• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

29.05.2017

22:56

AMERIKANCI DAJU SEDAM MILIONA DOLARA DA UBIJU PUTINA U SRBIJI: Sprema se žestok medijski rat u našoj zemlji!

Politika

AMERIKANCI DAJU SEDAM MILIONA DOLARA DA UBIJU PUTINA U SRBIJI: Sprema se žestok medijski rat u našoj zemlji!

Podeli vest

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) raspisala konkurs za 'medijsku reformu' u Srbiji... To je samo maska za plaćanje medija koji će pisati protiv Rusije i Putina

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) pripremila je sedam miliona dolara koje će u Srbiji uložiti u medijski rat protiv Rusije i Vladimira Vladimiroviča Putina!

USAID je već raspisao konkurs za podelu miliona na ime projekata "medijskih reformi" u našoj državi. Stručnjaci, međutim, gotovo jednoglasno kažu da je taj konkurs samo maska i da će američki milioni zapravo biti upumpani u prozapadne medije koji će koordinisanom kampanjom pokušati da Srbima ogade Putina i Rusiju!

Borba za slobodu

Zvanično, USAID navodi da je cilj projekta "poboljšanje pravnih, normativnih i ekonomskih uslova za rad u oblasti medija u Srbiji". Isplata novca po projektima trebalo bi da počne početkom septembra ove godine, a osim medija na konkurs mogu da se prijave i "borci za slobodu štampe", marketinške kompanije, pi-ar agencije...

Borba za uticaj
Amerikancima je jako stalo da budu prisutni u Srbiji, oni žarko žele da ograniče ruski uticaj
Ljiljana Smajlović, bivši glavni urednik "Politike"

Naši sagovornici kažu da je taj konkurs USAID samo paravan, maska za sprovođenje operacije "medijskog ubijanja" Putina u Srbiji.

- Ultimativni cilj SAD jeste rušenje izuzetno visokog rejtinga Rusije među Srbima. Amerikancima naprosto nikako ne odgovara da usred Evrope imaju "rusko ostrvo" na koje imaju sve manje uticaja... Zato će i pokušati da milionskom kampanjom ogade Srbima i Rusiju i Putina, tako da bi onda mogli i da promene srpsku državnu politiku - objašnjava Informerov odlično obavešteni diplomatski izvor.

 

 

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše naša saznanja, bivši glavni urednik "Politike"

 

 

Ljiljana Smajlović smatra da nova ulaganja USAID u našu medijsku scenu svakako imaju veze s američkom borbom protiv Rusije na Balkanu.

- USAID je agencija u sastavu Stejt departmenta i ono što se zvanično naziva ulaganjem u razvoj demokratije u stvari je deo američkih napora da ovde imaju što više uticaja. Amerikancima je jako stalo da budu snažno prisutni u Srbiji i zato žele da ograniče ruski uticaj, a čini im se da su Rusi veoma aktivni ovde - naglašava Smajlovićeva.

A 2008. platili 8,8 miliona...

Kako je ranije objavljeno, USAID je za četvorogodišnji projekat, koji je počeo u septembru 2008. godine, medijima u Srbiji platio 8,8 miliona dolara.
Kroz ovaj program je prošlo oko 1.500 novinara, a novčana sredstva dobilo je najmanje 250 medija i raznih organizacija.

I medijski strateg Saša Borojević ubeđen je da će američko finansiranje biti okrenuto protiv prosrpskih i proruskih medija u našoj zemlji.

- Da se ne lažemo, krajnji cilj jeste medijska okupacija. Još od Gebelsa je poznato da onaj ko kontroliše i finansira medije vlada, presuđuje i donosi odluke. Iskreno, u Srbiji ne postoji nijedan otvoreno proruski medij osim "Sputnjika" i Informera, pa ne znam protiv čega se Amerikanci bore tolikim milionima! U svakom slučaju, SAD će ovako uticati na javno mnenje. Prema mojim informacijama, iza ovog projekta direktno stoji bivši šef CIA Dejvid Petreus, čiji investicioni fond je u Srbiji vlasnik TV N1, ali i najvećeg kablovskog sistema SBB - kaže Borojević.

Meka moć i sila

Na drugoj strani, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović kaže da je USAID zainteresovan za sprovođenje višegodišnjeg projekta vezanih za jačanje medijskog sistema.

- Na to gledam pozitivno, jer je dobrodošao svako ko nam daje inpute i pare da nešto uredimo. Ne sporim da onaj ko daje novac sigurno ima i određene interese, ali je to dobro sve dok se njihovi interesi poklapaju sa našim. Svakako smo izloženi vidljivom uticaju i meke ruske moći i evropske i američke i arapske medijske sile... U Srbiji imamo regionalnu televiziju Al Džaziru, TV N1, "Sputnjik". To je sve neka vrsta uticaja - ističe Brajović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anarhista

pre 6 godina

Треба само пратити ко узима те паре, то ти је српска пета колона. С друге стране, џаба бацају доларе, јер Влад Страшни је Први Српски Император, па тек онда Руски.

bogster

pre 6 godina

Pa dobro, a što Vi ne pišete da nas i dalje truju iz vazduha. Jutros je nebo nad Srbijom u 6 časova ujutru bilo išarano mlazovima otrova kojim nas ubijaju. Pa gde su službe, gde su "migovi" da po obaramo tu djubrad imperijalističku. Ništa, svi ćute, gde je vojska da se obrati narodu, Premijer, Predsednik /dobro on je zauzet otvaranjem božijeg hrama/, koji će lečiti Srbiju.Ajde Vučko, javi se. Pozdrav od "kontaminiranog" Srbina

Nina

pre 6 godina

Pa oni se samo sale ili bolje receno sprdaju. Sta je ta svota novca? Obicna sitnica za njih a I za medijske kuce. Cak je sitnica I za obicnog coveka jer sa tom svotom se ne moze mnogo uraditi. Ali eto sa nesto malko para su uspeli da preotmu vlast od Milosevica I da ga posalju kod dzelata. Nadam se da su se Srbi opametili I da ne veruju tim medijama sto ih finansira zapad.

yastreb

pre 6 godina

Ne vredi im ni 7 milijardi dolara, a kamoli 7 miliona. Neće Amerikanci nikakvim parama oprati sva zlodela koja su doneli na ove prostore. Rusi i Srbi - braća zauvek!

Zoka

pre 6 godina

Ni onima na zapadu ni njihovim domaćim poslušnicima, nikako da dođe u glavu, da što će oni više pljuvati po Putinu i Rusiji, narod Srbije će Putina i Rusiju sve više voleti.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Malo "zelembaća" za podizanje standarda ! Dajte Yenki više para , to nam stvarno odgovara ! Smanjiće se tenzije - biće veće penzije !

Danilo

pre 6 godina

Srbi množite se. Jedino tako možemo pobediti i zapušiti im usta. Bolje bi im bilo da plate materijalni štetu od bombardovanja. Pamćenje nam nikada i ničim neće izbrisari. Nema para koji će naterati pravog Srbina da zaboravi 'milosrdne anđele'. (2+3=4,99)

vlada

pre 6 godina

Većina Srba se radja sa genetskim "ruskim kodom", tako da pare bacate uzalud! Niti imate tih para, niti to možete kupiti! One marginalce iz nazovi opozicije, ne morate plaćati - oni su "slepo crevo" srpstva!

Mara

pre 6 godina

Ha,ha,ha,pa oni i ne sanaju da ce tako trostruko da ojacaju Putinov uticaj u Srbiji.Zar su stvarno toliko ograniceni kad u to veruju.\n

milija suzović

pre 6 godina

NISU GA UBILI U SRBIMA TOLIKE VEKOVE A SAD ĆE ZA TE PRLJAVE DOLARE. milija suzović

profesor

pre 6 godina

Džaba vam novci moji sinovci. Ne može se nešto ni platiti. Ta ponuda je znak koliko je Amerika u nesreći. Svakim danom sve više nazadujete! Samo je pitanje dana kada ce se neki Avram oglasiti nad zapadnim nebom. Bojim se da će za narode tih zemalja biti kasno. Te pare iskoristite da naučite barem nešto o moralu i miru. barem osnovno značenje. možda je u tome Vaš spas. samo j epitanje dana...

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija