• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.06.2017

19:05

SRBIJA ĆE OPSTATI SAMO AKO SEDI NA DVE STOLICE! Autorski tekst Željka Cvijanovića koji morate pročitati!

Politika

SRBIJA ĆE OPSTATI SAMO AKO SEDI NA DVE STOLICE! Autorski tekst Željka Cvijanovića koji morate pročitati!

Podeli vest

Masovnost međunarodnog odziva na Vučićevu inauguraciju, i to i sa Zapada i sa Istoka, pokazala je da Srbija nije nevažna zemlja

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović, novinar koji sa zapanjujućom tačnošću godinama predviđa sled događaja u srpskoj politici, tvrdi da je jedina formula za opstanak Srbije trajno "sedenje na dve stolice" i saradnja i sa Zapadom i sa Istokom.

Prenosimo vam ovaj tekst:

1. Srpska opozicija liči na onu vrstu domaćica koje ne čiste kuću po planu o kućnoj higijeni, već na nervnoj bazi. Njihove kuće, i kad su čiste, nisu to po potrebi čistoće i pristojnog života, već da gospođa ne bi pošandrcala. Opozicija radi isto što i nervozne domaćice: Kad Vučića napada - a napada ga često - ne čini to po nekom planu njegovog rušenja, već na nervnoj bazi. I to se vidi po tome što redovno Vučića ne tuku tamo gde je slab, već tamo gde su im se naložili živci. Imaš sto tema da napadneš Vučića, ali ga ne napadaš na temi inauguracionog prijema jer je napravio jak regionalni i solidan međunarodni skup. Na toj temi je jak kao zemlja, a oni koji ga napadaju tu samo pokazuju koliko su se iznervirali.

2. Šta je zaista pokazao Vučićev inauguracioni prijem? Prvo, da je Srbija zemlja važna nesrazmerno svojoj veličini i snazi. Drugo, masovnost međunarodnog odziva na Vučićev prijem, i to i sa Zapada i sa Istoka, pokazala je, osim toga da Srbija nije nevažna zemlja, da je na njenom čelu čovek koji nije razvejao nade ni Zapadu ni Istoku, koji se trude oko Srbije.

(FOTO) PORUKE DRŽAVNIKA: Pročitajte kompletan inauguracioni govor predsednika Aleksandra Vučića!

3. Nasuprot onog što zastupaju nosioci ideje o slaboj i nevažnoj Srbiji - da je ona okružena NATO zemljama - možda bi se moglo reći i da je NATO ozbiljno podriven u Jugoistočnoj Evropi, budući da Srbija nije ušla u njega. Na inauguraciji Vučić je od najvećeg srpskog nedostatka - geopolitičke polivalentnosti srpskog naroda, podeljenog Drinom, Dunavom i Savom - napravio srpski resurs. Makar samo na jedan dan, makar po tome što će mu ono čime je namamio u Beograd toliko stranih sadašnjih i bivših zvaničnika već sutra možda doći glave.

4. Zato o Vučiću možemo da mislimo šta hoćemo, ali teško je poreći da je spiskom važnih zvanica na svom prijemu prilično dobro započeo predsednički mandat. Istovremeno, na takvom skupu poslao je veoma važnu mirovnu poruku, naravno, ne u svet jer bi to bilo pretenciozno, nego u region, odakle Srbiji neposredno preti najveća opasnost.

5. Srpsko opredeljivanje za politički Zapad podelilo bi društvo uglavnom na liniji narod - elite. Istovremeno, striktno opredeljivanje za Istok odmah bi nas odvelo u građanski rat. Formula opstanka Srbije jeste, dakle, u tome da svoje "privremeno" stanje sedenja na dve stolice pretvori u stalno, koncentrišući se konačno na izgradnju srpske države.

(FOTO) SRBIJA SE PREDSTAVILA SVETU U NAJBOLJEM SVETLU: Gosti sa inauguracije odlaze sa vrednim poklonima...

6. Pogoršanje odnosa između Vašingtona i Berlina ne prati popravljanje odnosa nijednog od ta dva centra sa Moskvom. Naprotiv, odnosi se pogoršavaju, na jednoj strani, pristankom Berlina na obnovu sankcija protiv Rusije, a na drugoj, novim američkim napadima na sirijske vladine snage. Šanse Srbije da se izvuče bez žrtava iz ovog geopolitičkog prekomponovanja povećavaju se u svakom savezu u kome učestvuje Rusija. Sve dok ne postoji dogovor velikih sila o geopolitičkoj ambivalenciji Srbije, ona za tu poziciju mora da se bori i izbori sama. Vučićev prijem neće rešiti taj problem, ali će pokazati da je razumeo šta je osnovno pitanje srpske države i naroda.

7. Srbiju čekaju teški dani. Ti dani biće ispunjeni pokušajima Prištine da pokori Srbiju na KiM. Srbija se, međutim, neće odbraniti oružjem, ali će Kosovo odbraniti ako od svog sedenja na "dve stolice" napravi politiku, dakle, stalno stanje, kome je neophodna podrška velikih sila. Samo to je važno, sve drugo tom linijom dolazi kao rezultat.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
boja

pre 6 godina

postavljajte video jer mi zaposleni nemamo vremene citati vec nabijemo slusalice i slusamo a usput kuvamo i peglamo. hvala

sve jasno

pre 6 godina

u Srbiji niko nevoli ljude koli su dvolični verovatno je i u ostatku sveta isto tako

Nenad

pre 6 godina

Da nije smesno, bilo bi zalosno. Ispada da je ceo svet glup a mi jedini pametni i mozemo za nos vuci. kogaa i kadagod hocemo.

Mirko

pre 6 godina

Nije stvar sedenja na dve stolice vec ,,Provlacenju Srbije kroz iglene usi ,, kako je jednom prilikom rekao Vucic . To doduse izgleda kao magija ,ali zasto ne,i magije se desavju u svetu ,ali vrlo,vrlo retko.licno cu posle izbora premijera verovati u tu magiju.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Седење на..."Две столице"... је практично, ако имате... - ШУЉЕВЕ..!

Nikola

pre 6 godina

Srbija mora da cuva svoju neutralnost jer upravo izmedu istoka i zapada lezi kljuc uspeha.

Maja

pre 6 godina

Srbija se bori da sacuva svoju neutralnost, svoj suverenitet i integritet.

Judina

pre 6 godina

Pročitah i čovek je u pravu, nastavimo li ovim balansom između istoka i zapada, ima da uspemo daojačamo u svim sverama.

eneja

pre 6 godina

Pa bas zbog opsednutosti Vucicem,opozicija tako i prolazi na izborima...sve ostalo im je nevazno.

bata

pre 6 godina

Malo grubo receno "sedeti na dve stolice",ali je to i sustina...za sad nam to poprilicno dobro uspeva.

obrad

pre 6 godina

Treba izvuci sve najbolje i od zapada i sa istoka, zelimo saradnju sa svima to je u interesu naseg naroda i zemlje.

Bojan

pre 6 godina

Ne znam kako, ali Vucic veoma dobro balansira izmedju Istoka i Zapada...retko ko to ume

Boban

pre 6 godina

Srbija danas pre svega gleda svoje interese i ne sedi na 2 stolice nego na više jer sarađuje sa svima i sa istokom i sa zapadom i sa severom i sa jugom.

Ana

pre 6 godina

Ne sumnjam u politiku danasnje vlasti, odlicno ce se oni snaci u svemu

Vrscanka

pre 6 godina

Nasa zemlja svakako vodi politiku u kojoj je ulazak u EU cilj uz isto tako dobre odnose sa Kinom,Rusijom i celim svetom.

duca

pre 6 godina

Srbija nece imati neprijatelje i saradjivace sa svima.

Cvija

pre 6 godina

Kako bismo opstali moramo da balansiramo, jer je to kljuc uspeha.

Slavoljub

pre 6 godina

Srbi ce svakako opstali. Sedeli na jednoj, dve ili pet stolica, mi opstajemo.

Jakov

pre 6 godina

Srbija ne može da bira između istoka i zapada jer nismo samostalni toliko da priuštimo sebi taj luksuz.

Dejan Tomovic

pre 6 godina

Istorija nas uci da sedenje na dve stolice nikako ne moze biti dobra stvar. Ja bih se ipak odlucio da se uzdamo u sebe i svoj rad. Obe stolice da odbacimo i da zasucemo rukave.

Jasmina

pre 6 godina

Srbija je trenutno u tranziciji, investicije nam trebaju i sa istoka i sa zapada i onda je apsolutno jasno da ne možemo da biramo, a i zašto bi?

Bojan

pre 6 godina

Srbija sarađuje sa svima jer nam je to u interesu nećemo da se opredeljujemo za bilo koju stranu.

boki

pre 6 godina

Nama je to jedina i najpametnija varijanta jer prema NATO osecamo gadost i averziju (bar neki od nas) a da ulazimo u direktan savez sa Rusijom i time izazivamo revolt u EU ni to nam nije potrebno.

Srdjan

pre 6 godina

Srbija je sada uticajna zemlja u regionu a u sire ,ali mora nastaviti balansiranje izmedju istoka i zapada

David

pre 6 godina

U Srbiji elita-gospoda bi na zapad,oni iz fabrika,livada i njiva su bez rezervno za Rusiju.Oni prvi su vođeni interesima ovi drugi iskrenim poštovanjem-ljubavi,verom. Ovi prvi nisu spremni na ličnu žrtvu, ovi drugi će učiniti sve, kao i uvek, da budu svoji na svome ali ako budu morali birati kom carstvu se prikloniti,Rusija nema konkurencije.Zemlju su uvek branili i odbranili ovi drugi a potom se iz mišjih rupa izvlače oni prvi da malo za stolom objasne šta je to urađeno.Dok se odmore ovi drugi,prvi su već na vlasti i goni u zatvore ove druge...

Marija

pre 6 godina

Svako sebi da za pravo da deli savete. Mi imamo osobu koja zna kako se i šta radi i veoma uspešno ovu državu postavlja na čvrste noge.

Danilo

pre 6 godina

Srbija je lider u regionu,najzasluzniji za to je Aleksandar Vucic.

Mladen

pre 6 godina

Srbija treba da saradjuje i sa istokom i sa zapadom i da dobija koristi i od istoka i od zapada

perica10

pre 6 godina

Srbija mora da nastavi sa politikom mira i saradnje sa svima.

Teodora

pre 6 godina

Srbija moze da opstane samo ako saradjuje sa svima

Filip

pre 6 godina

Srbija ima prijatelje na obe strane, moramo nastaviti sa mudrom politikom.

Jovanović

pre 6 godina

Srbija mora da se okrene velikim silama, ka Rusiji i Kini.

Dare

pre 6 godina

Mislim da je sama inauguracija pokazala koliko je Vučić poštovan u svetu i koliko je Srbija poštovana u svetu.

Steva

pre 6 godina

Ovaj tekst jasno govori zašto naša država podhitno mora da dozvoli Rusiji da napravi, nazovimo to kako god hoćemo, u Nišu.

Dex

pre 6 godina

Sigurno je da Srbija mora biti otvorena i prema Istoku i prema Zapadu,to je najbolji put da Srbija ide u bolju budućnost.

Puzovic

pre 6 godina

Srbija daje sve od sebe da ostane na nivou koji je dostignut od 2012.godine pa do danas.

Ana

pre 6 godina

Srbija mora odigrati pametno i mudro sarađivati i sa Rusijom i sa Amerikom

Vanja

pre 6 godina

'' Srbija je istok na zapadu i zapad na istoku'' Rastko Nemanjić.

Higija

pre 6 godina

Srbiji je potrebna saradnja sa Istokom i Zapadom.

Micko

pre 6 godina

Ako puknu ove dve stolice na kojima sedimo,ostaje treca,Kina. A mali zuti nisu nimalo naivni,pre ce nas oni izvuci iz dubioze nego li Rusi.Bracuske nam trebaju politicki i vojno a ekonomski Kina koja trenutno ima najvise sredstava za ulaganje. Od Kineza ocekujem da nas ekonomski poguraju samo zato sto imamo zajednickih interesa.

Darko

pre 6 godina

Srbija svakim danom sve više napreduje, otvaraju se nova radna mesta, penzije su redovne itd. Samo polako, postajemo sve bitniji faktor u svetu i Evropi.

taf

pre 6 godina

Mi zelimo sa svima dobre odnose, nas strateski cilj jeste ulazak u EU sto ne znaci da cemo uvesti sankcije nasim prijateljima rusima.

Marko

pre 6 godina

Srbija sedi na srpskoj stolici pa ostale dve šta god da urade ne ugrožavaju stabilnost srpske!

Olja

pre 6 godina

Srpska politika zastupa srpske interese odnosno donošenje odluka u korist građana !

ZNastasic1

pre 6 godina

Inaguracija je pokazala koliko je Srbija poštovana u svetu i koliko se poklanja pažnja njenom radu u regionu.

Danilo

pre 6 godina

Srbija je opet zahvaljujuci Vucicu na svetskoj mapi bitnijih drzava.

kaća

pre 6 godina

Srbija zna kako da balansira između istoka i zapada, dozirano i sa jednima i sa drugima

Nataša

pre 6 godina

Čovek je sve lepo objasnio,svaka mu čast!n

Dragan

pre 6 godina

Srbija nece sedeti vec ce saradjivati i sa Istokom i sa Zapadom.

Jovan

pre 6 godina

Hteli,ne hteli,mi moramo da budemo neutralni...što i nije tako loše!n

Ostoja

pre 6 godina

Srbiji su najvazniji njeni interesi, kao i interesi njenih gradjana i naroda, pa po cenu sedenja i na 4 stolice .

Dušan Silni

pre 6 godina

Mislim da Srbija ne treba da bira stranu, nego da ostane neutralna u svakom smislu.

Pjer

pre 6 godina

Moramo uveriti nepoverljiv zapad,da ih naši prijateljski odnosi sa Rusijom ,ne ugrožavaju !!

Rambo

pre 6 godina

Sedenje na dve stolice je tesko i opasno ali i korisno.Vucic je veliki diplomata i zna kako se to radi i koristi to za dobrobit Srbije

danilovic

pre 6 godina

Setimo se samo kako je to Tito uspevao da uradi i koliko dugo.Saradnja sa svima ali klanovi unije i to ne ne

Lara

pre 6 godina

Srbija na celu sa Vucicem negovace dobre odnose i sa SAD i sa Rusijom!

Lara

pre 6 godina

Dobri odnosi i sa Rusijom i sa Amerikom su od vaznog znacaja za Srbiju!

Sladjana

pre 6 godina

Mi treba da nastavimo da budemo neutralni i da koristimo benefite toga, samo tako mozemo napredovati i biti lider u regionu.

Nenad

pre 6 godina

Hteli ne hteli, sudbina i polozaj Srbije teraju nas da ostanemo neopredeljeni, kod nas su vrata Evrope.

Mirko

pre 6 godina

Neopredeljenost nas je uvek skupo kostala, mada ni opredeljnost nije bila nista jeftinija.

mala

pre 6 godina

Srbija sama bira predstavnike vlasti i nece pokleci ni pred cijim uticajem.

mala

pre 6 godina

Ana ce uspeti da se izbori sa svim izazovima i svim pritiscima, zajedno sa predsednikom ona ce se botriti za dobrobit Srbije.

Maja

pre 6 godina

Naravno da Srbija nije nevazna zemlja, zahvaljujuci Vucicu koji je uspostavio dobre odnose sa gotovo celim svetom.

zaf

pre 6 godina

Mislim da je greska. Srbija ne sme da sedi na dve stolice, treba da bude neutralna i sa svima u dobrim odnosima, nikako da sedi na dve stolice. Sama inauguracija je pokazala da smo veoma bitna zemlja, koju mnogi u svetu cene.

Milan

pre 6 godina

Srbija je zadnjih godina postala veoma vazan i bitan igrac u svetu.

Mile

pre 6 godina

Srbija treba da bude neutralna kao što kaže naš predsednik i da ne sedi na dve stolice, nego da poštuje i Ameriku i Rusiju.

TijanaK

pre 6 godina

Srbija svakako vise nije nevazna zemlja treceg reda...bravo Vucicu

Mihajilo

pre 6 godina

Vučić zna šta radi, ima dobro odnose i sa EU i sa Rusijom. U toj klackalici dobija najbolje za Srbiju. Kosovo nama jeste najveći problem, Rusija nam pomaže da ga ne izgubimo.

Sale

pre 6 godina

Opozicija je ljubomorna jer je Vučićeva inauguracija bila daleko masovnija od svih prethodnih.

Markoni

pre 6 godina

Ta izraz "Sedeti na dve stolice" je neko izmislio iz Evrope jer su ocekivali da se opredelimo jednoj strani ali to je ustvari saradnja sa svim zemljama u Svetu sto se mnogima ne svidja.

mila

pre 6 godina

Nije to sedenje na dve stolice,kljuc uspeha je u saradnji i sa jednima i sa drugima.

pera ciganin

pre 6 godina

Srbija je vazan faktor u regionu i zato moramo da balansiramosa svima.

Miloš

pre 6 godina

Vucic je dosadasnjim radom uspeo Srbiju dobro da pozicionira.

Nikola

pre 6 godina

Srbija se i zalaže za dobre odnose sa svima.

Branko

pre 6 godina

Mi se i trudimo da sa svima "gajimo" korektne odnose.

jeca1995

pre 6 godina

Srbija mora da odrzi svoju nezavisnost i da se ne priblizi previse ni Zapadu ni Istoku.

kiki

pre 6 godina

Srbija sedi na jednoj i to svojoj stolici,a prijateljstvo i saradnju nudi svima .

Jovana

pre 6 godina

Srbija ne zeli nikoga da vuce za nos kako opozicija kaze, vec da sacuva neutralnost.

Bojan

pre 6 godina

Vucic ce uspeti da od Srbije napravi jaku i uspesnu zemlju.

Marjan

pre 6 godina

U predhodnim godinama mnogo je rađeno da Srbija ima ugled I poštovanje širom sveta, ne radi se uvek samo o odnosu istok-zapad. Bitno je imati prijatelje I dobre odnose.

Maksim

pre 6 godina

Srbija balansira izmedju istoka i zapada, Vucic je podigao ugled Srbije u svetu.

Steva

pre 6 godina

Politika neutralnosti je jedini i pravo resenje za Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija