• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

22.05.2017

11:53

PRAVA META SU SRBIJA I RUSIJA, MAKEDONCI SU SAMO KOLETARALNA ŠTETA: SAD hoće da spreče STVARANJE PRAVOSLAVNE OSOVINE!

Politika

PRAVA META SU SRBIJA I RUSIJA, MAKEDONCI SU SAMO KOLETARALNA ŠTETA: SAD hoće da spreče STVARANJE PRAVOSLAVNE OSOVINE!

Podeli vest

Politička kriza i sukobi u Makedoniji koji su bezmalo doveli do raspada upereni su protiv Srbije i Rusije i njihovog povezivanja sa Grčkom! Skoplje je u toj igri samo koleteralna šteta. Vašington za ostvarenje cilja neće birati sredstva

Ukoliko Moskva uspe da poveže Grčku i Srbiju preko Makedonije gasovodom "Turski tok" njen uticaj na ove zemlje biće zabetoniran. Kad se na to sve doda još i prodor Kine u ovaj deo Balkana i Evrope, pa pruga od Pireja do Budimpešte, sasvim je jasno zašto i SAD i posebno Britanije ne žele da to nemo posmatraju. 

Hojt Brajan Ji: Moskva je kriva

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta na zasedanju Potkomiteta za spoljne poslove Hojt Brajan Ji ustvrdio je kako je teško pretpostaviti šta su ciljevi Kremlja u regionu i da je teško predvideti ili čitati misli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
- Ali mogu da kažem da su na osnovu pokušaja poslednjih meseci u regionu težili povećanju uticaja, pokušavali su da ih odvrate od okretanja zapadnim institucijama, EU i NATO-u, i da stvore što veću zavisnost tih država od Rusije - rekao je Ji obraćajući se članovima Potkomiteta za spoljne poslove u Senatu SAD.

Na njihovu sreću, a nesreću Srba, Grka i Makedonaca tu su uvek Albanci, koji će bespogovorno poslušati svaki nalog SAD, čak i ako to znači rat u kome bi izvesno bili poražena strana.

Podsetimo, Vašington je pre nekoliko godina uspeo da minira izgradnju ruskog gasovoda "Južni tok".

Problem je što će Moskva novim projektom "Turski tok", koji SAD ne mogu da zaustave i koji će značiti potpunu energeteku sigurnost i nezavisnost zemalja kroz koje bude prolazio, čvrsto vezati te zemlje za sebe.  

Kad se na to sve doda i to što je Rusija u Siriji sprečila rušenje Asada i pretvaranje ove zemlje u američku koloniju, jasno je zašto je Vašington svako povezivanje Rusije, Grčke i Turske preko Srbije i Makedonije neprihvatljivo.

Analitičar Aleksandar Pavić ocenio je za Sputnjik da nestabilna Makedonija onemogućava realizaciju velikih projekata i prodor uticaja Rusije i Kine na Balkan.

- Kada ne može da zadrži poredak koji mu odgovara, NATO namerno izazove krizu i onda pokušava njom da upravlja. To mu je jedna od specijalnosti - istakao je Pavić.

Kada ne može da zadrži poredak koji mu odgovara, NATO namerno izazove krizu i onda pokušava njom da upravlja. To mu je jedna od specijalnosti, kaže Aleksandar Pavić

Slično misli i analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski. On je na pitanje o geopolitičkom položaju Makedonije sa Zaevom na čelu Vlade i albanskim partijama u parlamentarnoj većini, istakao da će njihova već pokazana lojalnost prema Zapadu biti mnogo više učvršćena.

- Jednostavno, ono što se traži od ove Vlade ona će isporučivati - kaže Đorđevski.

Balkan je linija vatre između Moskve i Vašingtona, to nije nikakva tajna, kaže on, ističući da će Makedonija samo deliti sudbinu te konfrontacije.

Tanjug

Sada su, smatra on, Vašington i Brisel u većoj ofanzivi u odnosu na ruske pokušaje da imaju veći uticaj u regionu. Uprkos tome, njegova ocena je da vrata Moskvi u Skoplju neće biti zatvorena.

- Danas niko u svetu ne želi da zatvara vrata saradnje ni sa jednom stranom, posebno u ekonomiji - istakao je Đorđevski, napominjući da će Ivanov kao predsednik Makedonije i dalje biti otvoren za saradnju sa Moskvom i da u tom pogledu on nema rezerve. 

U tom kontekstu bi gledati i posetu Đorđa Ivanova Moskvi 24. i 25. maja.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mig29

pre 6 godina

Немој бити нервозан, имаће Србија лепу ескадрилу МИГ-29, све у своје време!

Bojan PFC

pre 6 godina

Krajnje je vreme da taj centar u Nišu dobije status baze... zajedničke... Rus Srb...

Makedonac

pre 6 godina

Makedonija je od 27 Aprila okupirana drzava, ona je kapitulirala.

Makedonac

pre 6 godina

Jedina razlika je ono sto nose medju nogama, mada i u to nisam siguran ko sta nosi

jova

pre 6 godina

Anglo-Američkim demonima nikako nije jasno da oni propadaju,a nije im jasno jer su Bibliski nepismeni,dolazi 8.Kralj to je zapisano u Bibliji i Božja se volja mora ispuniti,i to nitko ne može da spreči od ljudi na zemlji,pa ni Američki Demoni.Nije im jasno da nemogu više držati Pravoslavni svet pod svojom vlašću,raneći ih Uranijom.To što Nato se igra sa pravoslavnim svetom,obiće mu se o glavu,i tvrdo će da plati za to. 8.Kralj će doći na vlast nad celim svetom, Ratom kada ga izazove Nato.

Ko

pre 6 godina

Kome to nije jasno odavno, taj jednostavno nije normalan, ja sam se smejao mojoj profesorki devedesetih kad je pricala o ovome, kao teorija zavere, e pa sad vi svi stooslite da ke teorija zavere, zapitajte se sta ce biti 20 god kasnike.

Ko

pre 6 godina

Izvinjavam se Makedocima danas, ali pitam ko je napravio Makedoniju i zbog cega, jer je to bed la Srbija pre drugog sv rata, kao i sto u Grckoj postoji regija Makedonija, pa ti su vise makedonci nego ovi koji zive u toj drzavi, ali zna se sta je bio cilj, da se ne napravi jedna mega jaka drzava na balkanu, kao sto bi bila Srbija i Grcka u vidu bilo koje zajednice, jer binto bila drzava koja bi mogla da bude najjaca u Evropi, sta mislite sto je izmisljena tampon drzava.?

Vladimir

pre 6 godina

Nema dobrog i plemenitog gospodara... Velika greska bi bila da, bezeci od jednog, pohrlimo u zagrljaj drugom... Gasovod Turski tok bi trebalo da obezbedi energetsku sigurnost Srbije, i samo to! Svako mesanje politike i energetike proizvesce zavisnost u odnosu na novog gospodara. Srbija bi trebalo da se fokusira iskljucivo na svoje interese i da prestane da bije tudje bitke. Razvoj politickih odnosa u svetu nam ide na ruku, i ne smemo da propustimo priliku da izgradimo uspesnu i razvijenu drzavu.

Rodja

pre 6 godina

Zar ne veličaste Trampa do skora, pa i njegove majce nosiste...a sada on baš Srbiju hoće da razori....nema pametnija posla...Izvinite, koliko Srba živi u Americi a koliko u Rusiji? Koji je najveći Srpki grad van Srbije uz Beč? Gde su živeli i gde i sada žive najpametniji Srbi?

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija