• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: FSK/Informer.rs

22.05.2017

17:20

ŠTA GOD SRBIJA IZABERE, BIĆE U PROBLEMU: Americi se žuri da završi priču na Balkanu!

Politika

ŠTA GOD SRBIJA IZABERE, BIĆE U PROBLEMU: Americi se žuri da završi priču na Balkanu!

Podeli vest

U svetskim medijima vrti se istovremeno, s jedne strane, priča da će iz previranja na Balkanu nastati Velika Albanija, a, sa druge, da SAD i EU ne podržavaju velikoalbanski projekat. Pošto Velika Albanija praktično nije moguća bez podrške SAD, postavlja se pitanje šta nam to Vašington poručuje

Tekst Nenada Kecmanovića o projektu Velike Albanije prenosimo u celini.
 
Kratko i jasno: "Ako ne priznate Kosovo kao državu, dobićete je kao dio velike Albanije, kojoj niko, pa ni Srbija, ne osporava status suverene države!"

Verovatno je Hojt Ji isto tako zapretio makedonskom predsedniku Ivanovu da će mu, ako ne prihvati federalizaciju države, (velika) Albanija anektirati zapadnu polovinu države. I dodao da Zapad nije za to, ali da sve teže obuzdava i ratoborne Šiptare u Srbiji i nestrpljive makedonske Albance.

SAD ne može da čeka

Pokušaji Mogerinijeve da to direktnim pregovorima Beograd - Priština završi ranije, idu sporo i neefikasno. A supersila izgleda nema vremena da čeka jer, kako veli Hojt Ji, "maligni uticaj Rusije na Balkanu se širi", a Šindler dodaje: "Ako SAD što prije ne srede zapaljivu situaciju na Balkanu, onda će to učiniti Rusija po svojim interesima".

U laži ga hvataju upravo Šiptari. Širom Kosova oni nisu podigli spomenike svojim "borcima za slobodu naroda", nego grandiozne biste Bilu Klintonu, Vesliju Klarku, Medlin Olbrajt, Ričardu Holbruku, Vilijamu Vokeru, Džordžu Bušu, sinu Džoa Bajdena itd. 

Ili su im u znak zahvalnosti barem podarili imena centralnih trgova i ulica. Sami Albanci na Kosovu najbolje znaju ko im je omogućio secesiju i da bi sa svojom OVK mogli da se slikaju da nije bilo ovih moćnih Amerikanaca.

A što se tiče aspiracija albanskih manjina na Balkanu, Tači bi radije Kosovo kao državu nego kao dio Velike Albanije, jer "više voli da ostane general u maloj vojsci nego da postane kaplar u velikoj". 

printscreen

Verovatno za ujedinjenje nije ni Edi Rama, jer je Kosovo i prostorno i populaciono i ekonomski prevelik zalogaj da bi ga progutala jedinstvena Albanija, pa bi se pri ujedinjenju pojavio problem rivaliteta, autonomije, federalnog ili konfederalnog povezivanja i sl. U Makedoniji pak lokalni Albanci i nemaju ambiciju da preko Tiranske platforme krenu ni u secesiju ni u pripajanje matici. 

Ahmeti je još pre deset godina u intervjuu Gardijanu izjavio da sebe vidi kao budućeg šefa cele makedonske države. Elem, oni planiraju treću, a ne veliku albansku državu.

Ko je autor Velike Albanije

Da ne bi bilo nedoumica da li su autori projekta "Velika Albanija" Albanci ili Amerikanci, operativni projekat nije najavio ni Rama, ni Tači, ni Ahmeti, nego Voker, specijalac iz tajnih službi SAD. 

Trebalo je da se on oglasi sa projektom preseljenja Kosova iz Srbije u Albaniju, pa da se srpski političari prisete da je taj isti lik, po narudžbi tzv. međunarodne zajednice, svojevremeno iskonstruisao masovni zločin u Račku. 

Tanjug

A taj lažirani zločin poslužio je kao opravdanje da Klinton donese odluku da general Vesli Klark izda naredbu i da NATO bombama zaspe Srbiju. I da njegov portparol Džejmi Šej preko CNN, BBC, Rojtersa, Frans-presa i sl., počne da objašnjava svetu da je to "anđeosko milosrđe" u odnosu na ono što su zli i naopaki Srbi zaslužili. 

U to vreme u Beogradu su podignute optužnice protiv svih tih "boraca za demokratiju i ljudska prava", ali su posle 2000. sve obustavljene po preporuci te iste "međunarodne zajednice": zaboravite prošlost da biste imali bolju budućnosti!

Vučić mora da kupi vreme

Možda je za sada najvažnije da Vučić barem kupi vrijeme do eventualne pobede predsednika Trampa nad rusofobnom "dubokom državom", te do realizacije velikih kineskih investicija u Srbiji na Putu svile, koje će i Pekingu dati ekonomsku osnovu da se više pita o političkim problemima u regionu

I nije da se vlasti u Srbiji posle Miloševića nisu potrudile. Iako su nas zapadni saveznici bombardovali bez saglasnosti SB UN, Beograd nije tužio SAD i ostale za tipičnu agresiju i ratne reparacije.

Nisu u kamen uklesale crnu knjigu sa imenima američkih političara zaslužnih za trijumf terorističke OVK, secesiju Kosova, bombardovanje Srpske i Srbije.

A nisu podigle ni spomen-ploče malobrojnim uglednim strancima koji su izrazili solidarnost sa Srbima: ruskom premijeru Primakovu, nemačkom piscu Handkeu, britanskom nobelovcu Haroldu Pinteru i drugim. 

Nisu trajno obeležili da je francuski predsednik Miteran na lični rizik doletio u ratno Sarajevo da bi pokazao da Srbi ne sprečavaju dotur humanitarne pomoći gradu. Kao ni rasističku izjavu njegovog naslednika Širaka da su "Srbi narod zlikovaca bez vere i zakona". 

Nisu čak ni zvanične goste iz zemalja članica NATO vodili pred porušne zgrade Beograda da iskažu poštu žrtvama njihovih bombardera. Samo što se još nismo stideli i izvinjavali zbog njihovih zlodela, ali ni to nije pomoglo.

Uz potvrđene srbomrsce Olbrajtovu i Ahtisarija, SAD nam sada zloslutno najavljuju i Vokera da ponovo inscenira neku srpsku krivicu. Podozrivi prema namerama Brisela, Srbi su neprestano sumnjali da priznanje Kosova Srbiju ipak vreba na kraju puta u EU, kao posljednji uslov. 

Pokušaji Mogerinijeve da to direktnim pregovorima Beograd - Priština završi ranije, idu sporo i neefikasno. A supersila izgleda nema vremena da čeka jer, kako veli Hojt Ji, "maligni uticaj Rusije na Balkanu se širi", a Šindler dodaje: "Ako SAD što pre ne srede zapaljivu situaciju na Balkanu, onda će to učiniti Rusija po svojim interesima".

Strah od Rusa

Uostalom, u Skoplje kod Ivanova išli su i Mogerini i Han. Ona nije ništa uspela, a njega predsednik Makedonije nije htie ni da primi. Ali posle posete zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD zaduženog za balkanski region, Zaev je ekspresno dobio mandat da formira vladu. 

Veći zalogaj od Makedonije

Pošto je Srbija (sa Srpskom) ipak veći zalogaj nego što su Crna Gora i Makedonija, premijer/predsednik Srbije biće diplomatski uvijeno stavljen pred lažni izbor između priznanja "Kosova" i perspektive dolaska "Velike Albanije" u južnu pokrajinu

A zamenik pomoćnika se kasnije, biće kao predstavnik "duboke države", pohvalio kako o tome nije ni konsultovao Trampovog državnog sekretara Tilersona i dodao pregled regionalne situacije po kome Putin muti u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Srpskoj.

Očigledno, makedonski postupak očekuje i Srbiju ukoliko EU ne pritisne dovoljno efikasno Vučića da Srbija požuri sa priznanjem "Kosova". 

 

Tanjug

Otuda onomad onaj iznenadni apel iz Brisela da Beograd prizna "Kosovo", kao i neobičan poziv Mogerinijeve balkanskim liderima na privatnu večeru u sedište EU. 

Poenta onog što bi domaćica Frederika mogla da kaže u tom neformalnom razgovoru biće: bolje je da svoje probleme rešavamo u vašoj budućoj evropskoj kući nego da nam ih rešavaju drugi. 

Pod tim "drugi" reći će da misli na Ruse, iako svi gosti dobro znaju da se radi o Amerikancima i da je posle Podgorice i Skoplja na redu Beograd, a zatim i Banjaluka.

Pošto je Srbija (sa Srpskom) ipak veći zalogaj nego što su Crna Gora i Makedonija, premijer/predsednik Srbije biće diplomatski uvijeno stavljen pred lažni izbor između priznanja "Kosova" i perspektive dolaska "Velike Albanije" u južnu pokrajinu.

Postoje, naravno, i treća rešenja, ali zahtevaju mnogo veštine, hrabrosti i spoljne podrške ne samo Rusije nego i Nemačke, koja centar EU pokušava da premesti iz Vašingtona u Berlin, ili bar vrati u Brisel. 

Možda je za sada najvažnije da Vučić barem kupi vrijeme do eventualne pobede predsednika Trampa nad rusofobnom "dubokom državom", te do realizacije velikih kineskih investicija u Srbiji na Putu svile, koje će i Pekingu dati ekonomsku osnovu da se više pita o političkim problemima u regionu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ATOMSKA SPARTA

pre 6 godina

Amerima se žuri kao što se žurilo i Hitleru i njegovom trećem rajhu, mi ne bismo više da ratujemo, ali ne možemo ni protiv sebe da kopamo grob svojoj državi i svom narodu, tako da je na nama samo da kupujemo vreme i bar malkice usporimo neku novu "BARBAROSU" i metastaziranje njenog remisivnog kancera koji se neprestano širi, na kraju za konačan rasplet kao i nebrojeno puta do sada pobrinuće se niko drugi do Rusi, a ovoga puta i njihovi najnoviji radioterapijski kapaciteti, jer niko ne može da zabrani zapadu da naprestano izaziva svoju sudbinu i da naposletku zbog toga postanu prah i pepeo. AMIN.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Пројекат: "Велика Албанија" подразумева у свом "нацрту" - ГЕНОЦИД над српским народом који би се нашао у оквирима једне такве државе. Имајте то увек на уму...!!

Milan

pre 6 godina

U pravu si Lala. Spremaju nam srebrenicki scenario za sve Srbe na Kosmetu.

uglesa

pre 6 godina

treba ici na stranu onih koji stite celovitost srbije ici sa onima koji ti oduzimaju teritoriju na onaj ili ovaj nacin je stokolmski sindrom koji treba da zaobidjemo oni znaci uzimaju kosovo ali ipak bi zeleli da budu dobri da kosovo bude drzava za sebe ali ukoliko mi ne prihvatimo tu njihovu dobrotu e onda ce oni kosovo da sjedine sa albanijom.TREBA OTVORENO PITATI RUSE I KINEZE DA LI CDE OVOG PUTA DA ZASTITE SRBIJU U PUNOM KAPACITETU KAO STO AMERIKA STITI ALBANCE

RINGISPIL

pre 6 godina

Prijatelju da tI otvoreno kazem. U ovakvoj svetskoj i evropskoj konstelaciji snaga i anti Ruske histerije Srbija je zlatna kapija Moskve i cele Rusije. Rusi su u debelom zaostatku sto se tice Srbije. Trtimo se sa njima oko jednog humanitarnog centra u Nisu dok je NATO odavno napravio Bondstil i upravo pravi mafijasku drzavu za Haradinaja. Omca nam se polako namice a ceo svet cuti i posmatra. Amerikanci uporno ne daju otcepljenje RS. I SPREMNI SU NA SVAKOJAKA SRANJA a mi jos sanjamo Migove i tenkove. E moj brale nije sve u nuklearnom dugmetu , poenta je naterati neprijateljskog vojnika da za dorucak jede sopstvene pertle a rusi su ih jednom vec jeli u vreme Jeljcina. Od zapada treba uciti kako se saveznici cuvaju. Videli smo sta rusi misle o crnogorskom ulasku u NATO sta bi tek rekli za Srbiju. Nesto ipak SMRDI.

posmatrac

pre 6 godina

Прича око Велике Албаније је још један начин на који Американци држе Арбанасе под својим концима. Док су им Арбанаси потребни у широј политичкој игри Амери ће их подржавати, међутим, ствари у свету се суштински мењају и питање је колико дуго ће уопште имати користи од територије на којим живе Албанци (база Бондстил) а и од албанске нарко-дистрибутивне делатности.

Goran

pre 6 godina

Zure u rat jer vise lazi ne prolaze ni u njihovom narodu.Uz to moraju da zavrsavaju djavolski posao koji je zvanicno juce poceo zvanicnim ugradjivanjem cipova u tela dobrovoljaca uz reklamu da ti sa cipom ne treba nikakav dokumenat.Nisam verovao kad sam citao o tome pre deset godina a sada sam svedok.Gospode Boze pomozi!Svet srlja direktno u provaliju a nama je jedini spas Rusija.

Nenad

pre 6 godina

Ne treba od EU i NATO praviti babarogu. Sta je bilo- bilo je. Srbiji je mesto u EU i NATO.

Mile

pre 6 godina

Posteno bi bilo da se dogovori sa Kinom i Rusijom da svak od njih otvore po dve vojne baze sa bar dva vazdusna mosta za snabdevanje Srbije. Tako da se odmah predje na akciju isterivanja albanaca i amera sa KiM i time staviti tacku na pricu o velikoj albaniji. Naravno to podrazumeva koncenzus u Srbiji.

Ko

pre 6 godina

Ustanke nikad nije dizala drzava, to nas uci istorija i velika imena iz istih, ako cekate drzavu za nesto moji Srbi nikad nece nista docekati, ako zelite slobodno Kosovo zna se kako se to postize, jedan vodja i 10000 jednakih, a drzava moze da se ukljuci posle ako zeli ima izgovor, tako se resavaju problemi kroz istoriju, a ne vidim zasto nebi mogli i danas, sta Ameri mogu da sprece ustanike, tesko, a posebno tesko uz danasnje stanje stvari na globalnom nivou, nisu vise sami, a niko ne moze Srbiju da okrivi za to, pa ko ima muda da vas pitam?

Vladimir

pre 6 godina

Sustina nase spoljne politike je komentar u "kvadratu"... Promena americke politike prema Rusiji i eliminisanje uticaja "duboke drzave" koja upravlja svim svetskim procesima u poslednjih 30tak godina, obimne kineske investicije i jacanje njihovog interesa u nasem regionu, ali i siroka podska i investicije od strane Nemacke jer je to kljucni faktor koji Srbiji daje politicku tezinu na svetskoj sceni. To ce primorti Amerikance da se investiciono, ne vojno, ukljuce u regionalnu utakmicu velikih sila. Beograd ima sve sanse da postane ekonomski "Berlin" modernog doba.

dusan

pre 6 godina

Od vremena Henrija Kisindzera pa posle nijedan generalni sekretar sad-A nikada u nijednu drzavu na svetu nije dosao u misiji mira,nego samo rata i destabilizacije regiona.Od rajsove pa nadalje(a i nju brojim)samo ratovi i ubijanja.olbrajtova,klintonova(najveci zlocinci 20 i 21 veka)sada i ovaj ruso i srbo mrzac hojt(mrznja i cinicki "osmeh"su mu nalicu) izaziva nove pokolje na Balkanu.Naravno da islamski terorizam hara Evropom,jer tako hoce kauboji.Pa i ovaj od juce u Mancesteru.Ali nije opasno jer su englezosi desna ruka najveceg teroriste sveta amerike.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija