• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.05.2017

13:59

TRAMP ODGOVORIO NA OPTUŽBE ZA IZDAJU: Imao sam pravo da podelim informacije sa Rusijom!

Politika

TRAMP ODGOVORIO NA OPTUŽBE ZA IZDAJU: Imao sam pravo da podelim informacije sa Rusijom!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da je imao "apsolutno pravo" da podeli osetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Beloj kući i poručio da je želeo da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv Islamske države i terorizma

- Kao predsednik želeo sam da podelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i bezbednosti avio letova - napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Njegov komentar usledio je dan nakon što su mediji objavili da je Tramp navodno podelio osetljive obaveštajne informacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim tokom njegove posete Beloj kući prošle nedelje i ambasadorom Rusije u Vašingtonu Sergejem Kisljakom.

Tramp je naglasio da je to učinio iz humanitarnih razloga, preneo je AFP.

- Pored toga, želim da Rusija u velikoj meri pojača svoju borbu protiv Islamske države i terorizma - naveo je Tramp.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima poverljivu informaciju tokom posete Sergeja Lavrova Vašingtonu.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje "još jedna izmišljotina".

"Vašington post" je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je Tramp otkrio veoma poverljivu informaciju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, podseća AP.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše "Vašington post".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mito

pre 6 godina

Tipično za SAD, svi informacije treba da daju njima a oni nikome. Budalaština

marko

pre 6 godina

Ovo kao da gledamo izbornu trku za predsednika u reprizi. Svaki dan isto, gubitnici se ne mire sa cinjenicom da je tramp el presidente. Sef, boss, main honcho, capo. Kako god hoces. Strasno u sta se pretvori zapadna demokratija, na svakodnevno prepucavanje, dok im ekonomija propada.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija