• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2017

17:59

VUČIĆ POTVRDIO SAZNANJA INFORMERA: Pale teške reči sa albanskim predstavnicima u Kranju, Ivanov u potpunosti uz Srbiju!

Politika

VUČIĆ POTVRDIO SAZNANJA INFORMERA: Pale teške reči sa albanskim predstavnicima u Kranju, Ivanov u potpunosti uz Srbiju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa "Brdo- Brioni" da u regionu nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost

Vučić je u izjavi za medije u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsednikom Ðorđom Ivanovim razmenio "teške i oštre reči sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice.

Predsednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju velike Albanije.

Podrška Ivanova

- Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsednik Ðorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam izneo i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj - rekao je Vučić.

On je ipak naglasio da je dobro što je rasprava bila oštra i otvorena i što znamo da će biti potrebno mnogo truda da se ulolži kako bi svi u Evropi i svetu razumeli poziciju Srbije.

- I danas sam im rekao da mi razumemo da Albanci Kosovo smatraju nezavisnim, ali da oni moraju da uđu u naše cipele i da razumeju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom i da oko toga nema nikakve saglasnosti - rekao je Vučić.
 

Predsednik je dodao da je najvažnije da svi dobro razumeju da probleme treba rešavati dijalogom.

- I bolje je da mi na ovakav način razgovaramo nego da se to preseli na teren. Dokle god je to u tim vodama, to je dobro, ali su velike razlike prikazane - rekao je Vučić.

Diskusija sa Tačijem

Govoreći o diskusiji sa Tačijem, Vučić je rekao da je bilo i smešnih optužbi, poput unutrašnjih političkih argumenata, gde su albanski predstavnici govorili kakav je odnos srpskih vlasti prema civilnom društvu i sve ono što može da čuje od svojih političkih protivnika u Beogradu.

- Na to se nasmejete i onda sam im odgovorio sve što sam znao o Ramušu Haradinaju i od svih drugih, na šta nema odgovora sem da kažu da ga ni Haški tribunal nije osudio - rekao je Vučić.

 

 

Vučić je rekao i da je tražio da Srbija konačno dobije "nešto ohrabrujuće sa nivoa Evropske unije, jer i Srbi i Makedonci kao u pretis loncu čekaju nešto dobro da dobiju kao rešenje".

- Ostaje da se vidi šta je to pred nama, ali dobro je da smo imali prikike da jedni druge upoznamo, jer su glupi i dosadni sastanci na kojima ponavljamo jedno isto, a kada se raziđemo krenu žestoke optužbe i sasvim drugačija argumentacija - rekao je Vučić.

Oštra diskusija, primetio je Vučić, takođe je put ka smirivanju tenzija u regionu.

- Bar smo otvoreno razgovarali. Bolje je da tako razgovarate nego da se međusobno lažemo, zato je ovakav razgovor uvek bolji od onog u kojem je sve divno, a posle čujete druge priče. Bolje je što više teških razgovora da imate, to će manje teških posledica da imate na terenu - smatra Vučić.

Šiptarske besmislice

Upitan da li je, kao što je najavljivao, bilo reči i o zajedničkom tržištu, Vučić je rekao da je i tu došlo do sukoba sa Tačijem koji je, nakon izjava kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da je to ruska ideja, rekao da je to ideja stvaranja mini-Jugoslavije.

- Rekao sam im da prekinu sa tim besmislicama, da Rusi o tome ne znaju ništa i nemaju ništa, i da ne izmišljaju u svemu Ruse, jer je to moja ideja. Ruse niti sam pitao, niti su mi tražili da im objašnjavam, niti mi je bilo ko šta tražio. Tačiju sam rekao da ne izmišlja, da to ima veze sa ekonomskim povezivanjem - rekao je Vučić.

Kako je objasnio, u odnosu na CEFTU, ideja zajedničkog tržišta je da se u regionu izjednače poreske i carinske stope koliko god je to moguće, kako bi se omogućio najbrži mogući promet preko granica zemalja zapadnog Balkana i administrativnih linija na Kosovu.

- Ideja je da pokušamo da izjednačimo i subvencije za dolazak stranih investitora, na naše teritorije, jer kada to uradimo imaćemo jedinstveno tržište i privućićemo najmanje tri puta više investitora nego što ih ima danas - rekao je Vučić.
 

 

Dodao je da bi Srbija, koja ima više stranih investicija od ostalih, privukla možda dva puta više, a ostali 3-4 puta više.

- A kada neko neće da sluša nego je a priori protiv toga jer je to predložila Srbija, postoji ta mantra da šta god predloži Srbija, rekla im je Rusija... i to jeste moja ideja i neću da odustanem od nečega zato što se nekome ne sviđa jer dolazi iz Beograda - poručio je Vučić.

Naveo je i da su ostali lideri gledali šta se zbiva, ali da je dobro što je Štajnmajer mogao da čuje drugačije argumente.

- Pričali smo o pozivnim brojevima, regionalnoj policiji, o pravosuđu, mi smo ispunili sve iz Briselskog sporazuma. Jedan i najvažniji deo iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština, oni nisu ništa uradili, a prošlo je više od četiri godine. Ne postoji niko koji može da kaže da to nije tačno - zaključio je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Косово је "независно" колико и моја Соса ...!! И она "добија" исто што и "Независно" Косово, ...ал* за разлику од "независног" Косова, она то добије сваки... - "други" дан...!!

Karadjordje

pre 6 godina

Uzalud trud, dzaba ti sve, i podrska NATO i Amerike, dos'o je kraj moj Siptare, nista od " veljike aljbanije " ...

zoran Milos

pre 6 godina

Dragi prijatelju, uljukuješ se bajkama. Oni su nezavisni. Srbi moraju to da shvate. Šiptari su kamen oko vrata Srbiji. Srpsku omladinu više niko neće da tera u rat. Ne moramo da ih priznamo i nećemo. Ali to je sve što možemo.

Laza

pre 6 godina

Albanci non stop provociraju i drago mi je što im je odgovorio pa i njima neko da odbrusi navikli su da se ponašaju neozbiljno i neodgovorno.

Dule

pre 6 godina

Jedini Vucic ima hrabrosti da odbrusi siptariji...ostali ih se plase, cak i EU...

Bojan

pre 6 godina

Oko statusa KiM nećemo nikada da se složimo ali moramo sarađivati kako bi omogućili ljudima koji tamo žive normalnu budućnost.

Anarhista

pre 6 godina

Људи су давно напустили КиМ, тек треба да се врате.

Vladimir

pre 6 godina

Srbija je sve manje naseljena, i pojedini delovi zemlje su doslovno pusti. Nemamo mi dovoljno ljudskih resursa da bi, politikom naseljavanja, zauzimali teritorije. Za 20 godina ćemo se "opasuljiti" kada shvatimo da u Istočnoj Srbiji ne bude bilo više od 100 hiljada stanovnika, od kojih će dobar deo biti rumunskog i bugarskog porekla. Na Jugu Srbije Albanci, godinama unazad, postaju većinsko stanovništvo, a u zaledju niške oblasti bugarsko stanovništvo odavno dominira. Sever polako postaje "Madjarska kolonija", a kada tome dodamo bošnjački priraštaj u Pazarskoj oblasti, i ogromnu migraciju mladih iz Srbije koji odlaze u inostranstvo, pitanje je ko će naseljavati Kosovo, i šta će ostati u Srbiji. Mnogi će reći da Kosovo nije samo "parče zemlje", šta god, ali svakako ne treba da postane razlog zbog koga ćemo svi prestati da postojimo.

rade

pre 6 godina

Da je "Kosovo" nezavisno ne bi ubice Taci i Ramus pritiskali Srbiju da ih prizna...ako ste nezavisni zasto vam smeta sto vas Srbija nije priznala? Pa zato sto NISTE nezavisni. Kosovo je Srbija

ZNastasic1

pre 6 godina

Vučić i Ivanov zajednički osudili ideju o velikoj albaniji i već na prvom sastanku Vučić je pokazao da će se znalački boriti za interese Srbije.

Lola

pre 6 godina

Samo otvoreno, direktno i u lice. Sve argumente na sto jer je istina na nasoj strani.

boban

pre 6 godina

Ameriskom psu Taciju je nas Vucic pokazao gde mu je mesto i kucica.

Lili

pre 6 godina

Odgovornom politikom Srbija se najkonstruktivnije odnosi prema ocuvanju stabilnosti regiona uprkos svim provokacijama pristinskih zvanicnika.

Miroslav

pre 6 godina

Ako mu je rekao. Svaka cast Vucicu. Zato ga i volim sto uvek kaze pravu stvar u pravo vreme.

Slavoljub

pre 6 godina

Albanci na celu sa Tacijem konstantno provociraju. Moralo je ovako da se zavrsi. Vucicu cestitam. Odbrusio mu je kako treba.

Marija

pre 6 godina

Kosovo je Srbija i zbog toga se mora podrzati Srpska lista!

Boža

pre 6 godina

Neka Tači provocira, Vučić je tu da racionalno uzvrati.

Fejsalka

pre 6 godina

Ti Siptari sve cine kako ne bi doslo do nastavka dijaloga.

Desanka00

pre 6 godina

Rusi su dokazali da su nam iskreni prijatelji i da nas u svemu podrzavaju.

gujda LeNa

pre 6 godina

Srbija nastavlja svoju borbu da se svi problemi u vezi Kosova rese mirnim i diplomatskim putem.

Lun

pre 6 godina

Zna Vucic sta treba reci i kako raditi najbolje za Srbiju

Jagoda Jevremovic

pre 6 godina

Totalni apsurd su propaganda s kojom Albanci ne staju i nametanje provokacija.

Leon

pre 6 godina

Opredeljenje Srbije za saradnju i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu je čisto kao suza. Bilo bi dobro kada bi i kosovski Albanci bili konstruktivan partner, a ne večito minirali dijalog.

Melani

pre 6 godina

S obzirom na ponasanje Tacija, bolji odgovor nije zasluzio.

knez

pre 6 godina

Vučić i Ivanov zajednički osudili ideju o velikoj albaniji i već na prvom sastanku Vučić je pokazao da će se znalački boriti za interese Srbije.

Nikola

pre 6 godina

Zvuči da je bilo jako napeto, drago mi je da je barem Ivanov bio uz nas.

lana

pre 6 godina

Albanski predstavnici umislili da mogu da se igraju sa Srbijom?! Greska! Na njenom celu stoji mocan lider!

Jana

pre 6 godina

Taciju i treba neko da zatvori labrnju da ne skevce.

Radujko

pre 6 godina

Vucic je u pravo sto je tako reagovao, ne dozvoljava ponizavanje Srbije.

Mikele

pre 6 godina

I treba da im se sasuje sve u lice da znaju da srbin nikada neče ćutati na nepravdu i laž.

Vojislava

pre 6 godina

Albanci samo znaju da lažu i reže kao besni psi ali to je zato što znaju da od nezavisnosti Kosova nema ništa.

Afrodita

pre 6 godina

Neka i treba tako, jer je uvek najbolje da jedni drugima kažu šta imaju i da na kraju nađu zajedničko rešenje.

Acko

pre 6 godina

Bravo Vucicu pokazi tom ratnom zlocincu gde mu je mesto, i sklopi savez sa Makedoncima i Grcima protiv tih terorista

MILOVAN

pre 6 godina

Pitanje za sve njih. A kada ce meni da vrate uzurpiranu kucu na Kosovu. Dokle cu ja u Srbiji da zivim u baraci. Sramota.

Jovana

pre 6 godina

Ljubavi nema nigde gde preovladava mržnja! Neistinom su pokušali ukaljati obraz Srbije ali nisu uspeli jer Vučić se ne boji pretnji i istinom se bori protiv laži i klevete!

Ana MArija

pre 6 godina

Hteli da prodaju maglu ali im nije uspelo jer Srbija ima ko da joj štiti dostojanstvo, suverenitet i integritet!

Hedona

pre 6 godina

Srbija i makedonija imaju isti problem, te dve države moraju da sarađuju. Jako je važno da građani Srbije žive bolje.

Milka

pre 6 godina

Sa kosovskim politicarima ni jedan susret ne moze da prodje bez provokacije i nekih teskih reci...

Petar

pre 6 godina

I ne treba ovde ljubavi!Ovde je potrebno mira,tolerancije i ekonomske saradnje!nA sa šiptarima treba samo oštro!n

zaga

pre 6 godina

Šiptarima i treba čvrsta ruka.Jer čim ih malo pustiš,odmah prave gluposti!n

Jovan

pre 6 godina

Kad god moze Taci provocira, ali je naisao na Vucica koji ne pada na provokacije.

Igor

pre 6 godina

Bravo za predsednika Vucica, pokazao je kako se brani nacionalni interes. Srbija i Makedonija treba zajedno da saradjuju jer imamo isti problem sa siptarima.

makili

pre 6 godina

Cilj nam je dobra regionalna saradnja i ne smemo dozvoliti da neko poput Tacija utice na stvaranje lose slike o Srbiji. Mi imamo jasan stav po pitanju Kosova i uzalud je njegov trud da to opovrgne.

Mira

pre 6 godina

Svaki dijalog sa Tacijem je vise nego tezak. Treba to izdrzati i istrajati.

ttttttt

pre 6 godina

Od predstavnika Prištine se ništa dobro nije ni moglo očekivati.

Mikica

pre 6 godina

Mudra i dostojanstvena politika presednika Vučića dovela kosovske Albance u veliki problem jer sve više gube podršku za svoje planove .

Jovanka

pre 6 godina

I Makedonci znaju da su Albanci pretnja, zato nam i pruzaju podrsku!

Janko

pre 6 godina

Samo hrabro, ne nasedati na provokacije siptara!

Maja

pre 6 godina

Srbija i Makedonija imaju zajednički interes, a to je da stanu na put albanskom nacionalizmu

Goran

pre 6 godina

Albanci vode izolacinističku politiku, dok naš predsednik predlaže ekonomsko povezivanje zemalja balkana zarad svačije koristi.

draganab

pre 6 godina

Vucic je cvrst i odvazan, i radi tako da moze istinu da saspe bilo kome u lice pa tako i Albancima Tacinu i drugima. Uspeo je Srbiju da podigne iz pepela i da istina dopre u javnost, tako da ce se izboriti i sa lazima Albanaca

Greder

pre 6 godina

Sa stokom poput albanaca i treba da se razgovara sa teškim rečima. Isto tako i njihovim mentorima sa zapada.

Gale

pre 6 godina

Ceo svet vidi da su siptari ti koji se uporno trude da izazovu sukobe.

yo

pre 6 godina

Konstantno nas provociraju jer je njima urodjena mrznja prema nama.

Branko

pre 6 godina

A ko bi drugo zakuvao nego pristinski albanci. Kad su oni znali da se ponasaju?

LIDIJA

pre 6 godina

Srpski narod je nakon reakcije Aleksandra Vucic na brdu kod Kranja ponosan jer ima ovakvog predsednika, sposobnog, smelog, pozitivnog, koji svakom u lice kaze ono sto misli, ne dozvoljava nikom da potcenju Srbiju.Naravno da je mir i stabilnost u regionu na prvom mestu.

Angelina

pre 6 godina

Vučić zna da su izjave Albanskih političara u dnevno-političke svrhe i da nemaju neku konstruktivnu vrednost, nisu oni toliko jaki niti imaju takvu podrsku da bi mogli da rade sta hoc

Milunka

pre 6 godina

Albanci ce provocirati vise nego ikad. Ne odgovara im to sto je Vucic politicki jaki sto im ne odgovara na sve provokacije.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17