• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović- M. Dobromirović

21.06.2017

20:30

DOBRA VEST ZA SRBE, TRAMP MENJA POLITIKU PREMA ŠIPTARIMA: Predsednik SAD protiv tzv. velike Albanije!

Politika

DOBRA VEST ZA SRBE, TRAMP MENJA POLITIKU PREMA ŠIPTARIMA: Predsednik SAD protiv tzv. velike Albanije!

Podeli vest

Pokret za formiranje 'velike Albanije' ponovo raste i pravi haos na Balkanu, ali Amerika ne sme da podrži albansku stranu, koja je napravila najviše problema, piše magazin 'Nešenel intrest'

Predsednik Donald Tramp iz korena će promeniti politiku Vašingtona prema Albancima na Balkanu i odreći se projekta takozvane "velike Albanije", procenjuje ugledni američki magazin "Nešenel intrest".

Ovaj medij upozorava da "pokret za formiranje velike Albanije" ponovo raste i pravi veliki haos, koji može da izazove nove sukobe i ratove. Američki analitičari apeluju da SAD nipošto ne smeju da ponove greške prethodne politike i podrže albansku stranu.

Prvi korak ka promenama
Ovo je samo prvi korak ka redefinisanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo

Informerovi sagovornici ove najave iz SAD tumače kao "prvu ozbiljniju najavu zaokreta dosadašnje politike SAD prema Balkanu"!

'Loša slepa politika'

Prema navodima "Nešenel intresta", Vašington i NATO pakt bi morali da se što pre jasno distanciraju od vlasti u Prištini i Tirani.

"SAD i NATO su dosledno, često i slepo, podržavali politiku albanskih političara na Kosovu. Vojna intervencija iz 1999. godine, vođena u cilju odvajanja Kosova od Srbije, predstavlja jedan od najupečatljivijih primera. NATO je u godinama nakon rata pasivno posmatrao etničko čišćenje srpskog naroda od strane albanske mafije, a zapadni zvaničnici su učinili malo toga, gotovo ništa, kada su hrišćanske zadužbine neizmerne istorijske vrednosti bile oskrnavljene ili uništavane", navodi magazin, dodajući da zahtevi albanske manjine i dalje rastu.

 

 

"Vojna intervencija Vašingtona i politička podrška nezavisnosti Kosova bile su nepromišljene. Možda su američki lideri iskreno verovali da će to doneti mir i stabilnost na Balkanu, ali se ta politika pokazala duboko pogrešnom. Pokret za formiranje 'velike Albanije' ponovo raste i pravi velike probleme susedima. Ako se Balkan opet zapali, što je sada veoma moguće, SAD treba da se uzdrže od mešanja. Vašington posebno ne treba da ponovi greške prethodne politike i podrži stranu koja je napravila najviše problema", podvlači "Nešenel intrest".

Komentarišući sve ovo, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, kaže da je činjenica da se u zapadnim stručnim krugovima čuju glasovi preispitivanja o "Albancima žrtvama" i "Srbima agresorima" pokazatelj novih vetrova na geopolitičkoj sceni.

Kosovo ni treći put ne može u Interpol

Generalna skupština Interpola raspravljaće u septembru ove godine treći put o prijemu Kosova, ali je sva prilika da će Priština još jednom biti odbijena.
- Šanse da Kosovo bude primljeno u Interpol su minimalne zahvaljujući lobističkim aktivnostima naše države. Iako je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok obavestio šefa diplomatije lažne države Kosovo Skendera Hisenija o tome da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu, gotovo je izvesno da od toga nema ništa... - ističe naš izvor.

- Kad ugledni američki spoljnopolitički žurnal preporuči Vašingtonu da ne pruži podršku velikoalbanskom projektu, to jeste jako ohrabrujuće za nas Srbe. Ali to je samo prvi korak ka redefinisanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu. Svesni smo da se spoljna politika velikih sila veoma teško i sporo menja, ali na Srbiji je da snaženjem spoljnopolitičkih kapaciteta i učvršćivanjem kredibiliteta kao garanta stabilnosti u regionu učini sve da ono što je do juče bilo teško zamislivo postane moguće... - podvlači Đurić.

Remetilački faktor

Na drugoj strani, general Sreto Malinović kaže da je ovo svakako dobra vest za našu državu.

- Projekat "velike Albanije" predstavlja regionalni remetilački faktor. Podrška tom nastojanju Albanaca izazvala bi ozbiljne sukobe sa nesagledivim posledicama na Balkanu. Priznanje nezavisnosti Kosova već je dovoljno rizičan i problematičan potez međunarodnog faktora predvođenog SAD... - zaključuje Malinović.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djole

pre 6 godina

Aha,siguran sam u to!Uostalom kao i do sada,ta priča za malu decu se provlači još od kada je Tramp pobedio onu kučku Hilari i šta se promenilo?Imamo njihovog glavatog ambasadora,koji i dalje izigrava kauboja i zabada svoju nosurdu u svaku poru,političkog,ekonomskog i društvenog života u Srbiji!Biće da deluje i nastupa samostalno!!!

drago

pre 6 godina

U SD se,SAMO,predsednici menjaju a,Politika,ostaje "dosledno,ista"-NEGATIVNA!!!Deja vu!Pozz

Mirko

pre 6 godina

Politika se ne menja preko noci i ne zavisi od jednog coveka

Mihajlo

pre 6 godina

Sta bi to moglo znaciti za mene. Da li ce iole promeniti moju situaciju. dok siptari uzivaju u mojoj kuci u Prizrenu ja i dalje zivim u drvenoj baraci koja svakog trenutka moze da padne. Nasi politicari cute jer ne zele da se zameraju a ja mogu samo da posmatram nepravdu. Sramota.

Vasko

pre 6 godina

Pa sto ne prodadte siptarima kucu na vreme za debele pare kao velika vecina srba i sad bi uzivao. Ne znam sta da ti kazem.

Mihajlo

pre 6 godina

Mozda je i to bilo resenje ali moja namera nije bila te vrste, ja sam zeleo da budem svoj na svome i nisam zeleo da prodam kao vecina i da uzivam sa ove strane. Posten i glup su isti a ja sam sada ispao i jedno i drugo. Ali ne odustajem jer to je moje i za to se neko mora od politicara boriti za nasu stvar.

Anarhista

pre 6 godina

Како праве проблем који не постоји. А како би било да се склони нато база са српске земље?

Vasko

pre 6 godina

A gde se nalazi ta NATO baza na srpskoj zemlji. Nisam upucen...

Marko

pre 6 godina

Na Kosovu i Metohiji neupuceni. Sledeci put povezi jezik sa mozgom da ne ispadas glup u drustvu.

Vasko

pre 6 godina

A too!! Koliko znam, Kosovo je od 99-e samostalna drzava a od 2008-e I medjunarodno priznata od najbitnijih drzava sveta. Zemlje treceg sveta ne racunam. Pre 7 dana sam bio u Pristini poslovno. Stvarno, ceo grad se vijori od srpskih zastava, ulice pune nase vojske i policije, svi na ulici pricaju na srpskom jeziku. Sredstvo placanja je dinar. Samo sam iz meni nepoznatog razloga morao da pricam sve vreme na engleskom. Iz aviona se vidi da je sveta srpska zemlja.

Vasko

pre 6 godina

Aha u Republici Kosovo? Pa to nije srpska zemlja vec 20 godina skoro. Malko si pomesao.

nikola

pre 6 godina

Nema "grešaka prethodne politike"... Amerikanci će UVEK podržati najgore i najagresivnijei TO oduvek rade...Pre mesec dana "uvalili" su Saudijcima 110 mil oružja ,a pre nedelju Kataru za 12 mil. , a danas čitam o 440 F 35 i 35 mil Evropi ... Zavadi pa vladaj je oduvek njihova politika i od nje žive. Nikakve sumnje nema da će podržati šiptare jer to znači haos na Balkanu , a nadaju se i u Evropi...

Ilija

pre 6 godina

I ja tako mislim,ameriku ne interesuje mir vec rat,rat i samo rat,ali sto dalje od njene drzave.

nikolalondon

pre 6 godina

Ovi sa zapada najgori su kada ovako mede. Ovaj ce za nas biti gori od svih predhodnih.

gospon

pre 6 godina

Na početku je bilo-trampe-srbine!Pa slijedio hladan,prehladan tuš.Čuvajte se da se ne ponovi ;)Ipak su albanci mnogo draži zapadu od rusa a srbija je već odavno ruska gubernija.

gospon

pre 6 godina

To što se tebi istina ne svidja,ne znači da je "lupanje".

Komsija

pre 6 godina

Ne znam sta da pisem na ovaj komentar, jer bas danas amerika dao 50miliona albancima na kosovu kao svake godine

Ljubo

pre 6 godina

Ljudi utuvimo u glavu ,Velika Albanija postoji ,Siptari zive jedni pored drugih ,i ne dozvoljavaju da bilo ko ima zivot pored njih ili sa njima ako je druge nacionalnosti.Bilo da je to ulica ,grad ,selo ,regija. S druge strane Srbija ,Srbi sve vise razjedinjeni ,izlagani ,raseljeni ...

Sančo Pansa

pre 6 godina

Meni je žao što niko iz naše vlasti ne insistira na Rezoluciji 1244 SBUN, to nam je najjači adut u raspravi sa njima!!! Kad već ne možemo tako, onda bi nama, sa moćnom Rusijom, odgovaralo da dođe do sukoba i napokon završimo problem KiM jednom za sva vremena.

vlada

pre 6 godina

..... može i "foka" da bude predsednik Amerike ali politika ostaje ista! Normalno, uslov je da zna gde je Srbija i da je "medved" ipak jači!

Feniks1

pre 6 godina

A zasto srbi ocekuju od Amera da im pokloni cijeli region a ne od Rusa ? Pa stalno pisete da su Rusi najveci u svemu . Sve oni mogu i znaju . Kod vas to kao loto izvlacenje . Stavis u bubanj loptice sa imenima drzava , i sve vama . Sta ce vama uopste stari mig , pa vama poklanjaju teritorije i drzave . Potrazite malo stare Balkanske karte na netu , Srbija nije ni postojala vec Servia .

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija