• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

22.06.2017

16:57

ULAZAK CRNE GORE U NATO BIO JE ZATVARANJE OBRUČA OKO SRBIJE, A MAKEDONIJA ĆE TAJ OBRUČ JOŠ DA STEGNE: Iza svega krije se pritisak na Beograd da prizna Kosovo!

Politika

ULAZAK CRNE GORE U NATO BIO JE ZATVARANJE OBRUČA OKO SRBIJE, A MAKEDONIJA ĆE TAJ OBRUČ JOŠ DA STEGNE: Iza svega krije se pritisak na Beograd da prizna Kosovo!

Podeli vest

Budući veoma poučan, šteta je što rasplet prvog dela krize u Makedoniji, u Srbiji gotovo da nije analiziran. Istina, veći deo opozicije javno je podržao Zorana Zaeva, dok mu je vlast, iako diskretnija, bila nesklona, piše Željko Cvijanović, urednik portala Standard i jedan od najboljih poznavalaca političkih dešavanja u regionu
Shutterstock

Rasplet je za Beograd trostruko nepovoljan - i po srpske interese u regionu, i neposredno po državu, i kao manir generisanja krize, kakav Srbiji preti.

Udar na Srbiju

Slamanje Makedonije, koja se sad geopolitički ponaša kao deo "Velike Albanije", dovodi u pitanje i krupne infrastrukturne projekte, koji se tiču Srbije. To je pitanje Turskog i Južanog toka, kojima bi ruski gas trebalo da poteče u Jugoističnu Evropu.
Iako bi ti gasovodi mogli bez Makedonije, ona je važan balkanski činilac kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put". A na to zemlje koje su preko Zaeva povećale uticaj u Skoplju neće gledati blagonaklono.

Albanci su za sada jedini nedvosmisleni regionalni dobitnik u makedonskoj krizi. Oni su i iz EU i iz SAD podržani kao glavni (iako destabilizujući) akter neizvesne budućnosti makedonske države. 

Pad Makedonje

Padom Nikole Gruevskog albanske političke akcije, zajedno sa zapadnom podrškom, biće koncentrisane na pritisak da Beograd prizna albansku državu na Kosovu i Metohiji.

RUSKI MIGOVI STIŽU U SRBIJU VEOMA, VEOMA BRZO... Ovo je otkrio ministar odbrane Zoran Đorđević!

Kako je Srbija imala izvestan uticaj u infrastrukturi Gruevskog, pritisak koji će na njegovu partiju biti izvršen samo će spolja ličiti na borbu protiv kriminala. Suštinski, biće to čišćenje VMRO-DPMNE od ruskog i srpskog uticaja i vraćanje u „prirodno" stanje probugarske partije. Makedonija pod Zaevom neće nastaviti prijateljske odnose sa Srbijom.

Kao treća zemlja, uz Srbiju i Crnu Goru, koja za članstvo u zapadnim integracijama mora da se odrekne suštine državnosti, ona će posle Crne Gore biti još jedna poluga pritiska na Srbiju. 

Zaev je to i potvrdio najavljujući spremnost da promeni ime zemlje za ulazak u NATO, što će biti uvod u mnogo dramatičniji deo krize. Ako je ulazak Crne Gore u NATO bio zatvaranje obruča oko Srbije, ulazak Makedonije će taj obruč da suzi.

SRBIJA SPREMA 1.500 RAMBO RATNIKA: Vojna jedinica najboljih specijalaca moći će u svakom trenutku DA SPREČI UDAR NA NAŠU ZEMLJU!

Slamanje Makedonije, koja se sad geopolitički ponaša kao deo "Velike Albanije", dovodi u pitanje i krupne infrastrukturne projekte, koji se tiču Srbije. To je pitanje Turskog i Južanog toka, kojima bi ruski gas trebalo da poteče u Jugoističnu Evropu.

Iako bi ti gasovodi mogli bez Makedonije, ona je važan balkanski činilac kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put". A na to zemlje koje su preko Zaeva povećale uticaj u Skoplju neće gledati blagonaklono.

SRBIJA U OPASNOSTI, PREPLAVIĆE JE MIGRANTI: Poverljivi dokument nemačke tajne službe: U EVROPU STIŽE JOŠ 6,6 MILIONA IZBEGLICA!

Počeci makedonske krize veoma su ličili na ono što sad gledamo u Srbiji.

Odnos snaga između vlasti i opozicije bio je nesrazmeran, isto kao danas u Srbiji. Prvi korak u slamanju Gruevskog bila je kriminalizacija vlade otvaranjem afere prisluškivanja, što je za Zaeva bio preveliki zalogaj bez podrške zapadnih službi. 

Tanjug

Nije li i ono što se srpskoj javnosti već neko vreme agrsivno nameće kao tema - od rušenja u Savamali do incidanata na Vučićevoj inauguraciji - suštinski kriminalizacija vlasti?

Nauk Srbiji

Problem je što je ona efikasna tek koliko se odvija uz pomoć stranih službi i medija, a ta podrška postoji tek koliko se vlast tera da odustane od odbrane nacionalnih interesa?

(VIDEO) ŠIPTARI U PANICI ZBOG VOJSKE SRBIJE: Traže od Brisela i SAD da ih zaštite, tvrde da se SPREMAMO NA KOSOVO!

Ako makedonska kriza može da posluži kao nauk Srbiji, tad je, ne primer, važno pitanje da li vladavina Zorana Zaeva znači raskid države sa kriminalom. Teško, ako se ima u vidu koliko je kriminal bio uključen u njegov dolazak na vlast. Albanac Zahir Bećiri Čauš, lokalni kriminalni šef, inače u srodstvu sa Zaevom, bio je 2016. godine osuđen zbog falsifikovanja dokumenata kojima su neki članovi vlade Gruevskog bili lažno prikazani kao vlasnici računa u švajcarskim bankama.

Rasplet je za Beograd trostruko nepovoljan - i po srpske interese u regionu, i neposredno po državu, i kao manir generisanja krize, kakav Srbiji preti

Mediji skloni Gruevskom Bećirija su opisali su kao vezu između dve najvažnije proameričke figure u Skoplju - Zaeva i šefice specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja je imala bitnu ulogu u slamanju Gruevskog.

VOJSKA SRBIJE IMA DVE DO TRI GODINE DA SE SPREMI ZA RAT: Ili si naoružan onako kako situacija zahteva ili ne, nema trećeg rešenja!

Za Zaeva se vezuje još sveta sličnih sklonosti - Dželjadin Jusufi, koga su optuživali za šverc oružja i narkotika u Aračinovu, tu su i ljudi s druge strane zakona Nakim Halimi, Harun Hadžibulić i Dejan Trajkovski, koji je obezbedio albanski novac iz Švajcarske za Zaevljevu izbornu kampanju.

Tanjug

Makedonski primer svedoči o zatvorenom krugu između vlasti i opozicije, iz koga korist izvlače samo kriminal i stranci. Naime, dok opozicija, uz pomoć stranaca, kriminalizuje državu, vlada se teže odupire zahtevima stranaca, posebno na Kosovu i Metohiji.

CIA UPOZORAVA VAŠINGTON: Ako Albanci krenu na sever Kosova SRBIJA ULAZI U RAT, a Rusi šalju oružje i specijalce!

A, dok nastoji da spreči destabilizaciju, vladi se smanjuje kapacitet za borbu protiv kriminala, posebno onog koji se vezuje za nju. Konačno, boreći se za podršku stranaca, i vlada i opozicija međusobno s konkurentne gotovo isključivo po ustupcima koje su spremne da im daju.

Ako već, zagledani u Makedoniju, glavni politički faktori u Srbiji ne mogu da povećaju odgovornost za državu, možda bi nešto mogao po tom pitanju da učini njihov strah od "makedonskog scenarija", koji će se nastavkom krize, po svoj prilici, razvijati do linije građanskog sukoba.

Glavna prepreka za ostvarivanje Velikoalbanskih planova je Vojska Srbije koje je ubedljivo najjača sila u regionu!!!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nato u blato

pre 6 godina

У кућицу Хрват, Србија није америчка колонија, никад није била нити ће бити.

Pera peric

pre 6 godina

Svaka cast Marine. To je jedino pravo resenje. Samo treba imati malo veci koeficijent inteligencije da bi se prostom analizom doslo do resenja. A ovima ako se gine nek idu u Siriju.

ČITATELJKA

pre 6 godina

Marine, bravo! Problem je što većina Srba veruje da su pametniji od ostalih i zato je Srbija zbog mnogo čega crna rupa i dugo će to ostati. Uzdaju se u Rusiju i u Ruse a namerno zaboravljaju da su od Rusa i Rusije svi pobegli u EU i u NATO čim im se za to ukazala prilika - odmah posle raspada SSSR - i nemaju nameru da prestanu biti članice NATO i EU, zato što znaju u kakvom paklu su stanovnici tih država decenijama živeli dok su bili pod vlašću Rusije i Rusa.

REALAN

pre 6 godina

PUCI CE TAJ OBRUC CIM SE RAZMESTE SISTEMI S 300 NECE SMETI NIKO DA PISNE....\n

boca

pre 6 godina

Srbija okružena članicama NATO -a može biti sigurna SAMO ako od Rusije ili Kine nabavi nuklearne bojeve glave.E onda smo STVARNO sigurni-pa neka udari neko ako sme.Na žalost tako stoje stvari.

Sekula

pre 6 godina

Mogli bi mi i sami da pocnemo da pravimi nuklearno oruzje. Nismo toliko nepismeni, a neprijatelja je sa svih strana sve vise.

Proka

pre 6 godina

NIKADA U NATO A NI TAD. Austrija i Svajcarska su isto okruzeni NATO-Zemljama pa im nisu se pridruzili dan danas. Srbija mora da ostane vojno neutralna. Ne zelim da nasi Vojnici ginu za ideologiju Brisela i Vasingtona. Nisu srpska deca zaboravila 78 dana bombardovanja.\n

posmatrac sa severa

pre 6 godina

Nicija nije do zore gorela. NATO i zapadni svet su pokazali svu svoju pakost, svu svoju mrznju prema nama davno. Nase je da budemo mudri, svoji strpljivi i bogoljubivi. I iznad NATO sile postoji veca sila. Naj jaca je ona vojska koja se bori za slobodu svoje otadzbine a to smo mi bezbroj puta dokazali. Nasi slavni preci ginuli su da mi ziveli slobodno svoji na svome a ne da budemo pesadija dusmanskoj okupatorskoj NATO tvorevini.

HHas

pre 6 godina

Bombardovan si jer si pravio sranja po celoj Jugi, mozak ti odjednom prestao da radi, imas crne rupe u pamcenju!

Anarhista

pre 6 godina

Само Атомска Србина Спашава. Мој деда је погин'о од швабе, ако Бог да и ја ћу.

Patriot Mk

pre 6 godina

Umesto da okrenemo ledja EU,NATO,USA, mi trcimo i lizemo im m...da,jesu Srbi izgubili mnogo toga,i bombardovali ih i opet ostali dostojanstveni u stavu,umesto da se okrenemo prema Srbi i Rusi, mi trcimo za siptare i EU. Zasto EU? Zato da nasa deca rade za 2000,3000,4000 eura na neka gradjevina i da se izivljavaju i ponizavanju ih, a te iste siptare da gi drogiraju,Makedonija me razocarala odavno jos 2000 god,kad je dosao licno tadasnji pukovnik i reko nam da se napad na Aracinovo odlozi,a znalo se da su tamo siptarske teroriste,ali ovaj put je kraj,svi mi koji smo branili MK nemamo vise ni snagu a ni moc,opet vashresle izdajice!!! ZIVELO PRAVISLAVJE DO GROBA

Boba

pre 6 godina

EU i NATO propadaju i mi nemamo sta da trazimo tamo. kod onih sto nas ponizavaju i samo zele nama zlo. Koliko su nasi ljudi naivni. samo budala moze da misli da oni zele nama dobro. samo im treba sluga i rod. austrija i svajcarska nisu u NATO. norveska i svajcarska nisu EU i sta im fali. nista. oni su za razliku od nas sposobni za sve a nasi vi samo da uzivaju, da leze, da se ne mrdaju i da im pare padaju sa neba. .\n

DEDA RAKA

pre 6 godina

Ostala je rupa u NATO tvrdjavi , i Tramp lupa glavu kako da popravi. Zaznuli su Crnogorce al' Srbe ne mogu, kad im više ne trebaju dobiće po nogu. Kvarimo im planove hoće Balkan ceo a već su nam oteli naše duše deo. Nismo "kućni ljubimci" k'o komšije naše, i kad Yenki prdne - oni se uplaše!

nebojsa sarenac

pre 6 godina

crnogorci se zeznuli pa nam stvorili drzavu sebiju u 21 veku.

Jure

pre 6 godina

Samo rusima trebamo sve dati. Vidite kako rusi ulazu u Srbiju. Sve same investicije. Evo upravo sam dobio od komsinice milku cokoladu iz oblasti Samare.

Nina

pre 6 godina

Pa ne moze na silu da se dobrovljno udje u NATO. Oni samo hoce prst u oko Rusiji i to je sve. Kao da bi im Srbija vojno koristila. Jedino, da i Srbe stavljaju u prve linije pa da "slavno" ginu u Avganistanu, Libiji, Siriji ili vec kojoj drugoj drzavi gde oni tamo odrede sto nema veze sa Srbijom. NATOvcima bi mozda bilo bolje da se okrenu odbrani i pocnu da brane svoje drzave koje samo sto nisu totalno okupirane. Oni idioti cak nisu ni svesni toga a za godinu dve bice im kasno. Politicari su im izdali drzave a vojska hara po svetu a drzave im porobljavaju. Jednog dana ce se probuditi pa shvatiti da im je musliman okupator glavni u drzavi okupirao sve po demokratskom postupku.

uzicanin

pre 6 godina

da nije bilo komsija ili bolje receno drugog oka u glavi,malo morgen sto bi imali drzavu srbiju.a sto je krnja,e zato vam kosije nisu krive.komsije od cirka 700.000 stanovnika velikom putinu rekose ne, ej bre ne i sami use i u svoje kljuse izabrase svoj put.raspekt.

Nenad

pre 6 godina

Sta ce taj NATO kad mi dignemo migove, sojguse i drugo rusko orudje i oruzje. onda ce oni nas moliti da udju u srpsko-- rusko- kinesku uniju. Al im dat necemo

prof Kekenovski

pre 6 godina

Gadi mi se od ovakvih analiticara I od ovakve konstatacije: ,,Suštinski, biće to čišćenje VMRO-DPMNE od ruskog i srpskog uticaja i vraćanje u „prirodno" stanje probugarske partije”. Ovo su dnevno politice price I marketinske konstatacije za lukrativne koristi I interese. U VMRO-u navodni ruski I srpski uticaj nije rezultat ideologje i simpatije prema Rusiji ili Srbiji zasto ona ne postoji kod ove kriminalizovane partiske garniture. Dosadasnja kriminalna vlast Nikole Grujevskog trazi samo spas za sebe I svako ko joj sada pruzi pomoc oni su za njega. Iskreni I casni patrioti u VMRO DMNE-u nikad nisu dozvolili a I nece nece dozvoliti da nadvlada probugarska struja koja je uvek bila marginalna I minirona struktura a najmanje ce dozvoliti da se ona vrati u nekakvo ,,prirodno” stanje koje I nikad kao takvo nije postojalo. Sustinski buduci period bice ciscenje VMRO DPMNE-a od kriminalaca u njenim redovima, od uticaja stranih sluzbi I prodatih dusha. Padom Nikole Gruevskog pale su I albanske političke akcije, koje su bile najvece u vreme njegove vladavine kada je Makedonija de facto funkcionisala kao federacija, a de jure kao unitarna drzava. To se vise ne sme ponoviti.

Marin

pre 6 godina

Srbija nebi nista izgubila ulazom u NATO. Na kraju krajeva sve mi male siromasne zemlje smo necije kolonije. Kako neko moze imati suverenitet i vanjski dug od 10000000000 dolara ili eura

vlada

pre 6 godina

I Kalinjingrad je okružen NATO poltronima, pa mu ništa ne možete! .....nije za poredjenje (?) ....hajde probajte!

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija