srbiju i želi da ulaže u nju. Svaka čast.

Viktor

pre 6 godina

Mnogo toga su do sada uraidli u Srbiji i verujem da će toga biti mnogo više.

Dare

pre 6 godina

Svaka cast Vucicu na diplomatskom umecu i podrsci koju je obezbedio za Srbiju!

rajko

pre 6 godina

između Beograda i Pekinga je ekonomska saradnja prioritet tako da se može očekivati dugogodišnja saradnja

RINGISPIL

pre 6 godina

Nekoliko puta ponavljam samo KINA. Dok rusi i ameri bilduju misice kinezi mudro osvajaju teren, ali i ulazu sto je ustvari najvaznije.

Rale

pre 6 godina

Neka se ostvari polovina najavljenih investicuja Kine u Srbiju to je ogromna finansiska injekcija od koje se može brzo oporaviti Srbija. Hvala ti bože da iomamo premijera koji stvara prijatelje koji žele dobro .

Zvezdan

pre 6 godina

Hvala velikoj Kini... Dobro dosli i jos bolje poslovali. \n

Verica

pre 6 godina

Ovo su divne vesti. Ovo su prave vesti. Ovakve vesti nam trebaju svako dan a koliko dugo ih nismo culi. Konacno Nova ulaganja, Nova RADNA MESTA. Svetlija buducnost, I iskreno prijateljstvo. Samo napred SRBIJO

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija