• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

28.05.2017

20:33

SAD SPREMAJU UDAR NA VUČIĆA, PITANJE JE SAMO DA LI JE I TRAMP ZA TO?! Autorski tekst Željka Cvijanovića koji MORATE PROČITATI!

Politika

SAD SPREMAJU UDAR NA VUČIĆA, PITANJE JE SAMO DA LI JE I TRAMP ZA TO?! Autorski tekst Željka Cvijanovića koji MORATE PROČITATI!

Podeli vest

Pošto su okončali anšlus Crne Gore i instalirali proameričku ekipu u Makedoniji, na meti imperijalnih službenika našao se Vučić... Posle susreta Trampa i Putina znaćemo da li je to i zvanična politika SAD

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović, novinar koji sa zapanjujućom tačnošću godinama predviđa sled događaja u srpskoj politici, u autorskom tekstu za Informer upozorava da američki moćnici sve otvorenije rade o glavi srpskom premijeru Aleksandru Vučiću!

On navodi da će se posle predstojećeg susreta predsednika SAD Donalda Trampa i ruskog lidera Vladimira Putina videti da li je takav odnos prema Vučiću i zvanična američka politika ili samo soliranje "imperijalnih službenika".

Cvijanovićev tekst prenosimo u celosti:

Iako su ove srede u izjavama posle sastanka manje-više očitovali diplomatsku rutinu, Aleksandar Vučić i Brajan Hojt Ji važnost svog susreta opisali su tek nekoliko sati kasnije. Tad je Vučić zabrinuto rekao da je pred našom zemljom "težak period". Takođe je govorio koliko će za Srbiju biti važno da sačuva mir i stabilnost, budući da, kako je rekao, kad su Kosovo i Metohija u pitanju, sa tri strane postoje pritisci za "ubrzavanje procesa".

Kosovo u UN!?

Hojt Ji - koji je u maniru američkih zvaničnika iz devedesetih godina posle sastanka sa Vučićem ručao sa delegacijom opozicije (Janković, Radulović, Čanak, Šutanovac, Rašković Ivić) - rekao je tada, prenosi Beta, pozivajući se na "izvor koji je učestvovao u razgovorima", da za SAD u Srbiji nije važna samo stabilnost već i demokratija. "Ji je u razgovoru jasno rekao da SAD nisu samo za stabilnost u regionu nego i za demokratizaciju", rekao je isti izvor.

Spas je u naoružavanju
Može li Srbija da izbegne rđave scenarije? Može, ako u svrhu odvraćanja završi obnovu i naoružavanje vojske
Željko Cvijanović, "Novi standard"

Hajde da Vučića i Jia prevedemo na srpski. Nije Vučić zabrinut za stabilnost zbog pretnji s Kosova, već zato što nije postigao saglasnost sa Jiom. Amer je zahtevao priznanje Kosova makar tako da se Srbija saglasi sa njegovim ulaskom u UN.

Inače, najavio je Vučiću za novog premijera Prištine Ramuša Haradinaja, tipa kome priliči ono što priliči malo kome. U vazduhu je ostala i pretnja povlačenjem vojnika NATO s Kosova, što bi u haradinajevskim okolnostima i te kako otvorilo pitanje glave na ramenu za kosovske Srbe.

Odrekni se Dodika

Osim toga, zahtevajući da Srbi otkače Ruse tako što im neće dati imunitet za članove Humanitarnog centra u Nišu, Ji se protivi i energetskoj i vojnoj saradnji Beograda i Moskve, nagoveštavajući da bi NATO mogao i fizički da zatvori puteve naoružanju iz Rusije u Srbiju.

Konačno, Ji je prihvatio tezu srpske opozicije, manje-više cele, da je ovde demokratija suprotstavljena stabilnosti. A to će reći: što manje stabilnosti, to više demokratije i obratno. Naravno, demokratija se tu ne pojavljuje u značenju iz udžbenika, već kao stvar poštovanja imperijalnih pravila. To će reći da je svako ko je zabeležio neki rezultat u otporu Imperiji - od Putina i Orbana, pa sve do Trampa - zaslužio naziv "neprijatelja demokratije".

Otud će Vučićevo odbijanje da prizna Kosovo, otkaže aranžmane sa Rusima, uspori poslove sa Kinezima i okrene leđa Dodiku - koga finansijski uveliko dave i prete mu stacioniranjem vojske u Brčkom - novog predsednika Srbije svrstati među "protivnike demokratije", taman onakvog kakvom je za povratak demokratije neophodno uskratiti stabilnost zemlje.

Bakir već digao ruke

Pošto su okončali anšlus Crne Gore u NATO, instalirali proameričku ekipu u Makedoniji, na radost ovdašnje liberalne i nacionalne opozicije, na redu imperijalnih službenika našao se Vučić. Nije, međutim, sve tako sjajno u balkanskim planovima SAD. Iako Tirana i Priština pokazuju energiju i lojalnost, njihov pritisak na Srbe i pretnje ratom neće biti dovoljni.

U isto vreme, međutim, zapadni front protiv Srba potpuno se raspao tokom svog formiranja: Bošnjaci ne slede ratni entuzijazam Bakira Izetbegovića do mere da je čak i on počeo da diže ruke. Istovremeno, Hrvatska nije u stanju da se politički stabilizuje posle prelaska iz nemačke u američku sferu, tako da je krah "Agrokora" samo na neodređeno vreme odložio stabilizaciju zemlje.

Ucene koje se moraju odbiti
Vučićevo odbijanje da prizna Kosovo, otkaže aranžmane sa Rusima, uspori poslove sa Kinezima i okrene leđa Dodiku novog predsednika Srbije svrstaće među protivnike demokratije

Sa vrlo ograničenim mogućnostima zapadnog fronta, samo sa istočnim (prema Albancima), američki pritisak na Beograd moraće da stvori posebno mesto za domaće protivnike Vučića. Da SAD ne drže do stabilnosti više nego do demokratije, poruka je Jia upravo njima. S tim se saglasio Saša Janković, rekavši Jiu da Srbija može bolje od "lažne stabilnosti, a iznutra mraka".

Elem, krećući se zadatim opozitom - stabilnost/demokratija - Janković zna da će suspenzija "lažne stabilnosti" za njega i njegove sledbenike upaliti svetla iznutra. Koliko Amerika rado gleda opoziciju kao sredstvo pritiska da Vučić kao državnik kapitulira, svedočio je izvor Bete koji je rekao kako je Ji petorki sa kojom je ručao rekao da opozicija može da demokratizuje Srbiju "tako što će prevazići međusobne razlike oko najvažnijih pitanja i ići ka objedinjavanju".

I od Merkelove zavisi

Dolazak Brajana Hojta Jia u Beograd da objedini opoziciju najava je i novog kruga pritisaka i destabilizacije Srbije. Zadatak Albanaca biće da pritisak povećavaju preteći ratnim sukobom, a opozicije da artikuliše unutrašnji otpor i ponudi novu politiku. Zar to nije nešto što može da stane u izraz "makedonski scenario"?

Može li Srbija da izbegne rđave scenarije? Mora da u svrhu odvraćanja završi obnovu i naoružavanje vojske, iako je i sada, prema američkim procenama, na Zapadnom Balkanu "jedina sila koja je u stanju da vodi rat" (D. Server). Istovremeno, neophodno je da do jeseni izdrži u miru, čekajući rasplet nemačkih izbora, na kojima će, po svoj prilici, pobediti Angela Merkel, između glavnog kandidata Imperije Šulca i Alternative za Nemačku, čije delove konzervativnog programa je inkorporirala u svoj. I da sačeka susret Trampa i Putina, posle koga će postati mnogo jasnije gde je u katastrofalnom nastupu Jia na Balkanu prestajala američka "duboka država" i gde je počinjao - ako je uopšte počinjao - Tramp.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mirko Oro

pre 6 godina

Marija:Očigledni da SAD nisu zadovoljne sa Vučićem jer sa njim ne mogu da manipulišu.

Mirko Oro

pre 6 godina

flojd:Dok god građani Srbije daju podršku Vučiću niko mu ništa ne može pa ni SAD.

harama

pre 6 godina

Ako je sve ovo tacno,da vidimo koliko je jak V.V.Putin!

milovan

pre 6 godina

Sta koliko je jak Putin!?On je jak.Ali zar mislis dace Rusi da vas brane a beogradjani u kafivima.Nema od toga nista.Branite se sami,a onda ce drugi da vam pomognu. Ali vi beogradjani nemate onu stvar.

Matija

pre 6 godina

To zavisi od domaćih političara i funkcionisanja sistema. Oni pregovaraju i potpisuju. Druge države mogu da nude, ucenjuju, obećavaju, korumpiraju, ali ne odlučuju.

Miroslav

pre 6 godina

Narod je taj koji se pita. Udar na Vucica nece proci. Mi odlucujemo. A mi smo svoje rekli na izborima.

Slavoljub

pre 6 godina

Posle pustanja Haradinaja na slobodu nista me vise ne cudi. Samo cak i da se odluce na taj korak, nece im to proci. Narod voli i podrzava Vucica.

Biilja

pre 6 godina

Ocigledno je da Amerika radi o glavi i Vucica i Srbije a u korist Pristine.

Jasa

pre 6 godina

Ako udrajaju na Vucica , znaci da udaraju na preko dva miliona gradjana koji su mu ukazali poverenje!

Ante

pre 6 godina

A šta sa ostali 5 miliona što mu nisu ukazali poverenje

Hemera

pre 6 godina

Sve rade, na sve su spremni da Srbiju razbucaju, to je jasno kao dan, smeta im Vučić i svi im smetaju da krenu na Srbiju.Ništa se od toga neće desiti.

Tiha

pre 6 godina

Samo da Vucic uspe da izbegne sve zamke koje mu postavljaju oni koji zele da zaustave napredak Srbije!

Zorica

pre 6 godina

Americko neprijateljstvo nam je dobro poznato i Vucicu nece biti lako. Smeta im zato sto slusa svoj narod, a ne njih!

biljana

pre 6 godina

Nadam se da cemo uspeti da sacuvamo mir i stabilnost

Hole

pre 6 godina

Nece im to poci za rukom! Vucica podrzavaju mnoge prijateljske zemlje!

Gagi

pre 6 godina

Od Amerike se nista pametno i nije moglo ocekivati!

rada

pre 6 godina

Ne zelim u ovo da poverujem ali gledajuci celokupnu situaciju otkad je Vucic pobedio svasta se lose izdesavalo.. On je covek koji ne pristaje na ucene,kompromise i zato mnogima smeta.

brane

pre 6 godina

Tvrd je orah Vučić,neće to baš moći lako proći a tu su i Rusi.

kole

pre 6 godina

Kauboji preko okeana opet hoce da otvaraju novi front kako bi se resili viska naoruzanja?

damjan

pre 6 godina

Ja baš mislim da SAD uopšte nema više interes za Balkan!

gospon

pre 6 godina

Jok!Ostavit ce ga Rusiji i Srbiji da preko plota pljuju u njemačko dvorište i udaraju NATO paktu klepke iza ledja!

Aca

pre 6 godina

Od lidera Srbije se ocekuje da bude americka poslusna marioneta, kao sto je i njihova "demokratija" vise nego cudna, narocito kada je primenjuju u svetu.

CombeC

pre 6 godina

Srbija treba da uradi isto sto i Amerika , da pozove na odgovornost sve koji pregovaraju sa drzavnicima stranih vlada mimo izabranih predstavnika vlade i ministarstva inostranih poslova . Cija je to opozicija kad trazi pomoc stranih vlada da srusi svoju sopstvenu i ponisti glasove vecine ljudi koji su izabrali tu vlast ????

Vladan

pre 6 godina

Са пажњом сам прочитао Цвијановићев коментар! Одличан је познавалац технике мешања Америке у унутрашње ствари наше државе и технике притиска на непослушне лидере! Надамо се,прво,да ће Трамп преживети и учврстити власт па скупити снагу да почне да чисти Америку по дубини и руши окове балканског простора које је клинтонска сатанска,насилничка олигархија оковала и нада се да ће то наставити. Ја се надам да ће најзад победити добро над злом!

Zivko

pre 6 godina

To je sve soliranje"imperijalnih sluzbenika" jer Rramp Predsednik Amerike je lider mirnodopskih Predsednika svetskih drzava zajedno sa Vucicem-Genijem 21-og veka i Predsednika Srbije koji je to dokazao -Srbija je najstabilnija Republika na Balkanu a Tramp je dokazao na ovim putovanjima da je Amerika Prvo pa sve drugo ostalo i da sve sto je obecao biracima to i realizuje iako ima opoziciju u Sorosu,Stratfordu,TV NBC,N1 itd i Demokrata iz prethodne vlade u US i njihovih ljudi -sluzbenicima po celom svetu,ali Tramp ce sve to da mirnim putem resi za Amerika Prvo.

Nemanja

pre 6 godina

Uvek nešto hoće da udaraju po Vučiću, strašno.

arhangel

pre 6 godina

Amerikanci su se uvekmešali u unutrašnja pitanja Srbije,očigledno da im ne odgovara kada je Srbija jaka i stabilna.

Lazar

pre 6 godina

Sve ovo je njihovo maslo i sa Haradinajem i sa destabilizacijom Balkana jer se plaše da Rusija preuzme primat,

Ljubo

pre 6 godina

Da ,pritisaka ima ,bice ih jos,ali ima i drugog sto ide na ruku celom svetu.Zar neko misli da ce ikada vise Rusija i Kina dozvoliti povratak onog bezobrazluka Amerike i njihovih saveznika kao proslu deceniju.Podeljena Ammerika ,u ozbiljnoj krizi ,nema vise povratka na stari put .Ko je zamislio da ce ona da padne za 72 sata ,gresi ,ali za sledecu deceniju ,sigurno hoce .Strpljenje ,je spasenje .Hvala Bogu ,sto su u Rusiji i Kini progledali svojim ocima .Znaju da su oni na meti posle svih manjih

mala

pre 6 godina

Nesmemo im dati povoda za to, i mi imao nacina da se odbranimo od takve bagre.

SuverenaAnonimka

pre 6 godina

Ova analiza je potpuno tacna - kao poliglota slusam zapadne satanske medije raznih zemalja i vidim da naostravaju jezik protiv Vucica kao sto su radili protiv Milosevica - nema razlike LJUDI MOJI ! Neverovatno sta ta satanska banda moze da izmisli i pocini ! Sada treba jedna ANTI-satanska MEDIJSKA PRO-SRBSKA KAMPANJA da se osmisli i da se oplai po njihovim lazima. Mi imamo istinu na nasoj strani !

Željko

pre 6 godina

Narod u Srbiji je uz Vučića, tako da Amerikanci mogu samo da mu pljunu kroz prozor.

Ivan

pre 6 godina

Amrikanci bi da kroje sudbinu na Balkanu, da postavljaju svoje marionete na ovim prostorima. Vučiću ne mogu ništa, jer je srpski narod uz njega.

Ica

pre 6 godina

Mene nista ne cudi od Amerikanaca, v idecemo sta ce biti...

Mikica

pre 6 godina

Niko nikada nije mogao protiv narodne volje pa neće ni oni koji ne žele dobro ovoj našoj Srbiji.

Vasa

pre 6 godina

Sa Amerima treba da budemo na velikoj distanci, nikada nam ništa dobrog nisu doneli.

neša

pre 6 godina

Čim vide da je Srbija stabilna i odgovorna zemlja svi se ustreme ka njoj.

Saska

pre 6 godina

Bojim se da Srbiju ne može zaobići ridjav scenario. Jednostavno je to tako, uvek smo smetnja velikim silama. Koliko god da nam to smeta...

alex

pre 6 godina

Tvrd je orah Srbija i jos jedina nezavisna zemlja u okruzenju NATO pakta .... Od Amerikanaca svasta moze da se ocekuje ....

Velimir

pre 6 godina

Verujem da SAD spremaju sve ovo o čemu Cvijanović piše, ali da smo mi spremni za sve to. Ipak, nadam se da Tramp ima druge planove i da će Amerika krenuti drugim putem.

Branka

pre 6 godina

Srbija se nikada nece odreci Republike Srpske.

Igor

pre 6 godina

Od Amerikanaca me vise nista ne moze iznenaditi.

Dimitrije

pre 6 godina

Mislim da Amerika ovaj put nece moci da radi sta hoce,kada je Srbija u pitanju,pita se Srbija,Rusija i sve vise Kina.

Milan

pre 6 godina

Можда Вам је сад јасније,зашто је наш друг Ким Џонг Ун,направио себи атомску бомбицу...?...

Mara

pre 6 godina

Ma ovo su zadnji trzaji djihad kauboja,us.ali su motku pa sad gledaju na brzaka i na prevaru da opstruisu Srbiju i da dovrse zapoceti plan oko Kosova,nece im to ici ako Vucic ostane cvrst i jak u svojim stavovima.Boje se Putina kao mala deca a od Djinpinga ne smeju ni da susnu a mi smo sa obe zemlje u vise nego dobrim odnosima.Oni su sad kao ocajnici ciji brod tone pa bi da spasu sta se spasti moze.Dobice ono sto su zasluzili od Boga a oni su zasluzili da ih nema, zato ce i nestati.Ne prave oni za badava jazbine sirom Amerike,pacovima i jeste mesto u rupama i tunelima.\n

rale

pre 6 godina

treba se zapitati,dali postoji veci neprijatelj spolja ili iznutra.pogledajte samo sastav koji su bili na rucku sa amerikancem.njima nije bitno sto nemaju podrsku naroda,bitno je da imaju podrsku amerikanaca,a sigurno misle da narod ne treba pitati,bitna je njihova pamet i njihov polozaj.svi zajedno mrze Vucica zato sto nemogu puniti dzepove,ali ce zato dobro napuniti sa americkim dolarima,bas njih briga i za srbiju i za srbe.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija