• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2017

15:03

DAČIĆ U KRANJU: Evropska unija treba da se izjasni, DA LI NAS ŽELI ILI NE!

Politika

DAČIĆ U KRANJU: Evropska unija treba da se izjasni, DA LI NAS ŽELI ILI NE!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je potrebno preispitati princip prema kojem se napredak u Poglavlju 35 postavlja Srbiji kao uslov za otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja EU

Govoreći na na sastanku šefova diplomatije u okviru samita "Brdo - Brioni", Dačić je primetio da je pregovarački proces Srbija u odnosu na druge kandidate dodatno opterećen posrednim uvođenjem treće strane u pregovore, a što se ispoljava tako da se naš napredak u pregovorima o pristupanju EU uslovljava napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom. 

 - Uz uvažavanje principijelnosti stava EU, a u svetlu dešavanja kojima smo svedoci poslednjih meseci, smatramo da je potrebno preispitati pristup da se napredak u Poglavlju 35 postavlja kao preduslov za otvaranje novih poglavlja - za tango je potrebno dvoje i Srbija, koja zdušno sprovodi reforme, ne sme biti talac nečije opstrukcije u jednom veoma osetljivom političkom procesu - poručio je Dačić.

Stoga, dodao je, visoko bismo cenili balansiraniji odnos EU prema tom pitanju, koji bi, kako je rekao, doveo i do povećanja poverenja u EU u Srbiji.

On je zahvalio domaćinima - ministrima spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske Karlu Erjavecu i Davoru Ivi Stieru na organizaciji skupa i temi "Podstrek za efikasniji proces proširenja EU".

- Time ste pokazali da vam je nedvosmisleno stalo do evropskog napretka regiona, kao i da ''Brdo-Brioni'' jeste forum na kome ćemo iskreno razgovarati o temama od ključnog interesa za zapadni Balkan - a to su već godinama - proces evropske integracije i jačanje suštinske regionalne saradnje -  rekao je Dačić koji je u vršilac dužnosti premijera Srbije.

Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta i mi činimo sve kako bi reforme koje, u skladu sa EU agendom, sprovodimo dale što bolje rezultate, poručio je Dačić, ali i naveo da činjenica da smo, uprkos svim naporima koje već godinama ulažemo, do sada otvorili samo osam, a privremeno zatvorili dva poglavlja, nije ohrabrujuća. 

Kako je rekao ako se taj tempo zadrži, trebaće nam decenija samo za otvaranje svih pregovaračkih poglavlja. 

 - I, koliko još da ih zatvorimo. Ili da sve države članice EU i Evropski parlament ratifikuju Ugovor o pristupanju. Naši građani sve više gube veru da će pristupni proces biti okončan, što je loše i za nas i za EU, koja gubi svoj kredibilitet - upozorio je. 

Kako je rekao, ako se postavlja pitanje da li postoji potreba za novim obavezama i dodatnim angažovanjem, njegov odgovor da "ali na strani EU, koja mora jasno da kaže želi li nas“.

On je dodao da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se ojačali demokratski procesi koji vode trajnoj stabilnosti i bezbednosti u regionu. 

- Time se garantuje i stabilnost i bezbednost Evrope i EU to dobro zna. Reći ću vrlo otvoreno, mi u Srbiji smo svesni realnosti, znamo da proces pristupanja EU nije samo tehnički, već pre svega politički, ali bez jasne, predvidive i vremenski omeđene evropske perspektive, kakvu su imale sadašnje članice EU, teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu - dodao je.

On je dodao i da je Srbija spremna i opredeljena da sa EU sarađuje u oblastima koje su bitne za bezbednost same EU, ali i nas, migracije ili borba protiv terorizma. 

- Vi znate da smo, dajući pun doprinos upravljanju migratornim kretanjima zapadnobalkanskom rutom, aktivno sarađivali na iznalaženju rešenja za jedan od tih izazova i pokazali se kao kredibilan i odgovoran partner iako smo već skoro dve godine pod pritiskom - preko Srbije prešlo je više od 1,4 miliona migranata, a već mesecima njih oko 8000 boravi kod nas jer ne može dalj -  dodao je. 

 - Za nas je takav odnos neupitan, jer mi svoju budućnost vidimo u EU. Verujući da je tako vidi i EU, očekujemo da se naš napredak meri prema ostvarenim rezultatima, a naš doprinos rešavanju zajedničkih problema adekvatno vrednuje   poručio je. 

 - Pristupni proces je izuzetno složen i dugotrajan, ali su dobrobiti za obe strane velike i ja stvarno ne vidim zbog čega bi EU oklevala da nas politički i finansijski pomogne da taj put ubrzamo - rekao je Dačić.

On je ocenio da je ekonomski razvoj svakog pojedinačno, ali i regiona u celini, preduslov za stabilnost regiona, ali i za proces pristupanja EU. 

 - Smatram da bi jačanje ekonomske saradnje, na čemu već radimo, težeći tome da uspostavimo regionalni ekonomski prostor, a posebno povećanje evropskih investicija u region, bio "dobitni potez", kako za nas sa Zapadnog Balkana tako i investitore iz EU -  rekao je Dačić.

Kako je rekao izuzetno važnu ulogu ima i "Berlinski proces"“, posebno „Agenda povezivanja“ i jačanje saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kako bi se pospešila integracija i uklonile postojeće barijere. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duksi

pre 6 godina

srpbija i srpski premijer vucic i cela vlada od 2012 godine toliko je ucinila da su skoro sva poglavlja trebala biti otvorena a ne da se srbija iznova uslovljava nekim besmislenim uslovima znaci kao nagrada za sjajnu vladu srbije sa premijerom vucicem na celu srbija je trebalo da vec zavrsi pregovore jer je to realnost i molio ih eu da postuje srpsku vladu i premijera vucica i da odmah bez uslova ubrza pregovore jer samo tako ce biti mira i stabilnosti a ovim tempom nema nas u eu ....

5555

pre 6 godina

Da ili ne ?! Pitanje je sad . Sekspir ! Velika Britanija rece NE EU !!!

ZN

pre 6 godina

Definitivno je cilj da budemo primljeni istovremeno kada i KiM. Zato ovakvo odugovlačenje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija