• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

23.06.2017

08:09

DA SRBIJE NEMA TREBALO BI JE IZMISLITI! Naša zemlja zahvaljujući Vučiću ponovo postaje NAJVAŽNIJA GEOPOLITIČKA TAČKA EVROPE!

Politika

DA SRBIJE NEMA TREBALO BI JE IZMISLITI! Naša zemlja zahvaljujući Vučiću ponovo postaje NAJVAŽNIJA GEOPOLITIČKA TAČKA EVROPE!

Podeli vest

Srbija je geopolitička tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i da je nema trebalo bi je izmisliti, kaže iskusni diplomata Vladislav Jovanović

 

Srbija je neutralna, nikome nije pretnja i predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila, kazao je ovaj iskusni diplomata.

- Srbija je u geopolitičkom smislu tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i NATO-a i ODKB-a, i Nemačke i Turske, i Albanije i Mađarske... Najnoviji povod za takvu ulogu jeste inauguracija predsednika Aleksandra Vučića. Da Srbije nema - trebalo bi je izmisliti - to za Sputnjik tvrdi iskusni diplomata Vladislav Jovanović, koji objašnjava je da svetski poredak koji je bio formiran posle Hladnog rata na bazi sile intervencionizma i diktiranja političke, ekonomske i druge volje svima drugima na izmaku. 

 

 

- Formira se novi globalni poredak koji ima puno kriznih tačaka i koji ne može da zadovolji snage koje gube raniju premoć. A opet, otežava se stabilizovanje novih uticajnih zemalja i regiona koji traže veću jednakost i pravičnost u raspodeli moći, pa i svetskih bogatstava - uočava Jovanović. 

Povodom činjenice da će danas u Beogradu biti više sukobljenih strana, pa i pripadnici NATO-a i ODKB-a, Jovanović dodaje da je Srbija neutralna država, nije nikome pretnja i na neki način predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje, srednje i male, mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila. 

Tanjug

- I s te strane je ovo šansa i za Srbiju i za druge. Ohrabrivanje nade i mogućnosti da je i taj takozvani treći put moguć, što znači put van blokovskih i regionalnih udruživanja. Naročito put van vojnih organizacija koje imaju hegemonističke ili osvajačke namere i pretenzije u odnosu na svoje susedstvo, pa i protiv drugih protivnika - sugeriše Jovanović za Sputnjik. 

To je i šansa, napominje ovaj diplomata, za veoma udaljene velike sile koje u ovom trenutku praktično nemaju plodotvornih kontakata da za trenutak zastanu i vide da je svet moguće uređivati na drugi način. 

- Da se poslužim nekadašnjom devizom jednog britanskog političara - novi vetrovi duvaju. U ovom slučaju teško je govoriti o duvanju takvih vetrova u celoj Evropi, jer je obrnut slučaj, ali činjenica je da se afirmiše jedna zemlja koja pokazuje da je moguće održati svoju sopstvenost i nezavisnost u najtežim mogućim uslovima koji su sadašnji i da još bude poželjno mesto za okupljanje i antagonizirajućih strana i zemalja i vojnih saveza - podvlači Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Radisav

pre 6 godina

Dobro je sto se pojavio covek poput Vucica koji je Srbiju vratio na pravi put.

kiki

pre 6 godina

Srbija vec postoji i treba je samo mnogo voleti i graditi njenu bolju buducnost .

nada

pre 6 godina

Srbija je zahvaljujući Vučićevom radu Srbija je postala jaka država i zbog toga nema potrebe da se izmislja.

Levi

pre 6 godina

Mnogo napora je Srbija uložila da postane država kakva je danas.

Stole

pre 6 godina

Nema lepše zemlje na kugli zemaljskoj od Srbije.

Zakasnili smo

pre 6 godina

Ajde budimo iskreni Pogledajte na politicku mapu Srbija je crna rupa Evrope Da nema problema oko Kosova ne bi nas niko ni spominjao

Draza

pre 6 godina

Divno... i jeste zasluzan... sve pohvale nasem predsedniku.

Ceca

pre 6 godina

Trebao nam je samo neko ko će Srbiju staviti na njeno mesto. Vučić je uspeo u tome.

mila

pre 6 godina

Da nema ovakvog presednika trebalo bi ga izmisliti!

Jana Malic

pre 6 godina

Srbija postaje stub stabilnosti na Balkanu i sve znacajnija tacka ...

Mirjana

pre 6 godina

O Srbiji ce se tek pricati posle danasnje Vuciceve inauguracije. Mnogo vazna imena ce prisustvovati, sto samo govori koliko je Vucic cenjen.

Dejan Tomovic

pre 6 godina

Zahvaljujuci Vucicu i njegovom vrednom radu postali smo najvaznija zemlja u regionu. Ceo svet danas zna za Srbiju. Niko vise ne sme da nam postavlja ultimatume.

deda Raša

pre 6 godina

Ovo me podseti kad sam bio u JNA, pa sa jedne strane na kapiji pise DOBRO NAM DOSLI, drugu stranu, ko je bio u vojsci znate i sami.

Nemanja

pre 6 godina

Vucic vredno radi i donosi odluke u interesu gradjana. Rezultati su ocigledni.

mile

pre 6 godina

Srbija sve vise napreduje i postajace sve vaznija tacka geopolitička Evrope

Jovana

pre 6 godina

Ključ mira i stabilnosti kao i centar zbivanja je Srbija svojim gostoprimstvom i napretkom u reformama!

mira

pre 6 godina

BRAVOVO VUCICU ,ZIV BIO STO GODINA STOSI PREPORODIO OVU ZEMLJU KOJA JE BILA NA IVICI PROPASTA..\n

srbenda iz backe topole

pre 6 godina

Koja budalastina od naslova i podnaslova..!!

vladbgd

pre 6 godina

Dok su maneken Tadic i njegovi DOS-ovci bili na vlasti, Srbija je sluzila kao otirac. Hvala Bogu prodje i to.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija