• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

28.06.2017

17:59

(VIDEO) NEMA FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA BEZ ODOBRENJA SRBA: Šef NATO Haradinaju i Tačiju  pokazao čiji je Kosmet!

Politika

(VIDEO) NEMA FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA BEZ ODOBRENJA SRBA: Šef NATO Haradinaju i Tačiju pokazao čiji je Kosmet!

Podeli vest

Šef NATO Jens Stoltenbergeb poručio je da zapadna vojna alijabnsa apsolutno poštuje neutralnost Srbije i da svaka zemlja ima pravo da odabere svoj put, i odluči hoće li postati deo NATO ili ne. Srbija to ne želi, i mi to poštujemo, istakao je Stoltenberg

Sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO alijanse počeo je danas u Briselu, a "Blic" je iskoristio priliku da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kako vidite srpsku politiku neutralnosti? Smatrate li da je takav model održiv u današnjem svetu i konstelaciji snaga, naročito kada je Srbija praktično okužena NATO članicama?

- To je na Srbiji da odluči. NATO apsolutno poštuje neutralnost Srbije. Smatramo da je izuzetno važno da svaka zemlja ima pravo da odabere svoj put, i odluči hoće li postati deo NATO ili ne. Srbija to ne želi, i mi to poštujemo. 

Nedavno sam posetio vašu zemlju, sreo se sa tadašnjim premijerom Vučićem. Imamo dobar odnos, nedavno je moj zamenik bio gost na njegovoj inauguraciji, a moram da kažem da se unapred radujem saradnji sa Anom Brnabić 

To je pravo svake suverene i nezavisne zemlje, a Srbija to jeste. Moram da kažem da su neki od najbližih saveznika NATO zapravo neutralne zemlje, poput Švedske i Finske. 
Imamo vežbe, sarađujemo, razgovaramo, delimo informacije, a istovremeno poštujemo njihovu neutralnost. NATO izuzetno ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom. 
Nedavno sam posetio vašu zemlju, sreo se sa tadašnjim premijerom Vučićem. Imamo dobar odnos, nedavno je moj zamenik bio gost na njegovoj inauguraciji, a moram da kažem da se unapred radujem saradnji sa Anom Brnabić. 

Ali, Srbija nije Švedska i Finska? Mi smo u delikatnijoj poziciji, pre svega zbog odnosa sa Rusijom?

- Ponavljam, to je na vama da odlučite. Poštujemo vašu odluku, kakva god bila. Reći ću vam samo da i naša članica Norveška ima saradnju sa Rusijom, tj. sprovodi zajedničke vežbe na severu Evrope. Ne verujemo u izolaciju Rusije, već u dijalog sa Moskvom.

(VIDEO) AMERI UPORNI, U NIŠU JE PUTINOV ŠPIJUNSKI CENTAR! Beograd odgovara: To je zajednički humanitarni centar i naš i Ruski!

Šta mislite o najavi formiranja kosovske vojske? Može li to narušiti bezbednost na Balkanu?

- Za nas je jako bitno da se takvo formiranje obavi u skladu sa svim pravilima i ustavom.

(VIDEO) PUTIN POSLAO KGB NEMAN DA SREDI STVARI NA BALKANU! Moskva želi da spreči širenje NATO, SRBIJA SE NALAZI IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA!

Ne biste se protivili?

- Mi smo fokusirani na konsultacije i bliske kontakte sa Kosovom po tom pitanju. Izrazio sam zabrinutost po pitanju nedavne inicijative o formiranju kosovske vojske bez ispunjavanja potrebnih uslova. Tačnije, bez pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu. Formiranje vojske mora da prođe kroz parlamentarni proces i bude u skladu sa Ustavom.

Beta

Da li bi davanje diplomatskog statusa ruskom Humanitarnom centru u Nišu bilo prelaženje crvene linije za NATO?

- To je vaša odluka. Vaša stvar. Ja se radujem našoj saradnji sa Srbijom, održavanju vežbi za vanredne situacije (u slučaju prirodnih nepogoda) sledeće godine, koje redovno sprovodimo. Nedavno smo takvu vežbu imali s Ukrajinom. Sada će domaćin te vežbe biti Srbija. To je ono čemu se radujem. A o Rusima, morate odlučiti sami. Mi se u to ne mešamo.

PEPE ESKOBAR: BALKANU SPREMAJU PAKAO SIRIJE! Ovog puta NATO intervenciju sprečiće RUSKE RAKETE!

Imate li komentar na to sto je 300 italijanskih vojnika tužilo NATO zbog toga što su dobili neizlečive bolesti nakon službe na Kosovu, koje je gađano osiromašenim uranijumom?

Mi smo na Kosovu da pomognemo da se stabilizuje region i izbegnu nasilje i neredi. KFOR snage su važne jer su ključne da osiuraju da sve etničke grupe žive mirno. Sreo sam se sa Srbima s Kosova, koji su srećni što je kFOR tu. O uranijumu ne mogu da govorim jer tad nisam bio deo NATO

 

- Mi smo na Kosovu da pomognemo da se stabilizuje region i izbegnu nasilje i neredi. KFOR snage su važne jer su ključne da osiuraju da sve etničke grupe žive mirno. Sreo sam se sa Srbima s Kosova, koji su srećni što je kFOR tu. O uranijumu ne mogu da govorim jer tad nisam bio deo NATO.

ŠANSE SRBIJE DA SE IZVUČE BEZ ŽRTAVA RAVNE SU NULI: Prekomponovanje Balkana nosi ozbiljne rizike po Beograd!

Kako komentarišet pisanje stranih medija o rastu ruskog uticaja na Balkanu, naročito u Srbiji, koja je, po pisanju Politika, dodeljena Nikolaju Patruševu?

- Vidimo da je Rusija izuzetno aktivna na zapadnom Balkanu. Dokle god je to otvoreni diplomatski dijalog, to je u redu. Ali, videli smo da je Rusija pokušavala da utiče na političku situaciju tajnim kanalima, poput dešavanja tokom crnogorskih izbora. 
Nadam se i verujem da je Srbija u stanju da se izbori sa Rusijom i zadrži i integritet i sačuva se od spoljnih pritisaka i uticaja. Takođe se nadam da će Crna Gora uspešno dovršiti sudske procese protiv svih koji su odgovorni za pokušaj izazivanja državnog udara.

informer.rs

Jeste li zabrinuti za bezbednosnu situaciju na zapadnom Balkanu?

- Pomno pratim stanje na Zapadnom Balkanu. Videli smo da nasilje i rat mogu da izbiju veoma lako. To je ogroman problem za ljude koji tu žive, i koji su već iskusili veliku patnju. NATO je okončao dva rata na Balkanu, a očekujemo da nam Srbija pomogne da do toga više nikad ne dođe.

ROGOZIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Daćemo Srbiji sve što joj treba, a AKO NAS NAPADNE NATO - UNIŠTIĆEMO IH!

Šta pamtite iz vremena kada ste kao dete živeli u Beogradu?

- I dalje se sećam ćevapčića i punjenih paprika. Volim što sam taj deo života proveo u Srbiji, imam lepa sećanja.

Vojska Srbije nalazi se na administrativnoj liniji sa Kosovom i u svakom trenutku je sprema na da zaštiti naš narod u južnoj pokrajini!!!

I žandarmerija budno prati svaki pokret militantnih Albanaca!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Sve bih poverovao, da nemam... iskustva...!!

rastko

pre 6 godina

Veru u tu kaznenu ekspediciju mogu da imaju samo blago retardirani dupeuvlakaci koji se uvek priklone jacem ! Vucic je zauzeo odlican stav i to ce ih drzati na distanci od teritorije na kojoj su napravili masakr 21veka ! Cak i saradjivati u humanitarnim akcijama sa njima je greh ali radi mira u kuci moze se oprostiti !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija