• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2017

22:38

DAČIĆ U RIMU: Saradnja ključna za razvoj regiona

Politika

DAČIĆ U RIMU: Saradnja ključna za razvoj regiona

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je, od pokretanja Berlinskog procesa avgusta 2014. godine, postignut napredak i konkretni rezultati u regionalnoj saradnji koja, kako je dodao, treba da bude nastavljena jačim tempom

- Čvrsto verujem da je to pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima- rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Zapadnobalkanske šestorke u Rimu, koji je održan u sklopu priprema za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Kako je naveo, prvi rezultat zajedničkog rada je uspostavljanje i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih koja će značajno doprineti istinskom pomirenju, međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim segmentima naših društava. 

- Da li ćemo dozvoliti da nas tenzije, koje se evidentno još uvek pojavljuju usled prevaziđenih retorika i nerešenih, otvorenih pitanja iz prošlosti, zaustave u napretku ka dostizanju najviših demokratskih standarda, a time i ostvarenju cilja kome svi težimo - članstvu u EU? Moj odgovor na ovo pitanje bi bio - ne- rekao je Dačić.

Štaviše, kako je dodao, "verujem da saradnju u primeni svih usaglašenih infrastrukturnih i energetskih projekata treba da nastavimo, kao što treba da jačamo saradnju u svim segmentima koji nam donose dobrobit". 

LIDERI ZAPADNOG BALKANA SA MOGERINIJEVOM: Neformalna večera u Briselu određuje sudbinu regiona!

On je istakao da energija koju je "Berlinski proces" uneo u saradnju na Zapadnom Balkanu nije istrošena i da ovaj proces treba nastaviti i nakon Samita u Trstu. 

Dačić je naglasio da je Srbija na dobrom reformskom putu navodeći da je prema ocenama MMF, Svetske banke, kao i Evropske komisije, ekonomija Srbije u 2016. postigla najbolje rezultate od početka svetske ekonomske krize. 

Takođe je dodao da institucije Srbije za prevenciju korupcije u potpunosti ispunjavaju međunarodne standarde i nastavljaju da pokazuju dobar potencijal, kao i da izveštaji Svetske banke ukazuju na značajan napredak reforme javne uprave u 2016. godini.

VUČIĆ IZ BRISELA UPOZORIO: Haradinaj će najverovatnije biti izabran za premijera, ZNAĆEMO DA SAČUVAMO NACIONALNE INTERESE!

Dačić je podsetio da je Evropska komisija na sastanku naših spoljnopolitičkih savetnika, 24. januara ove godine u Briselu, predstavila predlog o jačanju regionalne integracije u oblasti ekonomije, kao jedan od ključnih koraka u procesu pridruživanja EU. 

Na mini-Samitu ZB6 u Sarajevu 16. maja, u delu Zaključaka koji su usvojeni sa podnaslovom "Zajedničko tržište", obuhvaćene su teme: kretanje robe i usluga, kretanje kvalifikovane radne snage, digitalna ekonomija i investicije, naveo je Dačih i ocenio da su predlozi kojima su rezultirali ovi skupovi veoma dobri i korisni kao elementi za dogovore koje treba da postignemo u Trstu. 

- Da budem sasvim precizan, slažem se da usvajanje ''Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnoj integraciji ZB6'' treba da bude jedan od konkretnih rezultata predstojećeg Samita o ZB u Trstu- rekao je on.

Pored navedenog, on smatra da se posebno treba osvrnuti na neiskorištene trgovinske potencijale regiona ZB i iznaći adekvatna rešenja. 

- Kako bismo maksimalno iskoristili prednosti koje nam npr. CEFTA pruža, posebno kao tržište slobodne trgovine, Srbija je na proteklom Samitu o ZB u Sarajevu već predložila da napravimo dodatni iskorak u ekonomskim integracijama i uspostavimo ne samo unutrašnje regionalno jedinstveno tržište ZB već i carinsku uniju- rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "Agenda povezivanja" uspostavljena u formatu "ZB6" u okviru "Berlinskog procesa" za Srbiju ima posebnu važnost, a jedan od prioriteta je izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Drač.

- U pogledu dalje primene već usaglašenih i odobrenih projekata, naša očekivanja od predstojećeg Samita o ZB u Trstu uključuju i odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za primenu tri konkretna projekta u iznosu od preko 60 miliona evra, što smo predstavili Evropskoj komisiji kao prioritete- naveo je on. 

Podsetivši da je Srbija predložila da bude domaćin narednog Samita o ZB u okviru "Berlinskog procesa", Dačić je ocenio da bi to bio znak da ceo proces približavamo više regionu kome je namenjen.

Sa druge bio bi to i jasan signal Evropskoj komisiji da kao region napredujemo i imamo sve više kapaciteta za naša buduća učlanjenja u EU, zaključio je Dačić. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija