• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2017

10:39

OMEROVIĆ: Rehabilitacija Nikole Kalabića je SKANDAL I SRAMOTA!

Politika

OMEROVIĆ: Rehabilitacija Nikole Kalabića je SKANDAL I SRAMOTA!

Podeli vest

Šef skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović osudio je rehabilitaciju Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu

 

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je , nepravosnažnom presudom, komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

"Umesto da se ponosimo svetlom i herojskom antifasističkom borbom i da se pijetetom sećamo ogromnih žrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji smo svedoci sudskih rehabilitacija koje očigledno više nemaju nikakvih granica", naveo je Omerović u saopštenju. 

Prema njegovim rečima, "sramotne i skandalozne odluke viših sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima". 

"Obrazloženja pod kojim se rehabilituju osvedoceni i osuđeni ratni zločinci, verni saradnici okupatora od početka rata su u najmanju ruku cinična", ocenjuje Omerović. 

On kao primer navodi da je postupajući sudija je između ostalog utvrdio da je "Kalabić ubijen u jednoj pećini blizu Valjeva, pa prema tome nije ni mogao da izda svog komandanta Dražu Mihajlovića," što je po oceni Omerovića apsurdno jer to znači da je za sud važnije gde je on ubijen i da li je izdao Mihajlovića u nego kakve je zločine činio i za šta je osuđen. 

"Sud ne interesuju zločini koje su počinili četnici Nikole Kalabića i on lično! Sud ne interesuje masakr u Vraniću, najstrašniji slučaj gde je pobijeno 67 dece žena i staraca! Sud ne interesuju zločini u Kopljarima, Stragarima...Sud ne zanima ni otvorena saradnja sa Nemcima od početka rata i potpisani sporazumi o zajedničkoj borbi protiv partizana", kaže Omerović i dodaje da očekuje da će Apelacioni sud poništiti ovu presudu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sta

pre 6 godina

Sud Valjevo sud Kraljevo nasi sudije i sudstvo nula bodova korumpirane neznam kako da ih nazovem,decu nam prebijaju ubijaju pa nema dokaza ili nanogica a oni se vracaju 100 godina unazad i brukaju ovo malo dostojanstva sto je ostalo od nase jadne Srbije,mi svi znamo to jes iz price od nasi starih baka i deka sta su radili cetnici klali,silovali svoj narod nisu gledali ko je i sta je na celu sa tim istim Kalabicem Bruka i Sramota.

BorisDe

pre 6 godina

Pa i ja se slažem, da je to sramota ali kakve sve sramote prave npr. ustaše i vehabije pa kažem "glupa kontra-mera". Nisu ni oni cvečke sa blajburgom itd. Vecinoma se tu radi o tim potomcima i pravu na nekakvu odstetu i zemlju, koja im je oteta od strane partizana-komunista. Sad se menjala vlast svuda i partizana-komunista vise nema. Radi se glupost za gluposcu. Njega stvarno ako je kriv sa svim tim zlocinima, ne treba rehabilitovati nikad. Bilo je vise vrste cetnika, Draža je bio sasvim ok i jos odlikovan od strane SAD sa medaljom kao legitimna vojska, koja je spasila 500 americkih pilota. Eto takvi se rehabilituju a ne "Kalabić".

Mile

pre 6 godina

Smrt fasizmu. Malo kasne zvanicnici Srbije. Moze se iskrivljivanje istorije obiti o glavu Srbiji.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija