• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2017

14:26

VUKOSAVLJEVIĆ: Ćirilica je ugrožena, moramo je spasiti!

Politika

VUKOSAVLJEVIĆ: Ćirilica je ugrožena, moramo je spasiti!

Podeli vest

U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, a predviđene su i kazne za kršenje odredbi o službenoj upotrebi jezika i pisma

Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđene su poreske olakšice za izdavače novina i knjiga na ćirilici, stimulisanje kompanija koje istaknu naziv na ćirilici, kao i druge pogodnosti za upotrebu srpskog jezika i nacionanog pisma, pišu Večernje novosti.

Po ugledu na Francusku, Poljsku i druge eropske zemlje, brigu o jezičkoj politici preduzeće novo telo - Savet za srpski jezik.

Nacrtom izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma preciziran je tretman srpskog jezika i ćirilice u javnom životu, a prvi put su uvedene i kazne za kršenje ove vrste propisa.

U predloženom zakonu, koji je dostavljen Vladi Sbije, ćirilica je određena kao matično pismo, koje uz srpski jezik obuhvata ukupno pismeno i usmeno opštenje državnih organa, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, kao i preduzeća i ustanova, dok latinica ima status - pomoćnog pisma, navode "Novosti".

Strategija razvoja kulture predviđa i prednost ćiriličnih izdanja prilikom državnog otkupa za biblioteke, kao i prvenstvo ovih publikacija u državnom finansiranju prevođenja stranih dela na srpski jezik.

Predložene su poreske olakšice kao podsticaj distributerskim mrežama za titlovanje filmova na matičnom pismu, a najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana na ćirilici.

Mobilni operateri takođe treba da obezbede ravnopravan tretman oba pisma.

Ministar kulture i informianja Vladan Vukosavljević kaže za"Novosti" da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

- Ona je u Srbiji ugroženo pismo. A stanje je relativno zabrinjavajuće, pre svega zbog predominantne upotrebe latinice - rekao je on.

Naravno, kako je dodao, nije reč ni o kakvoj zaveri protiv ćirilice, već o faktičkom stanju uzrokovanom duhom vremena, istorijskim okolnostima i višedecenijskim procesom globalizacije koji je latinicu učinio svetski dominantnim pismom.

On napominje da je ćirilica zaštićena i postojećim zakonom, ali da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, Interneta, logoa svetskih brednova.

- Ćirilici preti nekorišćenje, što vodi njenom nestajanju. Sigurno je da neće biti zabranjena ili potisnuta iz školskih programa, ali sveprisutnost latinice opominje na mogućnost da za nekliko decenija ovo pismo postane jedino koje je u praktičnoj upotrebi - upozorava Vukosavljević.

Za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđena je novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeća od 500.000 do milion dinara, odnosno 70.000 za odgovorno lice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marjan Arsic

pre 6 godina

Hvala Bogu,bilo je i vreme...dokle vise da citamo svaki naziv firme ili lokala na latinici.....treba posebno obratiti paznji na profesore u skolama od njoh takodje pzno zavisi,mladi sve vise na latinici sve pisu.Pozzz...n

djeno

pre 6 godina

ovo vazi i za ovaj cenjeni list, samo cirilica, naravno i za mene menjam tastaturu na kompu

djeno

pre 6 godina

ovo treba da vazi i za TV kuce u Srbiji, samo cirilica

milorad

pre 6 godina

Sta vredi kada rukovodstvo Srbije neradi svoj posao kako treba. Na prvom mestu treba da uvede zakon kojim ce sve firme u Srbiji da pisu na cirilici, pa onda da stavi slova cirilice na tablice vozila i tim redom dalje. Izgleda da je ovo samo prica a da se nista konkretno nece uraditi zato sto nemamo dozvolu zapada da uradimo tako nesto. U ovoj zemlji svi imaju neka prava samo mi Srbi nikakva. To ce se pokazati sada ako drzava nesto proba da uradi po tom pitanju. Odmah ce zapad da kaze kako smo mi nacionalisti i ugrozavamo manjine. Ali te manjine u svojim drzavama mogu kako hoce a mi nesmemo.n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija