• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

29.05.2017

20:31

OPASNO, HRVATI KUPUJU APAČE ZA NAPAD NA SRBIJU I SRPSKU! Lazanski: Ako je istina, hitno ćemo morati da nabavimo PVO od Rusa!

Politika

OPASNO, HRVATI KUPUJU APAČE ZA NAPAD NA SRBIJU I SRPSKU! Lazanski: Ako je istina, hitno ćemo morati da nabavimo PVO od Rusa!

Podeli vest

Hrvatska saopštila da će platiti 400 miliona evra za nabavku jurišnih letelica iz SAD... Lazanski: Ako to zaista urade, moraćemo hitno da odgovorimo nabavkom novih PVO sistema od Rusije!

Neoustaški režim u Hrvatskoj objavio je da planira kupovinu najmodernijih američkih jurišnih helikoptera tipa "apač"! Zagreb planira da na nabavku "apača" potroši čak 400 miliona evra!

Ovu informaciju proteklog vikenda objavio je nedeljnik "Globus", koji piše da hrvatsko ministarstvo odbrane planira nabavku 18 borbenih letelica, ali i novih podmornica i tenkova, kao i da vojsku poveća sa 16.000 na 25.000 ljudi!?!

 

 

Naši stručni sagovornici upozoravaju da je nabavka izrazito napadačkih helikoptera, kakvi su "apači", ozbiljna pretnja Srbima u Republici Srpskoj i Srbiji!

Ne žale novac

Prema navodima "Globusa", hrvatska vojska kupuje eskadrilu "pravih borbenih helikoptera".

"Američki AH-64 'apači' bi u sprezi sa OH-58D mogli upravljati rojevima dronova opremljenih bojnom glavom koji bi tražili oklopne ciljeve i uništavali ih. Za ove helikoptere je potrebno oko 400 miliona evra... Danas nema više smisla ulagati u modernizaciju M-84, već se mora potražiti novi tenk, recimo polovni nemački 'marderi', čija se cena kreće oko milion evra.

Trenutno stanje je nedovoljno, jer će Srbija uskoro imati oko 250 tenkova M-84 i T-72", piše "Globus".

print

Ova saznanja potvrdio je i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. Prema njegovim rečima, Zagreb se mora prilagođavati "brzim promenama bezbednosnog okruženja".

- Nove okolnosti traže novi pristup pitanjima nacionalne sigurnosti. Moramo nadograditi postojeće i razviti nove sposobnosti kojima ćemo se u budućnosti spremnije suočiti sa rastućim sigurnosnim izazovima i pretnjama. Samo dobro organizovan sistem može biti garancija građanima da Republika Hrvatska može u bilo kom trenutku čvrsto, snažno i odlučno reagovati na bilo koju potencijalnu opasnost - poručio je Krstičević.

Ozbiljna pretnja
Ovo su napadački helikopteri namenjeni za uništavanje oklopnjaka. Šta će to Hrvatima, sem da prete Srbima?
Božidar Delić, general u penziji

I dok niko od zvaničnika juče nije hteo da komentariše vesti o novom naoružavanju Hrvatske, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je veliko pitanje hoće li SAD Hrvatima dati "apače".

- Logistika "apača" je izuzetno skupa, u pitanju su milioni na mesečnom nivou... Zbog toga te helikoptere nemaju ni neke stare članice NATO pakta koje su mnogo razvijenije zemlje od Hrvatske. Ovo, dakle, jeste jako ambiciozan plan naših suseda, ali mislim da je još na jako dugom štapu. Ipak, nabavka 'apača', koji su specijalizovani za protivoklopna dejstva, logična je odluka Hrvata jer Srbija ima znatno više tenkova od njih i oni to doživljavaju kao pretnju. Ukoliko se na kraju ipak ispostavi da Vašington zaista planira da naoruža Hrvatsku 'apačima', mi ne smemo ostati samo nemi posmatrač. Siguran sam da će naš odgovor biti nabavka novog oružja od Rusije, pre svega modernih PVO sistema... - podvlači Lazanski.

Jako opasno oružje

General Božidar Delić upozorava da su 'apači' napadački helikopteri namenjeni pre svega za uništavanje oklopnjaka.

 

 

- To su izuzetni helikopteri, možda čak i najbolji na svetu! Vojska koja ih ima raspolaže dobrim i razornim oružjem, koje je u stanju da uništava ciljeve na velikoj razdaljini. Opremljeni su savremenom opremom, pa mogu da lete i noću i po nevremenu... Ali pitanje je šta će 'apači' Hrvatima, sem da prete Srbima?! - upozorava Delić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 6 godina

Nije nam bilo prpa od NATO pakta a da bude prva od vas boranije. Smesni ste kao crtani film. xD

Ivan

pre 4 godine

E PA KOMŠIJE IZ SRBIJE BIH U AGRESIJU KRENULE E MALO MORGEN NEMA VIŠE JUGE PA DA VI KUKAVIČKI POKRADETE ORUŽJE I NAPADATE NENAOURUŽANE LJUDE E NEMA TOG FILMA VIŠE. NADAM SE DAJE DOŠLO PAMETI TREBA NAM RAZVOJ NAPREDAK U CIJELOJ REGIJI ALI AKO ZATREBA NEKA JAKOG HRVATSKOG KUČNOG ARSENALA I PVO SISTEMA KOPNENI I MORSKI I VAZDUŠNIH SNAGA.

Marcco

pre 6 godina

Čekaj bre, Lazanski.... Zar nismo dobili na poklon gomilu S-300, Bukova i ko zna šta još? Ono što bi mene interesovalo je zašto Amerikanci 1999. nisu smeli da uđu helikopterima u Srbiju? Šta smo tada imali a danas nemamo? I zašto to više nemamo? Ne bilo lošte da se novinar Lazanski malo uozbilji i da napiše nešto konkretnije potkovano činjenicama a ne da lupa i skaće sa teme na temu kao Vuk Drašković

valjevac

pre 6 godina

"Indijanac" je bez podrške aviona samo laka meta !! A mi imamo mišomor za njih,dokazano '99........

Cajac

pre 6 godina

Pitanje; Što će Hrvatskoj "apači"? Kontra-pitanje; Što će Srbiji 250 tenkova?I da se zna Hrvati nisu NIKADA napali Srbiju,pa neće ni sada!A Hrvatska po NATO-ustroju mora imati jaku Mornariacu,artiljeriju, protu oklopne sisteme i PVO-NASAMS koji je u nabavci,dok avijacija pada u 2 plan! Pozdrav komšije i bez panike,nikome pametnom se ne ratuje,a budale čemo staviti na jednu livadu pa nek se krkaju međusobno!

Vladimir

pre 6 godina

Nije 250 nego 320 aktivnih tenkova + 200 T-55 u rezervi. A trebaju nam jer imamo tako 'fine susjede, duse od ljudi' koji su koliko juce imali logore za srpsku decu. To ti je isto kao kad bi pitao sta ce Jevrejima vojska. Znaci pitanje ti je smesno. Nismo mi u Srbiji slepi da ne vidimo sta se radi u hrvatskoj i u okruzenju.'Vaskrsli ste NDH, ustasizacija hrvatske u punom jeku i ti se pitas sta ce Srbiji tenkovi. No, no cemo da se razoruzamo pa da se vi ponovo malo izivljavate nad Srbima kad se uzelite srpske krvi. E nece da moze, zato tenkova neka zlu ne trebalo! A ovo da hrvati nisu nikada napali Srbiju, jel se zezas ili si ozbiljan? Ko ono napade Srbiju u prvom svetskom ratu? Cija ono bese 'vrazja divizija' u sastavu Austro-Ugarske vojske koja predje Drinu i napravi pokolj u Podrinju i Macvi? Ko ono u drugo svetskom ratu dodje do Zemuna i Novog Pazara? Hrvati ili marsovci? Ko je u zadnjim ratovima ubijao Srbe u Krajini, u mestima gde su hrvati ziveli u promilima? Ko predje Savu i napade Rep. Srpsku?? I sad ti ovde pises da nas niste nikad napadali. Bas zbog toga, sto se hrvati prave malo blesaviji nego sto jesu, Srbija i ima toliko tenkova i ostale tehnike...Culi ste sta vam je Vucic porucio u Gradini, valjda ste shvatili da danas nije 91-95 i da Srbija vise nikada nece mirno posmatrati ubijanje Srbe i civile u izbeglickim kolonama..

Lala iz Banata

pre 6 godina

Samo oprezno...Hrvatska fasisticka tvorevina jer prirodni saveznik Velike Albanije.. imamo to na umu...!! Sponzor NDH i Velike Albanije uvek isti...NATO fasizam koji je uzeo maha

Lala iz Banata

pre 6 godina

Kad su Hrvati u pitanju,...malo je jedna ,... atomska bomba...! To je jedini GENOCIDAN NAROD na planeti Zemlji...

Lolo

pre 6 godina

Koliko me sećanje služi , niti jedan Hrvat (ustaša) nije kročio na teritoriju Srbije!A obrnuto? Kako onda može bilo ko da tvrdi da Hrvatskoj trebaju helikopteri za napad na Srbiju.Da li je to ratnohuškačka propaganda, ili "ako ima zapaljivog materijala ja imam šibicu "?

Vladimir

pre 6 godina

Kako niste, pa ko napade Srbiju pod Austro-Ugarskim barjakom (vrazja divizija) u prvom svetskom ratu? Ko u drugom sv. ratu dodje do Zemuna i Novog Pazara? Hrvati ili pingvini? Ko u zadnjim ratovima u hrvatskoj i BiH napade gradove i sela u kojima su 99,99% stanovnistva cinili Srbi? Opet hrvati...Decki, ne pocinje istorija 91-e god...U svakom ratu ste napadali Srbe i Srbiju. To sto je u hrvatskoj propaganda kao u Severnoj Koreji ne znaci da je sve to cime vam pune glavu istina...Mada ostavimo po strani to da ste nas napadali kad god vam se ukazala prilika. Bolje se podsetite kako ste prosli svaki put kad ste krenuli na Srbiju :)

Ivan

pre 6 godina

Pronadjite podatak od postanka svijeta kad su Hrvati napali Srbe?

marko

pre 6 godina

jedan nosi 16 protivoklopnih raketa, znaci 16x18helica=288 tenkica buši u prvom naletu

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija