• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

24.06.2017

19:58

(VIDEO) AMERI RUŠE VUČIĆA I BALKANSKU UNIJU! Vašington u panici zbog Srbije, po svaku cenu želi da zaustavi srpskog predsednika!

Politika

(VIDEO) AMERI RUŠE VUČIĆA I BALKANSKU UNIJU! Vašington u panici zbog Srbije, po svaku cenu želi da zaustavi srpskog predsednika!

Podeli vest

Evropa je raspoložena da odvoji početni budžet za realizaciju "balkanske unije", posebno Nemci, koji ne kriju da bi pod plaštom ekonomskog plana, to u stvari bio politički projekat koji bi balkanske države udaljio novih podela. SAD su taj plan, međutim, dočekale na nož i čine sve da ga u startu onemoguće

Formiranje zajedničkog tržišta u regionu donelo bi dobro svim zemljama, složili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje Johanes Han. I to više puta, uz konstataciju da bi zajedničko tržište bivših republika SFRJ koje su van Evropske unije (bez Slovenije i Hrvatske), uz dodatak Albanije i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, koja je pod protektoratom UN, udružilo tržište od 20 miliona ljudi, piše Sputnjik. 

Plaše se Rusije i Putina

Dodatni problem u stvaranju ovakve regije Amerikanci vide i u činjenici da je Srbija inicijator ove ideje. Zaplašeni ruskim uticajem na Balkanu i činjenicom da Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Amerikanci u svojim projekcijama već vide ovu regiju koja ekonomski jača preko Srbije, a na korist Rusije

Strah od Beograda

Međutim ta ideja, koliko god puta bila ponovljena nikako se ne prihvata pre svega u Vašingtonu, Albaniji i na Kosovu, ali ni u Crnoj Gori.

NOVA NEMAČKA STRATEGIJA ZA ZAPADNI BALKAN: Šta je "Maršalov plan" i šta donosi zemljama regiona!

S obzirom da su sve te države male, sa slabom ekonomijom, uskim prostorom za plasman roba, posebno kada je reč o izvozu van regiona, nije jasno zašto je ta ideja dočekana na nož. Jedini razlog mogao bi mogao da bude politički - strah da bi Srbija, kao "ekonomska" centrala na regionu, mogla da postane i centralna politička tačka i to ne samo Brisela.

Crnogorsko i albansko odbijanje da se udruže u kako tvrde "mini ekonomsku Jugoslaviju" nema osnova jer njihova tvrdnja da bi udruživanje u takav projekta udaljio ovaj deo Balkana od ulaska u EU, prosto ne pije vodu. 

PUTIN PRAVI BALKANSKU ČETVORKU! Potvrđeno, u savezu Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH!

Evropskoj uniji, mnogo je lakše da u svoj zagrljaj primi države koje su ekonomsko stabilne, nego države koje će morati stalno da drži na infuziji parama svojih državnih obveznika. Međutim, očigledno je da je strah od jake Srbije jači od njihovih ekonomskih interesa.

Srbija kao država nema teritorijalne pretenzije ni prema jednom svom susedu. S druge strane, i Srbija ima cilj da što pre postane članica EU, dakle, ide u istom smeru kao i ostale države koje čekaju da se kapija EU za njih otvori. 

AP PHOTO

U isto vreme, ako pare govore univerzalnim jezikom logično je da bi ekonomska saradnja bila ujedno i temelj da se večito uzjogunjeni Balkan - umiri. Ali možda je baš u ovome "kvaka"...

Ni Amerika, ali ni Turska, koje imaju poprilično bliske odnose sa državama koje se i najviše bune protiv ove ideje - Albanijom i Crnom Gorom, nisu sklone mišljenju da je ova ideja dobra. Za to navode i više razloga.

EKONOMISTI PODRŽALI VUČIĆEV PLAN: Carinska unija otvara 80.000 novih radnih mesta u regionu!

Turska jer bi joj na ovaj način bilo oduzeto malo, ali blisko tržište, a Amerika jer bi ekonomska stabilnost država čijom politikom sada upravlja "daljinskim upravljačem", mogla da se otme kontroli, da ne kažemo - mogle bi da počnu da misle svojom glavom. 

To bi Americi faktički jako suzilo politički uticaj na Balkanu, sa kojim očigledno još nije završila jer upravo iz ove svetske velesile čuje se da je potrebno prekrojiti granice Balkana, jer ovako kako su ih sašili - nisu dobre.

Amerima smeta Srbija

Dodatni problem u stvaranju ovakve regije Amerikanci vide i u činjenici da je Srbija inicijator ove ideje. Zaplašeni ruskim uticajem na Balkanu i činjenicom da Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Amerikanci u svojim projekcijama već vide ovu regiju koja ekonomski jača preko Srbije, a na korist Rusije.

SAD i Turska, koje imaju poprilično bliske odnose sa državama koje se i najviše bune protiv ove ideje - Albanijom i Crnom Gorom, protiv su Vučićeve ideje

Jedan američki ekonomista je u svojoj analizi kako bi se ova ideja odrazila na američko pitanje na Balkanu čak bio izričit u tome da nikako ne treba dozvoliti takvu vrstu ujedinjenja, jer bi to "zacementiralo" Rusiju na Balkanu.

VUČIĆ ZA HRT: Odnosi Srbije i Hrvatske kičma odnosa u regionu!

Evropa je raspoložena da odvoji početni budžet za realizaciju ove ideje, posebno Nemci, koji ne kriju da bi pod plaštom ekonomskog plana u stvari to bio politički projekat koji bi balkanske države udaljio od ideje novih podela.

Sa druge strane, Evropa, bar tako njihovi stručnjaci ocenjuju, ima i sopstvene interese da se ovakva ideja realizuje, jer i njih zanima Rusija. A s obzirom na odnos Srbije sa Rusijom, Brisel bi mogao mimo Amerike da stvara paralelnu, da ne kažemo "tajnu" vezu sa Rusima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 6 godina

Царинска унији баш не одговара Србији јер угрожава споразум о слободној трговини са РФ, који други у региону немају, исто се односи и на поглавља 29 о царинској унији, ништа то Србији не одговара, него постојећа ситуација коју Србија сада ужива.

Vladimir

pre 6 godina

To je apsolutno netačno, da ne kažem "nonsense"... Ovakva vrsta udruživanja ne mora da bude sprovedena po crno/belom modelu, jer osim vertikalne kontrole akumulacije sirovina po pitanju njihovog porekla, postoje i horizontalne kontrole koje mogu biti ugradjene u mehanizam sertifikovanja porekla svih roba proizvedenih na ovom području. Svi bilateralni sporazumi koje imaju sadašnje Države Balkana ostali bi na snazi i nakon stvaranje ekonomske konfederacije, što u ovom trenutku i predstavlja najveći problem okolnoh zemalja.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Много је "кучића", што би рушили Вучића...Ал* њима треба заправо .... - "РОТВАЈЛЕР" .... за један такав посао...!!

vlada

pre 6 godina

....i da jesi , i da nisi, svaka čast /očekivana/ na dostojanstvu i principijelnosti! Tako se ponaša državnik, koji je odgovoran svom narodu! I ne mislimo da ne znaš, to što znaš, da ne razlikuješ interes od prijatelja, da praviš "nemogući" balans, za koji MOŽDA i nemaš snage, u odnosu na volju i želju na kompromis da narod uspe i opstane na ovim prostorima! Ako uspeš Vučiću, ulaziš u srpsku istoriju "zlatnim slovima", a to je MNOGO više od svog bogatstva ovoga sveta!

M2

pre 6 godina

Zar ovo nisu dokazi ko je kriv za rat u SFRJ i ko ga je hteo dok Evropa nije, zasto je Milosevic satanizovan kao otpor kada Srbija nije imala zastitu slabe Rusije tada i Jeljcina? Pa zar nisu to i dokazi kome je smetao Djindjic koji nije pristao da ponizi Srbiju i sprovede nametnuta obecanja kada je podrzao uticaj Nemacke gde su umanjeni uticaji onih koji i danas mesetare po svetu?

mara

pre 6 godina

Male zemlje Ameri mogu da kontrolisu i da ih odvoje od EU.

dina

pre 6 godina

Karadaci i Siptari su potpuno pod kontrolom Vasingtona,otud i njihovo protivljenju svega sto dolazi iz Srbije...taman i njima islo u korist.

XXL

pre 6 godina

Pa ameri rekoše da je Ovaj naš 'faktor stabilnosti' šta sad bi? Isto su govorili i za Slobodana Miloševića '89.g./'90.g. pa videsmo kako je kad te amer hvali ...

RINGISPIL

pre 6 godina

Vucic samo jos jednu stvar treba da uradi a to je da javno kaze da americka politika na balkanu ugrozava NACIONALNU BEZBEDNOST svih drzava u Evropi jer na tlu balkana formira KALIFAT a po evropi seje strah od terorizma koji sama izvozi u evropu. Tacka.

Zana

pre 6 godina

Mnogi ce sada biti u panici zbog ne adekvatne saradnje I rada.

Laza

pre 6 godina

Neće oni moći ništa da urade Srbija je stabilna država koja sve više jača i uz pomoć Nemačke uspećemo da se izborimo za bolju budućnost.

David

pre 6 godina

,,Svako prekrajanje granica na Blkanu vodi u rat i svaki rat u novi rat.Stoga je rešenje balkanskog pitanja u ujedinjenju balkanskih naroda u državu-uniju u kojoj će biti zadovoljeni apetiti i onih koji bi VALIKU Srbiju,Albaniju,Hrvatsku......Još su srpski Socijalisti u Kraljevini Srbije zastupali ovu ideju ali to nije odgovaralo Zapadu...Engleskoj, Njemačkoj, Americi...To je još uvek tako a oni će lako stvoriti problem a potom se pojaviti kao spasitelji.Ekonomska samostalnost u što većoj meri definiše i političku slobodu a to svetskim mešetarima nikako ne odgovara. Kako god oni nas guraju u ruke našim prirodnim saveznicima Rusima.Lično,hvala im.

DEDA RAKA

pre 6 godina

U NATO-vskoj tvrdjavi zvrju rupa prazna - bombardovali Srbiju - e to im je kazna. Neće Srbi u NATO ni za kakve pare - sa Rusijom neće bratstvo da pokvare. Na silu se ništa dobro ne postiže - Rusi su nam miliji i srcu su bliže ! Zato im i sada stavljamo na znanje - članstvo u NATO veliko je s..s..samoponiženje!

Sanja

pre 6 godina

Jos jedan dokaz koliko je ta ideja dobra za zemlje regiona , cim se uvi bune.

Dejan

pre 6 godina

Na žalost opet se Amerikanci postavljaju kao problem u odnosima sa regionom!\nMora se pojačati diplomatija sa njima i naći minimum interesa zarad boljitka Srbije!\n

nataša

pre 6 godina

Neće to ići tako lako kako su oni mislili.Jer Srbija nije ono što je bila 90-tih godina.Bolja saradnja sa Rusijom I Kinom je značajno promenila odnose snaga!\n

Darija

pre 6 godina

Zemlje regiona trebaju da stave prst na celo i pitaju se zasto kad ce da pristupe toj uniji jer je ocito da smeta a kad smeta znaci da bi zemlje regiona postale jace i uspesnije.

moso

pre 6 godina

Njima ne odgovara jaka Srbija, zato i pokušavaju da naprave haos

Maka

pre 6 godina

Carinska unija bi ponajvise odgovarala Srbiji jer su to drzave gde Srbija ima Suficit u izvozu.

Fedja

pre 6 godina

Smeta im da region ojaca i pokida lance zavisnosti od SAD pogotovo u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.Ne treba nikom nova Jugoslavija ali ekonomski pakt - treba!!

Dajana

pre 6 godina

Vucic zna da nije isto imati par trzista od po 2 - 7 miliona i jedno od 22 miliona , sta ce nam neka nova SFRJ kad svi mozemo svoje interese ostvariti kroz carinsku uniju bolje nego ikad.

Mile

pre 6 godina

Sta je problem?...sad vam odgovara inicijativa Njemacke a devedesetih je ona bila protiv vas..koji licemjeri..a opet bi vi da zamajavate zapad o ekonomskoj suradnji a zapravo bi opet da stvarate jugu(nasrecu bez Hrvatske)gdje cete dominirati i posrbljavati bosance,crnogorce,makedonce i albance i jos da zapad po kojem tolko serete to financira..dobar plan ali nece moci rodaci opet..

bbb

pre 6 godina

Dok je narod uz njega, Vučiću niko ništa ne može.

perica10

pre 6 godina

Dokle god Vucic ima gradjane Srbije na svojoj strani, niko mu nista ne moze iz sveta.

Filip

pre 6 godina

Vasington moze samo da sanja rusenje Vucica, njega gradjani Srbije podrzavaju i nece se okrenuti protiv njega.

Velimir

pre 6 godina

Ukoliko bude pameti na Balkanu, a verujem da hoće, SAD neće moći da spreči da se ovde grade neki novi, bolji, odnosi. Balkan može postati toliko stabilan, da velike sile neće moći da se poigravaju sa sudbinama naroda.

ana

pre 6 godina

verovatno je to dobra ideja,cim Ameri prave problem.

marko

pre 6 godina

Nece Amerikanci dozvoliti da ojaca Srbija jer time jacaRuski uticaj na Balkanu ... Zato i okruzuju polako Srbiju NATO poslusnim zemljama kako bi se Srbiji slomila kicma i ona rasparcala ako ne udje u NATO .... zato ce predsednik Srbije Vucic i vlada biti na velikim mukama u narednim godinama i pod velikim pritiskom ... Ja iskreno verujemu dobre namere predsednika Vucica za dobrobit svih naroda u regionu ali izgleda da se to nekom ne svidja...

Lala iz Banata

pre 6 godina

Исто нас тако ономад и Хитлер окружио...И на крају шта је било..." Прц-Милојка", ...- добио "Станојка"...!! Слабо ти Амери знаду Историје...

blagoje supic

pre 6 godina

smesno da nije zalosno da je vasington u panici.

Tamara

pre 6 godina

Vucic nema cega da se plasi, iza njega stoje rezultati.

Dajana

pre 6 godina

Vucic ce u Vasingtonu da utvrdi i saradnju sa SAD podigne na visi nivo, ne sumnjam.

Ivana

pre 6 godina

Srbija je jaka i stabilna i neće moci više iko da je baci na kolena.

Vodolija

pre 6 godina

Formiranje carinske unije u regionu bi pomoglo svim državama da bolje i više trguju i ostvaraju suficit.

u magnovenju

pre 6 godina

Šta će to nama? Srbija može to što ima za izvoz da izvozi u Rusiju.

minam

pre 6 godina

Istina je jedna Vucic smeta jer radi u interesu Srbije i gradjana Srbije.

Hedona

pre 6 godina

Kolio mi znamo Amerikanci SFRJ rasparčali nas na sitne komadiće, ali su videli da su pogrešili, to nije Vučić uradio već Sloba kada je došao na vlast 1990, tada je Sloba dobio izbore. Aleksandar Vučić gradi odnose sa državama u regionu.

Dejan Tomovic

pre 6 godina

Amerikancima je jasno da Vucic postaje sve uticajniji.

Slavoljub

pre 6 godina

Ne mogu Amerikanci protiv volje naseg naroda. Vucic je legitimno izabran, mi smo ga izabrali. Oni mogu da ga vole ili ne vole, Vucic ostaje tu gde jeste.

Branko

pre 6 godina

Mogu samo da pokusavaju, al sto kaze stara Njegosova " Tvrd je orah vocka cudnovata, ne slomi ga al' zube polomi".

yolika

pre 6 godina

mogu ameri d aga poljube u ...ruku i nista vise

zarko

pre 6 godina

ameri su pod kontrolom ..medvedja sapa ih je smirila

ranko

pre 6 godina

Neka rade oni šta hoće i šta misle, ali nije ni Srbija slaba i nejaka. Ima i Srbija razvijene bilateralne i prijateljske odnose od Zapada do Istoka.

OliveraG

pre 6 godina

Misllim da je saradnja u svim zemljama bila odlica ideja,jer to doprinosi jacanju privrede malim zemljama kao sto je Srbija

Dejan

pre 6 godina

Jos jednom nam se ponovo namece volja neke velesile, kao i uvek tezak period je pred nama, ali kao i uvek pobedicemo.

Greder

pre 6 godina

Ma ameri uvek u strahu od "Velike Srbije" pa im se i ovo sada pričinjava ko a je taj prijekat na delu, a u stvari "carinska unija" je ono što male ekonomske zemlje treba da učini jakim i odvoji, upravo od američkog uticaja i davanja crkavice narodima na balkanu. Oni su svesni da ovom unijom Srbija koa njen inicijator i predvodnik ima ogromnu političku mo i ekonomsku moć, ne samo na Balkanu, već i u Briselu pa i u "Azijskoj uniji", a EU bi preko nas kao tjni lanac mogla da pristupi Slobodnom tržištu Rusiji i aziskoj uniji milijardijskom tržištu u svetu. I ja da sam na američkom mestu bih bio i te kao ljubomoran i pnižen činjenicom, da nisam više svetka broj 1.

Sale

pre 6 godina

Srbija dize svoj ugled u svetu i nismo vise kao u vreme Borisa Tadica da zapad moze komandovati nama.

zaf

pre 6 godina

Ne znam zasto Ameri ovo rade, mada su oni uvek bili protiv Srbije, tako da mi je sve jasno..

vev

pre 6 godina

kako je lep snjati...niti Tramp na karti moze da nas nadje, niti zna ko ovde ima koju funkciju! O, da! Volela bih ja da oni rhte pred nama, mnogo godina.... ali to ozmo da sanjamo

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija