• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2017

13:23

VUČIĆ U ASTANI: Kazahstan ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova - TO JE ZNAK VELIKOG PRIJATELJSTVA SA SRBIJOM!

Politika

VUČIĆ U ASTANI: Kazahstan ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova - TO JE ZNAK VELIKOG PRIJATELJSTVA SA SRBIJOM!

Podeli vest

Jedna kazahstanska petrohemijska kompanija zainteresovana je za Petrohemiju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Astani, te istakao da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji. Vučić je naglasio da Kazahstan ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova, čime pokazuje ogromno prijateljstvo prema Srbiji!

Vučić u Kazahstanu boravi kao specijalni gost predsednika Nursultana Nazarbajeva na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", a ranije danas obišao je kompanije namenske industrije i razgovarao sa premijerom Bakitzanom Sagintajevim o saradnji u oblasti ekonomije, vojne industrije i tehnologije.

Svi dosadašnji razgovori, i za sutra planiran sastanak sa predsednikom Kazahstana, usmereni su, istakao je Vučić, ka daljem poboljšanju ekonomske saradnje dve zemlje.

On je, posle razgovora sa premijerom i predsednikom Senata parlamenta Kazahstana, u izjavi novinarima naveo da je sa sagovornicima razmotrio sve što je u prethodnih šest meseci ostvareno, podsećajući da su prve kazahstanske kompanije učestvovale u privatizaciji određenih srpskih preduzeća.

Ukazao je da je kazahstanska kompanija kupila preduzeće ZGLOB, koja se bavi održavanjem železničkih pruga.

- Petrohemijska kompanija iz Kazahstana zainteresovana je za Petrohemiju. To je veoma značajno za nas, pošto se mučimo sa hemijskim kompleksom. Jedino rešenje je da pronađemo one koji bi učestvovali u privatizaciji i preuzeli hemijski kompleks, a imaju izvore gasa i nafte koji su jeftiniji. Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti - objasnio je Vučić.

On je kazao da danas Petrohemija ima 60 miliona evra na računu i da nema problema, sa ovakvom cenom nafte, ali bi jednog dana, kada skoči cena nafte, ponovo država morala da je izdržava, te je zbog toga važno da se u ovom trenutku rešava problem.

Kazao je da je posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji „Paramaunt“, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila „Arlan“ i „Baris“, a za drugu kompaniju, „Aselsan“, kazao je da je naprednija od Teleoptika i primer je onoga kako bi želeli da izgleda „Teleoptik“ i tamošnja proizvodnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređeja.

- Počeli smo da razgovaramo, a sutra ćemo nastaviti, o zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti. Oni su posetili Veliku Planu, videli Lazara i videli određene prednosti u odnosnu na "Baris“. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stavri, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio uverenje da bi zajedničkom saradnjom mogli imati više posla, posebno imajući u vidu razvoj situacije u svetu.

- Ulaganje u namensku industriju je dobro ulaganje u budućnosti ne samo zbog zaštite naše zemlje, već što ćemo moći da zaradimo najveći novac - najavio je predsednik.

Izrazio je uverenje da će za to biti razumevanja i u vladi, te podsetio da je vlada svojevremeno ovlastila predsednika u mandatu Tomislava Nikolića da brine o namenskoj industriji, jer, kako dodaje „samo zajedno možemo da postignemo velike rezultate“.

On se zahvalio predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu-Žomartu Kemeluliju Tokajevu, kojem je uručio orden, na svemu što je kazahstanski narod učinio za Srbiju, posebno što Astana nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

- Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji - podvukao je Vučić.

informer.rs

Predsednik je dvodnevnu posetu Kazahstanu jutros i počeo upravo obilaskom namenske industrije, kompanije "Kazahstan Aselsan inženjering" i "Kazahstan Paramaunt inženjering" - najveće preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

Paramaunt proizvodi oklopna vozila BKM "Arlan" sa pogonom 4x4, BKM "Nomad" 4x4 i BTR "Baris" sa pogonom 6x6, kao i 8x8.

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

U kompaniji "Kazahstan Aselsan inženjering" predsednik se informisao o vojnoj optici.

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana, jedinstveno je po tome što ima status naionalne kompanije, a proizvodi vojnu optiku.

informer.rs

Kad je reč o sastanku sa premijerom Sagintajevom, Vučić je rekao:

- U nekim oblastima smo bliže i konkretnoj saradnji. Prvi put smo videli i zainteresovanost vaših kompanija za naš hemijski kompleks, a na razvoju turizma tek treba da radimo, naročito na razvoju banjskog turizma - naglasio je predsednik Vučić.

On je podvukao da će modernizacijom banja Srbija biti u mogućnosti da privuče veći broj kazahstanskih turista.

Premijer Sagintajev naglasio je da je nakon posete predsednika Nazerbajeva došlo do konkretizacije poslovne saradnje između dve zemlje, što je veoma značajno.

Predsednik Vučić pozvao je Sagintajeva na inauguraciju 23.juna.

informer.rs

Šef srpske države obišao je ranije danas i Biblioteku prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kojoj je uručio kopiju Mirosavljevog Jevanđelja...

On će večeras prisustvovati svečanom otvaranju „Ekspa 2017", a na toj svečanosti biće više svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Ðinping.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Timea

pre 6 godina

Kazahstan neće priznati nezavisnost Kosova što je dokaz da su nam prijatelji i da su zaslužili orden srpske zastave!

boki

pre 6 godina

Lepo je znati da imas takve prijatelje kao sto je Kazahstan.

Tasa

pre 6 godina

Čvrst stav Kazahstana po pitanju ne priznavanja lažne države Kosovo raduje.

Darko

pre 6 godina

Ugovorile su države saradnju u oblasti namenske industrije što će poboljšati u svakom pogledu oblasti poslovanja i omogućiti brži razvoj države.

Kosta

pre 6 godina

Hvala Vučiću što štvara neraskidive veze i prijateljstva koja su na obostranu korist i zadovoljstvo

Verko

pre 6 godina

Velika zahvalnost Kazahstanu, nepriznavanjem Kosova kao nezavisne države potvrdili su svoje prijateljstvo sa Srbijom, raduje me i što ćemo uspostaviti tesniju ekonomsku saradnju sa ovom državom i tako produbiti to prijateljstvo na obostrano zadovoljstvo i interes.

princip

pre 6 godina

Iako većinski muslimanska zemlja, Kazahstan ostaje dosledan u poštovanju nepromenjivosti državnih granica kao univerzalnog pravnog principa. Za razliku od nekih drugih koji su međunarodno pravo pogazili zbog veroispovesti.

Luka

pre 6 godina

Srbija je mnogo vise cenjena u svetu od kada je Vucic preuzeo vlast...pre smo im bili dzak za udaranje

Jelena

pre 6 godina

Sad ce Taci poceti da preti i Kazahstanu...siptari su bolest drustva

OljaK

pre 6 godina

Saradnja sa Kazahstanom može biti jedan veliki plus za Srbiju...bravo

Sofija

pre 6 godina

Sa ovakvim drzavama treba graditi jos bolje bilateralne odnose i da se nasi privednici pokazu u najboljem svetlu

Kostic

pre 6 godina

Sa ovakvim iskrenim prijateljima trebamo da imamo sto bolje odnose!

Sloba

pre 6 godina

Hvala Kazhstanu što poštuju Srbiju i što neće nikada potzpisati nezavisnost Kosova.

Vrscanka

pre 6 godina

Zahvalni smo Kazahstanu na ovako iskrenom prijateljstvu pre svega na stavu o ne priznavanju Kosova.

Vanja

pre 6 godina

Kazahstan poštuje suverenitet i teritorijalninintegritet Republike Srbije i hvala im na tome jer su veoma iskren prijatelj.

Tijana

pre 6 godina

Tako i treba, ko prizna Kosovo nije prijatelj Srbiji!

Rade

pre 6 godina

Hvala Kazahstanu na toj odluci.Tako to rade drzave prijatelji.

nenad

pre 6 godina

Opet se pokazuje da Srbija ima bas velike prijatelje u svetu.

Daki

pre 6 godina

Prijateljske odnose i saradnju u svim aspektima izmedju Srbije i Kazahstana treba negovati i unapredjivati.

Misa

pre 6 godina

Ova poseta je rezultirala pozitivnim rezultatima. U buducnosti ce ih biti jos vise.

Zeljana

pre 6 godina

Ponosni smo sto imamo prijatelje koji nece priznati Kosovo!

lepotica

pre 6 godina

Ovo je znak postovanja Srbije i Vucica koji je vodi!

paramonte

pre 6 godina

Da je svet realan,niko ne bi priznao Kosovo jer to i ne zasluzuju.

paramonte

pre 6 godina

Svako ko ovom svetu zeli dobro,ne treba da prizna Kosovo.

dragisa

pre 6 godina

Sirimo dobre odnose i van Evrope, vise nismo hermeticki zatvorena zemlja, sada nas prihvata i svet.

Mirko

pre 6 godina

Lep i originalan poklon našeg predsednika biblioteci predsednika Kazahstana.

Sanja

pre 6 godina

Podrške celovitosti Srbije od Kazahstana je za sve nas najvrednija!

humanista

pre 6 godina

Jedan mali gest i reč nekad znače više za prijateljstvo nego veliki govori

Dragan

pre 6 godina

Pravog prijatelja lako prepoznas. Dobro je da imamo podrsku Kazahstana.

Filip

pre 6 godina

Svaka podrska je dobrodosla i od velikog znacaja. Nama svakako znaci podrska Kazahstana.

kaja

pre 6 godina

Važno je da nam je Kazahstan prijatelj i da poštuje celovitost Srbije

Mikica

pre 6 godina

Pored privredne i ekonomske saradnje ioš veći benifit od toga što Kazastan nikada neće priznati Kosovo i to samo pokazuje da su pravi i iskreni prijatelji.

Ivanitza

pre 6 godina

Hvala im na tome!To su veliki i iskreni prijatelji!Sve to ukazuje na čvrstu saradnju!

Velimir

pre 6 godina

Posebno cenim one zemlje koje nisu priznale Kosovo. Sarađivaćemo u budućnosti sa Kazahstanom mnogo više nego do sada. Očekujemo nove investicije, možda i u hemijski kompleks.

rajka

pre 6 godina

Hvala kazahstanu na iskrenoj podršci i na tome što nisu i nikada neće priznati Kosovo.

darko

pre 6 godina

Kazahstan je jedna prijateljska država kojoj smo zahvalni na podršci oko ne priznavanju tkz.države Kosova.

Filip

pre 6 godina

Odnosi Srbije i Kazahstana su znatno unapređeni u svim oblastim i to upravo zahvaljujući radu Predsednika Vučića.

Jakov

pre 6 godina

Lep gest i kapa dole drzavnom vrhu Republike Kazahstan !

Bole

pre 6 godina

Srbija je otkako Vučić upravlja stekla veliki ugled i prijateljstva u svetu.

Hemera

pre 6 godina

Ulaganje u namensku industriju je dobro ulaganje u budućnosti ne samo zbog zaštite naše zemlje, već što ćemo moći da zaradimo najveći novac. Drago mi je što leksandar Vučić zaista koristi svaku situaciju da privuče što više stranih investitora u našu državu.

mala

pre 6 godina

Verujem da kada dodje vreme za to da nam nece okrenuti ledja.

kole

pre 6 godina

Prijateljstvo sa državom kao što je Kazahstan nam mnogo znači i treba ga sačuvati.

Svetlana S

pre 6 godina

Samo nasi iskreni prijatelji nisu priznali tzv. drzavu Kosovo.

xxxBaka

pre 6 godina

To i jeste najbolji dokaz da je u pitanju pravo i veliko prijateljstvo.

jataganac11

pre 6 godina

Srbija i Kazahstan imaju najbolje odnose u svojoj istoriji.

Gujda123

pre 6 godina

Od poslovne saradnje sa prijateljskim Kazahstanom mozemo imati velike koristi.

Ruza

pre 6 godina

Tako to rade pravi prijatelji.Nepriznavanje Kosova kao mera prijateljskih odnosa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija