• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.07.2017

21:24

SVE O RODIĆEVOJ PARAMAFIJŠKOJ "HOBOTNICI": Ovako gazda Kurira izbegava porez, njegove 24 firme DUGUJU 118 MILIONA EVRA!

Politika

SVE O RODIĆEVOJ PARAMAFIJŠKOJ "HOBOTNICI": Ovako gazda Kurira izbegava porez, njegove 24 firme DUGUJU 118 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Aleksandar Rodić je napravio takozvani "hobotnica sistem poslovanja", sačinjen od firmi koje su registrovane na njegovo ime i imena njegovih rođaka i saradnika. Stručnjaci kažu da one dobrim delom služe za pranje novca i izbegavanje poreza

Medijski mafijaš, gazda reketaškog 'Kurira' Aleksandar Rodić u Srbiji, SAD i Holandiji ima čak 24 firme koje su u njegovom i u vlasništvu njegovih rođaka i najbližih saradnika, otkriva Informer.

Te firme, za koje se osnovano sumnja da velikim delom služe za pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza, ukupno duguju čak 118 miliona evra, a taj dug višestruko nadmašuje imovinu kojom raspolažu, pokazalo je višenedeljno istraživanje naših novinara i stručnih saradnika.

Reketiranje preko firme?!
Najslikovitiji primer je "Balkan njuz grupa", koja ima dug od čak 34 miliona evra. Ovu 'fantomsku' firmu Rodić je najverovatnije koristio za pranje para u okviru svojih reketaških poslova

Dugovi do plafona

Naša istraga je pokzala da je Rodić zapravo napravio takozvani "hobotnica sistem poslovanja", sačinjen od firmi koje su registrovane na njegovo ime, ime njegovog oca Radisava, brata Vukadina i još 22 ljudi, mahom rođaka i bliskih prijatelja.

Od te 24 firme danas je aktivno njih 16, koje imaju dug od neverovatnih 62 miliona evra. Preostalih osam firmi koje su u blokadi imaju ukupan dug od još 56 miliona evra, što je tri puta više od njihove imovine i obrtnog kapitala. Dakle, kada se saberu svi dugovi, odnosno dugovi aktivnih i kompanija u blokadi, on iznosi ogromnih 118 miliona evra!
Jedan od naših saradnika u istraživanju, profesor Ekonomskog fakulteta koji je insistirao na anonimnosti, navodi da ne postoji apsolutno nikakva šansa da se dug od 56 miliona evra, koliko na ime kredita i dospelih obaveza duguju Rodićeve firme u blokadi, ikada vrati.

RODIĆU I PAJTIĆU U PLJAČKI BANKE POMOGLE SUDIJE! Ovako je BANDA sistematski krala naše pare!

- Firme koje nose taj dug otići će u stečaj, a veliko pitanje je kolika je stvarna vrednost njihove imovine. Najdrastičniji i najslikovitiji primer firmi u blokadi je "Balkan njuz grupa", koja ima dug od čak 34 miliona evra. Ovu 'fantomsku' firmu Rodić je najverovatnije koristio za pranje para u okviru svojih reketaških poslova - prenosi naš izvor i potom ilustruje na koji način je Rodić koristio fantomske firme u okviru svojih ucena:

Poreska uprava na potezu

Ivan Raonić, poreski stručnjak, kaže da o ovom slučaju mora da se izjasni Poreska uprava.
- Poreska prva treba da se izjasni i da kaže da li su bili u kontroli kod Rodića i da li su pronašli nešto, ali ona se nažalost ne oglašava. Svako ko može malo bolje da plati savetnika koristi rupe našeg sistema i aljkavost državnih institucija - podvlači Raonić.

- Primera radi, on od neke od svojih žrtava dobije keš od milion evra. Onda nalazi firmu X, čijem vlasniku daje taj keš, a ta firma njegovoj "Balkan njuz grupi" uplati dinarsku protivvrednost u vidu kredita koji nikada neće biti vraćen. Te pare se na kraju sa "Balkan njuz grupe" prebacuju na račun "Adrija medija grupe" i drugih Rodićevih firmi koje drži relativno čiste i koje mu služe za javnu upotrebu... Slično se dešavalo i ako izreketirani biznismen ili političar umesto keša uplati novac sa računa njemu neke prijateljske firme. Upravo ovo objašnjava zašto "Balkan njuz grupa" ima dugovanja od oko 34 miliona evra, imovinu tri puta manje vrednosti, a blokadu od svega dva miliona evra. Nemoguće je da one koji su Rodiću 'pozajmili' novac ne zanima da im vrati te silne milione - objašnjava naš sagovornik i naglašava da je ovde očigledno u pitanju "organizovan sistem za pranje novca i izbegavanje poreza".

Posao za poreznike

I dok niko od nadležnih nije juče hteo da komentariše naša otkrića, ekonomista Miladin Kovačević kaže da je ovo slučaj kojim moraju da se pozabave nadležni državni organi.

- Ovim bi trebalo da se bave poreski inspektori i stručnjaci za borbu protiv pranja novca. Naš poreski sistem, nažalost, nije naročito dobar. Institucije za borbu protiv pranja novca vrlo loše rade od samog početka. Birokratizovane su, dobijaju hrpu papira, ali vrlo malo šta efektivno urade - naglašava Kovačević.

Rodićeva paramafijaška  'HOBOTNICA'

Kada pogledate ovu šemu, verovatno ćete reći da vam ništa nije jasno. To je upravo i bila ideja gazde "Kurira", medijskog reketaša Aleksandra Rodića.

Informer

On je, sa svojim ocem Radisavom, kao što se vidi, napravio sistem takozvane poslovne hobotnice, u kojoj je vrlo teško razmrsiti ko je vlasnik koje firme, ko kome šta plaća, a ko kome duguje. Osnovni cilj mu je, kažu stručnjaci, bio da izbegne porez i maksimalno oteža, pa i onemogući finansijsku kontrolu.

Informer je sa stručnim saradnicima ovu tabelu pravio više od dve nedelje. Utvrdili smo da Aleksandar Rodić sa svojim rođacima i saradnicima ima ukupno 24 povezane firme koje trenutno što državi, što poveriocima i bankama duguju ukupno čak 118 miliona evra (vidite tekst na strani 5). Pozivamo nadležne državne organe da povedu istragu i utvrde punu istinu o više nego sumnjivom poslovanju medijskog mafijaša Aleksandra Rodića.

U međuvremenu, stručnjaci apeluju na hitnu istragu. Tako advokat Željko Simić kaže da bi što pre trebalo ispitati sve sumnje.

(VIDEO) EVO KO SU KURIROVI EKSKLUZIVCI: Jedan šmrče, drugi ucenjuje! PA VI ONDA VERUJTE REKETAŠKOM KURIRU...

- Prilikom uzimanja kredita i raznih drugih oblika međukompanijskog poslovanja, a kada se ide na neke zloupotrebe, koristi se sistem poslovanja koje vi nazivate "hobotnica sistem". To su u stvari razne firme koje ili imaju istog vlasnika ili su preko drugih lica povezani sa istim vlasnikom. Takav sistem svuda u svetu postoji, ali tamo postoje i bolji sistemi proveravanja i zaštite banaka i drugih poverilaca od ovakvih rizičnih poslovanja koja često vode u stečaj, likvidacije i situaciju da se poverioci ne mogu naplatiti - objašnjava Simić.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da je očigledno da su ovde u pitanju sumnjivi poslovi.

- Rodić je svesno ušao u mutne privredne vode da bi izbegao obaveze prema poveriocima i da zametne trag novcu koji ulazi u firme, a koji se u finansijskom sistemu obrće i koji na kraju završi u njegovom i džepu bliskih prijatelja koje zdušno pomaže...

Konačno, potpredsednik SNS Miloš Vučević kaže da očekuje da državni organi ispitaju sve ove činjenice i pokrenu postupke protiv eventualnih počinioca krivičnih dela.

- To što je neko vlasnik medija ili što je "političar" nikako ga ne oslobađa obaveze da svojoj državi plaća porez. Neka Rodić plati porez, pa onda može da morališe i drži predavanja drugima. Kako se približava momenat kada će državni organi morati da reaguju, tako se pojačava odvratna kampanja "Kurira" prema Aleksandru Vučiću - zaključuje Vučević.

UHAPŠEN DEJAN ANĐUS! Rodićev reketaš pao prilikom primopredaje novca!
 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala

pre 6 godina

Niko ne može protiv države,a porez se mora plaćati,tako da će i Rodiću kad tad sve to doći na naplatu.

Dare

pre 6 godina

Rodić bi stvarno mogao da plati taj porez umesto što svakodnevno piše gluposti i reketira ljude.Sramota.

Kiki

pre 6 godina

E moj Rodicu, ne nadaj se da ces proci nekaznjeno. Sticice cete kazna kad tad, a onda neces imati gde. Cak ces i porez da platis i to sa kamatom.

Rada

pre 6 godina

Zato i napada toliko vlast. Duguje ogromnu svotu novca pa mu ne odgovara pravna drzava koja samo trazi svoje.

posmatrač

pre 6 godina

Hitno da reaguju zvanični istražni organi...

riki

pre 6 godina

Verujem da ce pre ili kasnije odgovarati za svoja dela

andreas

pre 6 godina

Pomislite samo koliko je puteva moglo da se popravi, da se izgradi vrtica, obnovi bolnica za 118 miliona evra. E pa utoliko je ovo krivicno delo Rodica teze.

vlada

pre 6 godina

Treba mu oduzeti sve ne samo za porez. I drzava onda izgradi jos dva autoputa.

Ksenija

pre 6 godina

Kako ga nije sramota .Uzeo si zalogaj hleba nasoj deci monstrume .

Marija

pre 6 godina

Kako ga nije sramota da ovoliko novca duguje i jos napada drzavu?

Ivana

pre 6 godina

Rodic je dugo krao od ove drzave a time i od njenih gradjana ne placajuci porez, porez koji obicni gradjani svaki dan na vreme placaju jer znaju da je to za njihovu dobrobit, za dobrobit njihove dece i zbog toga se nadam da ce ovaj tajkun sto pre odgovarati.

gacmen

pre 6 godina

pa sta se ceka vise sto ne hapse govna i siptarske placenike\n

Zoran

pre 6 godina

Vrana vrani oči ne vadi. Kad sam dugovao 4200 din za porez za stan 2012 godine dobio sam espresno opomenu sa pretnjom prinudne naplate. A ovog bubmara svaki dan gledamo na svim mogućim TV programima. Više ga reklamiraju nego Jelen pivo. Njemu niko da se našali da pošalje opomenu.

Stevan

pre 6 godina

Bukvalno je od oca ostalo sinu kriminalno preduzeće.

Realni Demokrata

pre 6 godina

Ovaj Rodić prešišao i Al Kaponea...

Janko

pre 6 godina

U SAD bi za ovoliki dug državi dobio doživotnu robiju.

Igor

pre 6 godina

Utajom poreza Rodic je mnogo ostetio gradjane Srbije i zbog svega mora da pred zakonom odgovara! Niko ne moze da bude iznad zakona.

Jasna

pre 6 godina

Gradjani sa mnogo manjim primanjima svoje obaveze nastoje da revnosno ispune prema drzavi dok je Rodic samoga sebe postavio u bespravni polozaj varajuci drzavu. To je nepravda i njegovom kriminalu drzava mora odlucno da postupi.

ivanjan

pre 6 godina

Rodić bi stvarno mogao da plati taj porez umesto što svakodnevno piše gluposti.

Milka

pre 6 godina

Pa ovo je tesko i reci cifru duga...Ne znam kako on moze mirno da spava sa saznanjem koliko je duzan.

Uglješa

pre 6 godina

Treba se stati na put ovom uzurpatoru u reketašu.

boki

pre 6 godina

Svemu ovome uskoro dolazi kraj jer preterali su u bahaćenju sve moguće granice.

Dejan

pre 6 godina

Rodica spasava samo izmirivanje poreza prema Srbiji.

batica

pre 6 godina

u redi narode on ce u zatvor tamo gde mu je mesto\na da pitam jedno prosto pitanje?\nda li ce drzava zatvoriti nadlezne organe koje su omogucili da utaji pozez.\nopet naslezni se provlaci.prosli\nmiskovic.radulovic i ko zna ko sve\n\n

Marija

pre 6 godina

Mora da plati porez državi ili neka odgovara za to. Za sve postoji rešenje.

Maja

pre 6 godina

Rodić bolje da platibtaj porez umesto što se ovako blamira iširi neistine.

Ena

pre 6 godina

Cist kriminal kome treba stati na put....i to sto pre, da ne ispari kriminalac koji samo blati novinarsku profesiju!

Hedona

pre 6 godina

Ovim bi trebalo da se bave poreski inspektori i stručnjaci za borbu protiv pranja novca. Naš poreski sistem, nažalost, nije naročito dobar. Institucije za borbu protiv pranja novca vrlo loše rade od samog početka. Birokratizovane su, dobijaju hrpu papira, ali vrlo malo šta efektivno urade.Srbija konačno postaje poštena država, u kojoj se poštuju zakoni prava.

Velimir

pre 6 godina

Kako je moguće da ovakav jedan čovek poseduje ovoliki broj firmi, a uzgred i ne plaća porez?Ovde ima mnogo posla za poreske organe. Država ne sme da se odrekne svog prihoda.

Vrscanka

pre 6 godina

Polako Rodiceva hobotnica ostaje bez svojih pipaka.

brane

pre 6 godina

Do sada mu je prolazilo ali mislim da će polomiti zube u ovom sramnom obračunu sa Vučićem.

Danka

pre 6 godina

Besna sam što pored svega ovaj ljigavac Rodić ne priznaje svoja (ne)dela. Jadna majka koja ga je rodila... Ovo nije čovek.

Stole

pre 6 godina

Rodić=(laž+prevara+lakomost)*nečoveštvo. Sve sam rekao.

jeca

pre 6 godina

Takvi prevaranti laju na sva usta, a pokusavaju da ne plate drzavi ono sto moraju, sramota.

jeca

pre 6 godina

Ogroman novac duguje drzavi, a zahvaljujuci tome se obogatio.

Sinisa

pre 6 godina

I onda nam mediska kuca Kurir prica o postenju.I napada vlast,a njegova "hobotnica" pokusava da utaji porez,pa cekajte ko je ovde lud...Ja kuriru ne verujem vise ni jednu rec.

goran

pre 6 godina

Ovo je haos, Rodicu plati porez ko si bre ti pa da ne placas a svi ostali gradjani placaju?

PrakticnaZena

pre 6 godina

Boli njega za porez moglo mu se,e da ga vidimo sad,samo stanite mu na zulj nek oseti bol malo jer dosta se nafatirao a drzavu a i smim tim ljude normalne on svojim kurcenjem je gazio ismejavao samim tim.

desa

pre 6 godina

Rodic bolje neka izmiri porez,nego sto se bavi reketiranjem sa svojim saucesnicima.

sara

pre 6 godina

Rodicu lopuzo,plati taj porez ,vrati pare narodu.

boki

pre 6 godina

Porez plaća svaki savestan građanin i biznismen ili bilo ko ko se bavi nekim poslom koji podleže porezu.Ovi kriminalci su evidentirani i uskoro kreće čišćenje društva od ovog šljama.

Tanja

pre 6 godina

Svako mora da plati porez! Rodic je trenutno najgori kriminalac u Srbiji...sta sve ne radi

uhapsite ga vec jednom

pre 6 godina

Ako je sve ovo ovako zasto ga ne hapsite????U cemu je poenta ovih tekstova svaki dan citamo o maloumnom kepecu rodicu kome ni ime ne mogu da napisem velikim slovom ....u cemu je stvar????Pa taj je otvoreni ustasa,svaki tekst mu je iz ustaskih novina,evo ne placa porez i sta vise treba da se desi??? Hapsite ta govna vise.

Tisa

pre 6 godina

Neophodna nam je profesija ekonomski forenzicari, strucni, obuceni ljudi koji bi pracenjem tokova novca sprecili ovakve zloupotrebe.

Milan31

pre 6 godina

Ja ne znam kako ovaj covek jos uvek nije iza resetaka,

Migrene

pre 6 godina

Rodić misli da će napadima na vlast izbeć rukui pravde ali samo se zavaarva jer ne samo da će moliti za milost već će i tražiti da plati sav utajeni porez.

kiki

pre 6 godina

Da je Rodic znao na koji bedem udara verovatno bi ga zaobisao .

Mihailo

pre 6 godina

Rodicu mafijaski kreketasu -RODICES- svih 118 miliona evra duga drzavi, pa ces dobiti kartu u jednom pravcu, u zatvor na robiju !

fff

pre 6 godina

Zbog svega ovoga, Rodića treba osuditi na doživotnu robiju.

Goran

pre 6 godina

Sve dolazi na naplatu tako da ce i Rodic morati placati svoje dugove ili da ide u zatvor.

Danijel

pre 6 godina

Ovaj Rodic ko italijanska mafija, strasno, treba ga pod hitno uhapsiti.

mala

pre 6 godina

Medijske licnosti treba da budu primer gradjanima,a ne da rade ovo sto je uradio Andjus.

mala

pre 6 godina

Jednom se mora stati na put ovakvim nelegalnim stvarima.

DADA

pre 6 godina

Drzava je drzava, svoje obaveze moramo izmiriti.

Ivan

pre 6 godina

Ovom stakoru treba sto pre naplatiti porez da ne pobegne iz zemlje!

zaf

pre 6 godina

Ovome uzeti sve do poslednjeg centa i staviti ga na duuuziiii vremenski period u zatvoru !

Sale

pre 6 godina

Rodić treba da shvati da mu država staje na put.

Mile

pre 6 godina

Mi Srbi ništa nismo naučili za ovih 30 godina. Upamtite da Rodić i slični pljačkaši nikada neće odgovarati. Dajte mi samo jedan primer u Srbiju. Nema, ne postoji, a svaki dan čitamo o milionskim prevarama.

Tika

pre 6 godina

Što ne objavite imena onih iz Poreske uprave ko je dozvolio ako je ovo tačno u vezi visine duga da oni naprave toliki dug. Ko je kriv. Pera kurir. Žika ložač. O tome ćutite. Ko ih štiti. Smešni ste .

Ika

pre 6 godina

Dok drzava ne pohapsi sve te bandite i ne vrati otetu imovinu dešavat ce se krađe i unistavanje ove zemlje:Nije mi jasno zasto do sad nije uhapšen Pajtić,Šutanovac, mnoge sudije, tuzioci , običnom čoveku oduzimaju se kuce i stanovi za malene sume novca u usporedbi sa njihovim pljačkama ali oni su zastićeni i od ovih na vlasti jer i u ovoj garnituri ima ološa koji nije nista bolji , samo su promenili boje ..dok se ne pohapse svi koji su pljačkali nema napretka,Dinkic na slobodi,adic na slobodi ,Vlahovic na slobodi ,Miskovic na slobodi ,Beko na slobodi , jadna je ova drzava

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija