• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

19.06.2017

15:37

(VIDEO) PAKLENI PLAN SAD! VUČIĆA PO SVAKU CENU POSVAĐATI SA PUTINOM: Srbija mora da otera Ruse iz Niša, a Moskvi da uvede sankcije!

Politika

(VIDEO) PAKLENI PLAN SAD! VUČIĆA PO SVAKU CENU POSVAĐATI SA PUTINOM: Srbija mora da otera Ruse iz Niša, a Moskvi da uvede sankcije!

Podeli vest

Pitanje uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji, ozbiljno je zabrinulo Vašington i Brisel, pa je tako u istom danu u Stejt departmentu ozbiljno razmatrao položaj Ruskog humanitarnog centra u Nišu, a Evropski parlament je u Rezoluciji o Srbiji ukazao na bojazan o zajedničkih vojnih vežbi srpske i ruske vojske i pozvao Beograd na usklađivanje spoljne politike sa stavovima EU

Činjenica da se Ruskim humanitarnim centrom SAD bave na najvišem političkom nivou, ali i preporukama Evropskog parlamenta, govori da su SAD odlučile da fokus pažnje vrate na ovaj region. 

Srbija okružena zamljama NATO

Ruski humanitarni centar u Nišu je samo zamena teza i mazanje očiju. Čak i da jeste vojna baza, treba samo prebrojati koliko ih Amerika ima u zemljama u okruženju. Srbija je okružena "morem zemalja članica EU i okeanom članica NATO", pa se onda pitam kako će taj neki ruski vojni avion da sleti u tu bazu u Nišu, kaže Srećko Đukić iz Foruma za međunarodne odnose

Razlozi za brigu

S druge strane, Brisel već neko vreme razmatra kako da ekonomski pomogne Zapadnom Balkanu da prevaziđe period do pridruživanja EU. Nije teško pogoditi da iza toga stoji namera da se spreči širenje ruskog uticaja, čemu bi pogodovale eventualne dalje tenzije u regionu.

ŠOKANTNE TVRDNJE JOCE AMSTERDAMA: Aca Rodić sprema teren za UBISTVO VUČIĆA!

Ovom doprinosi razvoj situacije u regionu nakon ulaska Crne Gore u NATO, nestabilnost u Makedoniji koja preti da se prelije na ceo region, stituaciji u BiH, kao i na Kosovu koje tek treba da formira novu vladu.

Ruski humanitarni centar je u sredu bio jedna od glavnih tema Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u američkom Senatu. Navedeno je da je za SAD od vitalnog značaja da Srbija ide ka EU.

- Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za rusko osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU. Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Identičan stav ponovio je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot navodeći da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog Ruskog humanitarnog centra.

KOLINDA JEDVA ČEKALA DA TOMI VIDI LEĐA: U Vučiću napokon imam PRAVOG SAGOVORNIKA za iskrene i otvorene razgovore!

- Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost - rekao je Skot.

Na pitanje da li je reč o špijunskom centru, on je kazao da je to pitanje za Vladu Srbije.

- To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru - naglasio je američki ambasador.

Sve veći jaz

Uprkos najavama predsednika SAD Donalda Trampa da će doći do relaksacije odnosa između Srbije i Rusije, to se do danas nije desilo. Naprotiv, oni se i dalje kreću u negativnom tonu, kaže za "Blic" predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

- U SAD postoji snažna antiruska kampanja, negativan trend je svuda prisutan, i sve strane posmatraju šta se dešava, i SAD i EU i Rusija, a pritisci su sa svih strana - kaže Joksimović.

Razgovori iza zatvorenih vrata

Razgovori između Srbije i SAD biće iza zatvorenih vrata, i o Ruskom centru, i o drugim stvarima, ali ono što je za sada primetno jeste da sve to ne remeti poziciju vojne neutralnosti Srbije, smatra predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović

Kako je istaka, prilikom aprilske posete senatora Džona Mekejna Srbiji, on se zahvalio tadašnjem premijeru, a danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što odoleva pritiscima Rusije.

RUSIJA PRAVI ŠPIJUNSKU BAZU U SRBIJI: Suluda teorija američkog specijalca za Balkan Brajana Hojta!

- Verujem da je tada bilo reči i o Humanitarnom centru u Nišu i davanju diplomatskog statusa Rusima - kaže ona.

Joksimović ističe da su glavna "žarišta" interesovanja SAD daleko od Zapadnog Balkana, ali i da su važan igrač, što se videlo na primeru krize u Makedoniji, koja je rešena tek dolaskom Hojt Jia u ovu zemlju.

- Uticaj i Rusa i Amerikanaca postoji svuda, i to nije ništa ni novo ni čudno. Ali, na Zapadnom Balkanu imamo odsustvo značajnijih pomaka u smislu boljeg života, odakle se stvara prostor za druge igrače na političkoj sceni i drugačiju retoriku - kaže ona.

ISIS PREŠAO DRINU: Mudžahedini još od Dejtona čekaju NAPAD NA SRBE! Cilj je osnivanje KALIFATA NA BALKANU!

Kako ističe, veruje da će razgovora između Srbije i SAD biti iza zatvorenih vrata, i o Ruskom centru, i o drugim stvarima, ali ono što je za sada primetno jeste da sve to ne remeti poziciju vojne neutralnosti Srbije.

NATO umesto EU

Razlog za povećanu pozornost Amerike na područje Balkana mogao bi da bude taj što stvari u regionu ne idu u onom pravcu u kome se očekivalo i što su se evrointegracije otegle u nedogled, smatra Srećko Đukić iz Foruma za međunarodne odnose. 

Pošto članstva nema, kaže on, SAD pokušavaju da zamene teze, pa nude NATO umesto EU, a to nije primarni interes nijedne od ovih zemalja.

- U suštini, ne vidim ništa posebno od ruskog uticaja na Balkanu. Tamo gde je mogao da bude, poput Južnog toka, toga nema, jer su ga SAD "potopile", a sa druge strane nema ništa ni od američkog gasa - kaže on.

(VIDEO) AMERIČKA NOVINARKA UDARILA NA NATO: Treba ih kazniti za ubistva dece i 15 tona osiromašenog uranijuma, SRBI ČEKAJU PRAVDU 18 GODINA!

Kako navodi, možda su neke američke analite pokazale da je ruska "meka sila" daje veći efekat od američke dok je Ruski humanitarni centar u Nišu, po njegovom viđenju, samo zamena teza i mazanje očiju.

- Čak i da jeste vojna baza, treba samo prebrojati koliko ih Amerika ima u zemljama u okruženju. Srbija je okružena "morem zemalja članica EU i okeanom članica NATO", pa se onda pitam kako će taj neki ruski vojni avion da sleti u tu bazu u Nišu - kaže Đukić.

Po njegovom mišljenju, glavni razlog za ovakvo ponašanje SAD je to što želi čvršće da se pozicionira na Balkanu, i to zbog Rusije, Turske, Crnog mora i Bliskog istoka.

Ono što bi od Srbije moglo da se traži jeste i da uvede sankcije Rusiji.

- Naravno, šteta bi bila na Srbiji, a to niko ne bi kompenzovao - ističe Đukić.

Tanjug

Ruski centar u Nišu kost u grlu Amera

Ruski humanitarni centar je u sredu bio jedna od glavnih tema Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u američkom Senatu. Navedeno je da je za SAD od vitalnog značaja da Srbija ide ka EU.
Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji  Brine kaže da Vašington brine humanitarni centar u Nišu, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za rusko osoblje. 
- Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU. Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji.

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

Sta ova starleta Hojt radi za Ameriku,dali mu malo para i on bi sad da pogine, radeci za njihove unterese,vrati se covece u svoju zemlju i radi za interese svoje zemlje a ne za tudje.I ti bi da radis za porciju cvaraka kao neka prostitutka,jadno i tuzno za tebe.\n

MIODRAG JOVANOVIĆ

pre 6 godina

NEKA IDE KUĆI, I NEKA POVEDE...A NAŠE ĆEMO ZA HAAG ILI GOLI OTOK IZNAJMITI NA 50 GODINA

lavica

pre 6 godina

Molim vas ne postavljajte fotografije ovo Hojta povecacete procenat srcanog udara u Srbiji.Hvala!

Nina

pre 6 godina

Kako je moguce uskladiti spoljnu politiku sa EU kad oni stoje protiv svega sto Srbija stoji. Srbija je za internacionalno pravo, postovanje suvereniteta drzava, postovanje svih naroda, za procesuiranje ratnih zlocinaca itd. itd. A oni su za sve obrnuto mada lupetaju toboze pravo, te nekakvo postovanje drzava, to jest kad izbombarduju drzavu, te vazno im je da se gejevi setaju ulicama, te da se vencavaju gejevi itd

Ljubo

pre 6 godina

Zna se dobro ,sto taj dio Srbije znaci i za jedne i za druge ,tj. za Amere i Ruse.Siguran sam da ce u skorije vreme ,i Vucic i nova premijerka ako stupi na funkciju morati da to urade .Da se spremno i da se Rusi zele na tim prostorima ,njima bi se dao status isti kao i Amerima .Istini pogledati u oci ,Ameri su okupatori ,a Rusi to nisu na tlu Srbije .

Vid

pre 6 godina

Oduvek važi pravilo da su preobraćeni ljudi naj gori ljudi pa i ovaj verovatno prfeobraćeni kinez u amerikanca.

Mr Njet

pre 6 godina

Запад нам шаље свилен гајтан, издати Русију, значи издати Србију.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Ameri MORAJU DA SHVATE da su postigli autogol 1999.godine u Srbiji i da nisu "prijatelji"- tek bi bilo džigi-bau kad bi Vlada suprotno volji naroda pristala da udje u NATO. Ko te mačem bije - prijatelj ti nije! Ameri MORAJU DA SHVATE - da praznu slamu mlate, i da zločine moraju da plate - kad tad !

RINGISPIL

pre 6 godina

NATO i CIA su mafijaske organizacije sve sa svojim poltronima, trguju narkoticina, belim robljem, oruzjem, ljudskim organima da li je zvanicna politika Brisela i Vasingtona podredjena MAFIJI to je pitanje za MEDJUNARODNU ZAJEDNICU i UN. Tacka.

Barbara Liry

pre 6 godina

Zapamtimo ovaj clanak. Jer "pakleni plan SAD" ce se ostvariti uvijen u neki celofan, vec prepoznatljive fraze i obrazlozenja u koja ne veruje ni onaj ko nam ih servira. Volela bih da nisam u pravu.

RINGISPIL

pre 6 godina

Zalim ali kaubojsko-KOSOOKI mesanac je NIZA RASA, mi smo VISA VANZEMALJSKA RASA za dve trecine covecanstva. Imamo mi KONTARA SILU samoooooo poooooolako.

zora

pre 6 godina

Izgubicemo deo teritorije zbog Ruske baze.Niste zabrinuti sto ste nam OTELI deo teritorije i napravili bazu.Vi ste zlo,a Rusi su jagnjad prema vama.

ATOMSKA SPARTA

pre 6 godina

Ovaj prodani Kinez bi trebalo da uskladi svoju politiku sa Pekingom, a ne sa Vasingtonom, bolje bi mu bilo, inace ako treba da glasamo onda ne da treba ukinuti ruski humanitarni centar u Nisu, nego im treba dozvoliti da tu otvore jednu pravu pravcatu vojnu bazu, bar za pocetak, a onda cemo da vidimo.

CICKA

pre 6 godina

По ком само њима знаном Закону траже да им не дамо нешто што су исти ти, ти који траже да се Русима не да ништа и још људима да уведемео шизофрене санкције а исти ти су безобразно уз жртве и манипулације са лошом намером отели, уселили се и зверају на све стране са наше територије КиМ и шпијунирају и горе и доле и лево и десно још и безобразно траже од нас да своју сопствену територију не дамо ономе кога ценимо и волимо и за кога сматрамо да нам у случају несреће може увек помоћи, нека кажу који је то Закон и који је то Закон по коме су они отели део наше територије Србије и направили Базу за зверање и шпијунирање .Скојим правом долази овај човек да тражи то од нас, то су они њихови Закони о којима увек пишем да их сада овде не спомињем, уствари кад боље размислим не знам да ли се они плаше изистински Руса или су максимално безобразни или су заиста ненормални у жељи за владањем целог света , ако је ово треће па и све ако је у питању онога ко им наређује тако нешто , рецимо овог човека који је дошао да нам то каже неко је послао, ко је њега послао е па тај заиста треба од међународне групе експерата да буде прегледан па ако је исзистински страх да им тај страх смањи ако је ово друго у питању и ту има решења . Нешто не везано али и везано за ову тему Молим господина Марића из Ђирилице пардон Хепија да понови или још боље направи још један интервју са господином Шаионовићем , нешто милсим да господин Шаиновић има још да каже јер га је Мраић неколико пута прекидао на најзанимљивијим местима , што иначе ради непрестано , какав је то диван Човек, мислим на господина Шаиновића .

branko

pre 6 godina

POD HITNO TREBA DATI RUSIMA DIPLOMATSKI IMUNITET I DOKAZATI AMERIČKIM I ZAPADNIM GOVNIMA DA NEMOGU DA NAM NAMEĆU SVOJU VOLJU.J.BO IH NATO I OSTALA GOVNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dusko

pre 6 godina

Jeste dati rusima imunitet bravo za komentar....

petar

pre 6 godina

pa dokle ce ova planeta majmuna da nam postavlja uslove pa sto tako a ne ovako pa dokle ce tako\ndosta je bre.\n

CICKA

pre 6 godina

По ком то Закону Американци траже од нас (да својим пријатељима којима верујемо за које сматрамо да нас могу заштити и узгред о којима тако мислимо и кроз историју али и кроз ненормално нападање Американаца на Русију , СВЕ ВРЕМЕ ) не дамо оно што желимо да дамо, ако треба има бре да им дамо и територију на употребу 40 година из ината , кога сте ви Американци питали смемо ли да вам отмемо и да се населимо Базу на део ваше територије него сте преко лешева прелазили и манипулисали да би дошли до Базе из које зверате и шпијунирате на све стране, увек се питам да ли се они изистински боје Руса, да ли је у питању чист криминал или да ли је у питању шизофрена жеља за владањем само њих Земаљском куглом , ако је било која ствар од ових у питању па и све три треба неко међунарпдно тело да прегледа онога који је наредио овом човеку да дође и да нам то каже , зна и он да је то безвезе као што је КЛинтон рекао да ондашњу понуду упућену од њих намамОН никада не би потписао, значи да је криминал у питању , прво констатовати какав је то човек који им наређује и то обзнанити затим после тога Земаљску куглу довести у стање мировања , ово је последњи тренутак.

Srbenda

pre 6 godina

Pa mi vec imamo americke spijune na nasoj teritoriji na kosovu tako da ne vidim razlog zasto i Rusi ne bi bili u Nisu.

Batist

pre 6 godina

Vucic se sam udaljava forsira Brnabicku za premijera a zna dobro da Putin sa takvima ne sedi u istoj prostoriji a ne da se dogovara oko bilo kakvih stvari bitnih za drzavu!

mar

pre 6 godina

Vucic je politicko-takticki genije ali Brnabic...

MILE

pre 6 godina

RUSI SU SRBIMA UVELI PRVI SANKCIJE ,NAPLACUJU NAM NAJSKUPLJI GAS ,KORISTE NASE DIPLOMATE ZA SVOJE PRLJAVE RABOTE ,STITE SRPSKE LOPOVE I KRIMINALCE I UBICE ,KOJI SU NAM PA ONI PRIJATELJI ,VISE STETE NAM CINE NEGO NATO BOMBE,NIS IZRABLJUJU ZA NAJNIZE PARE ,CAK SU HTELI I DERIPESKI DA PRODAMO POLA SRBIJE KOJI BRE PRIJATELJI

mirjana

pre 6 godina

Amerikanci ce da samo gledaju dzems -bon filmove.Nikada i nikada nece da gospodare ostatkom Srbije pa makar i Kosovo bilo pod Amerikom da ne kazem pod siftarsim robovimaA taj bond svell moze biti samo inperijaa nad muslimanima a ne I nikada nad srbima.Uvek I u svaakom trenuttku mozemo primiti ti 100.000 srba koji su ostali na kosovu i prepustiti toj pljackaskoj Americi.A sta posle.Rusi ce se useliti u NIs I sjebace im raccune za vjeke vjekova,.Amin.Zivi boli pa videli.Ne naoruzava dzabe Puttin Srbe u Srbiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija