• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2017

08:20

ŠOKANTNO! Evo zašto ambasador SAD vređa Informer: SKOT NAS NAPAO JER SMO PODRŽALI TRAMPA!?

Politika

ŠOKANTNO! Evo zašto ambasador SAD vređa Informer: SKOT NAS NAPAO JER SMO PODRŽALI TRAMPA!?

Podeli vest

Američki ambasador Kajl Skot, kadar Baraka Obame i Hilari Klinton, mrzi Informer zbog podrške Donaldu Trampu i njegovoj novoj politici u Srbiji, tvrde službenici Ambasade SAD

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot prostački je izvređao Informer nazivajući nas "ološem koji piše laži", i to zato što smo svojevremeno prvi u srpskoj javnosti podržali novog predsednika SAD Donalda Trampa i najavu njegove nove politike prema Srbiji! Ovo tvrde službenici Ambasade SAD sa kojima smo juče razgovarali!

Nezabeležen ispad
Takvo nediplomatsko ponašanje je nezabeleženo u Srbiji. Ne želim da verujem da u tome postoje i drugi motivi"
Darko Glišić, funkcioner SNS

- Ambasador Skot je kadar Baraka Obame i Hilari Klinton i on je patološki zamrzeo Informer zbog vaše podrške predsedniku Trampu. Ne može nikako da vam oprosti to što ste posle izbora u SAD objavili da je zaplakao u svojoj rezidenciji kada su mu javili da je Hilari izgubila... - rekao nam je juče karijerni američki diplomata.

Izgoreo mu fitilj

Naš sagovornik kaže da je Skotova mržnja prema Informeru toliko velika da je on bukvalno prsao kada mu je novinarka u četvrtak Informera postavila pitanje (vidite okvir).

- Svi smo ostali šokirani kada smo čuli šta vam je ambasador rekao! To nikako ne priliči karijernom diplomati sa decenijskim iskustvom... - kaže naš sagovornik i nastavlja:

- Mi svi u ambasadi dobro znamo koliko vas on mrzi, pre svega zbog te podrške Trampu, ali i brojnih drugih stvari koje ste pisali njemu, Hilari Klinton i čitavoj Obaminoj administraciji. Takođe, nije vam oprostio ni što ste jedini objavili kako je u izbornoj noći, posle parlamentarnih izbora u Srbiji 2016, okupio opozicione lidere i na silu ih "ugurao" u parlament. Istovremeno, u noći američkih izbora nije mogao da sakrije koliko ne podnosi Trampa, a pričalo se čak i da će ga ovaj povući iz Beograda. Zahvaljujući svojim vezama u Vašingtonu, Skot je ipak zasad "preživeo" na toj funkciji, ali je pitanje hoće li posle ovakvog, nezapamćenog diplomatskog gafa - objašnjava sagovornik Informera.

Cvijanović: Bio bi problem da vas je pohvalio

Informer

Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović objašnjava da se dva razloga kriju iza skandalozne Skotove reakcije.

- Prvi je taj da je Stejt department u sredu pokušao da artikuliše svoju balkansku politiku preko Brajana Hojt Jia, a ta politika, koja neće izdržati ni na kratak rok, glasi - Rusiju oterati sa Balkana i ne birati sredstva. E sad, zamislite Skota koji se mesecima nije izjašnjavao jer nije imao instrukcije, koliko je za sve to vreme skupio frustracija. Logično je da se istrese na jedinom proruskom dnevnom listu... Drugi razlog je taj što je Informer medij koji je istaknut u redovnom prozivanju nelegitimnog uticaja zapadnih diplomata u Srbiji. Prekinuli ste neku vrstu omerte u srpskoj javnosti, koja je nalagala da se ambasadori ne diraju. Tako da je sve na svom mestu, i Skot i Informer. Problem bi bio da vas je pohvalio... - podvlači Cvijanović.

Kajl Skot nije se juče izvinio Informeru zbog svog uličarskog pljuvanja. S druge strane, na naš zvanični dopis Vašingtonu da se odredi prema Skotovom ispadu, iz Stejt departmenta nam je rečeno da "odgovor možemo da očekujemo u narednih tri do pet dana".

Informer je, u međuvremenu, zatražio zaštitu i svih relevantnih međunarodnih novinarskih udruženja. Zvanično smo se obratili Svetskoj asocijaciji novina i novinskih izdavača (IFRA), ali i "Amnesti internešenelu", poznatom po tome da redovno diže glas protiv navodnih napada na srpske prozapadne medije. Odgovor nismo dobili, bar ne do zaključenja ovog izdanja.

Kolbanovski: Informer brani nacionalne interese Srbije

Direktor ruskog Balkanskog centra za međunarodnu saradnju i visoki funkcioner Putinove "Jedinstvene Rusije" ocenjuje da Informer ima razloga za zadovoljstvo zbog Skotove neprimerene reakcije.

- Povećana nervoza američkog ambasadora prema Informeru pokazuje da redakcijska uređivačka politika najtiražnijih srpskih novina ima značajnu ulogu u suprotstavljanju protekcionizmu i mentorstvu koje SAD i NATO žele da nametnu regionu Balkana. Nezadovoljstvo američkog diplomate takođe ukazuje i da Informer u svojim tekstovima uspešno brani nacionalne interese Srbije i njen samostalni kurs na planu unutrašnje i spoljnje politike - zaključuje Kolbanovski.

Komentarišući ovaj prvorazredni diplomatski skandal, šef izbornog štaba SNS Darko Glišić kaže da Skotova izjava nije samo udar na slobodu štampe, već i uvreda za više od 100.000 ljudi koji svakodnevno kupuju Informer.

- Takvo nediplomatsko ponašanje nikada nije zabeleženo u Srbiji i ne želim da verujem da u tome postoje i drugi motivi osim trenutne nespretnosti ambasadora Skota - kaže Glišić.

Ambasada da ne ćuti

Visoki funkcioner SPS Branko Ružić takođe tvrdi da želi da veruje da se radi o impulsivnom, nepromišljenom gestu, koji ne priliči prvom diplomati SAD u Srbiji.

- Bilo bi korisno ukoliko bi od strane ambasade usledilo i zvanično pojašnjenje izrečenog. Mediji su dragocenost svakog demokratskog društva, pa i u slučajevima kada se javnim poslenicima ne sviđa ono što pišu - smatra Ružić.

Evo kako nas je Skot napao

Zoran Sinko

Ambasador Kajl Skot izvređao je Informer kada mu je naša novinarka Milica Dakić u četvrtak postavila pitanje. Njihov razgovor prenosimo u celosti.

Informer: Kako komentarišete priču koju je objavio Informer u današnjem izdanju da EU planira da stopira, odnosno oteža pristupne pregovore Srbiji jer se pojedinim članicama ne dopada način na koji Vučić vodi Srbiju? Navodno posebno mu zameraju medijske slobode...

Skot: Da li ste vi iz Informera?

Informer: Da... Dobar dan...

Skot: Oprostite što kažem, ali to neće biti jedina laž koju sam čitao u Informeru, a verovatno neće biti ni zadnja. Ima informacija i takozvanih informacija na bazi izvora o kojima ja nemam pojma šta su. Informer je jedan najobičniji - ološ, kako to kaže vaš premijer...

Informer: Auuu, pa šta nam je sa slobodom medija i demokratijom? Kako ambasador da kaže ološ!?

Skot: Ima slobodnih medija, ali mediji bi trebalo da budu bazirani na činjenicama, a u Informeru ja ne vidim činjenice, već samo vidim laži. Hvala lepo. Prijatno.

Informer: Hvala i vama na uvredama...

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cvija

pre 6 godina

E ovaj ga bas pretero. Zna se ko ga je ponstavio na abasadu. Klimtonka. Mora dA MRZI tRANPA. Vucicevic sama naprjed da ga smenimo iz abansade. Dosta su pravili prijeme za nase pare.

nikola

pre 6 godina

Cuti, Skote, sto ne pricas o lazima koje mi Srbi i Srbija slusamo o nama u americkim medijima? Vi ne znate da se u Americi, prvih dana rata u Bosni, nigde nije smelo reci da si Srbin. Docekivani smo na noz i proglasavani ubicama,koljacima,bradonjama... Zamislite, u to vreme su Srbi 'silovali' hiljade zena druge nacionalnosti...?! Gde ste bili tada, zasto u tamosnjim medijima niste jasno i glasno rekli da je to l a z? Poruka za nas JEDINSTVENI informer: Ostanite takvi kakvi jeste, Ameri se plase istine!!!

srle

pre 6 godina

Olos je on i njegova familija seme mu se zatrlo !!!!\n

Ivan

pre 6 godina

Ambasador Skot je verovatno iznerviran jer svaka istina ima dve strane .Recnik svojim se on sluzi je nedopustiv ali kod vas u Srbiji sve prolazi pa i ovakva olos kao sto je Skot

slobodan

pre 6 godina

Od koga li je cuo I naucijo onu rec "olos"??Sacivaj boze .

Mara

pre 6 godina

Ako je srvarno plakao zbog pobede Trampa,to govori koliko mu znaci mesto ambasadora,treba se potruditu da dobije sut kartu i nikad vise ne presmrdi u Srbiju.\n

MILOS OBILIC

pre 6 godina

SKOT JE SKOT KAKO GOD OKRENES BILO PO SRPSKI ILI PO NJIHOVOM SKOT JE BAS SKOT.VEROVATNO SE SKOT DOBRO INFORMISAO STA ZNACI SKOT U SRPSKOM JEZIKU,PA SE PONOSI TIME STO JE SKOT,SAMO MI NEVOLIMO SKOTOVE,I SKLANJAMO IH U KRAJ TAKO DA I OVOG SKOTA SRBIJA TREBA HITNO DA UKLONI TJ.DA VRATI ODAKLRE JE DOSAO. YENKI GO HOME !!!!

DEDA RAKA

pre 6 godina

Da je naš ambasador u Vašingtonu to rakao za CNN već bi leteli bombarderi. Da sam vlast - čučao bi on satima pred vratima premijera ili predsednika, i na kraju bi bio obavešten da nije moguć prijem jer se razgovara sa PRIJATELJSKIM AMBASADORIMA "istočnog smera". Sva sreća nisam na vlasti !

biber

pre 6 godina

Informer jedina i postene i realna informativna medija u Srbiji...Svaka cast Informeru

bubasvaba

pre 6 godina

Ako ga ne tuzite u narednih 15 dana nikad vise informer u moje ruke jer ste isti kao ON ON !!!!!!.

Rade

pre 6 godina

Samo neka on ručka lajna, nemoj da mu branite !!!!!

Storno

pre 6 godina

Pokrenite peticiju za smenu Skotine da je posaljemo Trampu i da Kajla bude prvi US ambasador koga su smenili gradjani zemlje u kojoj predstavlja USA. To ce mu biti nezapamcena i vecna sramota.

CICKA

pre 6 godina

Обрукао се у Краун Плази јер је унапред славио победу брачног пара Клинтон чији је изгледа фан , и какав је то дипломата који не уме да прогнозира шта ће бити и то не шта ће бити у туђој држави већ у сопственој, одатле иде његово незадовољтво а онда на све то иде лепа сарадња Срба са Русима , Срба са Кинезима, Срба са свима који поштују Међународно право који неће на своју руку да ураде нешто што је њима у интересу а на штету других и да при томе не сносе никакву полседицу па ето то се види и овде на овом примеру ,јер екселенција зна да је погрешио али неће да се извини.Али има ту још једна ствар успут учињена а не односи се само на Информер ,код њих је увек један ударац три муве јер са две нису ништа урадили , он је хтео и Вучића да спомене по питању олоша ,јер је Вучић назвао људе који су пљували по спортистима олошем а који и заиста нису говорили истину о спортистима и лично су их вређали само зато што су ови показивали малу дозу симпатија странке која је добила Изборе, заборавили су на спортски труд, на Златну медаљу које су освојили , јер они који не говоре истину заиста јесу ОЛОШ , НЕ СЕЋАМ СЕ КАДА ЈЕ ИНФОРМЕР НЕШТО СЛАГАО СЕМ ОНОГА У ВЕЗИ КОЛИНДЕ АЛИ ЧОВЕК СЕ ОДМАХ ИЗВИНИО И РЕКАО ЈЕ ДА СУ МУ НАМЕСТИЛИ а ко је могао да намести зна се. Екселенција неће да се извини јер као и увек и сви његови који воде политику какву он води не пада им на памет да се извину .

CICKA

pre 6 godina

Мада лично сматрам да од извињења нема ништа, шта значи нпр. да се после загађења Осиромашеним уранијумом неко извињава па чак и да се плате сви трошкови није ни то нешто што би се могло вратити у првобитно стање нити може бити а од једног бедног извињења нема заиста ништа али екселенцију само ударити по џепу и да изгуби посао да се врати одакле је и дошао а оне са осиромашен уранијумом у тамницу на издржавање казне од 300 година . Иначе ипак Вучићевић није у праву када каже да новинари не подржавај новинарку из Информера и новину Информер у вези случаја "Бесне кеселенције" ипак то није тачно јер је Бобићка Мојсиловићка написала нешто коректно данас у једним новинама. Много од нас самих зависи како ће се они понашати у гостима јер су се екселенције олабавиле са понашањем ужасно и то све до скора уназад годину дана оно што су поједини радили непоштујући никога овде у Србији је било мизерија за њих ,не за нас , показали су какве су сељачине и какви су када им се допусти , хвала Богу те се појавио један који им не допушта тако нешто.

CICKA

pre 6 godina

Молим коментаторе да не будемо као Бесна екселенција , само у комнетарима са чињеницама о њима( појединим Американцима) и њиховим делима за последњих 30 година .

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija