• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

14.06.2017

09:24

KOME SMETA FONTANA NA SLAVIJI? Ovaj komentar Milana Babovića jednostavno morate da pročitate!

Politika

KOME SMETA FONTANA NA SLAVIJI? Ovaj komentar Milana Babovića jednostavno morate da pročitate!

Podeli vest

Jednima smeta što ne mogu da pipnu vodu, drugima se ne sviđa muzika koja prati vodoskoke, treći već zovu vodoinstalatere, a četvrti Mirka Alvirovića, jer će se, zaboga, vozači poubijati zaglušeni Đorđem Marjanovićem i Lolom Novaković, piše zamenik glavnog urednika Večernjih novosti Milan Babović, čiji komentar prenosimo u celosti:

Veliki Dejan Medaković svojevremeno je pričao da je Stevan Bodnarov tri dana plakao kad su mu naložili da u bronzi izlije poprsje Dimitrija Tucovića za spomenik na beogradskoj Slaviji.

Čuveni vajar, privržen tekovinama Narodnooslobodilačke borbe, znao je da će ogromni prostor progutati bistu vođe srpskog radništva i da će njeno postavljanje u srce kružnog toka biti umetnički i vizuelni nonsens.

Želeći, koliko-toliko, da ugodi pravilima struke i umiri srce, Tucovića je izvajao u gigantskim dimenzijama, unapred poražen neminovnošću da će svi koji dolaze iz pravca Voždovca bronzanog socijademokratu gledati u - potiljak.

S tom falinkom se u Beogradu živelo skoro 68 godina. Sve dok pre neku nedelju nova fontana nije ražestila tviter-urbaniste, partijska naklapala, muzičku inkviziciju, večitu opoziciju...

Jednima smeta što ne mogu da pipnu vodu, drugima se ne sviđa muzika koja prati vodoskoke, treći već zovu vodoinstalatere, a četvrti Mirka Alvirovića, jer će se, zaboga, vozači poubijati zaglušeni Đorđem Marjanovićem i Lolom Novaković...

Da hipokrizija bude veća - akteri afere Heterlend i utajivači poreza, s filantropskim žarom sikću - deca nam se leče SMS porukama, a mi bacamo pare u fontanu. Najprizemniji populizam. Najbednija demagogija.

Svi oni zajedno kreirali su suludu matricu: ako ti se svidi vodoskok odmah si Vučićev sendvičar!? I to je tačka gde se ofira ta samozvana estetska policija koja čak i postavljanje klupica u parku gleda kroz ideološke naočari.

I da. Medaković je onomad govorio i da su središtu kružnog toka na Slaviji više priličili obelisk, neka monumentalna postavka ili velika fontana. A on je o tome malo više znao od Tanje Vojtehovski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nepoznati

pre 6 godina

Takozvalnu \"elitu\" veze jedna stvar,a to je da zive na foru zato sto su \"elita\".\nFora je da na sve nacine uzimas od drzave novac i da bez muke zivis \"elitno\".\nTo okuplja sve njih na jednom mestu,koktel svakakvih ideologija i partijskih programa.Naravno tu su i \"prijatelji\" sa strane koji imaju uvek jasan cilj,neokolonizam i da neko drugi gine za njih dok pune dzepove.\n

Lala iz Banata

pre 6 godina

Све је то лепо...Али нема запошљавања...немамо деце...Ко ће да се диви Фонтани, ако одумиремо као народ...? Срби нестају, полако... Национално ГЕНОЦИД који спроводи држава над сопственим народом биће записан у историји...! Држава која није могла да спасе одумирање сопствене нације...Па зар не схватате...постаћемо шиптарско-циганска земља, јер немамо наталитета да покрије - морталитет..! То је проблем број један за овај режим...!! Проблем како решити одумирање српског ВЕЋИНСКОГ НАРОДА....?! Лако ћемо онда за - права мањина и.... фонтане...ПРВО ПРИОРИТЕТ - ДЕЦА...!! Без тога, фонтане - Нула...!

DEDA RAKA

pre 6 godina

Fontana - pun pogodak ! Nisu ideju imali "žuti" pa su malo ljuti! A bili su prvaci u privatizaciji - to im niko ne može osporiti, eto tu su bili NAJBOLJI! Narod to pamti pa ih je nagradio na poslednjim izborima!

Durdubak

pre 6 godina

Nije dežurnim kritičarima zasmetala muzička fontana na Slaviji već ne mogu da oproste što za vreme njihove vlasi ni poljski WC nisu napravili dok ova vlada pravi auto puteve rekonstruiše ulice kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti. Da ne padnu u zaborav pojavi se neki dežurn da iskritikuje zašto se obnavljaju fasad zašto se ruše tri udžeri u Savamali jer pobogu to je istorija Beograda a ne leglo narkomana i prostitucije. Često vozim bnicikl pa kad sam vozio Hercegovačkom ulicom (Savamala) išao sa strahom jer je u tim udžericam bilo na stotine pasa lutalica koji napadaju bicikliste.Sada tom ulicom majke sa kolicima sa malom decom bezbrižno šetaju prem promenadi na Savi.

deda

pre 6 godina

Kultura ( Dimitrije Tucovic ), zamenjen je pesmama. Igre imamo na pretek.

Meni jasno

pre 6 godina

U stvari, treba samo odgovoriti na pitanje zbog cega i za koga je fontana sagradjena Onda je laku proceniti da li je uspeh ili promasaj

ime

pre 6 godina

Svakom studentu vajarstva, svakom umetniku i mislećem čoveku i da nema veze sa ovom profesiojom...je jasno, i to još na studijama, i da mu profesor to ni ne kaže, da je bista postavljena u krug- čist i neupitan promašaj i greška. Logička greška. Mi smo se, kao studenti vajarstva sprdali sa bistom na Slaviji kao znaku nesvesti društvene i profesionalne javnosti. Za nas je to bilo skandal i nasilje nad elementarnom logikom. Taj slučaj, od kada znam za sebe, bio je znak elementarnog promašaja i razdelnica nad kojom smo procenjivali da li je logika i kultura kompletne društvenosti izašla iz tamnog vilajeta ili ne. Najzad se to desilo! I nije mi jasno da i oni koji veoma dobro znaju da umetničko delo koje ''nema zadnju stranu'' treba da stoji tom stranom uz zid, ili nekako drugačije, ali jedino nikako u kružnici...sada oni mrsomude iz nekih mrzilačkih, inferiornih razloga.

mirjana

pre 6 godina

mene iritira recenica ako ti se svidi vodoskok odmah si Vucicev sendvicar. Ja na ove izbore nisam izlazila , a fontana mi se dopada, i to sto mi se dopada nema veze sa Vucicem.

Lily

pre 6 godina

Zar je bitno ko je i iz koje vladajuće stranke (kolacije) nešto uradio za ovu zemlju !? Bitno je da se radi, da se gradi. Niko nakon odlaska sa vlasti neće "natovariti na leđa" i odneti sa sobom fontane, parkove, zgrade, fabrike, mostove, autoputeve ..... Isti komentar imam i za one koji kažu da im je preko glave shoping molova - pa neka se grade, neće ih Jevreji odneti sa sobom !!! Vikendom su TC "Ušće" i prodavnice u centru grada pune kupaca iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne ...., pa će se polako turisti navići i da kupuju u tržnom centru u Višnjičkoj banju, a u bliskoj budućnosti i u tržnom centru na Adi !!! Neka se gradi, neka se uređuje ovaj naš lepi Beli Grad i Srbija !!!

Drago

pre 6 godina

Danas je moderno, da se nikome ništa ne sviđa i da svi samo kukaju. Ne živim u Beogradu niti u Srbiji, a čim budem imao priliku ću doći, da vidim fontanu. ZAŠTO nekima smeta ako se gradi i uljepšava grad vjerovatno zato što su oni krali i nisu pravili ništa osim svojih vikendica, vila i ostalog i nisu naučeni, da nešto treba napraviti i u Srbiji za narod. Živim u Sloveniji i kada su napravili u Žalcu fontanu za pivo svi su se digli, da je to glupost, a u roku godinu dana se je ta fontana odplatila i nikada više turista nije bilo nego kao što je sada i svi dolaze, da vide tu fontanu. Nadam se da će tako biti i u Beogradu, a seronje neka i dalje seru.

ČITATELJKA

pre 6 godina

ma baš njih briga i za fontanu i za bilo šta što se izgradi i ulepša u Beogradu i u ostatku Srbije a nije ih briga ni za bolesnu decu za čije lečenje se novac prikuplja SMS porukama (da ih je za tu decu stvarno briga, onda bi se oni međusobno organizovali i svako dao neku sumu novca - nije da nemaju, imaju mnogo više od onih koji novac daju pomoću SMS), njima smeta što su SNS i Aleksandar Vučić ubedljivo pobedili i na vlasti su a ne neko od opozicionih kandidata koji svi zajedno nisu dobili ni polovinu glasova u odnosu na broj glasova koje je od nas na predsedničkim izborima dobio Aleksandar Vučić i pre toga (na parlamentarnim izborima) Srpska napredna stranka.

mirjana

pre 6 godina

Iritira me recenica ; Ako ti se svidi vodoskok odmah si Vucicev sendvicar. Meni se fontana dopada, a na poslednje izbore nisam izasla.

lidija

pre 6 godina

Fontana je lepa, nocu je gledam kao da sam u Vegasu , ali ... moze jedno ali , nekako mi nije za Slaviju ... moj predlog je da fontana kod doma Sindikata bude isto tako postavljena , da mogu svi da pridju ,slikaju se , turisticki dogadjaj kao u Italiji , Ne kritikujem postujem trud I rad , politika ovde nema mesta nego prijatan eksterijer , Gradski oci , suncani sat doterajte , ulickajte , kaznite bahatog gradjanina zbog bacenog opuska , papirica . Vecinski deo nas je putovao po Evropi I sire , videsmo cistocu , red , organizovanost , ... mozemo mi to ..

JA

pre 6 godina

Kome smeta Djordje Marjanovic taj ne zasluzuje da zivi Srbiji a kamo li u BG-u.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20