• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: politika.rs

29.05.2017

11:54

HIT! Miroslav Lazanski o samitu NATO u Briselu: KUD SI NAVRO, ĐETIĆU, ZAR NE ZNAŠ ĐE TI JE MJESTO!

Politika

HIT! Miroslav Lazanski o samitu NATO u Briselu: KUD SI NAVRO, ĐETIĆU, ZAR NE ZNAŠ ĐE TI JE MJESTO!

Podeli vest

Zapravo, trebalo je videti grupno slikanje predsednika država članica NATO-a sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Briselu, govor tela dovoljno govori. Tragikomičan izraz lica premijera Crne Gore gospodina Duška Markovića, koji je onako pomirljivo progutao debelu knedlu kada ga je Tramp grubo odgurnuo i pomerio iza sebe, u stilu "kud si navro đetiću, zar ne znaš đe ti je mjesto", piše vojno-politički komentator Politike Miroslav Lazanski u najnovijoj kolumni koju prenosimo u celosti:

Lepe reči, ali u suštini malo konkretnog, to bi mogao da bude okvirni rezultat samita NATO-a u Briselu. Jer, osim američkog upozorenja dragim saveznicima da za odbranu moraju da izdvajaju najmanje 2,2 BDP-a, uobičajenih fraza o ratu protiv terorizma i opasnostima koje dolaze iz Rusije, pored političkog folklora i neobavezne konferencijske rutine, kao da lepe reči s obe strane Atlantika za sada postaju jedino merilo za budućnost.

Zapravo, trebalo je videti grupno slikanje predsednika država članica NATO-a sa predsednikom SAD  Donaldom Trampom u Briselu, govor tela dovoljno govori. Tragikomičan izraz lica predsednika Crne Gore gospodina Duška Markovića, koji je onako pomirljivo progutao debelu knedlu kada ga je Tramp grubo odgurnuo i pomerio iza sebe, u stilu „kud si navro đetiću, zar ne znaš đe ti je mesto“.

Da li se u tom trenutku gospodin Marković setio fotke kada gospodin Sveta Marović, kao predsednik zajedničke države Srbije i Crne Gore, sa dve svoje ruke steže ruku britanske kraljice Elizabete Druge u Londonu? Od kraljice do Trampa, jednog javno ponižavajuće guraju na sceni, drugi mora u zatvor, jer eto siromah je usput malo gepio para. Koje nije na vreme podelio sa drugarima. Pa sada mora u Spuž...

Predsednica nam susedne Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović blistala je u prekrasnoj crvenoj haljini, dok je Angela Merkel vrlo pažljivo i mrko gledala kako gospođa Kitarović naprosto zaljubljeno gleda u Donalda Trampa. Istina, u Briselu na samitu NATO-a svi su zaljubljeno, zadivljeno  i podanički gledali u Trampa. Od Stoltenberga i Orbana do gospodina Markovića, kojeg „je zelo”, što bi rekla bivša nam braća Hrvati. A glavni igrač zauzeo je pozu Musolinija, pogledajte samo čvrsto stisnute vilice i polupodignutu glavu sa očima uprtim tamo negde u daljinu, do Sibira, Irana, Kine i Severne Koreje. Sve je sažeto: patetika, agresivnost, angažovanje sopstvene ličnosti, divljenje prema samom sebi i poruka američkim medijima i establišmentu u Vašingtonu koji mu nisu skloni: „Ja sam glavni u svetu, ništa mi ne možete.” Nastup koji se hrani uverenjem da se medijima i javnošću može beskrajno manipulisati. Svi ostali na fotkama „grupnog portreta sa Donaldom” samo su predmet američke igre, tamo nije bilo nikoga ko povlači konce a da i sam ne visi na njima kao marioneta.

Priznali to ili ne, NATO je relikt hladnog rata, na Zapadu ipak smatraju da je to i dalje temelj bezbednosti Evrope. Međutim, temelj nije i sunđer. Svrha temelja jeste da štiti sopstveni integritet, kako bi pružio podršku široj strukturi bezbednosti. A ne da ugrožava sopstvenu koheziju prihvatanjem novih članica i odgovornosti samo da bi se uputio vojni i politički izazov Moskvi. U Vašingtonu neki kongresni krugovi smatraju „da je nova ekspanzija NATO-a možda i loša ideja, ali da je za nju sada kucnuo čas”. No, to nije pilula koju čovek može da proguta i završi sa tim. To je fundamentalno proširenje američkih bezbednosnih garancija, loše sročen poziv novim članicama, koji nema veze ni sa vojnim pretnjama, ni sa vojnim sposobnostima. Koje su to danas vojne pretnje Crnoj Gori, a koje su to vojne sposobnosti Crne Gore? Sava Kovačević je davno poginuo...

Amerika, kada je u pitanju izlazak NATO-a na ruske granice, i dalje se prema Rusiji odnosi kao prema demoralisanom i u hladnom ratu poraženom protivniku. A današnja Rusija nije Rusija Borisa Jeljcina. To je Rusija nasmejanih vojnika na paradama na Crvenom trgu. Nuklearna supersila jača od SAD.

Sa druge strane, evropske armije NATO-a, osim Britanaca,  mirnodopske su armije. One dožive šok ako neko na njih zapuca, ne uzvraćaju vatru, samo se sklone sa puta. U Pentagonu praktično sve evropske vojske smatraju šalom. Mnoge pešadijske jedinice evropskih država otkazuju marševe ako pada kiša, ne izvode vežbe noću i na veoma niskim, ili visokim temperaturama, jer to može biti opasno za „mamine maze”. Jedino se britanske trupe propisno obučavaju i jedine su među evropskim armijama spremne za borbu. Verovatno i zbog toga jedino britanske premijerke gospođe Tereze Mej nije bilo u prvom redu „uvlakača” na fotki „grupni portret sa Donaldom”.

Samit u Briselu pokazao je i izvesne pukotine u transatlantskim odnosima, mada je to više u sferi trgovine, a ne i trajni kulturološki zaokret. Evropski zahtev Americi „da sa svetom postupa onako kakav on jeste” ignoriše činjenicu koliko se brzo i drastično svet menja. Dvoličnost i nespretnost, srce i duša sadašnje evropske globalne diplomatije, ubrzano zaostaju za krivuljom istorije koja se sve više ubrzava. Razmimoilaženje stavova oko toga šta je postojano, a šta prevaziđeno sve više postaje odlučujući faktor u transatlantskim odnosima.

Samit u Briselu je najverovatnije bio vrhunac zlatnog doba NATO-a. Ali istovremeno, Brisel je pokazao da NATO članice i dalje izbegavaju stvarnost koja kaže da svi mi stojimo na vrhu kataklizmičnih promena u svetu. A te promene se ignorišu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Klark

pre 6 godina

Srbija opet pobedila NATO, kao 1999 godine!! Najjaci smo na svetu. Ne moze nam niko nista sa nasom vojskom koja je zbrisala sve oko sebe. NATO se plasi srpskih junaka.

bole

pre 6 godina

hinjski se odnosiš prema svojoj zemlji glupanderu , kako te nije sramota podilaziti ovim podrepašima

Saša

pre 6 godina

Našao sam jučer na internetu da su Rumunija,Holandija i Češka dale po jednu brigadu pod komandu Bundesvera.Čak Holanđani upravljaju Njemačkim tenkovima jer nemaju svoje.

Ivan

pre 6 godina

Mi smo SRECNI LjUDI!!!! Netrebaju nam ovaj mesec ni plate ni penzije,kada vidim u svim novinama koliko cvetamo sto je Tramp odgurnuo Markovica,ovakvu srecu nam je samo Nole davao!!!!

Nenad

pre 6 godina

ovaj Lazanski lupa ko Martin po diviziji. Njegove analize veze s mozgom nemaju.

Điđa

pre 6 godina

Lazanski, novinar koji se drži one provjerene - ko vise plati, na njegovoj sam strani. Od Makedonije preko Rusije do Kine. Diči se posjetama američkim bazama, nosačima aviona, podmornicama itd. Kad si već protiv njih, promijeni makar Ray Ban naočare pa kupi neke iz Rusije, dako uz njih stignu i obećani Migovi.

Scripta Manent

pre 6 godina

A te kataklizmicne promene i to u punom zamahu se zovu VVP i Rossia\n

Vladimir

pre 6 godina

Pa, u tome i jeste suština postojanja i vojne doktrine NATO-a. Njihova namera, nakon prestanka Hladnog rata, je da "pacifikuju" sve vojne sile kako bi bile u stanju da vode samo lokalne ratove niskog intenziteta, a da nijedna od njih nije u stanju da se ozbiljnije suptostavi ovom vojnom Savezu. Britanija je ostala "udarna pesnica" u Evropi, do sada su Izrael i Turska "pokrivali" područje Azije, a sada će i Saudijska Arabija postati značajan vojni činilac u ovom delu Sveta. Evropa je "pacifikovana", sada je na redu Azija. Da bi se taj proces lakše i bezbednije sproveo, neophodno je bilo "afričko proleće" i destabilizacija svih zemalja koje bi mogle prerasti u "nekontrolisanu" vojnu silu... Suština američke dominacije je vojna sila, i to je pitanje svih pitanja.

dejan

pre 6 godina

mislim da gresis .proces pacifikovanja evrope je upravo prekinut. to je pravi rezultat ovog sastanka .nemci i njihovi sateliti ce krenuti ka formiranju ozbiljne ratne masine. to je bila tema prvog brifinga merkelove posle sastanka.mislim da ce ovaj zadnji sastanak nato clanica da bude prekretnica i da se taj savez krece ka necem sto definitivno do sada nije bilo uobicajeno.no zivi bili pa videli.

nikolalondon

pre 6 godina

Nisam Djetic ali ! Onaj tko imalo razmislja svojom glavom moze da vidi da je Crnogorac stajao gdje mu je mjesto a kauboj je trampao okolo pa zakasnio u prvi red. Osim toga Crnogorac ga nije mogao vidjeto kada mu je ovaj bio-dolazio iza ledja. Po meni sasvim nekulturan potez amerikanca (ma necu ni da mu spomenem ime) koji se nakon toga sepurio kao puran.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija