• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

22.06.2017

09:21

MOJ DEDA JE HRVAT, AL' JA SAM SRPKINJA! Mandatarka Ana Brnabić prvi put otvoreno o svom poreklu!

Politika

MOJ DEDA JE HRVAT, AL' JA SAM SRPKINJA! Mandatarka Ana Brnabić prvi put otvoreno o svom poreklu!

Podeli vest

Anin deda po ocu je Hrvat sa Krka, a baka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege. Baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Zato Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. "Nedeljnik" je istražio veze Ane Brnabić i Hrvatske.

Deda Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Tanjug

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana.

Anina majka je Srpkinja. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Tako da, sve u svemu, Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja.

- Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja - neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama. Moji koreni vezani su za Srbiju. Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim - kaže Ana Brnabić.

Tanjug

Njen deda je prodao staru porodičnu kuću na Krku i izgradio novu 1980. godine. Ta kuća je sada u vlasništvu Ane Brnabić. Tamo je sa bratom Igorom provodila letnje raspuste, letovala je svake godine, osim devedesetih godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ми Срби смо веома - наиван народ...! Најважније је: " Порекло породице, државе и приватног власништва"...!! Ко то не зна...(?) Нажалост - врло мало зна...!!

Boban

pre 6 godina

Brnabić je pokazala da voli svoju zemlju Srbiju i siguran sam da će raditi u najboljem interesu građana.

Kanda

pre 6 godina

По чему је показала да "воли своју земљу,,. Како се то може окарактерисати за тако кратак период? Да ли се вратила у земљу по својој вољи, или је послана назад као провјерен кадар.? Срби су, нажалост, прилично површни и наивни. Она нема српске него југословенске коријене. У таквој породици је одрасла и васпитавана. Југословени по опредјељењу нису Срби. Сматрали су се као некаква над нација и увијек су радили у корист српске штете. Нажалост, у срској политици и друштвеном животу уопште таквих је на буљуке.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Није довољно "волети" земљу... Треба бити.... - "Земљо-радник"...!!

Laza

pre 6 godina

Pa dobro ima hrvatske korene šta sad bitno je da radi u interesu države Srbije i njenih građana!

Milena

pre 6 godina

Obrazovana, pametna... Samo napred, nema veze odakle su ti koreni.

Steva

pre 6 godina

Nije bitno Anino poreklo, već je mnogo važnije to što je ona dobar stručnjak.

Sava

pre 6 godina

Bitno je da je ona privržena poslu i patriota , samo napred Ana .

Vodolija

pre 6 godina

Ana će biti dobar premijer uopšte ne sumnjam u nju , sa srećom u novom poslu.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Мени је опасније то... - што си била... амерички стипендиста...?! ...и погодан "материјал"... - за лако "врбовање" ...?!

Milica

pre 6 godina

Sve je to manje bitno. Esencija svega je da je Ana Brnabić vredna, marljiva, maksimalno predana poslu i zato je treba maksimalno podržati.

Tamara

pre 6 godina

Ne znam zašto se oko Aninog porekla pravi toliki problem?!

menezovuon

pre 6 godina

Kao da je bitno kakva krvna zrnca ima, Bitno je da za nasu SRbuju ucini sve da procvetamo,i budemo cenjeni,i da se od postenog rada moze da zivi,.To je glavno,

TijanaK

pre 6 godina

Kod Ane je najbitniji uticaj socijalnog okruženja,jer takvu srdacnost i toplotu imaju samo Srpkinje

cccc

pre 6 godina

Nije važno ko ti je deda i baba niti je važno koje si vere i nacije, važno je to da si ti sposobna i da voliš svoju Srbiju.

Milica

pre 6 godina

Puno uspeha u daljem radu, ne sumnjam u Anin rad.

Nemam pojma

pre 6 godina

Bitno je biti covjek , puno uspjeha i srece u radu.

mala

pre 6 godina

Pa dobro.. kada vec poceli da kopamo ko zna ko su nama preci.

Nikola

pre 6 godina

Eto sve je receno, da li vam je sada malo lakse, izjasnila se da je srpkinja 100%

drago

pre 6 godina

Uradi nesto ldobro za srpski narod i drzavu i to ce,ti,biti "najveci patriotizam'!SRECNO!!!

Vlada

pre 6 godina

I ja sam poreklom iz Hrvatske. Drzavljanin sam Srbije a zivim na zapadu. Covek je covek a Nacisti su Nacisti. Nazalost u Hrvatskoj to teze shvataju. Nadam se da to kod nas u Srbiji nije nikakav problem. Sve nejbolje ti zelim.

Vrscanka

pre 6 godina

Rad i sposobnost su vazni.Poreklo je ne bitno.

Katarina

pre 6 godina

Bitno je kako se ona oseca! Ako voli i zeli dobro Srbiji na meni je samo da je podrzim!

Milos

pre 6 godina

Pa dobro, ne shvatam sto je to problem, bitno je da ona zeli dobro i da radi u interesu Srbije!

Aleksa

pre 6 godina

Ne vidim zašto bi to bio veliki problem ukoliko ima hrvatske krvi, zar uostalom mi i nismo jedan narod, ali političari iz prošlosti su nas podelili.

Marjan

pre 6 godina

Nekada smo bili jedan narod dok nas neki političari zarad svojih ličnih interesa nisu podelili, zašto bi danas predstavljao problem ako Ana ima I hrvatsko poreklo?

milan

pre 6 godina

Ani nema zamjerke. Žena kao i sve druge žene. Svaka njoj čast uspjela je školovat se, a sam život ju vodi dalje želim da uspije u novom poslu koji je veoma težak i zahtjevan...LP

PETAR

pre 6 godina

"Zena kao sve druge zene"!!!! Ma nemoj mi reci!!

Slavoljub

pre 6 godina

Pa sta ako je Hrvat. Bitna je strucnost i postenje. Poreklo i seksualno opredeljenje ne bi trebalo da nas interesuju.

zoran

pre 6 godina

Srecno, nije bitno ko si i sta si,radi svoj posao kako treba.

Dragoslav

pre 6 godina

Najvaznije je da je Ana strucna i da svoj posao obavlja najbolje moguce. Poreklo je manje bitno.

sinisa

pre 6 godina

Potpuno je nebitno da koje je Ana nacionalisti. Njena domovina je Srbija. Bitno je da je ona pre svega čovek, a potom odličan profesionalac!

Vladan

pre 6 godina

Poreklo nije toliko bitno,bitna je Anina volja za unapredjenjem Srbije.

perica10

pre 6 godina

Puna podrska za Anu, zlih jezika ce uvek biti.

Filip

pre 6 godina

Vazno je kako se oseca i njena strucnost. Ostalo nema veze.

Sreten

pre 6 godina

Stvarno strasno da neko mora da se pravda zbog svojih korena. Ma uzmite joj urin i krvnu grupu ...

Goran

pre 6 godina

Samo napred SNS.samo u Vucica imam poverenja da napravi bolju i ekonomski jacu Srbiju.

Dragojlo

pre 6 godina

Ano zaljubljen sam!!!Sta je tu lose poljubiti tako pametnu zenu.

Dragy

pre 6 godina

Vidi, kada sam ja bio malji deca; znalo se! Ako ti je djed po ocu Italijan, onda ti je i otac Italijan, pa si tako i TI Italijan, bez obzira što ste svi rođeni na Filipinima. Poreklom ste Italijani! Tako da TU, za mene, nema DILEME!!

Maki

pre 6 godina

Биће Српкиња ако учини нешто за нашу Србију јер је сад у позицији да учини...

vev

pre 6 godina

Draga gospodjice, vas djed je Hrvat sto nam sa rdoscu saopstavate,ocito ste ga mnogo voleli,kao i ja svoga. On je bio parizan i upoznao kao oficir vasu baku iz Babusnice, koja je Srbkinja. Dakle, vas otac je takodje Hrvat, a vi kao njegova kcerka, takodje Hrvatica (normalno da se iosecate kao Srbkinja, rodjeni ste ove, odrasli...) Tako to ide i ja imam nesto slicno, pa znam, na zalost moju.Moja je sredina mala, pa je malo drugacije. E da mi nemamo Domovinu, nego Otadzbina, znate ono:- Otadzbina je moja Srbija. Jedino u Izraelu deca dobijaju sve po majci, pa i prezime imam 2 prijateljice tamo, pricale smo bas o tom matrijarhatu kod njih. I sta da jos kaze? Srecno!

Hrvoslav

pre 6 godina

Pa šta, i moj djed je Srbin, otac Jugosloven a ja Hrvat.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija