• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

23.05.2017

17:10

(VIDEO) OD RUSKIH HUMANITARACA IM SE PRIVIĐAJU ŠPIJUNI, a smestili nam BONDSTIL U SRCE SRPSKOG KOSMETA!

Politika

(VIDEO) OD RUSKIH HUMANITARACA IM SE PRIVIĐAJU ŠPIJUNI, a smestili nam BONDSTIL U SRCE SRPSKOG KOSMETA!

Podeli vest

Halabuka oko Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Brajana Jia o tome da je reč, maltene, o špijunskom centru već nekoliko nedelja su kamen spoticanja kad je reč o odnosima Srbije sa Rusijom i SAD

 
Ruski centar u Nišu bio je glavna tema razgovora našeg vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, politikologa Aleksandra Pavića i političkog analitičara Dragomira Anđelkovića u emisiji "Na nišanu Lazanskog"!

Ruski "špijuni" u Srbiji

Dragomir Anđelković ocenjuje da je svima jasno da to nije špijunski centar niti to može da bude i da treba analizirati to da se američki zvaničnici usuđuju da daju takve izjave i da nam određuju kome smemo da damo humanitarnu status.

Tramp je sateran u ćošak

Anđelković ističe da je Rusija realno sagledavala situaciju i da nisu naivno poverovali da će se dolaskom Trampa promeniti američka spoljna politika.
- Ja ne bih odbacio Trampovu želju da menja dosadašnju američku politiku, ali je on od strane sistema sateran u ćošak sa pričom o impičmentu, pa mora da se brani. Međutim, time neće ništa postići jer će one koji su ga podržavali gurnuti od sebe, a protivnike ohrabriti da ga još više udaraju. Međutim, iz ruske perspektive, Amerika koja je zaokupljena sobom je ipak bolja od one iz prethodnog period - kaže Anđelković.

- Ovde se radi o preusmeravanju pažnje jer Rusima sa vojnog stanovišta taj centar ništa ne znači, već znači nama. Rusima on znači samo sa aspekta saradnje sa Srbijom koja je solidan partner i sa kojom imaju razvijene odnose, pa je red da im damo jednu vrstu imuniteta. Mi to već duže vreme izbegavamo pod pritiskom Zapada, a mislim da smo došli do tačke kada moramo to da uradimo jer samo prizivamo nove nesreće. Ako to ne uradimo, sutra ćemo imati nove pretnje i uslovljavanja - kaže Anđelković.

BRUKA, SKOT NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Srbiji ne trebaju migovi, HELIKOPTERI KOJE SMO DALI HRVATIMA SU BOLJI!

Sličnog stava je i Aleksandar Pavić, koji smatra da Srbija nije dužna da Americi s tim u vezi bilo šta objašnjava.

- Pa šta i ako je špijunski centar, koliko Amerikanci ovde imaju špijunskih centara? Pa šta je Bondstil - upitao je Pavić.

On ističe da je humanitarni centar nama potreban i da je davanje imuniteta najmanje što možemo da uradimo, a on opet ne bi bio ni blizu svemu onome što smo dali NATO-u i imunitetu koji oni imaju.

- Rusi ovde ne samo da pomažu oko poplava već razminiravaju i ono što je NATO posejao i to rade o svom trošku. Ako im ne damo imunitet, to će biti ogromna sramota i verujem da će Rusi to shvatiti vrlo negativno. Na to imaju i pravo jer ako nismo u stanju da humanitarcima damo imunitet, to onda treba da nam zamere - kategoričan je Pavić.

Zapad bi da polomimo ruke

Anđelković smatra da zapadni centri koji vode kampanju protiv Rusa ne gađaju njih već Srbiju.

NATO nam preti

Izjava američkog ambasadora Kajla Skota da bi hrvatske "kajove" pobedile ruske "migove" deluje kao otvorena pretnja Srbiji, jer je jasno da ne može helikopter da pobedi miga. NATO nam preti da bismo, ako bi bili u sukobu sa Hrvatskom, imali problema sa Amerikancima

- Svesni su da nam je Rusija ključna potpora u odbrani ovo malo pozicija na KiM i u odbrani Republike Srpske. Pritiskom na Beograd da koči neke stvari u domenu unapređenja saradnje sa Moskvom mi guramo Ruse od sebe, a konsekvence mogu da budu samo da Rusija smanji entuzijazam da nas podržava u nekim važnim pitanjima. Zapravo, Zapad nas ovakvim stvarima tera da se okliznemo i polomimo ruku i nogu. Neće Rusija imati veliku štetu ako im ne damo imunitet, već mi ako Moskva shvati da smo pali na testu prijateljstva i korektnosti - upozorava Anđelković.

Lazanski se upitao da li neko kod nas upravo to i želi - da Rusija odustane od podrške Srbiji, a da mi moramo da pristanemo na sve zapadne uslove oko Kosova i RS. To bi kaže, zaista bio vrhunski dvostruki scenario. 

AP PHOTO

Aleksandar Pavić ukazuje da sasvim sigurno ima onih koji žele da nas Rusija odgurne i ako neko vodi tu priču, to fenomenalno radi. 

Anđelković pak dodaje da je upravo zato i dobro da čitava stvar oko centra kulminira kako bi došlo do raspleta situacije.

(VIDEO) RUSKI MONSTRUM KAKAV SVET NIKAD NIJE VIDEO: Ameri za ovu podmornicu nemaju odgovor!

- Najgore je kuvanje žabe, jer kada se proces odvija dugo, ne znamo mu ni uzrok ni posledicu. Stigli smo do tačke kada moramo raščistiti stvari sa centrom u Nišu i na osnovu toga i mi zauzimamo poziciju prema Rusima i oni prema nama, ali i javnost prema političarima. Zato navijam da se ta stvar sistemski sa obe strane postavi - ocenjuje Anđelković.

Zapadni centri koji vode kampanju protiv Rusa ne gađaju njih već Srbiju. Svesni su da nam je Rusija ključna potpora u odbrani ovo malo pozicija na KiM i u odbrani Republike Srpske 

Na pitanje Lazanskog kakva bi poruka bila eventualno zatvaranje Centra u Nišu, Anđelković kaže da je to poruka građanima Srbije po pitanju Kosova i Republike Srpske i ocenjuje da taj centar simbolički nadilazi humanitarne situacije i mnogo više govori o srpsko-srpskim odnosima. Kako kaže, to pitanje svakako treba staviti na dnevni red, a očekuje da će i Moskva u tom smislu uskoro biti mnogo aktivnija.

Ne može kajova na miga

Na "nišanu" Miroslava Lazanskog našao se i američki ambasador u Srbiji koji je izjavio da bi u slučaju sukoba hrvatskih kajova helikoptera i ruskih migova u sastavu srpske avijacije zasigurno pobedili Hrvati. 

NATO I SAD U PANICI: Srbi imaju oružje koje može da uništi bilo koji grad u regionu!

Lazanski je rekao da nijedan ambasador bivše Jugoslavije ili Srbije ne bi mogao tako nešto da izjavi u bilo kojoj zapadnoj zemlji i ocenio da bi srpski ambasador u Vašingtonu, da je kojim slučajem Amerikancima rekao: "Vama taj raketni štit u Rumuniji ne treba, šta će vam to, to ugrožava i Srbiju", odmah bio poslat u ludnicu.

Srbija nije dužna da Americi s tim u vezi bilo šta objašnjava. Koliko Amerikanci ovde imaju špijunskih centara? Pa šta je Bondstil, pita Pavić

Dragomir Anđelković kaže da je jasno da američke diplomate ne obraćaju previše pažnje na Bečku konvenciju i da se kod nas ponašaju onako kako su se ranije ponašali u zemljama koje smatraju postkolonijalnim posedima.

- Meni ova izjava zapravo deluje kao otvorena pretnja Srbiji, jer je jasno da ne može helikopter da pobedi miga. NATO nam preti da bismo, ako bi bili u sukobu sa Hrvatskom, imali problema sa Amerikancima - upozorio je Anđelković.

Tanjug

Miroslav Lazanski je primetio da na ovu izjavu američkog ambasadora nije reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, što je Anđelković prokomentarisao time da nije problem ako nas neko tretira kao koloniju, već ako mi takav tretman prihvatamo i složio se sa Lazanskim da se ponašamo kao urođenici u sopstvenoj zemlji i imamo kompleks zapada, jer se ponašamo kao neko koga je ujela zmija, pa se boji i guštera.

- Mi smo '90-ih prošli kroz pakao i doživeli NATO agresiju, pa narod i dalje misli da Srbija može opet biti bombardovana. Iako to ne ide tako jednostavno, političari ponekad znaju da nacionalnim interesima plaćaju sopstveni opstanak, a znaju i da Amerikanci mogu da im zagorčaju život. Zato političari idu logikom - ako im se suviše suprotstavim snosiću velike konsekvence, zato je bolje da im popuštam, a kišobran za to je strah građana zbog svega što nam se desilo '90-ih - ističe Anđelković.

 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Raša

pre 6 godina

Bune se svaki put kad nismo za njih ili neutralni ili za EU .\n

Nišlija

pre 6 godina

Eto lepe sreće da je u pitanju "špijunski centar" kao što to ameri tvrde. Što se mene tiče voleo bih i da je u piitanju prava, pravcata vojna baza, jer da smo 1999. imali tako nešto, ne bi došlo do NATO agresije, a samim tim ni moj grad ne bi toliko stradao.n

ČITATELJKA

pre 6 godina

U srcu srpskog Kosmeta? Kosmet je SRPSKI? Niko ko je normalan u to ne veruje.

Marcco

pre 6 godina

Niko normaan nije verovao 1943. da će Kosmet biti Srpski, pa je postao i ostao do 1999. A sa ovom narko bandom koja vodi Kosovo nije teško zaključiti da će biti srpski za koju godinu

Mile

pre 6 godina

Ajde vlado Srbije ispuni im zeljy. Oizivite Ruse nek u Nisu naorave vohnu bazu id bar 10 hiljada vojnija pa da jednom znaju da vise ne prucaju u prazno.

Ljubo

pre 6 godina

Necu nista reci ,da se pita Srbin u Srbiji ,Rusi bi u tom centru davno dobili status kao i zapadnjaci...sramota

DJovan

pre 6 godina

BAZA ZA RUSE: Postavlja se pitanje zasto nasa VLADA (citaj Vucic ), ne dozvoli nasoj BRACI RUSIMA da u NASOJ SRBIJI NAPRAVE NAJVECU VOJNU BAZU U EVROPI, da, da u Evropi, od koga se plasi, Zar onih koji ubijaju svaki dan od Drugog svet. rata, po svetu, koji mogu slobodno da prave baze po svetu, a mi ne damo nasoj BRACI (zar ih tako ne zovemo, ili smo licemeri ) Rusima da Srbiju pretvore u mocnu VOJNU SILU, od koje ce mnogi zazirati i tako nas i postovati, niko danas, ne zavaravaj se VLADO, ne postuje slabe i slabice, umesto sto silje ku**c na nas, a mi se kao starinske seoske devojke povlacimo i stidljivo rumenimo.VUCIC uvek kaze da slusa I sluzi svome narodu, pa zar ne vidi da Srbi samo u statistickoj gresci nisu za to. Za to predsednice drzave T. Nikolicu Da Ruse pozoves i to hitno, jer ako na teritoriji nase SRBIJE imamo vec najvecu bazu NATO pakta ( zar Kosmet nije nasa teritorija, pa tako VLADA i DRZAVA nasa kazu ) i ako smo njima dozvolili, kakvog li apsurda;mi dizvolili, zasto tako isto ne dozvolimo nasoj BRACI RUSIMA. Ili je to mozda nasa VLADA licemerna, pa brzo ce to RUSI primetiti i onda ce biti po onoj narodnoj : HTELA ZA DVA, pa za NI JEDNOGA.

wwww

pre 6 godina

@Citateljka prebaci se ti na neke americko albanske novine pa tamo haluciniraj.\n

vlada

pre 6 godina

Kada demanti ne vrede, daj onda i ozvaniči "što tvrde" i napravi VELIKU vojnu bazu! I ne samo u Nišu!

MILE

pre 6 godina

Kad ce krezavi Rusofili da shvate Putin vise ceni i podrzava zapad od Srbije ,Srbija mu je dobra da otima i da placa najskuplji gas ,da podrzava i uzima reket od politickih kriminalaca i tajkuna da mu Srbija obavlja prljave poslove koje niko drugi nece i to jos Srpski narod placa

Nina

pre 6 godina

Kad niko nije hteo da posalje ni pumpe za crpljenje vode, Vucic je izjavljivao ako nece ne moraju, Rusi su u camcima prevozili narod na suvo. A kad pozari zahvate Srbiju ruski avioni ih gase. Kad EU i ameri organizuju Siptare a I sami krenu da jos pobiju Srba I jos vise zagade zemlju hemikalijama I otmu jos delova, nadam se da ce Rusi imati u Nisu dovoljno ljudi da pomognu Srbima. Ne treba se zapadnjaka plasiti niti opravdavati za Nis bez obzira sta Srbija hoce da je tamo jer zapadnjaci/hitlerovci su dokazani neprijatelji Srbije I ubice srpskog naroda I dece kao is srpske ekonomije. Ameri su se zdruzili sa svim fasistima iz okoline pa hajde unisti sve sto dosad nije unisteno.

ANTE BAN

pre 6 godina

Humanitarci nigdje nemaju diplomatski status, niti ga traže, a niti im je potreban! ZAŠTO ga Rusi traže u Nišu? Srbi; nije Zapad naivan, ako ste vi!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija