• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

02.07.2017

18:28

POUKA MIROSLAVA LAZANSKOG: Kako su Arapi posle teškog poraza, izgradili vojsku i POBEDILI IZRAEL!

Politika

POUKA MIROSLAVA LAZANSKOG: Kako su Arapi posle teškog poraza, izgradili vojsku i POBEDILI IZRAEL!

Podeli vest

Gledajući iz arapskog ugla, glavni razlog što je poraz od Izraela iz 1967. imao tako duboko negativan odjek na široke arapske mase jeste to što niko nije tada očekivao da će do njega doći, piše Politika u kolumni koju u celosti objavljujemo

Pedesetogodišnji Egipćanin Ali Solejman rođen je mesec dana nakon ponižavajućeg poraza arapskih armija u junskom ratu s Izraelom 1967. godine. On bi voleo da nije rođen te godine.

„Kada bi me profesori u školi pitali za godinu rođenja, odgovarao sam 1967.”, kaže Solejman. „Čim bi to čuli, mogao sam samo da vidim izraze gađenja na njihovim licima i da čujem bezbroj kletvi dok su mi govorili: „Ti si rođen u godini poraza. Ti si doneo taj poraz.”

Njegov otac ponekad bi mu u šali govorio da svim Egipćanima koji su rođeni 1967. neće biti dozvoljeno da služe vojsku, jer se rukovodstvo plaši da će oni navući zlu kob na armiju. Koliko god izgledalo apsurdno, ta osećanja i danas, 50 godina od arapsko-izraelskog rata u junu 1967. godine, prožimaju generaciju koja još uvek dobro pamti pretrpljeni šok i nacionalno poniženje.

Je li poraz iz 1967. strateški obeležio modernu istoriju Egipta i stavio tačku na „eru arapskih mitova i nacionalizma”, koju je predvodio predsednik Gamal Abdel Naser?

Gledajući iz arapskog ugla, glavni razlog što je poraz iz 1967. imao tako duboko negativan odjek na široke arapske mase jeste to što niko nije tada očekivao da će do njega doći, odnosno zvanični egipatski krugovi uveravali su javnost da je pobeda nad izraelskom vojskom jednostavan zadatak koji zahteva samo nekoliko časova.

Međutim, Arapi su bili ti koji su poraženi za nekoliko sati, i to bez većeg otpora i uz teške gubitke u ljudstvu i teritorijama. Izrael je okupirao egipatski Sinaj, sirijsku Golansku visoravan, Zapadnu obalu i Gazu. Najmanje 10.000 arapskih vojnika, uglavnom Egipćana i Sirijaca, ubijeno je tokom tog rata.

The Cutting Edge News

Kada je rat počeo, petog juna 1967. godine, Arapi su se okupljali oko radio-aparata u kafanama i u kućama da bi slušali vojna saopštenja. Egipatska vrhovna komanda izdavala je ratne biltene u kojima je navođen broj oborenih izraelskih aviona: 50, 80, 100.

Ahmed Saed, koji je bio glavni spiker Naserove radio-stanice Glas svih Arapa, najavio je Egipćanima da su njihovi oficiri „na putu da piju svoj popodnevni čaj u Tel Avivu”, upravo u vreme kada su izraelski avioni tukli i uništavali egipatske avione prikovane na pistama aerodroma.

Hamid Amin, treći sekretar u ambasadi Egipta u Moskvi u vreme rata, kaže da još uvek oseća oštar bol kada se spomenu ti događaji.

- Znali smo u Moskvi pravi ishod rata jedan sat posle njegovog početka, dok su Egipćani slavili na ulicama ono za šta su mislili da je velika pobeda- izjavio je povodom godišnjice rata u junu 1997. za arapski list „Al Hajat” sa sedištem u Londonu. Egipćani su saznali istinu tek posle četiri dana kada je Naser u kratkoj, ali dramatično intoniranoj izjavi objavio svoju ostavku i priznao poraz. 

MIROSLAV LAZANSKI O DIPLOMATSKOM "INCIDENTU" U LONDONU: Srpski ambasador na mukama, ledi Hamilton ga špijunira?!

Milioni Egipćana, neki kažu u organizaciji vlade, sjurili su se na ulice Kaira histerično odbacujući odluku svog lidera. Bila je to tada zaista čudna reakcija jedne poražene nacije prema osobi na kojoj je ležala glavna odgovornost za poraz.

Reuters

Zapravo, možda je poruka naroda na ulicama bila da Naser ne može da ih napusti usred nereda u koji je uvukao narod. Morao je da ostane. I ostao je na vlasti sve do svoje iznenadne smrti 1970. godine.

No, Egipćani su se u međuvremenu promenili, studenti su izašli na ulice zahtevajući da svi oni koji su odgovorni za poraz budu izvedeni na sud, a mnogi intelektualci i političari izgubili su veru u harizmatičnog Nasera, koji je posle 1967. postao simbol diktature.

Sami Tahan, četrdesettrogodišnji kompjuterski programer, kaže da ne zna zašto su Arapi izgubili rat 1967.

- Ne zanima me. Poraženi smo 1967, ali smo pobedili 1973. To je sve što znam.

Kako je, dakle, Egipćanima uspelo da pobede u četvrtom arapsko-izraelskom ratu 1973? Da povrate ono što su u ratu 1967. izgubili na bojnom polju, a to je Sinaj. Prvo su odredili strateškog političkog i vojnog saveznika, a to je bio Sovjetski Savez.

(VIDEO) LAZANSKI NA PINKU: Ko je dao vazdušni prostor NATO avionima 1999, taj je učestvovao u AGRESIJI NA SRBIJU!

Zatim su počeli da izgrađuju novi duh i novu pobedničku armiju. Naoružali su je tada najmodernijim avionima, tenkovima i PVO sistemima. Nisu štedeli na parama kada je vojska u pitanju, ni na platama oficira, podoficira i vojnika. Naime, kada nema ideologije, samo zadovoljan vojnik ratuje za svoju zemlju.

AP PHOTO

U Egipat je stiglo i nekoliko hiljada sovjetskih vojnih instruktora, počela je intenzivna vojna obuka egipatske armije. Mediji su sve to patriotski pratili. Moskva je politički snažno podržavala Egipat na međunarodnom planu, posebno u UN.

MIROSLAV LAZANSKI O TRAMPU I NATO RUSOFOBIJI: Da zbog Rige ili Podgorice, odu Njujork ili Vašington MA HAJTE..

Od avgusta do oktobra 1973. godine egipatska armija izvodila je stalne vežbe forsiranja Sueckog kanala. Egipćani na njihovoj obali koncentrišu oklopne snage i borbenu inženjeriju, dovuku skele i pontone kao da će svakog trenutka krenuti preko Kanala.

Izraelci na drugoj obali Kanala, duž cele fortifikacione linije Bar–Lev daju uzbunu i zauzmu položaje za odbranu. I tako to 16 puta, a ništa od napada.

Kada su Egipćani sedamnaesti put dovukli trupe na obalu Kanala, Izraelci su to smatrali već viđenom predstavom i nisu reagovali. A egipatski vojnici baš tada su krenuli na drugu obalu.

OPASNO, HRVATI KUPUJU APAČE ZA NAPAD NA SRBIJU I SRPSKU! Lazanski: Ako je istina, hitno ćemo morati da nabavimo PVO od Rusa!

LAZANSKI: SAD u Srbiju jesu uložile 4 milijarde dolara, ali su 1999. razložile ekonomiju Srbije za 40 milijardi!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleks

pre 6 godina

Arapi nijesu nikada pobijedili, tri puta su pokusali sa 300 miliona arapa-muslimana da pobiju, podave sva tri miliona Izraelaca u Sredozemnom moru, ali mali, junački Izrael sva tri puta je pomlatio na zemlji, moru, vazduhu sve arape-muslimane! Izrael je sa najbolje ( moralno i vojnički) treniranom vojskom na Svijetu, pomlatio i zarobio stotine hiljada arapa-muslimana, natjerao ih da pobodu noseve u sinajski pijesak, šutnuo ih nogom u zadnjicu i sve ih protjerao u njihove zemlje! Uzrael je takodje jedina demokratija na Bliskom Istoku!

pravi zvezdas

pre 6 godina

Koliki su junaci videli smo 1999 kada su nam bobmardovali decu i skole ..

Vasko

pre 6 godina

Hahaha pobediliu Izrael. Pa Izrael je najjaca vojna sila u tom regionu a i sire. Poseduju najmodernije americko naoruzanje i niko im nista ne moze.Vidim kako su ih pobedili. Oni ubiju 2 izraelska vojnika ovih spale njih 150. Bas su ih pobedili. Kakvo spinovanje.

Djoka Tuša

pre 6 godina

Izrael je do nogu potukao Arape u svim ratovima koje su vodili, istina 1973 . godine malo teže nego ranije jer su Arapi imali Rusku pomoć i postigli su neke početne pobede , onda se u igru umešala i Amerika i uz obilnu Američku pomoć Izraelci su ipak pobedili , razbili i opkolili Egipatsku armiju i mogli su da zauzmu i Kairo , na kraju velike sile su ipak našle zajednički jezik i sve se završilo vraćanjem na stare položaje i jednih i drugih . Sinaj je definitivno vraćen Egiptu tek 1978. godine iako je načelni dogovor postignut još januara 1974.godine u Kejmp Dejvidu. Amerika je tada nagovorila Izraelce da vrate Sinaj Egiptu a Egipat je zauzvrat morao da prizna Izrael što je Egipat i uradio 1980. godine. Zbog toga je Egipat izbačen iz Arapske lige a predsednik Sadat ubijen u atentatu za vreme vojne parade 1981.godine .

valjevac

pre 6 godina

cenim te,na prvom mestu kao čoveka,onda vojnog analitičara i novinara.Zbog toga SLOBODNO reci da Arapi nisu poraženi od Izraela,već od SAD i Izraela.bez svesrdne pomoći Amera,Izrael bi bio šačica zobi gladnom konju..........

Miro

pre 6 godina

God. Miroslave slavljenom novinaru.Procitao sam sta pisete pa se cudim Vama kao vojnom analiticaru da pisete:Arapi pobedili Izrael u ratu 1973 god.kako to pisete pa oni su pokusali ali nisu uspeli vec je Izraelska vojska okupirala grad Suec I dosla. ja 101 km.od Kaira.

Lovre

pre 6 godina

Egipat pobijedio Izrael?? Kada se to desilo, u kojem paralelnom svemiru? Izrael je doslovno razbio sve koji su se usudili coporativno napasti Izrael, cak i u tom 4 izraelsko-arapskom ratu. Uz pomoc SSSRa (i Jugoslavije takodjer) Egipat je imao pocetne uspjehe, iako previse gubitaka, ali Izrael je kontranapadom skoro prisilio Egipat na kapitulaciju. Na kraju, Egipat je samo dobio nesto sto je prije izgubio, i to politickim putem, (kamp David) a ne vojno, zauzvrat je Egipat priznao Izrael, napustio ostale arapske saveznike, a umjesto SSSRa, za saveznika odabrao Ameriku. I gdje je tu Egipat pobijedio? Ustvari jeste, od tada vise ne ratuje s Izraelom, saveznik je s Zapadom, i to jeste nekakva pobjeda.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija