• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.07.2017

08:40

VUČIĆ DANAS kod Mogerini s Tačijem

Politika

VUČIĆ DANAS kod Mogerini s Tačijem

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za neformalni susret sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem danas u Briselu, saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima u Briselu.

Mogerini, koja će biti domaćin sastanka, najavljuje razmenu stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je ranije, u intervjuu za Sputnjik, da očekuje da će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi jer se tako smanjuju napetosti.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na politickom ili tehnickom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremenu su održani izbor za predsednika u Srbiji i parlamentarni na Kosovu i Metohiji.

Dva sastanka na visokom politickom nivou na kojima su učestvovali i predsednici i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine, kako bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavljanja srpskog voza, koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, mosta na Ibru, ali i hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Predsednik Vučić je i sada izneo stav, pre neki dan u Dubrovniku, uoči sastanka sa šeficom evropske diplomatije, da je svaki put kada se razgovara to važno, jer dijalog spušta napetosti na terenu. Mogerini je najavila da će tema susreta biti nastavak dijaloga, ali i primena dosadašnjih dogovora. 

- Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj - podvukla je Mogerini. 

Upitana od strane kosovskog novinara da li Beograd i Priština imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa. 

- Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora - istakla je Mogerini. 

Dodala je da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da sastanak predsednika Srbije i Hašima Tačija u Briselu donese relaksiranje tenzija kao i rad na sprovođenju onoga što je dogovoreno. Đurić ističe da je reč o susretu ključnih političkih figura Srba i Albanaca sa Kosova i Metohije, jer su to najkompetentniji legitimni izabrani predstavnici naše države i predstavnici političara Albanaca sa KiM. 

Đurić ističe da će sastanak biti još jedna prilika da iskažemo potrebu i želju da se sprovede i ostvari ono što je dogovoreno. 

- Mi smo ti koji imaju mnogo razloga da ono za šta smo se sami izborili, a ZSO kao koncept je rezulatat politike Srbije i vlade Aleksandra Vučića - uspeli smo da se izborimo za to da ZSO kao koncept postane univerazalno prihvaćen i da sada na njenom stvaranju insistiraju čak i predstavnici država koje su priznale jednostranu nezavisnost KiM - rekao je Đurić. 

On je naveo da je u mandatu vlade Aleksandra Vučića bilo 223 različita sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine i da je to jedan od važnih, ako ne i glavnih, razloga što možemo da se pohvalimo time da u prethodne tri-četiri godine nijedan Srbin ili Albanac nije poginuo na KiM.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sneza

pre 6 godina

Sad kad mora da vodi razgovor sa Vucicem ne pise se dobro Taciju.

Goran

pre 6 godina

Ne verujem da je Taci ovo prizeljkivao, zna da je Vucic bolji pregovarac od njega.

KsenijaA

pre 6 godina

Neka se i druga strana potrudi malo i da se ispostuju zahtevi Beograda.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Питање за Могеринијеву; - А суд за ратне слочине УЋК ....видимо... " ради" ли " ради"....? А године већ пролазе... ? Злочинци не само да слободно шетају....Него се баве јавно ПОЛИТИКОМ...И смеју Вам се....у лице, и Вама и Вашој "озбиљној" .... проевропској - политици...!! Докле ћете да нас... - замајавате....?

ilija

pre 6 godina

Verujem da ce se posle danasnjeg sastanka ispostovati prethodni dogovori

Dara

pre 6 godina

Srbija se ponašala korektno u odnosima i razgovorima i ispunila je ono što je dogovoreno za razliku od Albanaca koji nisu ništa ispunili.

Vodolija

pre 6 godina

I ako je neformalan veoma je bitan za nas gde ce se sigurno i postaviti pitanje formiranje ZSO-a.

Nikola

pre 6 godina

Ne verujem da će se danas nešto mnogo krupno, važno, desiti. Tači nema jasnu politiku šta sme a šta ne sme da dogovori. Tek kad se završe izborne radnje u Prištini, imaće smernice.

Zoran

pre 6 godina

Što češći susreti mogu rezultirati što boljem dijalogu u rešavanju problema sa Prištinom, ali prvo treba izvršiti pritisak da se ispoštuju raniji dogovori i Priština da pristupi formiranju ZSO.

UglješaK

pre 6 godina

Mora se postici pomak u dijalogu...a verujem da hoce

Stevan

pre 6 godina

Veoma važan sastanak na kome Vučić jasno i glasno treba da zatraži od Mogerinijeve da se ispoštuju sve tačke briselskog sporazuma.

Ivona

pre 6 godina

Bez obzira na to da li je formalni ili neformalni sastanak u pitanju, bitno je da ce se sastati....i ocekujemo pomak u pregovorima....Naravno da mi nikokog ne ucenjujemo i uslovljavamo, ali ne damo svoje

Ivan

pre 6 godina

Прво на чему Вучић треба да инсистира код Могеринијеве је да се формирање заједнице српских општина спроведе у дело па све остало даље.

Kostic

pre 6 godina

Niko nije srecan da sedi preko puta ratnog zlocinca, ali kada se nesto mora zarad dobrobiti naroda onda tu nema dileme.

Tijana

pre 6 godina

Predsednik Vučić želi saradnju i dobre odnose sa svima, sve zarad boljeg života građana. A zli jezici su najobičniji lopovi, kriminalci i izdajnici.

Afrodita

pre 6 godina

Za očekivanje je uspostavljanje korektne saradnje.

Nikola

pre 6 godina

Dobro je što se razgovara, jer se razgovorima sve da rešiti.

Toma

pre 6 godina

Najbitnije je da Srbija sve od sebe daje da se dijalog nastavi i ne mogu nas ni za šta da krive ukoliko tako ne bude.

Ljubicanstvena93

pre 6 godina

Treba uspostaviti dobre odnose sa svima.

lejdi

pre 6 godina

Podici dijalog na predsednicki nivo je pun pogodak.

Sanja

pre 6 godina

Kako bi odnosi izmedju srpske i pristinske strane bili relaksiraniji EU mora zauzeti odlucniji stav prema osnivanju ZSO, te postovanju Briselskog dogovora od strane samozvanih pristinskih zvanicnika.

Bojana

pre 6 godina

Srbija je pokazala spremnost da prica po tom pitanju na svim nivoima.

Nikol

pre 6 godina

Neophodno je normalizovati odnose sa Pristinom! Nadamo se da je Taci danas dosao sa dobrim namerama!

mala

pre 6 godina

Nastavak dijaloga i normalizacija odnosa treba da bude prioritet i Pristine a ne samo Beograda.

mala

pre 6 godina

Da bi doslo do konkretnog resenja situacije sa obe strane treba uloziti mnogo napora i energije.

sinisa

pre 6 godina

ZSO je postalo univerzalan koncept! Za njega su i neke zemlje koje su priznale Kosovo.To je uspešna politika #Srbije

Dajana

pre 6 godina

Srbija je uvek htela kvalitetnim dijalogom da nadje resenje...

marina

pre 6 godina

Ovaj sastanak je jako važan za nastavak dijaloga sa Prištinom.

bilja

pre 6 godina

Nadam se da će ovaj susret imati pozitivan uticaj na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vanja

pre 6 godina

Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine je neophodan kako bi se omogućio dalji napredak i razvoj pokrajine.

jeca1995

pre 6 godina

Trebalo bi da bude postignut neki dogovor nakon ovoliko vemena.

nikola

pre 6 godina

Čekamo ishod sastanka u kojem verujemo da će biti pomaka.

Maraija

pre 6 godina

Razgovori podignuti na predsednički nivo bi mogli da se nastave u ovom sastavu. Nadam se da Priština shvata da, se dijalog mora nastaviti kako bi i tenzija bilo manje.

Marko

pre 6 godina

Vucic se bori za sto bolju poziciju Srbije u pregovorima sa Pristinom.

Dejan

pre 6 godina

Vucic ide da se dogovori i da ispostuje dogovor. Takve stvari treba nauciti i Tacija

Jovana

pre 6 godina

U Briselu se vode razgovori kako bi se smanjile napetosti u potpunosti i kako bi se normalizacija odnosa dogodila kroz ispunjenje dogovora!

Olivera

pre 6 godina

Dosta dugo se vode pregovori i tačno se zna ko koči proces pregovora kroz provokacije, pretnje,...zato je sada na strani Srbije Mogerinijeva i sve što je u sporazumu će morati da realizuje Priština!

dode

pre 6 godina

Pregovori su vrlo vazni u odnosima Srbije i Albanije. Srbiju zastupa pametan i posten covek.

Olja

pre 6 godina

Nadam se da ce Mogerini shvatiti kakvi su Albanci i stati na nasu stranu!

Milos

pre 6 godina

Uvidece EU na kraju da smo zapravo samo mi za mir i stabilnost regiona!

marija

pre 6 godina

Bitno da se stavovi poklope i da se ostvari dogovor vec jednom bez natezanja. Radi bezbednosti naroda koji je na milost i nemilost Albanaca.

buca1966

pre 6 godina

Valjda ce im Mogerinijeva pomoci da brze nadju kompromis.

zoran

pre 6 godina

Bitno je da se pronadje zajednicki jezik i da se rese problemi na Kosovu, diplomatski i mirno.

danilod

pre 6 godina

Konacno Taci da shvati da jedino kroz pregovore sa Beogradom moze se postici mir i stabilnost na Kosovu, sada pritisnuti Mogerini i da se formira zajednica srpskih opstina na Kosmetu.

Neda

pre 6 godina

Ocekujemo postizanje nekakvog dogovora. Srbija je spremna za saradnju.

Dama bez blama

pre 6 godina

Ima Vucic da izdominira. Otisao je iznad ovih nasih balkanskih politicara daleko, nadogradio se, kao nebo i zemlja je od svih njih zajedno.

Vrscanka

pre 6 godina

Dijalog je jedino moguce resenje koje moze odrzati mir i stabilnost.

paramonte

pre 6 godina

Za svaki problem,mora da postoji resenje,a Srbija je uvek bila za najbolje resenje.

paramonte

pre 6 godina

Neka se vec jednom dogovore i svima rese muke.

paramonte

pre 6 godina

I albanci bi vec jednom morali da shvate da se jedino dijalog sve moze resiti.

Marpl

pre 6 godina

Tači i Albanci više nisu u situaciji da izbegavaju dijalog sa Beogradom jer pre svega nisu ispunili ni jedan potpisani dogovor a posebno što konstantno izbegavaju formiranje ZSO.

Branko

pre 6 godina

Moramo nastaviti pregovore jer to nas narod u juznoj pokrajini ocekuje od nas.

Milan

pre 6 godina

Verujem da ce danasnji razgovori imati pozitivan ishod.

Darinka

pre 6 godina

Prioritet ozbiljne i odgovorne politike Aleksandra Vucica su mir i stabilnost iz koje sledi sve ostalo...

Vanja

pre 6 godina

Srbija se mora boriti za svoj narod na Kosovu svim sredstvima.

Higija

pre 6 godina

Jedino Aleksandar Vučić može da sačuva KiM u sastavu Srbije, jedini koji može da uvede Srbiju u EU.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija