• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2017

10:33

OVK OPET NA OKUPU! Haradinaj kandidat za premijera Kosova - sa Veseljijem i Ljimajem do VELIKE ALBANIJE!

Politika

OVK OPET NA OKUPU! Haradinaj kandidat za premijera Kosova - sa Veseljijem i Ljimajem do VELIKE ALBANIJE!

Podeli vest

Ratni zločinac i bivši komandant terorističke OVK Ramuš Haradinaj biće kandidat za premijera koalicije koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo, najavljeno je iz njegove stranke

Partije, koje vode bivši komandanti zločinačke OVK Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, sporazum su postigle nekoliko minuta pre ponoći kada je istekao rok za predaju predizbornih koalicionih sporazuma.

Ahmet Isufi iz ABK je na vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je obelodanjena koalicija tri stranke, rekao da je krajnje vreme da kosovski premijer bude Ramuš Haradinaj, prenela je RTK.

Ova, kako je u Prištini nazivaju velika koalicija, već je proglašena pobedničkom.

Tanjug

Inače, Haradinaj je bio kosovski premijer od 2004. do 2005. godine, kada je podneo ostavku zbog procesa koji je protiv njega vođen u Hagu zbog ratnih zločina.

Komentarišući koaliciju Haradinaja, Veseljija i Ljimaja na predstojećim izborima, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da je više puta ukazivao da je moguć takav razvoj događaja. Ipak, smatra da veće šanse za premijersko mesto ima Kadri Veselji.

- Plan je da Veselji bude premijer, Haradinaj predsednik parlamenta ili prvi potpredsednik vlade i kada se oni rasporede na važnim funkcijama pozicija specijalnog suda za terorističku OVK u Prištini će biti delikatna - naglasio je Drecun.

Drecun očekuje da će u kampanji biti pojačana agresivna retorika, da će im biti cilj da razjedine Srbe i da tako proguraju najvažnije zakone, poput zakona o vojsci.

- Ako bude organizovanih političkih skupova, tako zapaljiva retorika vrlo lako masu može usmeriti na Srbe - zaključio je Drecun.

Beta

Ugledni ruski portal Izvestia.rs takođe predviđa dolazak ekstremnih nacionalista na vlast u Prištini nakon izbora 11. juna. Izvestija, međutim, najveće šanse za pobedu daje eksremističkom pokretu Samoopredeljenje koji za premijera želi Albina Kurtija, ali ne isključuje mogućnost da Haradinaj zazme jednu od ključnih funkcija, a sve u sklopu realizacije projekta "velike Albanije" koji podržava Zapad.

AP/Photo

Stručnjaci veruju, piše Izvestija, da će nakon izbora vlast u Prištini formirati radikalni nacionalisti čiju politiku stvaranja "velike Albanije podržava Zapad, koji ima za cilj slabljenje pozicije zemalja u regionu koje žele da vode nezavisnu spoljnu politiku. Tu se pre svega misli na Srbiju koja odbija da uđe u NATO i koja tesno sarađuje sa Rusijom u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi.

Ruski portal navodi da je jedan od glavnih kandidata za najvišu funkciju u novoj kosovskoj vladi Ramuš Haradinaj, koga je sud u francuskom gradu Kolmar, aprila ove godine, pustio na slobodu, odbacujući zahtev Srbije za njegovo izručenje zbog ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Pad vlade Ise Mustafe može se objasniti na samo jedan način, a to je američki pritisak na kosovske Albance da ubrzaju realizaciju projekta "velika Albanija". Mogući povratak ratnog zločinca Ramuša Haradinaja u politiku, znači agresivnije planove kosovskih Albanaca u odnosu na Srbiju i Makedoniju - kaže u intervjuu za "Izvestiju" direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski.

Izvestija zaključuje da će realizacija projekta "velike Albanije" dovesti do rasta nacionalističkih osećanja na Balkanu, što će biti početak "nove jugoslovenske krize":

"Zapad, podržavajući Tiranu, Prištinu i albansku manjinu u zemljama u regionu, što bi za posledicu moglo da ima početak nove runde konfrontacija koje bi mogle da se pretvore u oružani sukob".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rodoljub

pre 6 godina

Tvorci svih savremenih nesreća su završili posao.Oprali su biografiju zločincu pa sada može da ako treba postane i svetac.Kako sve u današnje vreme može da bude onako kako to hoće neko ko plaća,tako je i Haradinaja oprao sud i to neki levi sud,već Francuski koji važi da pojam pravde.Kako je postajala sumnja da neko može da ima primedbe na funkcije koje treba i ima pomenuti lik,Tvorci nesreća su preko suda dokazali da je nevin,kao što su to bezbroj puta do sada,uradili sa mnogim zločincima prema Srbima. Srbi imaju himnu BOŽE PRAVDE.

Budjoni

pre 6 godina

Srbi pevaju himnu BOŽE PRAVDE.ali nam nesto ne ide. Ili nema Boga ili nema Pravde a mozda nemamo ni sluha !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija