• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2017

19:08

MAKRON KOD MERKELOVE: Nemačka kancelarka dočekala i 4. po redu predsednika Francuske!

Politika

MAKRON KOD MERKELOVE: Nemačka kancelarka dočekala i 4. po redu predsednika Francuske!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, uz najviše vojne počasti, na početku njegove prve posete inostranstvu otkako je stupio na funkciju. Posle razgovora oni su poručili da su spremni za izmenu ugovora EU, istakavši da će dve zemlje blisko sarađivati

Oni su, posle srdačnog rukovanja, počeli razgovore, samo dan nakon što je Makron inaugurisan za predsednika, prenosi AP.

Velika grupa građana, među kojima su neki nosili zastave EU, posmatrala je ceremoniju dočeka šefa francuske države.

Tanjug/AP



Tokom razgovora Merkel je pozvala na "novu dinamiku" u nemačko-francuskim odnosima, istakavši da su interesi dve zemlje usko povezani, dok je Makron, koji boravi u poseti Berlinu samo dan nakon svoje inauguracije, pozvao na "istorijsko reformisanje" Evrope.

Predsednik Francuske  je, na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora s Merkelovom, istakao da želi "manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu", prenose agencije.

Reforme, kako je naveo, namerava da sprovede u narednih par meseci, rekavši da izmene ugovora EU više neće biti "tabu tema" za Francusku, javlja Rojters.

Tanjug/AP

Takođe, izrazio je nadu da će sa Nemačkom u narednih par nedelja uspeti da uspostavi plan za reformisanje evrozone, naglasivši da moraju raditi na "dubokim reformama koje su potrebne i iziskuju zajednički rad".

Kako je obećao, sprovodiće reformsku agendu kod kuće "ne zato što Evropa to traži, već zato što je to Francuskoj potrebno".

Merkel je rekla da je Nemačka u načelu spremna da razgovara o izmenama ugovora EU ako je to potrebno, prenosi AP.

- Bila bih spremna da preduzmem takav korak, ali najpre moramo utvrditi šta želimo da reformišemo... S nemačke tačke gledišta, moguće je izmeniti ugovore EU- izjavila je ona, navodi Rojters.

Merkel je Makronu u razgovoru rekla da je sada "kritičan trenutak za EU" i da će "Evropi biti dobro samo ako je u njoj snažna Francuska".

Tanjug/AP

Dvoje lidera su, navela je Merkel, danas razgovarala o evropskom azilskom sistemu, trgovinskim odnosima i drugim pitanjima, navodi AP.

- Svako od nas zastupa interese svoje zemlje, ali su interesi Nemačke prirodno usko vezani sa interesima Francuske- naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Francsuka i Nemačka žele da razviju "mapu puta" za produbljenje evropskih integracija i da evrozonu učine otpornijom na krize, prenosi Rojters.

Tanjug/AP



Sa Makronom se, kako je rekla, dogovorila da veoma blisko sarađuje.

Nemačka kancelarka istakla je i da je počastvovana što je Makron izabrao Berlin za prvu stranu destinaciju dan nakon što je inaugurisan za predsednika Francuske.

Takođe je najavila da će se ministri dve zemlje sastati nakon predstojećih francuskih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u junu.

Tanjug

Makron je odabirom Berlina za prvu destinaciju na funkciji šefa francuske države nastavio tradiciju francuskih predsednika, a četvrti je predsednik te zemlje koga Merkel dočekuje kao nemačka liderka u proteklih 12 godina.

MAKRON IZABRAO PREMIJERA! Eduar Filip na čelu francuske vlade!

Nemačka kancelarka mu je u nedelju 7. maja, nakon što su objavljeni prvi rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, srdačno čestitala, među prvima, ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

JEZIVO! EVO ŠTA JE ZAJEDNIČKO VLADARIMA EVROPE: Niko od njih nema potomstvo!

MAKRON INAUGURISAN ZA PREDSEDNIKA FRANCUSKE: Čuvalo ga 1.500 policajaca, okolne ulice bile su blokirane!

FRANCUSKA PREDALA SRBIJU NEMCIMA: Maršal Depere se okreće u grobu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
b b j b c

pre 6 godina

Merkelova se verovatno pita da li bi ona imala sanse kod novog predsednika Francuske.\n

Mile

pre 6 godina

Ma, dosao covek po misljenje, a mozda se usput i omrsi, sta znas, sve je moguce.

Mara

pre 6 godina

Sad ce Rotsildov pulen Makron da napravi sve sto su ovi zacrtali,pazite se narode,nacisti i fasisti nastupaju u svom sjaju,sve zemlje koje im ne odgovaraju bice zbrisane,one koje podviju rep i rade za njihove interese, bice opljackane i pretvorene u roblje.Veleposednici nikad i nisu prestali to da budu a robstvo nikad nije ni ukinuto.Tesko malim zemljama koje su usle u EU.Merkelova ce ubrzo zajedno sa Makronom postati simbol nacizma i fasizma,radice sve po instrukcijama tih cionistickih psihopata.Centar moci bice premesten u Jerusalimu.Amerika vise nece biti najmocnija sila vec Izrael.Tramp je zato i postavljen.Evropa ce uskoro biti u velikom haosu,nece se znati ko s kim ratuje.To su predvidjanja i analize eminentnih ljudi koje sam slusala.Za desetak godina a mozda i pre sve ce  ovo poceti da se dogadja,sada se postavlja scena,scenario je vec napisan.\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija