• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Večernje novosti

25.05.2017

23:59

FEDERIKA MOGERINI PREMIJERIMA ZAPADNOG BALKANA: Bez kočenja pristupnog procesa sve do prijema u EU

Politika

FEDERIKA MOGERINI PREMIJERIMA ZAPADNOG BALKANA: Bez kočenja pristupnog procesa sve do prijema u EU

Podeli vest

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na radnoj večeri sa premijerima zapadnobalkanske šestorke iznela ponudu da region u narednom periodu postane neka vrsta "isturenog odeljenja" Evropske unije, pišu "Večernje novosti"

Mogerinijeva je na sastanku u Briselu u sredu uveče, prenela liderima iz Beograda, Prištine, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Tirane da je EU spremna da politički ne koči dalji proces pristupanja, sve dok se ne dođe do krajnje instance, odnosno konačnog ulaska. 

Ali, naglasila je da tačne rokove prijema novih članica, zbog mnogobrojnih problema u samoj Uniji, u ovom trenutnku nije moguće predvideti, pišu "Novosti".

Kako dodaje list, potez Mogerinijeve u velikoj meri iznuđen je potrebom Brisela da se smiri nervoza na Zapadnom Balkanu podignuta u velikoj meri i zbog osećaja da su evropske integracije regiona potpuno stavljene "ad akta". 

VUČIĆ REZIMIRAO SASTANAK U BRISELU: Svi razumeli potrebu stabilnosti i mira!

I sam sastanak sazvan je s namerom da se prevaziđe trenutni negativni razvoj situacije u regionu i da se sve strane angažuju - EU na održavanju dinamike pregovora, a kandidati na ispunjavanju preuzetih obaveza.

- Zato je ponuda da se pregovarački proces ne razvlači, da se održi željena brzina, a da se zastane tek pred prijem u EU. U sklopu ove strategije, već je nagovešteno da se za kraj juna priprema međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija trebalo da otvori nova pregovaračka poglavlja- pišu "Novosti".

LIDERI ZAPADNOG BALKANA SA MOGERINIJEVOM: Neformalna večera u Briselu određuje sudbinu regiona!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 6 godina

Nije problem što je ovaj izraz veoma glup, već što on odražava realnu sliku koju oni imaju o nama- bez razlike. Dobre namere opasno na granici cinizma.

ANTE BAN

pre 6 godina

Ne zaslužujete ni ovo! I- znam pouzdano, jer imam susjede na radu u EU-parlamentu u Briselu; ni slučajno nećete ući u EU barem do 203o.godine, a nakon što ispunite sve naše-hrvatske zahtjeve i priznate državu Kosovo! Sve drugo Vučićevo je neosnovano petljanje!

Kizaa

pre 6 godina

Konacno pametna odluka ali samo donekle.1Pristina je deo Srbije a oni se igraju drzave a ne lice ni na mesnu zajednicu2CG mafijaska drzava3BiH dve drzave 4.Albanija ne znam dal su dobili semafore jos uvek.5.Makedonija nema ni vazecu licnu kartu6.Srbiju ce ucenjivati svim i svacim.Zakljucak dobar pokusaj al ne biva.\n

Daje se na znanje

pre 6 godina

Znate sta je u stvari \"...pristupni proces EU...\"? To je gomila ucena.

arsa

pre 6 godina

I jedino ce se od Srbije zahtevati da se odrekne KIM a ujedno i eliminisu rusi sa balkana.Cinizmu nikad kraja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija