• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2017

17:43

VUČIĆ DOPUTOVAO U KAZAHSTAN: Na otvaranje "Astana Ekspo-2017", dolaze Putin i Si Đinping

Politika

VUČIĆ DOPUTOVAO U KAZAHSTAN: Na otvaranje "Astana Ekspo-2017", dolaze Putin i Si Đinping

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u posetu Astani, gde će, kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, učestvovati na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe „Astana Ekspo - 2017“
Tanjug

Na otvaranju „Ekspa“ prisustvovaće veliki broj svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Ðinping.

Predviđeno je da se predsednik Vučić, tokom boravka u Astani, sastane sa predsednikom Nazarbajevom, kao i premijerom Bakitzanom Sagintajevom, predsednikom Senata parlamenta Kazahstana Kasimom-Žomartom Kemelulijem Tokajevom.

„Ekspo Astana 2017“ se održava od 10.juna do 10.septembra pod motom „Budućnost energije“.

Svetska izloža, na kojoj učestvuje više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, treba da doprinese jačanju svesti za temu energije i obnovljivih izvora energije.

Ekspo treba, prema zamisli organizatora da pošalje signal ljudima, organizacijama i nacijama da je potrebna saradnja u prevazilaženju globalnih izazova.

Areal na kojem se nalazi Ekspo je veličine 25 hektara, a paviljoni su poređeni u obliku turbine, koja simobolizuje hidroturbinu ili vetroturbinu, čime se ukazuje na dva važna izvora obnovljive energije.

U centru se nalazi kazahstanski nacionalni paviljon u obliku sfere pod nazivom „Nur Alem“, oko kojeg su četiri tematska paviljona, jedan umetnički i kulturni kompleks, kao i 14 međunarodnih paviljona.

Inače „Nur Alem“ pavljon je najveća sfera dijametra od 80 puta 100 metara.

Na Ekspo-u biće, kako je najavljeno, promovisani izvori obnovljive energije, kao i alternativni izvori energije, energetska efikasnost, savesna potrošnja, elektrifikacija transporta, univerzalni pristup čistoj energiji, energetska bezbednost.

informer.rs



Takođe će se ukazati i na negativne posedice fosilnih energenata i globalnog zagrebavnja.

Vučić je, sredinom novembra prošle godine, kao premijer, predvodeći političko-privrednu delegaciju, boravio u zvaničnoj poseti Kazahstanu, tokom koje se sastao sa državnim vrhom te zemlje i prisustvovao u Astani svečanom otvaranju ulice Nikole Tesle.

On je takođe učestvovao na otvaranju biznis foruma, a tada ostvareni poslovni kontakti trebalo bi ove godine, kako je rečeno na kraju posete, da doprinesu značajnom povećanju trgovinske razmene, pre svega izvoza iz Srbije.

Prethodno je, krajem avgusta, predsednik Kazahstana Nazarbajev posetio Srbiju i tom prilikom je potpisano više sporazuma.

Potpisani su sporazumi o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, o transferu osuđenih lica, kao i sporazum o ekstradiciji, sporazum o saradnji između Vojvodine i uprave Almaatinskog regiona, kao i sporazum o učešću Srbije na „Astana Ekspo 2017“.

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana još uvek ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja. 

Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Kazahstanom u 2016. godini je bila na nivou 77,5 miliona dolara. 

U 2016.godini vrednost robnog izvoza Srbije u Kazahstan je neznačajno smanjena i iznosi 24,3 miliona dolara, uz smanjenje robnog uvoza za 62,5 odsto, koji iznosi 53,2 miliona dolara. Deficit Srbije u robnoj razmeni je dostigao 28,9 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvoza je 45,7 odsto.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april ove godine, ukupna spol?notrgovinska robna razmena sa Kazahstanom iznosila je 32,5 miliona dolara, uz deficit u razmeni od 4,9 miliona dolara. 

Ukupan izvoz u prvih četiri meseci iznosio je 13,8 miliona dolara, a s druge strane, uvezeno je u vrednosti od 18,7 miliona dolara.

Pokrivenost uvoza izvozom Srbije u robnoj razmeni sa Kazahstanom raste od 2013. godine. Najveća pokrivenost uvoza izvozom zabeležena je u prva četiri meseca ove goine. godine, kada je dostigla 73,7 odsto.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok se iz Kazahstana najviše uvoze energenti.

U 2016. godini Srbija je najvise izvezla u Kazahstan transmisiona vratila,krivaje, hartiju i karton, kreč, cement i građevinski materijal, proizvodi od drveta, mašine i uređaji za niskogradnju i građevske radove, proizvodi od plastike, opremu za zagrevanje, hlađenje, bil?ne sirove materije, konstrukcije i delovi, mehanički uređaji za manipulaciju.

U prva četiri meseca tekuće godine Srbija je najviše izvezla u Kazahstan kreč,cement i građevinski materijal, proizvode od drveta, nameštaj i delove, hartiju i karton, montažne zgrade, bil?ne sirove materije, proizvode od plastike, mašine za pojedine industrijske grane, merne, kontrolne instrumente i staklo.

U prošloj godini Srbija je iz Kazahstana najviše uvezla sirovu naftu i mineralna ul?a (69,9 odsto uvoza), rude bakra i koncentrati (15,9 odsto), aluminijum (9,6 odsto), tečni propan i butan (2,7 odsto), nerazvrstanu robu (1,2 odsto).

Kada je reč o investicijama iz Kazahstana, prema podacima Narodne banke Srbije, od januara 2010.do decembra prošle godine u Srbiju je ušlo oko 2, 35 miliona dolaraiz Kazahstana čime je ta zemlja na 60. mesto zemalja po neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Kazahstan, koji je po veličini teritorije deveta zemlja u svetu, je država sa više od 17 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište, zbog čega je važno unapređenje trgovinska saradnje koja bi srpskim kompanijama omogućila veći plasman proizvoda. 

U Beogradu je u avgustu prošle godine održano je prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Bruto domaći proizvod Kazahstana je, prema podacima Svetske banke, prošle godine iznosio 184,5 milijardi dolara, dok je BDP po stanovniku bio 10.518 dolara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 6 godina

Odlična prilika da se razgovara o daljem unapređenju odnosa i sa Kazahstanom ali i Rusijom i Kinom.

sale099

pre 6 godina

Nova velika šansa za Srbiju i njenu privredu jer se otvara Kazakstan i daje preporuku njenim privrednicima da sarađuju sa Srpskim firmama.

Astana

pre 6 godina

Specijalna izložba ,, Astana EKSPO 2017 ,, okupiće veliki broj svetskih lidera među kojima će biti i predsednik Srbije Vučić što je velika čast za našu zemlju i prilika za privlačenje novih investicija.

Boban

pre 6 godina

Bitan događaj i dobro je što će Vučić učestvovati sa najmoćnijim liderima sveta dobra prilika da se razgovara o unapređenju saradnje.

brane

pre 6 godina

Opet u društvu velikana i opet neki novi dogovori.

paramonte

pre 6 godina

Jako dobar pocetak presednickog mandata,ostao je isti i vredno radi.

vudi

pre 6 godina

Postoji puno prostora za unapređenje ekonomske saradnje dve prijateljske države.

BIBI

pre 6 godina

Učestvuje više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija gde će svako imati priliku da iskaže svoje mišljenje na različite teme!

Mikele

pre 6 godina

Економска сарадња између Казахстана и Србије ће после ове посете верујем бити још већа , зато се и иде на оваква путовања да се разговара и договара економска сарадња.

Ana MArija

pre 6 godina

Verujem da Vučić upija sve što je predstavljeno i da će na najbolji način preneti utiske u Srbiju!

Avram

pre 6 godina

Velika je čast biti gost Kazahstanskog predsednika na otvaranju međunarodne izložbe '' Astana-Ekspo 2017'',Srbija će sigureno obaviti opet mnogo neformalnih bilateralnih sastanaka i donetoi pozitivne vesti iz Kazahstana.

Dušan

pre 6 godina

Ponovni susret sa kiniskim i ruskim liderom je od velike koristi za Srbiju. Vučić će ove susrete iskoristiti na najbolji mogući način.

Milan

pre 6 godina

Sa predsednikom Putinom I Si Djipingom ponovo na samitu.Velika je čast I poštovanje biti u takvom društvu

mikloš

pre 6 godina

Kazastan ima istoriju dobrih odnosa sa nama i drugm zemljama i svaka manifestacija kod njih je značajna, kao i gosti koji odu tamo

Lampica

pre 6 godina

Srbiji je mesto među prijateljima Rusijom, Kinom i Kazahstanom.

Kaligula

pre 6 godina

Ne sumnjam da će nam Vučić doneti neku novu investiciju iz Kazahstana.

Luka

pre 6 godina

Lepo je videti postovanje lidera dve drzave, drago mi je da su nas pozvali na tako velikki susret i sastanak

Aca

pre 6 godina

Vucic veoma dobro nastavlja svoju politiku i posao predsednika obavlja casno o na velika vrata. Vidimo da postoji uzajamno postovanje sa najvecim liderima sveta.

Hemera

pre 6 godina

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana još uvek ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja., obe ove države moraju da nađe zajedničke interesi.

Grts

pre 6 godina

Predsednik je već kreno da uradi i dovede nekog investitora i projekat. Neumorno radi da bi nam bilo bolje.n

Dare

pre 6 godina

Vučić ima značajnu i veliku podršku zemalja evroazijske unije.

Anka

pre 6 godina

Saradnja sa Kazahstanom se može značajno proširiti i uvećati za dobrobit Srbije.

Konstantin

pre 6 godina

Tematika sajma je apsolutno fenomenalna, a obzirom da ce okupiti zvanicnike uticajnih zemalja sa kojima zelimo da unapredimo saradnju u svim sferama eto Vucicu sanse da razgovara sa svima.

Filip

pre 6 godina

Siguran sam da će ova poseta Predsednika Vučića Kazahstanu biti jako uspešna za Srbiju.

Darko

pre 6 godina

Bice pristuni svi svetski zvanicnici. Vucic ce cuti dosta toga novog i korisnog i verujem da ce biti razgovora o novim saradnjama i investicijama.

DejanKG

pre 6 godina

Treba ici na ovakve dogadjaje jer uvek moze da se razgovara sa svetskim zvanicnicima o raznim korisnim stvarima. Moze da se dogovori neka nova saradnja ili nesto slicno.

Slobodan

pre 6 godina

Добро је бити међу пријатељима.

Nikola

pre 6 godina

Putin i Si Đinping su najveći političari, biti u njihovom društvu znači veliku čast, ali i mogućnost za neki dogovor. Vučić je sa obojicom prijatelj, njihovi susreti su česti i uvek u našu korist.

Mikica

pre 6 godina

Opet najvaći državnici pored našeg presednika VUčića u Kazastanu i nova prilika za dovođenje novih investitora i otvaranja novih radnih mesta za naše građane .

nebojsa Kg

pre 6 godina

Potpuno je nebitno sa kim saradjujemo dokle god je nama od toga bolje.

Srećko

pre 6 godina

Velika čast za Srbiju je učećše na ovom reprezentativnom skupu, a taođe i velika šanse za privlačenje novih investicija.

Nikola Savic

pre 6 godina

Svaka prilika za uspostavljanje dobrih ekonomskih odnosa treba da se koristi.

Zoran

pre 6 godina

Ovo je prva prilika da sa mesta predsednika drzave Vucic razgovara sa veoma znacajnim svetskim zvanicnicima.

TODOR

pre 6 godina

Poseta Aleksandra Vucic Republici Kazahstan ce svako doneti povoljnih vesti, jer ce se sastati sa Putinom i Sijem, kada je ekonomija u pitanju u to sam ubedjen.

Milana

pre 6 godina

Vučić rame uz rame sa najvažnijim ljudima sveta

Tomo

pre 6 godina

Odlicna prilika da se poprica sa starim dobrim prijateljima

Vrscanka

pre 6 godina

Sigurno ce poseta Predsednika Vucica poboljsati spoljno trgovinske odnose nase sa Kazahstanom.

Nikola

pre 6 godina

Verujem da ce Vucic iskoristiti ovaj sajam na najbolji nacin. Susreti sa zvanicnicima Rusije, Kine i Kazahstana mogu odigrati znacaju ulogu u poboljsanju ekonomske saradnje.

Minka

pre 6 godina

Sta ce da kazu strucnjaci iz opozicije na ovo? Da nije mozda Vucic platio da bas on bude na otvaranju uz Putina i Si Djinpinga?

Sonjica90

pre 6 godina

Odlicna prilika za sklapanje buducih saradnji.

Svetlana S

pre 6 godina

Vucic ce i ovu priliku iskoristiti za dovodjenje najvecih stranih investitora u Srbiju.

Vlada77

pre 6 godina

Srbiju danas svi smatraju za ozbiljnog poslovnog partnera.

Pinokio01

pre 6 godina

Ugled Srbije u Svetu je mnogo podignut za zadnjih pet godina.

Tisa

pre 6 godina

Unapredjenje bilateralne saradnje doprinece i rastu spoljno-trgovinske saradnje izmedju Srbije i Kazahstana

Danilo

pre 6 godina

Zelim vam tri uspesna dana i da nam donesete nove investicije. Srecno!

Saska Stamatovic

pre 6 godina

Ova poseta doprinece privrednom razvoju zemlje i jacoj saradnji na visem nivou.

Srdjan

pre 6 godina

Neka su srecni i bericetni sastanci u Kazahstanu !

hana

pre 6 godina

Odlična prilika da se razgovara i uspostave još bollji odnosi za Kazahstanom.

ana

pre 6 godina

Svi strani visoki funkcioneti će se sastati na ovom otvaranju!

Jelica

pre 6 godina

Sasvim je evidentno koliko je Srbija u vrhu poštovanja zahvaljujući Vučiću!

nn

pre 6 godina

Još jedna šanska koja će biti iskorištena, za ekonomsko povezivanje Srbije sa ovim delom sveta.

mesec i zvezde

pre 6 godina

Jos jedan sastanak na visokom nivou, sa mogucnoscu raznorodnih sporazuma koji su na obostranu korist.

mala

pre 6 godina

Poseta Kazahstanu je znacajna za razvoj privrede Srbije.

mala

pre 6 godina

Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Kazahstan i Srbija treba da saradjuju.

GagaH

pre 6 godina

Odlična stvar,treba širiti i gajiti dobre odnose u svetu

Andrej

pre 6 godina

Jedinstvena prilika da unapredimo odnose i saradnju podignemo na visi nivo.

anja

pre 6 godina

Raduje me sto ceo svet u nama vidi pouzdanog poslovnog partnera.

Ceca

pre 6 godina

Velika prilika da se predstavimo u najboljem svetlu.

Teo

pre 6 godina

Odlicna je vest da ce nas predsednik Vucic opet biti u odabranom drustvu.

Rajo

pre 6 godina

Vucic je opet u drustvu dva najmocnija coveka na svetu.

Filip

pre 6 godina

Srbiju i Kazahstan ceka unapredjenje saradnje.

perica10

pre 6 godina

Moramo nastaviti da gradimo dobre odnose i dalje.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija