• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2017

23:45

AMBASADOR DANSKE BEZ DILEME: Vojska Kosova nema podršku

Politika

AMBASADOR DANSKE BEZ DILEME: Vojska Kosova nema podršku

Podeli vest

Danski ambasador Morten Skovgard Hansen ocenjuje da vojska Kosova nema podršku i poziva na sve strane u regionu da doprinesu izgradnji poverenja i pomirenju

- Što se tiče skorašnjeg predloga o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, ponovio bih ocenu generalnog sekretara NATO da takvi jednostrani koraci nisu od pomoći- rekao je Hansen za Blic.

Ambsador podseća da je generalni sekretar takođe pozvao kosovske vlasti da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom. 

- Što se tiče različitih izjava u ovom regionu, mi stalno pozivamo sve strane da doprinesu izgradnji poverenja i pomirenju. Ni izjava o neprijateljima nije od pomoći u tom smislu. Drago mi je što je predsednik Vučić izjavio da će se fokusirati na odnose u regionu- rekao je Hansen.


On smatra i da je na Srbiji da proceni kojim će putem ići kada je u pitanju NATO.

Prema njegovim rečima, vojna neutralnost Srbije se ne dovodi u pitanje, uprkos intenzivnoj saradnji Srbije sa NATO. 

- Srbija je odlučila da aplicira za članstvo u EU što znači da će vremenom morati da prihvati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politku. Veoma nas zanima razvoj događaja iz ove oblasti- dodao je on.

Tanjug

Uprkos tome što je postignut određeni napredak u dijalogu između Prištine i Beograda, Hansen se nada da će doći do još napretka.

Na pitanje da li će se od Srbije zahtevati priznavanje Kosova za ulazak u EU, on kaže da uslov koji je postavljen jeste da se postigne sveobuhvatana normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u formi zakonski obavezujućeg dogovora.

Pohvalio je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojske Srbije i istakao da je Danska jedan od najvećih donatora.

- Mislim da je najvažnije istaći da veoma cenimo pojačano učešće Srbije u mirovnim misijama u svetu. Nadamo se da će Srbija nastaviti da razvija svoje aktivnosti u tom pravcu- dodaje Hansen za Blic.

Dve zemlje obeležavaju 100-godišnjicu diplomatskih odnosa, a ambasador sa tim u vezi ocenjuje da Srbija i Danska odlično sarađuju raznim oblastima, pres evga u okviru procesa pridruživanja EU, ali tu je i trgovina.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija