• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.07.2017

11:35

BRNABIĆ: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF

Politika

BRNABIĆ: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF

Podeli vest

Srbija je fokusirana na zaključivanje programa Međunarodnog monetarnog fonda ove godine i proceniće njegove posledice po ekonomski rast pre nego što zatraži novi aranžman, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za američku agenciju "Blumberg"

Premijerka Brnabić je istakla da će nastaviti sprovođenje plana reforme javne uprave koju je otpočeo predsednik Aleksandar Vučić, a koga je ona zamenila na funkciji premijera.

Upitana da li bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, kojim su zvaničnici MMF preporučili mere koje uključuju smanjenje rashoda, prodaju ili gašenje neprofitabilnih državnih kompanija i smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ona je odgovorila da je "to moguće".

Američka agencija napominje da je Brnabićeva, obrazovana u SAD i Britaniji, novajlija u politici i da je u istočnoj Evropi prva žena otvoreno homoseksualnog opredeljenja na čelu vlade.

U intervjuu koji je Blumbergu dala u petak, prvog dana na funkciji premijera Srbije, a koji je ta agencija danas objavila, Brnabićeva je rekla da želi da u naredne dve godine ubrza ekonomski rast na četiri odsto, sa tri odsto koliko iznosi u 2017. godini.

Ona se, navodi Blumberg, suočava sa teškom borbom nakon što je privredni rast usporio na 1,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, a sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa MMF-om imaju prevagu nad strogim nadzorom tog poverioca sa sedištem u Vašingtonu.

- Očito je dobro imati nekoga da vam daje tempo, ritam reformi, sa kim razgovarate o prioritetima, i sve to je velika prednost. Međutim, ponekad je MMF oštriji nego što je potrebno, i u tom smislu bi novi sporazum mogao da omete rast - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, vlada koju predvodi će nastojati da ukine 11.300 radnih mesta u lokalnim administracijama do 2020. godine, uključujući 2.500 ove godine, pošto Srbija reformiše svoju javnu upravu i reorganizuje državne finansije.

Premijerka je podsetila da je Vučić od 2013. već ukinuo 80.000 radnih mesta u lokalnim upravama i državnim preduzećima.

Blumberg navodi da su javne finansije Srbije u boljem stanju nakon što je njen budžetski deficit, pre tri godine jedan od najvećih u Evropi, u 2016. godini smanjen na manje od trećinu.

Brnabićeva je toj agenciji rekla i da njen tim i dalje "razgovara i odlučuje" o tome da li da ove godine proda novu evroobveznicu ili ne, jer su "lokalni tržišni uslovi dobri, a veoma je dobra i likvidnost budžeta".

- Godina 2016. bila nam je prva sa primarnim viškom, ali velike sume novca i dalje odlaze na plaćanje kamata na skupe zajmove. Zato mislim da će 2018. biti godina u kojoj možemo očekivati da kamatne stope budu značajno niže - istakla je premijerka Srbije.

Kako je navela, dok misija MMF-a trenutno boravi u poseti Beogradu kako bi procenila napredak postignut na polju strukturnih reformi, Srbija je "stoprocentno fokusirana na sprovođenje sedme revizije" aranžmana i nada se se da će zaključiti program do kraja godine.

Govoreći o zadacima nove vlade, Brnabićeva je ukazala da je jedan od najvećih izazova i dalje rad na ispunjavanju obećanja o prodaji ili zatvaranju niza neprofitnih kompanija koje su još prošle godine iz državnog budžeta crpele oko milijardu dolara godišnje.

Neka od tih preduzeća su, objasnila je, sada u procesu restrukturisanja, dok se za druga i dalje traže savetnici.

Blumberg napominje da Srbija mora, takođe, da usvoji zakon o lokalnim upravama - među kojima neke, kako primećuje premijerka, imaju pet puta više zaposlenih nego što im je bilo potrebno pre samo četiri godine - i da utvrdi način isplate državnih plata.

- I dalje imamo neke veoma, veoma teške zadatke koje moramo ispuniti do kraja godine - zaključila je premijerka Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Hocemo INFLACIJU...!! Trazim PAD Dinara...Za srpsku privredu koja bi onda mogla da radi....kada bi Evro, bio na realnom kursu od 220. dinara...!! Zahtevam...deficitarno finansiranje poljoprivrede, umesto uzimanja stranih zajmova sa enormno velikim kamatama...zahtevam ZAKON o zastiti korisnika stranih kredita i bez deviznih klauzula...!! Zahtevam da NARODNA BANKA SRBIJE prestane da arci s mukom stvorene devizne rezerve...!!

Toma

pre 6 godina

Drzava ce svakako uraditi ono sto je potrebno u tom momentu, postoje ljudi koji znaju dal nam je potreban aranzman ili nije.

Dajana

pre 6 godina

Sasvim je izvesno da Srbija odavde moze samostalno.

Dajana

pre 6 godina

Nesumnjivo da Ana zna sta radi. Srbija je ekonomski sve stabilnija i jaca.

Sanja

pre 6 godina

Imamo rast koji je prilično dobar, u buđzetu ima rezervi, pa ako nije hitno ovaj aražman sa MMF-om mogli bi da otkažemo. Naravno prvo da se sve dobro vidi i izračuna.

Goca

pre 6 godina

Srbija ima stručnost i znanja da sama brine o svojim dobrim i losim preduzecima kao i javnim sluzbama.

Bojana

pre 6 godina

Videćemo šta je najbolje za Srbiju pre svega, pa tek onda odlučiti ima li potrebe za aranzmanom sa MMF.

Ceda

pre 6 godina

Moramo misliti na naš ekonomski oporavak i rast BDP-a.

Mizeri

pre 6 godina

Ako su nam finansije stabilne, MMF-u treba reći zbogom.

Ana

pre 6 godina

Smatram da se ne treba slepo drzati aranzmana sa MMF.

Dejan

pre 6 godina

Vucic je u sigurne ruke poverio ove poslove, Ana odlicno zna sta radi

Milan

pre 6 godina

Kada sagleda celokupnu situaciju Anina odluka ce biti najbolja opcija

Milos

pre 6 godina

Zna Ana vrlo dobro sta radi i siguran sam da ce doneti odluku koja ce biti za dobrobit svih!

maki

pre 6 godina

Ona jeste mlada politicarka ali daleko od toga da je nesposobna.

shone

pre 6 godina

Nasa privreda je konacno na zdravim nogama tako da vise ne zavisimo od stranih aranzmana i njihovih uslova.

Bane

pre 6 godina

Ovo je odlicno jer to samo govori da nasa zemlja nije vise u krizi te joj nije vise potrebna strana pomoc u vidu kredita.

Stex

pre 6 godina

Ako tako misli premijerka kao i ministar finansija onda nam i netreba novi aranzman sa MMF,premijerka i ministar finasija su se vec pokazali radom tako da im treba verovati.

Nina

pre 6 godina

Treba sagledati sve pozitivne i negativne strane saradnje, pa onda odluciti.

Vesna

pre 6 godina

Verujem da ce Ana i njen tim sagledati svaki detalj i doneti odluku koja je najbolja po ekonomiju nase zemlje.

Olja

pre 6 godina

MMF prvenstveno vodi racuna o interesima ino-poverilaca.Interes Srbije sada kada su stabilizovane javne finansije je ubrzan rast.

zorica92

pre 6 godina

Mislim da je potpuno nepotrebno spominjati seksualnu orjentaciju Brnabićke, to je njeno lično opredeljenje, žena odlično radi svoj posao i to treba pohvaliti.

Nikola

pre 6 godina

Srbija se sada ponasa odgovorno i zato imamo ekonomski rast, nema vise rasipanja drzavnog novca.

nana

pre 6 godina

Ana Brnabic je definitivno najbolji izbor, to dokazuje iz dana u dan

obrad

pre 6 godina

Brnabic ce sigurno zatvoriti sve neprofitne agencije i firme koje crpe drzavni novac i samo vuku ovu zemlju u veci problem.

Kiki

pre 6 godina

Tezak period za premijerku. I aranzman ne mora da se nastavi ionako imaju teske prohteve i zahteve koje Srbija mozda ne moze da ispuni.

rankor

pre 6 godina

Nadam se da ce Srbija uspeti i bez njihovog aranzmana...

Vrscanka

pre 6 godina

Premijerka ce doneti najbolje moguce resenje sto se tice aranzmana sa MMF.

Mara

pre 6 godina

MMF je najveca svetska pljackaska organizacija koja visokim kamatama iscrpljuje sve zemlje i ne dozvoljava im normalan razvoj, jer sve pare oni uzimaju.Zelenasenje je njihova specijalnost i sve njih treba pokaznjavati jer su beskrupuloznu kradju legalizovali kroz institucije i nemilosrdno kradu sve zemlje.\n

Milutin

pre 6 godina

Sila je ova premijerka...skolovana intelegenta obrazovana zna sta oce...eh da je tito ziv...prvo bi joj dao orden rada za zlatnom petokrakom a onda bi je ozenio...da napravi puno genijalnih naslednika i spasi srbiju od propasti...mada...moj je tip...sto je pa tito bolji od mene

Nestor

pre 6 godina

Sprovedena fiskalna konsolidacija dala je izvanredne rezultate i omogućila da Srbija raspolaže znatnim finansijskim srestvima kojim bi se mogla samofinansirati. Uzevši to u obzim erujem da neće biti potreban novi aranžman sa MMF.

mara523

pre 6 godina

Drzava ce oduciti sta je najbolje u tom trenutku.

Ksenija

pre 6 godina

Srbija je fokusirana na zaključivanje programa Međunarodnog monetarnog fonda ove godine.

Stana

pre 6 godina

Nema potrebe za novim aranazmanima ako ima uslova da mozemo sami nastaviti sa svojom politikom.

Jana

pre 6 godina

Sad smo u dobroj finansijskoj situaciji, u svakom slucaju mnogo boljoj nego ranije!

Branko

pre 6 godina

Srbija je postala primer kako se u saradnji sa MMF mogu vrlo dobro srediti finansije zemlje, izvesti ekonomske reforme, smanjiti državna uprava. Uradili smo mnogo toga, možda možemo dalje i sami, bez MMF.

marko

pre 6 godina

Postali smo stabilniji i ekonomski smo ojačali.Ako aranžman nije potreban ne treba ga ni uzimati.

Bata Mile

pre 6 godina

Ja ne znam stvarno da li smo mi i u stvari svesni toga kakav smo dobar pogodak u svetu postigli postavljanjem Ane za Premijera Srbije? Koliko nam je otvorenih vrata sad i kako se jos vise menja misljenje na bolje o Srbiji?

Ana MArija

pre 6 godina

Verujem da će odluku o tome da li nastaviti aranžman ili ne, doneti Ana u dogovoru sa narodnim poslanicima,ministrima!

BIBI

pre 6 godina

Sve što pravi zastoj treba eliminisati a to će činiti Ana u narednom periodu počevši od reformi državnih preduzeća.

Nikola Savic

pre 6 godina

MMF je skupa rabota, u pravu je da treba izvagati.

milance

pre 6 godina

Premijerka treba da proceni sta je veca korist , slazem se da ne treba srljati.

Hedona

pre 6 godina

MMF mora da pusti Srbiju da se razvijamo.Ne treba nam novi aranžman sa MMF-om jer oni stalno zahtevaju stalno nešto. Vreme je da građani Srbije osete boljitak.

Goran

pre 6 godina

Uveren sam da će Premijerka Brnabić i nova vlada po pitanju novog aranžmana sa MMF-om doneti odluku koja je u intresu naše zemlje i njene ekonomije.

Branko

pre 6 godina

Ako nemamo potrebu za njime i mozemo sami, ne treba ga produzivati.

Govedarica

pre 6 godina

Vlada ce doneti najbolju odluku nakon sagledavanja situacije i razgovora sa strucnjacima.

eki

pre 6 godina

Srbija je ostvarila dobre rezultate, sukoro cemo moci samostalno!

Andrej

pre 6 godina

Ako nastavimo da radimo ovim tempom uskoro cemo moci samostalno sve.

Ranka

pre 6 godina

Imamo sve uslove koji garantuju razvoj cvrste i stabilne drzave.

Branko

pre 6 godina

Kako god bilo, ne sumnjam da će se odlučiti u skladu sa našim potrebama.

Dejan Tomovic

pre 6 godina

Ako je u interesu gradjana, prekinuti saradnju sa MMF-om.

Kaca

pre 6 godina

Ana ima odresene ruke da sama donosi odluke! I ubedjena sam da ce odluke biti donete u interesu naseg naroda! MMF je bio od velike pomoci u kriznim situacijama! Vucic je ostavio za sobom novac u kasi, a kad je on preuzimao vlast ta ista kasa je bila prazna! ogromna razlika

zz drot

pre 6 godina

Srbiju danas i MMF i SB smatraju za veoma ozbiljnog partnera.

GerginaAA

pre 6 godina

U zadnjih pet godina u Srbiji je stvorena odlicna poslovna klima.

vladimir

pre 6 godina

Na novoj Vladi je da proceni da li je Srbiji potreban novi angazman ili ne.

kelenac15

pre 6 godina

Najbitnije je to da se radi u kontinuitetu jer jedino na taj nacin mozemo ostvariti sve zacrtane ciljeve.

Gavrilo

pre 6 godina

Srbija je stekla uslove da se sama reformise bez icije pomoci sa strane,Srbija ce znati sta joj je ciniti.

Simeon

pre 6 godina

Premijerka Brnabic na celu Vlade, ce sa istom, doneti najispravniju odluku u interesu Srbije i gradjana .

fff

pre 6 godina

Premijerka radi odgovorno svoj posao, i siguran sam da će doneti pravu odluku.

Toma

pre 6 godina

Dobra finansijska politika daje rezultate, a dokaz za to je i nepotrebnost novog aranzmana.

DanicaG

pre 6 godina

Ako se proceni da bi nam taj aranzman doneo vise stete nego koristi ,naravno da ne treba da se radi...

Pero

pre 6 godina

Srbija je stekla uslove da se sama reformise bez icije pomoci sa strane,Srbija ce znati sta joj je ciniti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija