• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

14.05.2017

10:21

FRANCUSKA PREDALA SRBIJU NEMCIMA: Maršal Depere se okreće u grobu!

Politika

FRANCUSKA PREDALA SRBIJU NEMCIMA: Maršal Depere se okreće u grobu!

Podeli vest

Novi predsednik Francuske Makron Emanuel Makron odlučio je da Srbiju preda na brigu Nemcima. Šef Pete republike će, kad je naša zemlja u pitanju, slediti politiku koju bude odredila kancelarka Merkel i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel. Ako nam je za utehu, ni ostale zemlje Balkana nisu u Makronovoj agendi, piše i Nedeljnik

 

Osim velikih dosijea koji se odnose na SAD, Rusiju i Kinu, novi stanovnik Jelisejske palate daće prioritet Africi.

Tokom svoje kampanje Emanuel Makron nije nijednom govorio o Zapadnom Balkanu, Srbiji i proširenju EU. To naravno ne znači da je on protiv proširenja EU na Zapadni Balkan, ali iz Pariza neće dolaziti impuls za politiku inkorporisanja republika bivše Jugoslavije i Albanije u EU. 

Izvori lista u Parizu tvrde da će Makron prepustiti u potpunosti Angeli Merkel i Zigmaru Gabrijelu pitanje Srbije i našeg regiona i da će slediti i podržavati politiku i agendu koju bude diktirao Berlin.

U tom kontekstu, kažu naši sagovornici, za Srbiju bi najbolje rešenje bilo da i sledeća vlada Savezne Republike bude koaliciona. 

(VIDEO) VODEĆI EVROPSKI PSIHIJATAR ZALEDIO FRANCUZE I EU: Makron je veoma opasan, on je psihopata, a takvi ljudi na vrhu politike uništavaju društva!

Tako bi Zigmar Gabrijel mogao da ostane šef diplomatije i budući da je on još veći prijatelj Makrona nego što je Merkelova, mogao bi da na njega utiče oko pitanja vezanih za Srbiju, kada kancelarka bude, poslovično, tvrđa u pogledu proširenja.

Makronov apsolutni prioritet biće produbljivanje integracija EU. 

Cilj novog predsednika Pete republike je stvaranje uslova za formiranje "Sjedinjenih Evropskih Država", odnosno federalizaciju EU koja bi bila vrlo slična onoj koja je na snazi u SAD. 

U svojoj knjizi-programu "Revolucija" Makron je doslovce napisao da je produbljivanje integracija ne samo neophodno već i urgentno. 

(FOTO) ŠARLI EBDO BEZ MILOSTI PREMA MAKRONOVOJ ŽENI: Satirični časopis naslovnicom ogorčio Francuze!

On je oštro kritikovao evropske lidere koji su praktikovali omiljeni sport poslednjih godina da za sve probleme, nedaće, krize, promašaje optuže EU, odnosno da Uniju pretvore u "žrtvenog jarca". 

Centralni deo programa Makronovog predsednikovanja poveren je njegovom najbližem savetniku Klementu Bonu i on će se odnositi na stvaranje EU u više koncentričnih krugova.

Sa Trampom na ivici noža

Odnosi sa Vašingtonom dok bude Donald Tramp u Beloj kući biće stalno na ivici noža. 

Ne samo zato što je Tramp otvoreno podržavao Marin Le Pen već i zbog totalne različitosti dvojice predsednika. 

TRAMP ČESTITAO MAKRONU: Veoma se radujem saradnji!

Ta relacija biće još zapaljivija ako za šefa diplomatije bude imenovan aktuelni ambasador Francuske u SAD Žerar Aro koji, u diplomatskom koru u Vašingtonu, važi za jednog od najciničnijih kritičara novog predsednika SAD. 

Izuzev borbe protiv islamskog terorizma, Makron i Tramp imaju različite poglede o svim ostalim najvažnijim globalnim pitanjima, često i dijametralno suprotne.

AP PHOTO

Putina vidi kao protivnika

Ni sa Vladimirom Putinom neće biti ništa jednostavniji odnosi. U Makronovom timu su uvereni da se iza sajber napada na njihov izborni štab kriju ruske obaveštajne službe. 

I vrapci u Heksagonu znaju da je Putin navijao za Le Penovu i Fijona, baš kao što znaju da Makron neće priznati pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti će se zalagati za ukidanje sankcija Rusiji dok Sporazum iz Minska ne bude implementiran. 

RUSKI MEDIJI OSULI RAFALNU PALJBU PO MAKRONU: On je GEJ PSIHOPATA koji mrzi svoju državu!

Rečju, po pitanju Rusije videćemo kontinuitet politike predsednika Olanda: dijalog sa Rusijom ali ne nauštrb evropskih vrednosti i principa. Mnogi smatraju da će za Makrona ključni test na međunarodnoj sceni za njegov kredibilitet biti susret sa Putinom i kako će izaći iz njega.

Oštar kritičar Pekinga i Si Đinpinga

Jedna od najzanimljivijih tačaka agende Makrona biće Kina. Dok je bio ministar ekonomije u Olandovoj vladi, bio je oštar kritičar Pekinga zbog dampinga u pojedinim industrijskim sektorima. 
Tu svoju bitku protiv politike uništavanja ili podrivanja konkurencije i pravila na tržištu koju praktikuju Peking i kineski biznismeni Makron ima nameru da učini evropskom, odnosno da postane jedna od prioriteta EU. 
S druge strane, nije isključeno da kao i Oland, s vremenom, uspostavi vrlo prisne odnose sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, tim pre što se nova pozicija Kine u vezi s klimatskim promenama podudara sa francuskom i evropskom.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dejan

pre 6 godina

ko da je i do sada bilo drugacije. ovako je mozda i bolje sada nam je sa te strane situacija cista.odlicno znamo sta mozemo da ocekujemo a sta nazalost ne.

David

pre 6 godina

Dobro je rekla Lepenova...kako god Francuskom će vladati žena....

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija