• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernje novosti/informer.rs

18.06.2017

20:21

(VIDEO) ČAK 5.000 DŽIHADISTA NA GRANICI SA SRBIJOM! Čekaju znak da krenu u krvavi pohod!

Politika

(VIDEO) ČAK 5.000 DŽIHADISTA NA GRANICI SA SRBIJOM! Čekaju znak da krenu u krvavi pohod!

Podeli vest

Broj potencijalnih terorista na našim prostorima raste iz dana u dan, a u ovom trenutku oni se kriju iza desetak ekstremističkih organizacija, od kojih je sedam na crnoj listi Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija

Ovu informaciju preneli su za "Novosti" predstavnici bezbednosnih službi koje operišu na teritoriji BiH, ukazujući na to da su, u međuvremenu, na teritoriji ove zemlje nikla 64 naselja, praktično izolovana od svega, gde se živi "na način kako to ISIS zapoveda". Prema njihovim podacima, pretnje koje ovih dana upućuju, treba shvatiti veoma ozbiljno.

Nimalo naivna situacija

Iako postoje zvanični podaci da je u regionu oko 5.000 "spavača", u tim naseljima živi oko 40.000 ljudi i mnogi su indirektno povezani sa ekstremistima. U BiH imamo mnoštvo povratnika sa sirijskog ratišta, šest zatvorenika iz "Gvantanama", koji su u BiH na "resocijalizaciji".

Granicu nemoguće zatvoriti

Veliki problem, upozorava stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, predstavljaju i fondacije iza kojih se kriju fanatici, ali i mediji i portali koji ih podržavaju. Za njih, po njegovim rečima, "idealna je granica sa Srbijom i Crnom Gorom, gde su pokriveni granični prelazi, ali ne i mnoga brda i gazovi"

Područje od Nišićke visoravni do Ilidže u Sarajevu posebno je opasno, tu stoluju oni kojima je ISIS svetinja - potvrđuju iz bezbednosnih službi preko Drine.

ISIS PREŠAO DRINU: Mudžahedini još od Dejtona čekaju NAPAD NA SRBE! Cilj je osnivanje KALIFATA NA BALKANU!

Prema rečima analitičara Dževada Galijaševića, veliki problem predstavljaju i fondacije iza kojih se kriju fanatici, ali i mediji i portali koji ih podržavaju. Za njih, po njegovim rečima, "idealna je granica sa Srbijom i Crnom Gorom, gde su pokriveni granični prelazi, ali ne i mnoga brda i gazovi".

- Zbog toga je pokrivanje kompletne granice BiH sa Crnom Gorom i Srbijom od nasušne potrebe, kako bi se, u što većoj meri, sprečili Alahovi borci da svojim krvavim stazama - upozorava Galijašević.

ŠVAJCARSKI MEDIJI: Evropski džihadizam je rođen u BiH!

On upozorava da su retki oni koji idu preko prelaza kao što je učinio nedavno uhapšeni Enes Mešić. 

- Njima je, i za prelaz preko granice potrebna samo lična karta. Mešić je inače bio na vezi sa Almom Đusinac, koja je jedna od poštarki ISIS-a, a rođena je u Srbiji - rekao je on.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je pre nekoliko dana portparol ISIS-a, kroz specijalni proglas, pozvao na izazivanje terorističkih akcija pod izgovorom da "u čast Ramazana treba da se prilože žrtve".

 Koje su to žrtve i u kojim zemljama, ne treba biti mudar pa ustanoviti. 

(FOTO) OVI DŽIHADISTI DOLAZE U SRBIJU! Pošto veliki kalifat nije uspeo u Siriji i Iraku, TERORISTI KRVAVI RAT PRENOSE NA BALKAN!

- U BiH imaju sasvim jaka legla, logistiku i beze koje koriste u najvećoj mogućoj meri. Mnogo je "spavača" koji svakog trenutka mogu svakojako zlo da učine - smatra Galijašević.

Stručnjaci za bezbednost smatraju da borba protiv islamista mora da bude u doslovnom smislu neprestana, ozbiljna, temeljna i posvećena. 

Jovo Mamula

Koliko su u našoj zemlji ozbiljno shvatili opasnost od islamskog ekstremizma, svedoči i to da je pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku postupak protiv sedam osoba optuženih da su učestvovale u oružanim akcijama Islamske države Irana i Levanta, kao i da su organizovale i finansirale odlazak građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku u Siriji, a zatim i na mnogobrojna ratišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovrašanina, Ferata Kasumovića, Gorana Pavlovića zvanog Abdulah i Rejhana Plojovića.

- Podbićanin i Mujović su početkom 2013. uspostavili vezu sa ISIS-om i frontom Al nusra, sa ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici. To su uradili kako bi po osvajanju vlasti tu teritoriju koristilikao bazu za terorističke napade na Irak, Bliski istok i Severnu Afriku, kao i južnu i centralnu Evropu, kako bi se stvorila buduća globalna islamska država - kalifat - navodi se u optužnici, gde stoji da je pritom meta bila i Srbija.

Brojne optužnice

Kako se navodi, oni su u prostorijama mesdžida Furkan u Novom Pazaru osobama iz Srbije i inostranstva, koje su krenule u Siriju da bi učestvovale u oružanim sukobima, organizovali prihvat "kako bi se odmorili, pripremili i dobili neophodne informacije".

Srbija sudi Isisovcima

Koliko su u našoj zemlji ozbiljno shvatili opasnost od islamskog ekstremizma, svedoči i to da je pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku postupak protiv sedam osoba optuženih da su učestvovale u oružanim akcijama Islamske države Irana i Levanta, kao i da su organizovale i finansirale odlazak građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku u Siriji, a zatim i na mnogobrojna ratišta.

Optuženi islamski fanatici su novac prikupljali u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu. Inače, protiv Podbićanina, Pavlovića i Plojovića postupak se vodi u odsustvu, pošto su u bekstvu.

AMERIČKI DIPLOMATA PRIZNAO: CIA obučavala teroriste za razbijanje SFRJ, Libije, Iraka i Sirije!

Zbog odlaska na ratište Sirije i Iraka, Tužilaštvo BiH u međuvremenu optužilo je 23 državljanina BiH, kaže za "Novosti" Boris Grubešić, portparol te institucije.

- Oni su osuđeni ukupno na 50 godina robije. Jedan od optuženih za to krivično delo prvostepeno je oslobođen, ali će Tužilaštvo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Sarajevu i tražiti osuđujući kaznu - kaže Grubešić, navodeći da je "određen broj novih osoba pod istragom".

Inače, najmanje sedmorica veoma opasnih radikalnih pripadnika ISIS uskoro će se iz Sirije i Iraka vratiti u Srbiju i Republiku Srpsku i pokušati da izvedu krvave terorističke napade!

Ovo upozorenje više zapadnih obaveštajnih službi koje je prosleđeno vladama u regionu Zapadnog Balkana objavio je juče hrvatski "Večernji list".

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
posmatrac sa severa

pre 6 godina

Sve su to Klintonova deca, Klintonova ugrozena deca koje je on proizveo svojim postupkom prema nama 1999 i kasnije.

BorisDe

pre 6 godina

Sretno im bilo sa nevinim kozama u onostranstvu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija