• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

17.05.2017

18:21

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE! PUTIN KRIV ZA KRAH "AGROKORA": U Zagrebu pronašli opravdanje za propast svoje najveće kompanije!

Politika

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE! PUTIN KRIV ZA KRAH "AGROKORA": U Zagrebu pronašli opravdanje za propast svoje najveće kompanije!

Podeli vest

Bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin lično naredio svojim bankama da dovedu "Agrokor" pred bankrot kako bi se osvetio Hrvatskoj zbog podrške Ukrajini oko pitanja Krima

Bivši premijer Hrvatske Franjo Gregurić optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je direktno kriv za propast "Agrokora"!

Gregurić je u intervjuu za "Jutarnji list" skovao teoriju zavere, po kojoj se Putin sveti Hrvatskoj zbog podrške Ukrajini oko pitanja aneksije Krima. Zato je, navodno, naredio ruskim državnim bankama Sberbank i VTB da pritisnu "Agrokor" zbog dugova za kredite i tako ubrzaju bankrot ove kompanije. Ekonomisti i analitičari, sa druge strane, smatraju da je Gregorićeva tvrdnja čista teorija zavere i pokušaj Hrvata da nekako opravdaju krah svoje najveće kompanije.

"Agrokor" nije pred kolapsom ni zbog Rusije ni zbog Ukrajine, već zbog pogrešnog upravljanja
Milan Kovačević, ekonomista

Upleli i oružje

Nekadašnji premijer Hrvatske Gregurić ne sumnja da je upravo Putinov politički pritisak kriv za propast "Agrokora", a ne godinama nagomilavan dug koji sada iznosi 5,4 milijarde evra.

- Putin kažnjava Hrvatsku zbog našeg političkog distanciranja od Rusije i zbog izjave premijera Andreja Plenkovića da je "Krim ilegalno anektiran". Ruske Sberbank i VTB su banke od kojih je 'Agrokor' uzeo najviše kredita i one su u većinskom vlasništvu ruske države. Sve što se događa sa tim bankama ne dolazi bez odobrenja ruskog državnog vrha, čak i Putina, i jasno je da on preko njih sada kažnjava Hrvatsku - istakao je Gregurić u intervjuu za hrvatski 'Jutarnji list'. 

OTKRIVAMO, AGROKOR ZADUŽIO SRPSKE FIRME ZA 82 MILIONA! Evo kakve će posledice u Srbiji ostaviti kolaps hrvatskog koncerna!

Todorić progovorio: Javno ću reći sve

www.agrokor.hr

Ivica Todorić, prvi put od izbijanja krize u "Agrokoru", komentarisao je stanje u kompaniji.
- Glavni cilj bi trebalo da bude da se spasi "Agrokor" i sva radna mesta u kompaniji, da preduzeća iz sistema nastave uspešno da posluju. A jednako je važno rešavanje problema s dobavljačima. O poslovanju "Agrokora" nedeljama se plasiraju neistine. Sve ću dokumentovati kada procenim da je došlo vreme. Spreman sam da o svim tim detaljima javno govorim - rekao je Todorić.

On je naveo i da su Rusi ljuti na Hrvate jer ne kupuju njihovo oružje.

- Rusi Hrvatima zameraju što ne koriste više njihovog naoružanja, što je tačno. Koristimo ga mnogo manje, ali sada, otkad smo ušli u NATO, moramo se držati drugih pravila. Rusi toga moraju da budu svesni - dodao je bivši hrvatski premijer.

SLUČAJ AGROKOR, CRNE PROGNOZE: Ili finansijska injekcija od 500 miliona evra ili stečaj!

Stručnjaci u Srbiji, međutim, kažu da je ideja da se lično Putin bavi problemom u 'Agrokoru' zapravo čista hrvatska teorija zavere. Ekonomista Milan Kovačević ističe da je povezivanje neuspeha jednog preduzeća sa geostrategijom i politikom samo bežanje od pravog razloga zbog kojeg se "Agrokor" našao u problemu.

Jakšić: Nije ih Putin terao da uzimaju kredite

Informer

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da su teorije da je Putin kriv za krah "Agrokora" čisto prepucavanje, bez ikakve osnove.
- Ne vidim da predsednik Rusije može da ima bilo kakve veze sa dugovima ove kompanije i njenim lošim poslovanjem na tržištu. Pa nije ih on terao da uzimaju zajam od Sberbanke niti da im ona bude partner. Svako sam snosi posledice za svoje neuspehe. Stvarno, van svake pameti - naglašava Jakšić.

- Ovo preduzeće se u trenutnoj situaciji nije našlo ni zbog Rusije ni zbog Ukrajine već zbog pogrešnog upravljanja, loše vođenih poslova i rizičnih ulaganja. Zaista, ovakve optužbe i teorije su van svake pameti i nemaju veze sa ekonomijom i privredom - objašnjava Kovačević.

Pogrešno poslovanje

Nikola Pavičić, počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon", koja dosta izvozi u Rusiju, smatra da Franjo Gregurić greši što misli da bi se Putin na ovakav način razračunavao sa Hrvatima.

- Gregurić je bez dileme čovek velikog iskustva, a vodio je i hrvatsko državno preduzeće "Astra" u Moskvi. Međutim, mislim da ova njegova teorija ne pije vodu. Lično smatram da bi Putin potpuno suprotno odreagovao. Da se Putin zaista pitao, verovatno bi bio ljut na ruske banke što su ovoliko kredita odobrile "Agrokoru". Tako da ja tu ne vidim nikakvu misteriju - kaže Pavičić i dodaje da se "Agrokor" u dugove uvalio preko kredita, ali i zbog toga što mesecima nije plaćao svojim dobavljačima.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sasko

pre 6 godina

Daklem, hrvatima ce mozda biti kriv Milosevic, sto u splitu pada kisa! Bolesna nacija i to ti je.\n

posmatrač

pre 6 godina

Meni se čini da je krajnje vreme da neko ovoga Todorića, stavi malo iza rešetaka.... Ali izgleda da to nije uopšte opcija.... Izgleda je kriv Putin, Jadransko more, Teletabsi, i Banana men...

zagor

pre 6 godina

Glupi hrvati,iskompleksirani majmuni,kao i obicno!!!\n

CICA DRAZA

pre 6 godina

UJKAMA TREBA ZACEPITI USTA DA NE SMRDE GADOVI

Ljubo

pre 6 godina

Ma" yes or no" , bitno je da im Rus ....mater svima .Jos ce videti u bliskoj buducnosti sta ih ceka ,....RUSIJA--SRBIJA

badza

pre 6 godina

Njima tj.ustašama za sve njihove budalaštine i gluposti je neko drugi kriv,ako ne Srbi onda Rusi.Ludost i šizofrenija su veoma teške i neizlečive bolesti.Njima treba staratelj.

BorisDe

pre 6 godina

Ja bi Putinu da je to uradio skinuo kapu, ali Hrvati nažalost nije tako, Agrokor i svi povezani sa njim su digli velike kredite prema nepostoječem likvidnom stanju isfejkovanom a onda kad su dobili pare i nakrali se i kad nisu vračali, mora banka da brani svoje i da dobije svoje nazad. Simple ko pasulj. Pitajte se ko je krao i gde je išla lova.

Nina

pre 6 godina

E pa treba znati sa koje strane je hlebac namazan puterom. Pa ne moze to uvek I na svakom mestu protiv Rusa a kad im treba pomoc trci kod Rusa pa na kraju Rusi su krivi I sto su pomagali. Niko nije kriv budalama sto se prezaduzuju, sto ne znaju da tumace svoke statements, sto ne upotrebljavaju indicators itd. Sta su te budale mislile? Da ce im Rusi davati jos novca dok su oni insolvent? Trebalo bi njihove direktore u zatvor pa videti gde su pare.

zora

pre 6 godina

Putin je dezurni krivac.NJihove lopuze,muljatori i svi koji su zgrnuli lovu preko te firme su nevinasca.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!
NBA

Ti si moj brat! Bogdan i saigrač blistali nakon velike pobede!

Košarkaši Atlante savladali su Boston Seltikse u dramatičnom meču NBA lige rezultatom 123:122 nakon produžetka. Jedan od najzaslužnijih za trijumf Hoksa bio je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović! Po završetku utakmice, Bogdanov saigrač Dejonte Marej pohvalno je govorio o Srbinu i istakao njegov doprinos u pobedi nad vodećim timom Istočne konferencije!

29.03.2024

16:45

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija